DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ZADACI, PITALICE, KVIZOVI, NADMUDRIVANJA

Glupa igra s pogađanjem citata iz knjiga

<< < (2/300) > >>

Alexdelarge:

--- Quote from: lilit_depp on 19-06-2011, 23:18:53 ---btw, adl, kako si ti ovo zamislio? pasus s bilo kog mesta iz romana ili da se ograničimo na prvo poglavlje? plus, da li da krenemo s poznatijim, uslovno rečeno, autorima ili može i "bohumil hrabal"? mislim, i on nije nepoznat, da se razumemo.  :lol:

--- End quote ---


ne bih da ograničavam izbor citata na prvo poglavlje, može iz bilo kog dela romana. nadalje, izbor autora i dela, prepuštam učesnicima.

lilit:
OK.

Evo još malo teksta, nema šanse da ne pogodite.  :lol:

Narednih pet dana bio sam u grdnom očajanju. Šta sam mogao da radim osim da razmišljam, ćaskam s konobarima i da listam novine i časopise? Naslađivao sam se čitajući dve stvari koje su me oduvek očaravale: male oglase i policijsku hroniku. To su bile jedine stvari koje sam čitao od svoje dvadesete godine, jer jedino one osvetljavaju ljudsku prirodu i velike metafizičke probleme. U šestom izdanju piše: U NASTUPU LUDILA, SEKIROM UBIO ŽENU I ČETVORO DEČICE. Ništa ne znamo o tom čoveku osim da se zove Domingo Salerno, da je bio marljiv i pošten, da je držao nekakvu radnjicu u Vilja Luganu i da je obožavao ženu i decu. I eto, odjednom ih iskasapljuje. Duboka zagonetka! Osim toga, čitanje kriminalističke rubrike ostavlja na čitaoca snažan utisak istinitosti, za razliku od izjava političara koje se mogu pročitati u istim novinama! Svi ti političarčići izgledaju kao međunarodne varalice, probisveti i prevaranti, prodavci vodica za kosu i vašarski zabavljači! Kako čovek može da poredi jednog od tih obmanjivača sa neiskvarenim stvorenjem poput Salerna?

Mme Chauchat:
Ne znam, i ja ću da se ubijem jer ne znam, ali onaj prvi citat mi strašno vuče na Tunel, iako znam da je Tunel u prvom licu  :x i da nisu kipovi nego slika  :x a ovaj drugi citat takođe vuče na tog što mu je rođendan za tri dana  :cry: :cry: :cry: dakle, pretpostaviću da sam izlapela i da je ili Tunel ili O junacima i grobovima, jer ne verujem da je Abadon... Tako ti je to kad čovek ima obiman i nepregledan opus kao ovaj autor...

lilit:
O junacima i grobovima, naravno. :)

Stil je apsolutno prepoznatljiv.  :lol: (a i opus obiman, nažalost  :cry:)

Mme Chauchat:
Znači, ipak! O, kako je strašno biti izlapeo.
Evo nešto kultno:

„Фотографија је снимљена, време је протекло; били смо тако далеко једни од других, злодело је учињено, сузе проливене, а остало су претпоставке и туга. Одједном се ред обрнуо, они су били живи, кретали се, одлучивали и били одлучни, ишли ка својој будућности; а ја са ове стране, заточеник једног другог времена, једне собе на петом спрату, тога што не знам ко су та жена и тај мушкарац и тај дечак, тога што сам само сочиво свога апарата, нешто непомично, неспособно да се умеша.“

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version