NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PARANAUKA

Stvarnost parapsiholoskih fenomena

(1/3) > >>

QGA:
Posto su pojedinacni parapsiholoski fenomeni eksploatisani u sf-u i hororu, ponosno otvaram ovu temu!
Sta vi mislite: da li postoje ljudi obdareni ESP ili PK sposobnostima, da li postoji Psi energija kao nezavistan od elektromagnetne energije?
Upravo sam zavrsio rad (44 lista) na temu Parapsiholoske pojave. Inace, oblast me odavno zanima i proucavam je vec dugo. Najzagonetnija pojava mi je svakako spontano sagorevanje i psihohirurgija (da li je neko od vas cuo za Ariga?). Da li i paranormalne pojave uvrstiti u parapsihologiju (kao autor rada, tj. ja), da li uopste uvrstiti parafiziku(podela Milana Rizla) ili parapsihologiju cine samo parapsihicki fenomeni (po ser Baretu)? Da li se uopste neko interesuje sta nas um sve krije u sebi?

Boban:
Zapravo, ESP fenomeni su prenaduvani do neba.
Ako i postoje, vise s u tragovima, nekakvi oblici prekognicije i nista drugo.
Nikakvo pomeranje predmeta, nikakvo lebdenje, citanje misli, nista, nista, nista... jednostavno nista.

Spider Jerusalem:
Cinik do groba. A i sire.

Boban:
Meni je idol Slobodan Tomovic, Crnogorac koji je dokazao da vanzemaljci ne postoje. Evo, vec 30 godina niko nije u stanju da pobije njegove nalaze i pitanje je da li ce ikada iko moci da mu "parira". Covek je zapravo antidenikenovac i kao takav besprekoran; on ne spori mogucnost da negde u svemiru postoje bakterije ili kakvi drugi primitivni oblici zivota, ali o visokotehnoloski razvijenim civilizacijama koje putuju svemirom nema ni govora.

Dakle, zasto sam cinik ako kazem jasno i glasno ono sto jeste istina: da niko dosad, nikada, nigde, ni pod kakvim uslovima, apsolutno nista, nikada, nigde, niko nije uspeo da "izvede" ista sto bi moglo da se podvede pod bilo koji oblik ESPa? To je ono sto jeste nepobitna cinjenica; sve drugo je u domenu nasih zelja ili umisljaja...

phuzzy:
Indeed. Mr. Randi je još veoma davno objavio nagradu (i to zamašnu, ako se ne varam $1mil) za nepobitan dokaz parapsiholoških fenomena. Znači, da dođe neki precog ili telepata ili telekinetičar, sedne kod njega u lab i "do his thing"... niko od svetski proslavljenih "majstora" nije se prijavio. Paralelno sa tim, na svom institutu radi i istraživanja paranormalnih pojava (kako on kaže, niko srećniji od njega ako nađe dokaz - ali istog zasad nema) sa ljudima na koje se sumnja da poseduju specijalne sposobnosti, ali so far - nada, zip, nippity nuffink. (čeprk, čeprk... aha!) evo ga i link http://www.randi.org/

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version