Author Topic: Sve srpske fanovske podele...  (Read 26021 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

• 5
  • 3
Re: Sve srpske fanovske podele...
« Reply #50 on: 30-09-2018, 20:50:52 »
Ма, у другом посту сам написао да одговорним сматрам критеријуме АВКФ, а не дотичне критичарке. Ако је неко генерализовао, онда је то Д., а она и није учесвовала у расправи.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nada D.imić

• 3
« Reply #51 on: 30-09-2018, 21:12:01 »
Prestanite da nasedate na tvrdnje tinejdžera koji bi da se nametnu kao bitni, poput autorke prikaza ili bate. Nevredno je diskusije jer im je jedini cilj da skrenu svetlo pozornice na sebe.

Nema generalizacije. Niko nije pominjao celu generaciju.

Kriterijum AVKF je sloboda izražavanja. I potpuno su u pravu. Sad, što je ta sloboda iskorišćena na način koji vama ne odgovara, to je pitanje očekivanja (kao što je već rečeno).

Inače, može i da se generalizuje - jasno je da ste sada vi najstarija generacija u žanru. Nije teško biti mlađi od vas.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 30-09-2018, 21:20:43 »

Inače, može i da se generalizuje - jasno je da ste sada vi najstarija generacija u žanru. Nije teško biti mlađi od vas.

Коначно да се око нечега сложимо. Чекај, јесу ли они злоупотребили "слободу изражавања" или нису? И сама си окарактерисала текст, на исти начин као и Бобан. Да не помињем шта си тачно написала.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nada D.imić

• 3
« Reply #53 on: 30-09-2018, 21:40:27 »
To što sam napisala je moje lično mišljenje o tekstu.

Objektivno - zloupotreba slobode izražavanja dešava se samo kada se govori sa mržnjom (govor mržnje) i kada se poziva na štetu, kršenje Ustava, kada govor izaziva paniku ili kada se preti nečijem dobrostanju i životu i tada je ta zloupotreba kažnjiva zakonom. Sve ostalo svodi se na moral i ličnu etiku, a to polje je ostavljeno unutrašnjoj kazni savesti. I ne možemo da očekujemo da je neko ima ili da neko na isti događaj gleda kao i mi.

Ne bih ja pridavala značaj nekoj osobi koja bi, realno, trebalo da bude potpuno nebitna za vaše iskustvo i vaš univerzum i to ne zato što je potcenjujem u bilo kom smislu, već zato što mora da pokaže još nešto, da napiše još nešto, da se dokaže, da vidimo šta ume i zna i koliko ume i zna, pa ćemo onda da ocenimo da li da joj sud cenimo ili ne. Zasad to ne liči ni na šta tako darkerski napisano perom unutrašnjeg nezadovoljstva i tinejdž nadrkanosti. U suprotnom bi bar isti prostor koji je iskoristila za negativnu kritiku, ostavila i za pozitivnu. Dok to ne uradi - ne možemo je shvatiti za ozbiljno.

Mada, izgleda da je taj tekst dobar lakmus za veličinu (ili nezrelost) ega. Pa ko se upeca...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #54 on: 30-09-2018, 21:48:35 »
Nema generalizacije. Niko nije pominjao celu generaciju.

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15205.msg711372#msg711372

sama činjenica da moram ovo da linkujem govori sve...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

• 5
  • 3
« Reply #55 on: 30-09-2018, 21:49:33 »
Бре, ти ко Мехо. Само он би нашао и законске одредбе.
Но, о чему ти расправљаш? Сложили смо се о квалитету текста, као и да је у питању нечија етика. Још једном напомињем да ја нисам нападнут, немам на шта да се пецам и реаговао сам чисто алтруистички.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #56 on: 30-09-2018, 21:52:44 »
pa ja lijepo piše da sam se obraćao varvarinu... koji generalizuje oko generacija... čita li ko ovdje išta

Nada D.imić

• 3
« Reply #57 on: 30-09-2018, 21:53:49 »
Samo dovodim u pitanje ovdašnju naviku da se trza na svakakve gluparije.

Ne znam kada su vam kriterijumi za dobar prikaz toliko opali da ste ovaj shvatili ozbiljno i u njemu videli kvalitet (a videli ste, čim ste ga osetili kao pretnju)?

Podignite lestvicu nazad, bar na visinu sa koje ste je spustili (mada, ni ona nikad nije bila baš visoko), pa nećete ni primećivati ovakve prikaze, a kamoli reagovati na njih.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #58 on: 30-09-2018, 21:59:21 »
Мени је лествица увек ниско. Подешавам је према саговорницима. Но, јесмо ли почели са личним увредама или смо још у границама пристојности?

Nada D.imić

• 3
« Reply #59 on: 30-09-2018, 22:01:47 »
Obraćala sam se svima, ne (samo) vama.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #60 on: 30-09-2018, 22:02:29 »
Са које степенице на мердевинама?

Nada D.imić

• 3
« Reply #61 on: 30-09-2018, 22:05:58 »
Sa dobronamerne.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #62 on: 30-09-2018, 22:12:49 »
Sa dobronamerne.

У то име.  xdrinka

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #63 on: 30-09-2018, 22:55:34 »
Kriterijum AVKF je sloboda izražavanja.

U ovom konkretno slučaju, u najavi su naveli: "Dragi naši autostoperi, trudimo se da biramo samo najbolje za vas :) Naš novi saradnik je apsolutno fantastična Zeljka Nešić koju možete upoznati kroz tekst o antologiji domaćih SF priča "Tamni vilajet 2" :)
Željka, drago mi je što si sa nama 😉"

Dakle, po kriterijumu AVFK, Željka Nešić je apsolutno fantastična, a taj njen tekst je nešto najbolje što AVKF ima da ponudi.
We're all mad here.

Nada D.imić

• 3
« Reply #64 on: 30-09-2018, 23:06:45 »
Blago njima onda.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #65 on: 30-09-2018, 23:25:38 »
pa ja lijepo piše da sam se obraćao varvarinu... koji generalizuje oko generacija... čita li ko ovdje išta
Varvarin ti zahvaljuje ga podsetio.
U svakom slučaju, napisaću još malo.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #66 on: 01-10-2018, 00:09:14 »
po kriterijumu AVFK, Željka Nešić je apsolutno fantastična, a taj njen tekst je nešto najbolje što AVKF ima da ponudi.

Možda Željka stvarno jeste fantastična. Možda će sa svojom drugaricom da uskoro krene u Mordor da baci Marka Đurića u vulkansko grotlo.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #67 on: 01-10-2018, 08:13:11 »
Meni se čini da rečeni sajt ima preveliki obrt saradnika, što me navodi na utisak da je reč o relativno prolaznoj pojavi. Nisam baš siguran u to koliko su uticajni ili nisu. Sklon sam da mislim kako je word of mouth na FB grupama poput epske fantastike bitniji činilac i za pisce i za knjige.
Svakako postoji veliko interesovanje za domaću pre svega epsku fantastiku - pri čemu ovaj izraz ne koristim kao zamenu za termin "fantazija". Nije ni čudo što je "Dan Mitre" dobro prihvaćen kod te čitateljke, dakle. Slutim da postoji izvestan jaz između nekadašnjih stvaralaca i današnjih čitalaca, što je vrlo razumljivo, jer je naše društvo u svakom smislu pa i žanrovsko društvo preživelo nekoliko tačaka raskida s minulim vremenom. Generacijama koje nisu polagale pionirsku zakletvu vrlo je teško da shvate i poruke i jezik stvaralaca koji su objavljivlai na vrhuncu popkulture te nekadašnje države.

Ako je neka uteha, vidim da je i kod Amera, sa svim njihovim kulturnim kontinuitetom, slična stvar sa piscima iz druge polovine prošlog veka. Vrlo malo savremenih čitalaca zna čak i za Herberta i Zelaznija, a kamoli za neke druge - makar dok ne umru. Za neke pisce čak ne znaju ni da su živi. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

• 5
  • 3
« Reply #68 on: 01-10-2018, 08:50:54 »
Иване, не смета мени што се не читају дела старијих домаћих фантастичара. Не читају се ни старији мејнстрим писци. Ко је писао роман "Хајдук Станко", на пример. Јесте, не читају се ни Херберт или Зелазни у САД, али ко их напада? Није ме више брига ни за овај топик, а ни за ТАМНИ ВИЛАЈЕТ 2, кад је и Пицабата почео с њим да се спрда.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #69 on: 01-10-2018, 09:01:33 »
Pa sad, nije da se ne napadaju, premda obično s vrednosno-političkog stajališta, ne književnog.
Slutim da u ovom osvrtu (pošto nije kritika) glavni problem predstavlja nerazumevanje duha vremena u kojem su dela stvarana, što je prvo što u školi pokušavaju da ti utuve u glavu kada čitaš neki tekst. Dakle, ne mislim da je ovo napad s nekim ciljem, već napad radi napada, koji proističe iz nerazumevanja, ali takođe iz toga što je to danas jednostavno manir komunikacije. Negativna komunikacija je postala dominantan način izražavanja i ovo je posledica toga.
First 666

scallop

• 5
  • 3
« Reply #70 on: 01-10-2018, 09:32:15 »
Е, па хвала. Сад знам и шта је чинити са глупом ретроспективом мојих прича.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #71 on: 02-10-2018, 14:04:10 »
Obećanje koje sam dao  nateralo me da, posle mnogo godina, sa police uzmem  TAMNI  VILAJET 2  i ponovo pročitam SLOVENSKU i  BEGUNCI,KRV. Kad sam završio, osetio sam se …  kao da sam posle dugog  vremena sreo par dragih prijatelja, tako nekako. A bojazan da  priče možda  nisu izdržale probu vremena, nestala je već sa prvim pročitanim pasusima. I posle mi više nije pala na  pamet.
Bata mije lepo rekao da pokušam da budem sistematičan, i batalim emocije. Ali emocije su glavne kad govorimo o ove dve priče, sviđalo se to nekom ili ne. To ih razlikuje od drugih priča. Ako kao autor ne umete da pokrenete ovakve emocije kod čitaoca –to vam je.
Ako neko nije video – zbirka je izašla 1992.godine, kad je ovde mnogo stvari otišlo u majčinu. Po meni, najgora godina pre bombardovanja. Očekivati da vas priče iz ovakve zbirke uglavnom zabave… pokazuje neobaveštenost, blago rečeno. (Sećam se kako su te godine humanitarne organizacije delile hleb iz kombija, na ulicama Beograda. Gladnima. A ja sam pažljivo slušao Skalopa kad mi je objašnjavao kako se čuva meso u salamuri – za slučaj da nas bombarduju, pa duže ne bude struje… O inflaciji i broju nula,svi znaju sve.)
Da ne bude zabune – niko mi nije kriv što sam ostao ovde, tako sam birao. To ima svoju cenu. Na primer, nema zabavnih priča kad je sranje oko vas.
Pa tako,ako neko za priču SLOVENSKA kaže da ima samo naznake humora (i to je JEDINO što kaže za tu priču) – odgovor bi mogao da bude da autoru uopšte nije bilo do humora. Tištale su ga druge stvari.
Ali ako čitalac nema ništa drugo da doda na SLOVENSKU?! Dobro, mogu da pogađam: Teško mu je da prati radnju sa toliko likova i asocijacija,bitnih i nebitnih, u kojoj ideje iskaču kao poslovični čupavci iz kutije… To se toliko razlukuje od ovoga što se danas piše i čita. Suviše je razbarušeno, neuredno, traži koncentraciju… čak i čitalačko iskustvo.  Dešava se to, ako preterujete sa  hororom i epskom fantastikom (naročito domaćom)…Onda,kad naletite na Fipu,ne znate šta bi s njim.
Izvesna paralela  postoji između Fipinih priča i onoga što su zvali Novi talas u fantastici. Ali ta paralela uslovna je, važi samo donekle. Pišem zbog onih koji možda pitaju – kome bre to treba? Jer ova Fipina priča nije ništa lošija od znamenitih JAHAČA PURPURNE NADNICE  Filipa Hoze Farmera. I jedan i drugi su s merom haotični, i umeju da zadrže pod kontrolom svoje kreativne pundravce. Fipina priča nije ni tako ekstremno razbarušena kao LOGOR KONCENTRACIJE Tomasa Diša, koja je toliko elitistička, da mnogi čitaoci na polovini počinju da beže…
Ne, Fipa je pronašao sopstveni izraz,i pokušava da nam tako ispriča priču.
A ispričao nam je:  O svetu u kome bogataši i korporacije vode svoje poslove, a raju ko jebe… A među tom rajom, u nekoj Africi,  ima begunaca iz onoga što je nekad bila Juga. O svetu gde Šiptar kaže Srbinu: …Pod drugim okolnostima, mogli smo biti prijatelji… O svetu gde Srbin i Šiptar kreću u akciju bez povratka, da zajedno stave tačku na ZLO.  Zašto?
…Tako je htela moja duša slovenska, odgovara umirući  Srbin. Ko razume, shvatiće.
Scena koja mi je promakla u prvom čitanju: Kad Zlatibor, glavni junak, posle radioamaterske seanse sa rodnim krajem, pun tuge spušta čelo na topli lim radio predajnika, na kome je još vidljiva nalepnica sa dva slova: YU…
Ništa u ovoj priči nije pregazilo vreme. A pokušajte vi da na KRAJNJA PITANJA odgovorite na Fipin otkačeni način.

Bakićeva  BEGUNCI,KRV govori o bedi  bitisanja u zemlji Srbiji  posle sankcija, ratova, i totalne pljačke svih resursa… Bogati su sve bogatiji, a raja ima da radi ropski ili da skapa. Mada brzo skapavanje u ovom svetu ponekad deluje primamljivije od dirinčenja.  (Pada mi na pamet rečenica starije pevačice iz filma SKUPLJAČI PERJA, upućena devojci koja hoće u Beograd,da peva po kafanama:  …Idi. Mož’ da propadneš brzo,il’ polako. Al’ propadaš sigurno.)
Bakić je za korak ili dva pomerio dalje ono što smo u tom trenutku već imali oko sebe. U njegovoj priči život radnika je nepodnošljiv: rad za mizernu platu u fabrici, opijanje kad stigne plata, nimalo radosti, ni jedan osmeh.
Naravno – junaci će poželeti da pobegnu preko, u neku bolju i srećniju zemlju,bila to EU ili šta već. Nemaju para za legalan odlazak,i onda se dovijaju ilegalno. Ali: “… ako kažeš da si katolik, odmah te upišu u svoje kompjutere, i posle ti bude malo lakše“ – to je gorak savet koji jedan od junaka prenosi drugom.
I tako, pokušaće da pobegnu od života goreg nego pseći. Zaigraće sve ili ništa. Zarad malo sunca, malo čiste vode, malo sreće.
Hepiend postoji u bajkama, a ovo nije bajka. Stradaju uglavnom oni što nisu krivi.
Dok se junaci dogovaraju u bircuzima ili pogureni prikradaju kroz noć prema granici, preko dubokog banatskog blata – možete da osetite smrad klonjare u pozadini bircuza, cipele pune vode, ledenu kišu, da osetite napor izvlačenja preteške obuće iz raskvašene zemlje… Ta taktilnost je poseban kvalitet Bakićevih priča.
Posle ove priče vam se plače.
Elem,teško je održiv onaj zaključak da – ako su ovo najbolje priče, zbirka bolje da nije objavljena. Ili tako nekako.

Boban

• 3
« Reply #72 on: 02-10-2018, 14:37:48 »
Fipina priča je napisana 1989. godine, kao treća u kosovskom ciklusu: "Biciklista", "Kad zlo spava..."
Bakićeva priča je učestvovala na konkursu Znaka sagite koji je raspisan 1990.
Kod mene je uvek postojao zaostatak u objavljivanju u odnosu na pisanje, što u ova dva konkretna slučaja samo pocrtava komentar o aktuelnosti; priče nisu aktuelne nego su proročke...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #73 on: 02-10-2018, 15:04:26 »
Potpuno je besmisleno da se toliko potresate oko nekih komentara, mada nije loše podsetiti se priča i uveriti se da su sudovi o njima bili ispravni.

Ja sam Tamni vilajet 2 ponovo pročitao negde prošle godine i gotovo sve što sam nekada mislio o njemu mislim i danas. Nisam imao nekih bitnijih promena u vrednosnim sudovima pojedinih priča. Ono što valja - valja. Pojedine priče u ovoj antologiji su apsolutni vrh domaće žanrovske fantastične proze, u to sam potpuno siguran. Kako to stoji u odnosu na ukupnu srpsku prozu, ili svetsku žanrovsku prozu, o tome bi se dalo diskutovati, ali mislim da se nemamo čega stideti.

Nekako, kako sam stariji, sve manje mi je bitno šta neko danas misli o svemu tome - bitne su apsolutne vrednosti i neki doprinos našoj kulturi koji smo dali aktivnostima na ovom polju. To nam niko ne može oduzeti i to će se kad-tad valorizovati.

Mica

дејан

• омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
  • 4
  • 3
« Reply #74 on: 03-10-2018, 13:03:33 »

Potpuno je besmisleno da se toliko potresate oko nekih komentara, mada nije loše podsetiti se priča i uveriti se da su sudovi o njima bili ispravni.

Ja sam Tamni vilajet 2 ponovo pročitao negde prošle godine i gotovo sve što sam nekada mislio o njemu mislim i danas. Nisam imao nekih bitnijih promena u vrednosnim sudovima pojedinih priča. Ono što valja - valja. Pojedine priče u ovoj antologiji su apsolutni vrh domaće žanrovske fantastične proze, u to sam potpuno siguran. Kako to stoji u odnosu na ukupnu srpsku prozu, ili svetsku žanrovsku prozu, o tome bi se dalo diskutovati, ali mislim da se nemamo čega stideti.

Nekako, kako sam stariji, sve manje mi je bitno šta neko danas misli o svemu tome - bitne su apsolutne vrednosti i neki doprinos našoj kulturi koji smo dali aktivnostima na ovom polju. To nam niko ne može oduzeti i to će se kad-tad valorizovati.

мићо, потпуно се слажем са тобом...а оно чак није ни приказ збирке, а камоли критика...

Fipina priča je napisana 1989. godine, kao treća u kosovskom ciklusu: "Biciklista", "Kad zlo spava..."
Bakićeva priča je učestvovala na konkursu Znaka sagite koji je raspisan 1990.
Kod mene je uvek postojao zaostatak u objavljivanju u odnosu na pisanje, što u ova dva konkretna slučaja samo pocrtava komentar o aktuelnosti; priče nisu aktuelne nego su proročke...
ја сам био убеђен да је бакићева прича 'савремена'...е сад, питање, ако је расписан 90. до кад су се примале пријаве?
...barcode never lies
FLA

scallop

• 5
  • 3
« Reply #75 on: 03-10-2018, 13:27:31 »
Kad počnem da se slažem sa Batom, Akhnatonom i Uglyjem moram da nađem nešto sa čime se neću složiti. Ubeđen sam da je vreme oko TM2 izloženo nemaru zbog koga i nastaju napori da se ono potre u potpunosti. Ne treba potcenjivati te napore. Za sve i svašta slične vidimo svakodnevno. Postojim kao pisac jer sam imao takvu konkurenciju i ponosan sam zbog toga. Možda su moje priče bile manje iritantne pa ih ne napadaju, ali za mene, dugoročno, nema razlike. Posle trideset godina sasvim je svejedno koliko je Boban kasnio. U vremenu, nekoliko meseci je beznačajno. Samo se nadam da će oni koji su prouzrokovali ujdurmu to shvatiti.

Nightflier

• Geek Royalty
  • 5
  • 3
  • Wolf Who Rules
    • Nightflier's Bookspace
« Reply #76 on: 03-10-2018, 13:48:44 »
Za još trideset godina ta knjiga će i dalje postojati u nekom broju primeraka, a raznih sajtova i blogova (uključujući i moj i Gulov i ko zna još koji, možda i ovaj) više biti neće :) Tako da nema mesta uzrujavanju.
First 666

mac

• 3
    • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
« Reply #77 on: 03-10-2018, 13:51:48 »
Nema mesta ako živiš za slavu, ali ima ako živiš od slave..

scallop

• 5
  • 3
« Reply #78 on: 03-10-2018, 13:57:28 »
Crko' bez slave.

Boban

• 3
« Reply #79 on: 03-10-2018, 19:30:20 »
мићо, потпуно се слажем са тобом...а оно чак није ни приказ збирке, а камоли критика...

AVKF ima preko 3000 pratilaca, što je mnogo više nego ZS.
Problem je kada jedan tako masovan prostor najavi tekst o TV2 kao vrhunski, fantastičan, izuzetan... verovatno 2000 ljudi tamo nikada u životu nije čulo za TV2 i onda deobiju ovakvu proseravajuću izdrkotinu. Ako nekada i ugledaju primerak knjige reći će "ma to je ono zastarelo sranje." Bez obzira što to nije ni prikaz ni kritika, posledice su velike, a AVKF umesto da neguje vezu s prošlošću i bude eventualno nastavljač nekih stvari, odabrao je da pljune na sve nas i da krene nekim svojim putem. Možda im to nije bila krajnja namera, ali tako je ispalo...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #80 on: 19-07-2019, 09:11:54 »

Fipina priča nije ni tako ekstremno razbarušena kao LOGOR KONCENTRACIJE Tomasa Diša, koja je toliko elitistička, da mnogi čitaoci na polovini počinju da beže…
Ne, Fipa je pronašao sopstveni izraz,i pokušava da nam tako ispriča priču.

Svesna sam da ovo što pišem nema mnogo veze sa temom, ali ne znam nikog kog bi moje zapažanje moglo zanimati, pa ću ovde da ga ostavim. Pre neki dan mi je razgovor na drugom mestu bio povod da ponovo otvorim LOGOR KONCENTRACIJE. Čitala sam ga predavno, takoreći kao druga osoba. I sada me zaista čudi, Varvarine, kako si mogao da ga sa DRF-ovom pričom povežeš. To je krajnje čudna asocijacija!
Ako postoji išta zajedničko, to je možda (ja ne bih rekla elitizam, šta je tu elitističko?) činjenica da oba autra traže udubljivanje - isključeno je da pojedine pasuse samo preletiš pgledom, ali su u misli i emotivnosti, pa i u svemu ostalom što čini književno delo, dva univerzuma. DRF budi setu, Diš očajanje. DRF- ove misli vrludaju, Diš je mračno fokusiran. Drf voli život, za Diša ću se uzdržati od komentara... Ako neko zaista odustane od čitanja LOGORA, to nije zato što ga ne bi mogao razumeti, već mmožda zato što se ne može podneti.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #81 on: 19-07-2019, 09:55:05 »
Ta dvojica se razlikuju dosta, kao što kažeš.
Ali način na koji  pričaju svoje priče je haotičan toliko, da je to na granici izdržljivosti nekih čitalaca.
Zato mi se čini da izvesno sazvučje postoji. Diš je Novi talas, a meni se čini da je Fipa nešto nabliže Novom talasu što se našlo u ovim krajevima.
Zato, može jedan da bude svetao a drugi taman, obojica su pričala na način koji je potpuno nekonvencionalan.
Dakle, totalna razbarušenost u pripovedanju, sa najneverovatnijim slikama i asocijacijama. (Usput, da li si čitala Fipinu Trinaesta škola? Da vidiš šta je stvarno razbarušeno pripovedanje!)
Lično sam upoznao neke koji nisu bili u stanju da završe Logor koncentracije - u njihovom slučaju, to je bila duhovna lenjost. A voleli su fentezi!

scallop

• 5
  • 3
« Reply #82 on: 19-07-2019, 10:07:55 »
ne znam nikog kog bi moje zapažanje moglo zanimati.

Reagovao sam na Kimurin post, ali je Varvarin požurio da objasni svoj stav. Nestalo je šta sam napisao i dobro je tako. Koga bi moglo zanimati?

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #83 on: 19-07-2019, 10:12:16 »
Bre, što si na kraj srca?
Evo me na poslu, ne radim ono što treba nego čitam ovo - mene zanima!   :mrgreen:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #84 on: 19-07-2019, 10:29:26 »
I šta sad? Uveravaćeš nas da Logor koncentracije ima veze sa Fipinim pisanjem? Dišova knjiga je o prosvetljenju sifilisom. A, Fipa? Fipa je pisao o teškom kamenju u cvetnom vrtu, da se tako izrazim. O istom kamenju o kome je Bakić pisao ogoljeno do kostiju. A meni se obrisalo nešto o važnosti "misli i emocija" pisca u pročitanom. Jer jednog dana nas neće čitati kroz priču koju smo ispričali, već šta nas je kroz nju vodilo. Ne možemo negovati pisanje, ako zapustimo čitanje.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #85 on: 19-07-2019, 10:55:30 »
Kad kidnete, uvek se pitam jesam li dostojan ili nekom nedostaje argumenata.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #86 on: 19-07-2019, 11:23:31 »
Nisam čitala TRINAESTU ŠKOLU, potražiću.

Neobično je, ustvari, kako se u našem umu prepliću određene, naizgled nespojive stvari. Pomislila sam da je Varvarin uočio neku dimenziju koja je meni promakla.

Scallope, valjda ćeš nam ipak napisati šta ti je na umu? Ko je kidnuo kidnuo je, ostali su tu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #87 on: 19-07-2019, 11:52:02 »
Već sam otputovao do Miroljuba i signalizma. Iako je dve godine stariji od mene odjednom se setio svojih starih priča. Ima sreću da ga mejnstrim nije odbacio, pa će se pojaviti u nekim Književnim novinama. Mi odbacimo sami sebe, pa nam je teže. Kako sad da se zapitam čemu izdanja mojih gotovo svih pisanija? Gde je meni Adam Puslojić koji će prepoznati šta sam poručivao? Da napišem esej "Sitničarnica domaće fantastike"? Kako da se predstavimo kao bruskete, kad smo od sebe napravili prezle?

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #88 on: 19-07-2019, 12:51:15 »
A što ne bi napisali nešto mejnstrim? Čisto za promenu.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #89 on: 19-07-2019, 12:59:41 »
Ima. Samo vi ne čitate.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #90 on: 19-07-2019, 13:01:12 »
Napr.?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #91 on: 19-07-2019, 13:07:13 »
A, šta ste moje uopšte čitali? Napr.?

scallop

• 5
  • 3
« Reply #93 on: 19-07-2019, 14:32:17 »
"Berlin i Paralija" je mejnstrim.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #94 on: 19-07-2019, 14:42:28 »
I bolji je od sf-a.

Kimura

• 4
  • 3
« Reply #95 on: 19-07-2019, 15:17:50 »
Ovo je jedan tvrdoglav topik! Malo po malo vraća se svim srpskim fanovskim podelama. Evo nas kod one prve: mejnstrim i ostali. :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #96 on: 19-07-2019, 15:43:47 »
Aleksije nije fan fantastike. Samim tim nije merodavan da oceni šta je bolje. Ne znam zašto se pomalo osećam kao Novak protiv Engleza. Dobiću i ovu bitku uprkos potcenjivanja onoga šta radim.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #97 on: 19-07-2019, 16:26:33 »
Mislim da je naslov topika pogrešan. Trebalo bi da glasi: ima li razloga da se piše fantastika u Srbiji?
Čemu? Koga to interesuje, sem šačice zaluđenika koji i sami pišu fantastiku i sf i gledaju preko plota, praveći podele kako bi se po bilo čemu izdvojili od drugih. Srpska fantastika danas svodi se na teoriju Tarda, prevedenu u srpsku poslovicu: vidla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.
Svet čita epsku fantastiku. Gle čuda! Najedared u Srbiji svi pišu epsku! Sutra kada bude u modi nanovo sajber pank fantastika, opet će svi da se prebace na taj podžanr.
Nema, prosto rečeno, originalnosti, samo puka imitacija ili nebuloznost iza koje se krije praznina, navedena kao posebnost. Često, pošto je bez značenja, ta književnost ima najviše prostora za učitavanje značenja i zove se signalizam.
I njom se, gle čuda, bavi najveći književni mediokritet na ovim prostorima, kritičar i teoretičaar mr. Dušan Stojković.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #98 on: 19-07-2019, 16:37:24 »
Dok me neko argumentovano ne demantuje smatraću svoj SF potpuno autentičnim u našem podneblju. Pun mi je torbak onih koji ne čitaju, a imaju mišljenje.

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #99 on: 19-07-2019, 17:24:45 »
Mislim da je naslov topika pogrešan. Trebalo bi da glasi: ima li razloga da se piše fantastika u Srbiji?
Čemu? Koga to interesuje, sem šačice zaluđenika koji i sami pišu fantastiku i sf i gledaju preko plota, praveći podele kako bi se po bilo čemu izdvojili od drugih. Srpska fantastika danas svodi se na teoriju Tarda, prevedenu u srpsku poslovicu...
Nema, prosto rečeno, originalnosti, samo puka imitacija ili nebuloznost iza koje se krije praznina, navedena kao posebnost. Često, pošto je bez značenja, ta književnost ima najviše prostora za učitavanje značenja i zove se signalizam.
U jednom filmu pita Sofronije Leghorn (poznatiji kao Lajavi Krelac):  "Sinak, ovaj, sinak, dal znaš šta radiš?!"
Da sam se pitao to što ti pitaš, reč jednu ne bih napisao u životu. Ali ako ima vatre u tebi, probiće. Napisaćeš, ako voliš da pripovedaš, dok pleme sluša okupljeno oko vatre.
Procureće iz tebe, na neki način, ali procureće. Počećeš da držiš slovo, kao ja.
A da li je sve to plagijat, prepakovane bombone USA-proizvodnje? E pa, jebi ga Đole, što kažu: Kad smo počinjali mi - današnji starci na ZS - imperativ je bio da ponudiš nešto svoje.
Svoje.
I toj generaciji to je još uvek imperativ.
Teši me što u generaciji mog sina ima pokušaja da se iščitava i ostala domaća fantastika, a ne samo ona epska. Možda su to usamljeni pokušaji. Možda svaka generacija mora da dotera dotle da kaže:  "Ma, neću više prepričanu amerikanijadu!"
Ali, kako reče Učitelj Nindža-kornjačama: "I najduži put počinje prvim korakom!"