DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ZADACI, PITALICE, KVIZOVI, NADMUDRIVANJA

Мозгалица

(1/4) > >>

Джон Рейнольдс:
Ево чиме смо се данас у кући забављали. Видео сам на једном предавању занимљив задатак и ево га доле; не знам како ће туђи браузери ово прочитати, али сам се потрудио да цифре поставим отприлике како је било задато, тако да формирају "торањ". Решење се састоји од шест цифара, отуд оне цртице доле.

                    1
                   11
                   21
                 1211
               111221

             _ _ _ _ _ _


Е, све би било лепо да мој Маре није понудио потпуно другачије решење, још пре неки дан кад смо му задатак поставили. И не проверивши га, одбацили смо решење као нетачно, ал не лези враже... Али о том потом. Уме ли неко да реши ово, а да не зна решење од раније?

Джон Рейнольдс:
Тјах, сад видим да је решење лако изгуглати.  :( Али ко не зна, нека проба.

mac:
Video sam to što ste i vi videli na YouTubeu, pa znam rešenje, ali me sad zanima to alternativno rešenje.

Джон Рейнольдс:
Оно што не знам јесте да ли би математичари то признали као решење, али хајде да објасним. Маре је после неколико минута изјавио да је ово Фибоначијев низ, али да за решење фали једна цртица. Наравно, то је без гледања отписано као погрешно, али пошто смо мало касније схватили да он мисли да може да користи само кечеве и двојке и кад смо му помогли да може да користи и остале цифре, понудио је решење - 322222 или било коју пермутацију тих цифара. Како?

Сабирањем по два реда (подвучени су елементи Фибоначијевог низа):

1+(1+1)=1+2=3
1+1+2+1=5
2+1+1+2+1+1=8
1+2+1+1+1+1+1+2+2+1=13

Дакле, да би се добио следећи број у низу, 21, збир цифара у решењу мора да буде 13, те је њему или фалила једна цртица ако користи само кечеве и двојке или 3+2+2+2+2+2=13.

Ту сам остао мало збуњен зато што нисам сигуран да ли би математичари ово признали као решење, пошто је редослед цифара неважан, а у "правом" решењу је пресудан. Волео бих да ми то неко објасни, пошто је Маре тврдоглаво истрајавао на своме, а чинило ми се да је био на ивици да схвати логику задатка, с тим да му је сметала идеја да је и његово прво решење тачно.

mac:
Na žalost, kad je zadatak tipa "traži se nastavak niza" onda je priroda zadatka uvek takva rešenje mora da bude jednoznačno. Ako ima više rešenja, onda to nije to. Video sam i ja tog Fibonačija, ali nisam ništa pametno mogao da uradim s njim, pa sam ga batalio.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version