STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

"Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!

<< < (34/38) > >>

Meho Krljic:
Sasvim tačno. Pre nekih petnaest godine je kritika stripa na internetu bila, da tako kažem, živ fenomen. Danas je ima ali samo u tragovima.

Meho Krljic:
James Tynion IV Quits Batman and DC Comics For Substack Comics Gig 
 
Whoa, substack se baš razigrao...

Meho Krljic:
Zaista, Substack je rešio da postane ozbiljna platforma na kojoj će kreatori stripova izbacivati creator owned materijal za pretplatnike. S obzirom da Substack trenutno ima mentalni monopol na model plaćenih newslettera, ovo jeste na neki način logična ekspanzija. Nemali broj ozbiljnih autora (scenarista, poglavito, naravno) je poslednjih dana i nedelja obelodanio da prebacuje svoje creator owned aktivnosti na ovu platformu (Nick Spencer, Saladin Ahmed, pomenuti James Tynion Junior IV, a imamo i ovu, tipično suludo ambicioznu Hickmanovu konstrukciju) i videćemo koliko će ovo imati uticaja na budućnost američkog stripa. Substack ima i izvesnu kontroverzu vezanu za svoje pretvaranje da su agnostička platforma za samopublikovanje (iako se zna da u određenoj meri igraju i ulogu izdavača, i da su plaćali određene autore da kreiraju pozitivan imidž za ovaj servis), kao i uobičajene nelagode oko "davanja platforme" potencijalno problematičnim, jelte, autorima, no meni je više interesantna ova ideja "iTunesa za stripove" gde se autori odriču sve infrastrukture tradicionalnih izdavača u zamenu za potpunu kreativnu slobodu i automatizovano publikovanje. Muzičkoj industriji ovo, mislim, zapravo nije donelo dovoljno dobrog, a videćemo kako će biti sa stripom...

ridiculus:
National Cartoonists Society, američko udruženje karikaturista i crtača stripova, ima godišnje "divizione" nagrade - po kategorijama, odnosno, vrsti medija ili publikacije - i za 2020. pobednici će biti obelodanjeni u oktobru. Ono što nas zanima je nagrada za kategoriju comic books, i nominovani su sledeći:

- Brahm Revel, Teenage Mutant Ninja Turtles: Jennika
- Stan Sakai, Usagi Yojimbo
- Walter Simonson, Ragnarok: The Breaking of Helheim

Odlično! Dva od mojih omiljenih stripova su ovde (treći nisam čitao). Ne bih znao za koji da glasam, ali dilema je rešena time što je Sakai već dobio nagradu za Usagija prethodnih godina, pa je moj favorit u ovom izboru Ragnarok.

Meho Krljic:
Iz nekog sumantog sociološkog razloga danas dobijamo tajnu istoriju Malibu Comics kao niz tvitova...
 
 
https://twitter.com/Comrade_Bullski/status/1452001885196541956

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version