Predvorje > NEXT GENERATION

Odsustvo jakih ženskih karaktera u delima velikana

<< < (19/19)

Harley Quinn:
I meni je žao što ne mogu da pronađem SF delo koje bi "ispunjavalo moje standarde", ali recimo da je meni odlično opisana ljudska drama (u ljubavnom odnosu), a pogotovo ženska - u Idiotu. Nastasja Filipovna je žena sa nedoumicama, demonima, oštećena, povređena, pametna, mračna, depresivna, ponosna, oštra, osvetoljibiva, kontradiktorna, promenjivih stavova i raspoloženja, ali negde, u svemu što je proživela i što misli i oseća, vode je principi dobra, koje ona ispravno prepoznaje u Miškinu. To je jaka, a ponižena, žena. Izdana od svih, ona sve i prezire, ali za sebe zadržava sposobnost da prepozna dobro i da mu se prikloni.

I Nastasja Filipovna i knez Miškin izgledaju realno, kao realni likovi, jer ona je dobro upoznala zlo, zato i odlično razlikuje dobro od zla. Miškin je upoznao i zlo i dobro, ali bira dobro. I tu su se njih dvoje negde našli, u vrtlogu okolnosti zbog kojih kruže jedno oko drugog. To je ljudska drama na papiru o kojoj je pisac dosta mislio i shvatio joj suštinu. Mislim da (jedino) Hrundi ima sposobnost da tako piše (i Skordisk je vrlo blizu), među svima ovde, među svim domaćim SF piscima, kojima nedostaje ta vrsta sagledavanje sive strane čoveka i života i iskrenog shvatanja dinamike (psihološki) uzrok-(psihološka, fizička) posledica.

babakarniang:
Zapravo ti i ja pričamo pomalo idealistički u odnosu na svet i književnost.

Harley Quinn:
Objasni? :)

babakarniang:
Pa ti i ja pričamo o idealnom balansu muško-žensko. A nisam siguran da nas je uopšte mnogo koji to želimo, bilo u životu ili književnosti.
Uvek će biti dominantniji neko bilo zbog intelekta, novca ili lepote, e sad mi tražimo idealan balans.
Pa da li je moguće to i realno?

Harley Quinn:
Pa ja ne mislim da je to idealno, samo najzdravije... Bez uzajamnog poštovanja ličnosti, bez obzira na novac, intelekt i lepotu, i nema odnosa i bliskosti. Samo glumljenja odnosa. Nije ni čudno, onda, što se mnogi odnosi raspadaju, a ljudi su nesrećni, a ovi odnosi iz SF romana izgledaju plastično i fejk. Pogotovo ako znamo da je potreba za dominacijom i kontrolom zapravo - nesigurnost, nezrelost.

U mladosti sam imala neku on-off vezu. On se sve nešto ljuti na mene, osoran je, smetaju mu neke moje fotke na fejsu itd. U neko vreme sednemo mi da razgovaramo i ja, onako, iz nesvesti, tada još i nisam razmišljala u terminima dominacije, sigurnosti, nesigurnosti, kontrole itd. već više pod nekim unutrašnjim pritiskom instinkta kažem: "Ali ja nisam submisivna", uopšte ni sama ne shvatajući šta govorim i zašto. A on odgovori: "Kako nisi, pa kuvala si mi ručak".  :lol: :lol: :lol: I tako se žena, od ranih dana, nađe u sred nekih očekivanja da igra neku ulogu i zbunjena sopstvenim potrebama i ličnošću, i onoga što se od nje očekuje, bira između svoje ličnosti i "kuvanja ručka".  :lol: I takve se veze, u realnosti, raspadaju. Nema poštovanja.

Nije to idealno o čemu ti i ja pričamo, samo retko...

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version