Predvorje > NEXT GENERATION

Jos jedna lista u nizu....

(1/4) > >>

Klapacius:
Postovani,

zeleo bih da vidim liste omiljenih SF dela (roman, prica ili novela) od strane prisutnih legendi srpskog SF-a na ovom forumu kao sto su gosn Boban, gosn Scallop, gosn Mica itd....
Eto, ukoliko vas ne mrzi sastavite poneku listu.
Upravo citam Tamni Vilajet 2 a keca sam zavrsio pa me eto zanima. 

Srdacan pozdrav xyxy

Boban:
ajde ti prvo daj detaljnu ocenu priča iz Tamnog vilajeta pa da polako zapodenemo razgovor.

tomat:
sličnu listu imaš ovde

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15136.0

samo knjige, i samo XX vek, ali i to je nešto.

Boban:
ma vidiš da je čovek banuo ovde i odmah propituje... daj prvo da vidimo od kakvog je materijala sazdan i koliko može da izdrži...

Klapacius:
izvinjavam se zbog nacina na koji sam  ''banuo'' na forum xcheers

Dakle Tamni Vilajet 1:

Kad Zlo Spava mi je najjaca prica. Filipovic je za moj gros jedan od najboljih SF stilista u svetskim okvirima. Citajuci i Zlatnu Knjigu stekao sam utisak da kroz njegove price provejava uvek neka neodoljiva instiktivna antropologija, minimalisticki ali jako efektni opisi i nenadjebivi dijalozi. Ova prica sve to poseduje a jos govori na neki nacin i o prkosenju novom svetskom poretku - nista lepse i draze za moju dusu.

Naselje Sunca od Knezevica mi je druga najbolja. Jedna prava fajterska muska Zelaznijevska prica. Zapravo najbolja  ''muska'' SF prica koju sam procitao. Takodje i politicka slika koju autor da naslutiti u tom post-apokalpticnom ambijentu nije mnogo drukcija od sadasnjosti ili bliske buducnosti. Odlicno predvidjeno. Zdravo srpstvo se moze obnoviti samo iz unutranjosti kroz neiskvarene ljude.

Veliki Tetraedar od Raosa trece mesto. Jako zabavno i ostro napisana prica. Po stilu odmah iza Filipovica. Svemirska putovanja opisana u pripovedackom stilu Bukowskog :evil: 
Mislim da je poenta price Cherche la femme - za sve je kriva zena  :mrgreen:

Prica o Ljubljani Branka Gradisnika. Nema u njoj SF ali ima djavola u humoristckom i satirickom tonu koji malo podseca na Majstora i Margaritu. Na nivou najboljeg Scheckleya. Zadnja scena u paklu u odseku za Slovence gde sami sebe vuku u vrelom ulju je neprocenjiva. 

Kraljevi Septembra Zorana Jaksica. Ovaj pisac najbolje osmisljava svetove kroz koje ce se njegovi junaci kretati. Takodje mi je u ovoj prici sense of wonder bio najupecatljiviji sa secanjima ljudi - koje je ubila magnetska oluja- koja i dalje egzistiraju u nekom onirickom svetu. Jedino su mi karakteri onako malo vise teeny i osetljiviji nego sto ja volim ali opet vrhunska prica.

Ostale price su mi bile osrednje ili mi se nisu uopste svidele a kao najgoru bih izdvojio Preko praga kroz vrata Bojana Mesereka. Izgleda kao pokusaj neke eksperimentalne SF price ali na kraju deluje ka da je izasla iz nekog pulp casopisa iz tridesetih godina.Btw: Boban, ja sam onaj lik sto se raspitivao za roman Grbovnik Radmila Andjelkovica. Ali, po vasem sopstvenom priznanju vi ne zelite da izlazete njegove knjige xrofl

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version