Bas to, zaboravi se na dodge-roll (koji ovde i ne postoji

), samo napad-parry, nije uopste toliko tesko kad se to ima na umu. Inace Peco, savetujem ti da se uskoro vratis do generala, on je ionako zamisljen da se na njemu bas to vezba (napad-parry), a tvoj lik nece ni kasnije da bude mnogo mocniji, posto se napad i posture jedino ojacavaju ubijanjem bossova i mini-bossova, koji onda ispustaju prayer beads. Kad skupis 4 perle pravis brojanicu i uzivas u blagodetima jaceg napada i stava

I da, tacno je ovo sto Meho kaze, u secanju se nalazi jedan tool koji je koristan za borbu sa jednim od pocetnih mini-bossova (da ne spoilujem previse, moze da se nasluti kakav je tool u pitanju ako se a) prisluskuju strazari u blizini doticnog bossa, b) kupi ta informacija od jednog lika koji se isto nalazi u blizini).
Ja sam igrao nekih 6-7 sati, stigao sam da prvog pravog (ne mini)-bossa. Neki utisci za sada:
- Meni za sada laksa igra od DS, borbe sa obicnim protivnicima nisu teske, (takticko) spamovanje levog klika vecinom funkcionise, jer ovi protivnici imaju slab posture koji se i udarcima veoma brzo skida. Neke vrste protivnika (tj. za sada mozda samo jedna) zahtevaju da im smanjite posture deflektovanjem, sto opet nije problem jer se parry izvodi mnooogo lakse nego u DS. Naravno, mnogo pomaze i stealth. Ako kojim slucajem udjete u okrsaj sa previse protivnika odjednom, bekstvo je lako zahvaljujuci tome sto imate kuku (bar meni jer igram sa misem). Sto se mini-bosseva tice, ima fora da ih prvo "naljutite", pa se onda udaljite i zabijete im backstab kad pocnu da se vracaju u pocetnu poziciju, sto im skida ceo jedan health kvadratic. Ovo mi deluje kao neka pomoc koja je tu za one koji zele da je koriste (u tu skupinu spadam i ja), u neku ruku zamena za summonovanje drugih igraca (s tim sto ne pali na pravim bossovima).
- Visceralno najprijatnija borba koju sam do sada iskusio. Za moji ukus do sada je to bila borba u DS, gde se osecala puna moc svakog udarca, a ovde je to brze, bolje, jace... Deathblows (kratke animacije smrtonosnog udarca) su pun pogodak, veoma brutalno izgledaju. Inace, probao sam pre neku godinu da igram Metal Gear: Revengeance, i postujem kompleksnost i prefinjenost tog borbenog sistema, ali ono sto je meni osnovno, taj osecaj da ste stvarno udarili i osakatili nekoga, tamo nije na visokom nivou (to say the least), bar meni posle DS-a...
- Stealth je prijatno osvezenje. Pruza osecaj nadmoci i lakse uzivljavanje u ulogu badass sinobija (ne igram mnogo stealth igre, ali meni je prva asocijacija na ovaj stealth sistem bila Batman: Arkham - koriscenje kuke, izrazena vertikalnost stealtha, velika pokretljivost, pracenje jednostavnih obrazaca kretanja protivnika i eliminisanje jednog po jednog iz senke).
- Borbeni sistem isprva deluje jednostavno, ali se tokom igre otkljucavaju novi potezi, kao i potezi koje koristite u sadejstvu sa alatkama iz prosteticke ruke. Prilicno je zabavno kombinovati drugacije poteze, ima dosta mogucnosti, i lep je osecaj kad savrseno izvedete pravu kombinaciju (a i vizuelno izgleda super, mogu da zamislim koliko ce spektakularno sve da izgleda kad otkljucam vecinu poteza).
- Posle 6-7 sati igre, za sada samo jedan boss, a i arena u kojoj se borite sa njom vizuelno je prilicno meh. Nedostaju mi epski okrsaji sa bossovima (i isto takve arene) iz DS. Mini-bossevi (porazio pet komada za sada, ukljucujuci tu i tutorijal mini-bossa) po pravili su okruzeni obicnim protivnicima, koje iznova i iznova morate da ubijate, sto je prilicno messy i pomalo smara, jer mi se ne koristi stealth svaki put kad hocu ponovo da se okusam sa nekim mini-bossom, a moze da se izgubi dosta zdravlja ako udjete u direktan okrsaj sa protivnicima (lakse sam podnosio trcanje do bossa iz DS, i izbegavanje obicnih neprijatelja na tom putu).
- Mnogo vise streamlined igra, linearnija je (bar za sada), (skoro) svi sistemi su dobro objasnjeni, idoli (pandan bonfireima) su postavljeni veoma blizu bossevima, a smrt nema tolik teske posledice jer se gubi samo polovina novca koji imate i iskustvo za otkljucavanje novih aktivnih i pasivnih vestina, sto su stvari koje posle relativno brzo mozete da povratite kroz borbu. Gubitak dusa je meni mnogo teze padao, jer ovde napredovanje po nivoima ne postoji, sve zavisi od vase vestine (dobro, i kolicine "estusa"). Inace, sistem sa dragonrotom se meni svidja i nije uopste toliko beskompromisan. Ako previse koristite resurrection (trenutno ozivljavanje posle smrti sa pola health bara), NPC-evi se razboljevaju (ali ne mogu da umru), a mozete da ih izlecite ako imate odredjeni predmet. Ja sam za sada nasao samo jedan takav predmet, ali mislim da ih ima sasvim dovoljno u igri. Tu je i unseen aid, pomoc Bude ili nekog drugog boga koji vam dozvoljava da posle smrti sacuvate svo zlato i iskustvo (sto opet nije toliko bitno). Sanse za unseen aid se smanjuju sa svakim vaskrsenjem, a uvecavaju (tj. valjda vracaju na podrazumevanih 30 posto) koriscenjem pomenutog predmeta.
- Vrhunski art dizajn, zanimljivo okruzenje, znatno normalnija prica koja je za sada prilicno interesantna, odlicna glasovna gluma (posebna zanimljivost je sto likovi pricaju na japanskom, sto doprinosi atmosferi... i drago mi je sto Mijazaki ima dovoljno veliku reputaciju da mu prodje jedan takav avangardni detalj

).
- Odlicna igra, sve u svemu