Author Topic: Bonellijana  (Read 7144 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Bonellijana
« on: 26-06-2020, 00:01:07 »
Odnedavno sam se zainteresovao za Bonellijeve stripove.
Čitao sam ih kao dječak, nešto Zagora, nešto Martina Misteriju, a najviše Mister Noa. Elem, Dylana nisam nikada prije čitao, sve dok ne naiđoh na epizodu Novi Život, što je bilo kao neki početak reboota ovog junaka. Barem onoliko koliko sam pohvatao i do ovog dokle sam došao. Krenuo sam s tim brojem, prihvatio neke epizode, neke ne, a nabavio sam naravno i stare. Što me dovelo do priče Ambis zla koju je izdao Veseli Četvrtak u svojoj ediciji Zlatne serije.
Nisam baš toliko upoznat sa Bonellijevim junacima, više sam u Dark Horseu i DC-ju ali mi se jako dopao ovaj gulaš nabacanih heroja. Ima tu neke priče, koja naravno nije savršena ali ne bježi od dobre zezancije i rado poseže u tu Bonellijevu mitologiju, koje ako i nema, a ono se polako stvara. A povezani su i multiverzumi, barem oni sa ostarjelim Dylanom i Martynom androidom.
Tu je naravno i Zagor. Kao ultimativni dobri duh ovog univerzuma, a njegova vječita borba sa Hellingenom će se prožimati kroz cijeli taj svijet. Zagor kao duh ne zvuči uopšte loše pa me čudi da se nakon ove priče malo više ne pozabave tom idejom.
Ne znam da li to u Bonelliju pušu neki drugi vjetrovi, ali ova priča pokazuje da se itekako može štošta ispreplesti i povezati, a opet da ne bude nazor poput susreta Mister Noa i Dylana u Color Festu ili stvarno loše priče Bijeg iz Skyneta u kojoj se junački hrvu Mister No i Martyn.
Najavljen je susret Dylana i Dampyra, što me prilično raduje, jer je Dylan imao super priču, barem prva dijela sa Morganom Lostom.
Naravno, znam da su se Dylan i Martyn susretali više puta ranije ali me živo zanima može li Bonelli, sad kada se riješio tvrdokornog stava da ne miješa junake, izvući neki događaj, poput onog u američkim stripovima, u kojem će se junaci zajednički suprotstaviti nekom neprijatelju? I na šta bi to ličilo? Ne očekujem novi Crisis ili Secret Wars na talijanski način, zbog razbacanosti junaka po različitim razdobljima ali nije li i to izazov za odvažnog scenaristu?

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.338
Re: Bonellijana
« Reply #1 on: 01-10-2020, 19:07:12 »
Dilan Dog I Martin Misteri su mi omiljeni Bonelijevci. Kao klinac sam čitao Zagora, verujem da mi to sada ne bi bilo zanimljivo.
Moraću jednom da uzmem Dampira. Olakšavajuća okolnost mi je što čitam i na talijanskom.
Ako tek krećeš sa Dilanom preporučio bih ti da ideš od početka, epizode Ticijana Sklavija.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #2 on: 01-10-2020, 20:44:37 »
Prikupio sam većinu Dylana koji su izašli na ovim prostorima. Skoro sve sam i pročitao. Međutim, zanimljiviji su mi ovi susreti dva junaka. Dylan i Dampir je bila dobra priča u prvom dijelu ali u drugom, koji je izašao u Zlatnoj Seriji od Veselog Četvrtka - totalno je podbacila. Sada me zanima ovaj Martin sa nekom vrstom Zagora, koji izlazi za desetak dana u ZS...
Trebao bi to Boneli češće raditi.

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.338
Re: Bonellijana
« Reply #3 on: 01-10-2020, 22:26:15 »
Bonelli mi je omiljena strip izdavačka kuća. Ima nešto u njima koliko god da su komercijalni. A možda i zato što ih čitam od detinjstva.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.120
Re: Bonellijana
« Reply #4 on: 01-10-2020, 23:04:51 »
Samo boneli

Ostalo mi ne treba jer imam 990 knjiga i graficke novele ljevicarskih bolesnika mi ne trebaju
Dilan...marti...nik rajder...kolor teks...zagor op i ekstra
To je otprilike sto citam...nathana sam rasprodao
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #5 on: 02-10-2020, 14:40:06 »
Boneli ima svoj šarm. Kao i svi ostali.

O susretu Morgana Losta i Dilana Doga.
https://veselicetvrtak.com/bzzzz/crno-belo-crveni-svet/

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.338
Re: Bonellijana
« Reply #6 on: 04-10-2020, 17:17:33 »
Da spomenem da sam čitao i Napoleona ali nisam toliko fasciniran...mada neke epizode jesu dobre.
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #7 on: 05-10-2020, 09:28:36 »
Napoleon ima zanimljive ideje... i na tome se sve završava. Tu i tamo se ubode kraj ali, barem meni, ovih deset epizoda oje sam čitao su kao i onaj Helnoar. Ima tu nešto ali ništa konkretno.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #8 on: 29-10-2020, 19:51:57 »
Priče iz nekog drugog sutra je lijep album sa više priča o Dylanu ali... većina ih je nedorečena. Međutim, ima ova mješavina ludosti šmek onih početnih epizoda. Crtež je digitalan ali jako lijep i oku privlačan. Ali ako čovjek nije kolekcionar neće ništa izgubiti ako ne kupi ovaj album. Mada, lijepo ga je posjedovati.
Obojeni program sa nastavkom priče o susretu Dylana i Morgana Losta je s druge strane pokazao da Boneli ima potencijala da se širi i stane rame uz rame sa mnogim svjetskim poznatim stripovskim kućama. Međutim, ovakvi izleti su rijetki. Što je šteta. Ova priča mami na stalno čitanje. Likovi su jaki, radnja glatka, a priča pitka.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #9 on: 17-11-2020, 16:33:37 »
Udruženje Dante Alighieri u četvrtak u 19 sati organizuje razgovor sa autorom Zagora, Morenom Buratinijem. Razgovor će se obaviti putem zoom aplikacije, pa možete postaviti i pokoje pitanje...
https://twitter.com/DanteBiH/status/1328671830903844866

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #10 on: 20-12-2020, 18:49:11 »
Veseli Četvrtak je izbacio album A danas Apokalipsa koji je u suštini epizoda Dylan Doga, i to pod rednim brojem 400. To je prekretnica koja je italijanskim čitateljima ponudila novog Dylana, a kojeg ćemo mi valjda dočekati za dvije godine. Priča je u boji, a u njoj su se pojavili Tiziano Sclavi i Angelo Stano, što me podsjetilo na Morrisonovog Animal Mana i konačni obračun junaka sa onim ko mu piše avanture. Stano se doduše, kao lik u stripu pojavio ranije, otprilike kao i Jim Aparro u Batmanu.
Za sve te promjene je zaslužan Roberto Recchioni, noviji urednik koji već iza sebe ima Mater Morbi i Gavranovu presudu, te ovu priču u kojoj... u kojoj su omažirani svi mogući filmovi, stripovi i pjesnici. Whitman, The Doors, Coppola, što imenujete, možete i pronaći.
Sam Sclavi je Kurz iz Apokalipse Danas ali je Dylanov obračun sa njim ispao slab mada sa zanimljivim rezultatom koji je ponudio zanimljiv kraj. Uglavnom, na ovaj način se raskrstilo sa Dylanovom raštrkanom prošlošću, kontinuitet će biti jači, barem smo to mogli vidjeti u epizodama nakon novog života, a sam junak je doživio značajnije promjene.
Album je vizuelno lijep, Stano je na vrhuncu kreativnosti ali priča tu i tamo posrće mada na kraju fino zaokruži Reccionijevu ideju.
Neki novi vjetrovi sve jače pušu u Bonelliju. 

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #11 on: 04-01-2021, 13:14:37 »
Poslednji broj Dilan Dog Planete mrtvih je po meni jedan veliki trijumf, remek-delo i konacno sam imao onaj Wow momenat dok citam Dilana posle ne znam ni ja koliko godina (ili cak decenija). Iako se desava u buducnosti, kao i sve epizode Planete mrtvih - ova prica je tesno vezana za cuvenu, klasicnu DD epizodu "Iza ogledala". Pisao je ponovo Bilota, i sada moram obavezno da citam njegovog Merkurio Loija, kojeg je CK izdao u proteklih godinu i po dana.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #12 on: 06-01-2021, 19:20:21 »
Meni je kompletna Planeta Mrtvih takva. Svjež i nov pristup Dylanu, s nekim šmekom Povratka Mračnog Viteza ali uz neke svoje finese. Još uvijek nisam pročitao taj novi broj ali očekujem ga ove sedmice. Ima tu šta da se vidi, ima ideja i uspijeva da drži pažnju uprkos poznatom kraju, koji je objavljen u Obojenom Programu. Mislim da se u Bonelliju polako, pomalo stidljivo, događa nekakva revolucija junaka. Nagovijestio je to Rekioni, nagovješteno je to u Mister Nou, pa u Ambisu Zla i biće zanimljivo pratiti šta će se dalje događati.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #13 on: 12-01-2021, 20:33:30 »
U epizodi Neljudsko, u Dylanu se ponovo povlači pitanje rasizma u Engleskoj ali je primjetno i očvršćavanje inspektora karpentera koji bi mogao biti zanimljiv lik ako ga nastave ovako graditi, dosadašnje čarke sa junakom su bile simpatične ali i dosadne. Ok, razumijemo da ne voli Dylana, shvatili smo, usvojili, a ne mora se stalno ponavljati. Raniji fali još malo štofa da bude privlačan lik za kojim čitaoc brine. E sada, da se ne spojluje, nakon ove epizode i Karpenter i ranija će morati povjerovati da se onostrane stvari događaju. Tvist je dobar. Već viđen ali dobar. Ono što se zbilo na kraju vele da će se razriješiti u 399 broju, znači, za neke dvije godine...

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #14 on: 28-04-2021, 13:57:33 »
Niko nije nevin i Tripofobija su dvije jako dobre epizode Dylana Doga.
Prva je zapravo dobar, tvrdokuhan krimić u kojoj se napeto vozimo po atmosferi i čini se da naš junak i nema nekog izlaza. Odavno nešto ovako oštro i jako nisam čitao u ovom stripu gdje Dylan i nije glavni junak, nego Carpenter. Nastavlja se razvoj ovog lika, a i kontinuitet sve više jača. Za sada mi se sviđa pravac u kojem sve ovo ide.
Tripofobija je strip u kojoj Dylan više liči na Johna Constantinea, nego na samog sebe. Nekako mi je početak iskočio od standardnog Dylana ali to ne znači da je ovo loše, nego drugačije. Crtež je jako dobar sa zanimljivim, ne tako standardnim Bonelli kadriranjem, i fino drži strp tamo gdje se priča klima.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #15 on: 18-08-2021, 16:18:48 »
Pročitao sa oba broja Mister No Revolucija koja je izdao Veseli Četvrtak.
Kao prvo, ovo je jedan novi moderni Boneli.
Ličnost Mister Noa nije mijenjana. I dalje je naivčina, idealista i poštenjačina kakvu smo znali od ranije. Međutim, ovdje se fino prati razvoj te ličnosti. Nadimak je dobio u Vijetnamu tokom mučenja, no za razliku od onog iz Letećih Tigrova, kada ga je Seiko rezao mačem, ovo mučenje se može osjetiti i na papiru. Mučan je strip, ide tragovima Platoona, a glavni junak ne hvata ni predah. Nesreće pristižu jedna za drugom, čak i u Kaliforniji.
Ono što mi se dopalo ovdje je što autori nisu na silu gurali reference iz šezdesetih ali isto tako nisu propustili priliku da poentiraju na najznačajnijim događajima.
Prva priča kreće crvenom bojom koja podjeća na njegovu djetelinu a u drugoj je to već rafinirano, sa naslovnicom Ginsbergovog Howla. Sve je prožeto pojavljivanjem omiljenih likova u nešto drugačijem izdanju sem Krugera koji je i dalje isti.
Šteta je samo što se Boneli zaustavio na ovim pričama pilota. Nam preostaje još jedan Obojeni program i to je to. A čini se da vanremenski lik omiljenog pilota se može prilagoditi svakom dobu...
Pročitati i začuditi se da Boneli može izbaciti nešto ovako snažno.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #16 on: 18-08-2021, 18:49:11 »
Meni se isto prilicno dopao taj novi Mister No, mada moram da priznam da nikada nisam nesto voleo onog klasicnog, jos mi je kao detetu bio nepodnosljivo dosadan, osim ako u epizodu nisu ubaceni elementi fantastike.

Zahvaljujuci domacem izdavacu Golconda, poceo sam ponovo da citam Magicnog vetra, serijal koji je ranije objavljivan kod nas, ali je izaslo valjda samo prvih 20ak brojeva. Golconda sada izdaje paralelno epizode koje smo vec citali, ali i one koje nismo, i ja sam, u danima kada nisam imao obaveza, pomislio da bi bila dobra ideja da se malo bacim na ovaj strip. Inace, ranija domaca izdanja sam citao sporadicno, ili mozda tek prvih nekoliko brojeva....

I tako, posle nekoliko dana u kojima sam procitao gotovo sve od Magicnog vetra sto je Golconda izbacila kod nas (a toga ima dosta), shvatio sam da sam odusevljen ovim stripom i da u prvih 30ak brojeva nema lose epizode. I to ne samo da nema lose, nego su mi gotovo sve bile vrlo dobre i odlicne. Svakako je za to zasluzan scenarista Manfredi, koji mi je uz ranog Sklavija i Kastelija (ako se tako zove scenarista Martija Misterije), postao jedan od omiljenih Bonelijevih scenarista svih vremena. Dakle, Magicni vetar, vestern sa elementima fantastike - za mene je postao masthev strip. I to za mene kome je vestern sinonim za dosadu i ravnodusnost.

Onda sam odlucio da citam jos nesto od istog scenariste... pa sam nasao Skriveno lice, koje je ranije takodje bilo odbajvljeno kod nas, a sada je Carobna knjiga objavila kompletan serijal u tri omnibusa. Ovo je istorijska akciona drama koja se desava malo u Rimu, a malo u Etiopiji XIX veka..... i ovo mi je takodje bilo fenomenalno. I to meni kome je pored vesterna, drugi sinonim za dosadu i ravnodusnost - istorijska drama. Dakle, Manfredi je uspeo da me zainteresuje za stripove koji me po difoltu teraju na spavanje, i za to mu skidam kapu. Ono sto je kod njega jako zanimljivo jeste kako u nekoliko kadrova i linija dijaloga uspe da napravi zivopisne likove, koji nikada nisu crno-beli. Prosto sam zapanjen koliko su svi zivotni i stvarni, u koliko god neverovatnim okolnostima da se nadju. Drugo, u svemu ima jednog finog smisla za humor. Trece, sve je nekako divno povezano, bilo da se radi o odvojenim epizodama, ili o citavom serijalu, poput Skrivenog lica (14 epizoda ukupno), sve ima razlog zasto je tu, likovi napreduju, menjaju se, i cesto pokrecu radnju. Cetvrto, nema previse texta, osim ako nije neophodno. Manfredi se lepo oslanja na svoje crtace da ce preneti sve ono sto treba da prenesu citaocu, a sto ne mora da mu se "nacrta", ili u ovom slucaju napise.

Video sam da izdavac Feniks izdaje Manfredijevog Adama Wilde, pa je to sledece sto cu da nabavim, iako se radi opet o nekoj istoriji, nekom XIX veku i to, of ol plejsis, u neverovatno dosadnoj Africi.

A nabavio sam i Merkurio Loia, prvu knjigu - kod nas objavila Carobna knjiga, po dve epizode u knjizi - koji je pisao Bilota, scenarista fantasticne Dilan Dog Planete mrtvih. I ovo je, na osnovu prve dve procitane epizode, jako zanimnljivo. Glavni junak je nesimpaticna, egocentricna Rimska verzija Serloka Holmsa. Scenario je cudan, na momente cak i malo meta (posebno pocetak druge epizode), ali mi se sve to jako dojmilo. Nekako mi je taj Bilota sad novo lice Bonelija, i jako mi se svidja sve sto radi.

Golconda je izbacila i prvu knjigu Granice - u obliku albuma sa dve epizode - hororicnu, trilericnu Tvinpiksovsku pricu o malom mestu na granici Italije i Francuske i cudnim slucajevima koji se tamo desavaju. Ovo jeste Boneli, ali samo po nazivu firme, nema nikakve veze sa ostalim serijalima ovog izdavaca. Dosta je zanimljivo, art je jaci od texta, ali treba procitati. Najavljena je druga knjiga sa jos dve epizode.

Isti izdavac je izbacio i prve dve knjige Odese - u svakoj se nalaze po dve epizode ovog serijala. Ovaj strip ima veoma zanimljivu premisu, ali, na zalost, na osnovu cetiri procitane epizode, nista sa njom ne cini, osim delimicno uspesnog worldbuildinga. I dijalog je nekako cudan, da su 90te, i da citam ovo, verovatno bih se lozio kao mladi majmun, ali ovako.... mislim da cu odustati od ovog serijala.

Golconda je krenula i sa Nik Rajderom - izdali su dva specijala sa po dve epizode, i jos dve knjige sa po tri epizode, koje sam odmah uzeo i procitao i.... odmah shvatio zasto nisam voleo ovaj strip ni 90ih. Prilicno je dosadno, slucajevi nisu toliko zanimljivi, nedostaje akcije, ali ono sto porazava je pokusaj humora, i to lik Rajderovog partnera, koji je crnac (citaj: Edi Marfi) i koji je potpuno nepodnosljiv. Toliko da cu da prestanem da kupujem i ovo.   

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #17 on: 18-08-2021, 20:35:53 »
Volim i danas starog Mister Noa. Ima tu usporenu atmosferu, melankoliju i taj šmekerski pogled na svijet. Kasnije su ga pokvarili ali ovaj novi je baš, baš dobar. nekako je živ lik i može rame uz rame sa bilo kojim modernim stripom.
Magični Vjetar sam pročitao kompletan. Hororo na divljem zapadu je uvijek zanimljiva kombinacija ako scenarista zna šta radi. Manfredi je znao. ned je jak lik koji nosi scenario, a ni Poe ne zaostaje, nije samo hodajuća loša šala kao Čiko, nego ima jasnu ulogu u serijalu. Što mi se posebno dopalo.
Ono što mi se nije dopalo jeste historijski pogled na strip, sa Kasterom i tom čuvenom bitkom. Ne, to je dobra priča, lijepo urađena ali nekako me baš zatekla u svom tom hororu s vukodlacima, zmijama, demonima, vendigom i ostalim aždahama...
Magičnog bi bilo lijepo vidjeti ekranizovanog kao seriju.
Skriveno lice još nisam čitao. Ali jesam Adama Wilda.
I tu si baš dobro napisao. Manfredi umije sa likovima. Zna im dati potrebnu crtu zbog koje pomisliš da je to stvaran lik, zanimljiv sa nekim životom izvan papira.
Nik Rajder je jednostavno prevaziđen. Kao da je Miami Vice htio biti NYPD Blue...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 55.840
Re: Bonellijana
« Reply #18 on: 18-08-2021, 20:57:45 »
Vi ćete me naterati da pod stare dane čitam Boneli, kako je krenulo...

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #19 on: 18-08-2021, 21:08:42 »
Vi ćete me naterati da pod stare dane čitam Boneli, kako je krenulo...

Pa sad, kao zakleti DC nisam neki Bonelijevac ali tu i tamo im se u novije vrijeme zalomi dosta toga.
Ovaj Mister No vrijedi svake pare. Crtež je moderan, priča je jaka.
Dylan Dog 400 je već dobro pomrišljen album ali pravo otkriće mi je bio Zagorov Sindrom Belzebub, sa ovim zombijima u Darkvudu. Sjajan treš, dinamičan jak, sa vrlo malo loših strana. Izašao skoro u Zlatnoj Seriji.
Što bi i bile neke moje preporuke za početak.
Plus Ambis Zla kao neki sudar univerzuma u Boneliju gdje se susreću Zagor, Marti, Dilan i Mister No...

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #20 on: 19-08-2021, 09:09:42 »
Vi ćete me naterati da pod stare dane čitam Boneli, kako je krenulo...
Ja sam do pre dve, tri godine od Bonelija citao samo novog Dilana i tako nesto usput.... A sada, evo, potpuno sam promenio stav. Problem je sto je nama sinonim za Bonelija bio Zagor, Teks, Dilan... A oni u stvari imaju mnogo razlicitih i veoma modernih stripova.

A Ambis zla koji pominje Jerome je meni bio prvi Boneli posle ne znam koliko vremena (mozda ikada) na koji sam se naprzio kao sto se ponekad naprzim na americke stripove. Ne samo zato sto je ovo neka vrsta Boneli Avendzersa, nego ima nekoliko momenata koji su mi uzburkali krv kao da ponovo imam 15 godina. Nije to savrsen strip, ali je taaaaako dobar......

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #21 on: 19-08-2021, 09:46:20 »
Šteta što taj zamah sa Ambisom nisu iskoristili konkretno pa razbili zajedničku priču malo dublje u nekom nastavku. Ali ko zna, možda se to uskoro dobije. Već je najavljen susret Zagora i Teksa .

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #22 on: 19-08-2021, 18:29:55 »
Veseli Četvrtak je u svojoj Zlatnoj Seriji izdao zanimljivu horor priču sa Zagorom u glavnoj ulozi. Riječ je o priči Sindrom Belzebub u kojoj zombiji napadaju Darkwood. Naslov je povezan sa starim jugoslovenskim prevodom priče iste tematike, a kojom je Buratini debitirao na Zagoru.
Ovo je žestoka horor akcija u kojoj naši junaci pokušavaju - preživjeti. Nema tu Zagorovog nedodirljivog herojstva. On je samo jedan od mnogih, doduše nešto sposobniji od drugih ljudi ali u većini slučajeva nemoćan i očajan. priča se nadovezuje na tu prvotnu epizodu, mada su zombiji podignuti na veći nivo, brži su, krvoločniji i opakiji, poput onih iz 28 dana poslije.
Atmosfera je dobra, za što se crtač posebno potrudio, a akcija je, začuđujuće za Boneli kontinuirana, zapravo u cijelom stripu nema predaha. Zombiji navale skoro na početku, ljudi ginu kao na traci, a Zagor i ostali pokušavaju organizovati odbranu. Ima tu i klišea i omaža raznim zombi filmovima ali ništa tu nije na silu, sve je na mjestu, a i mnoga žrtvovanja imaju smisla. Šta god da čovjek napiše, mogao bi spojlati cijelu priču. Crtač Bizi je to lijepo i zanatski odradio.
Osvježavajuće je čitati ovako nešto u Zagoru.
Nakon jake priče o vampirima, ovo pokazuje da se Zagor jako dobro snalazi u horor okruženju, a scenaristi Maroli definitivno moraju dati više šanse da se razmaše sa ovakvim pričama.
Veseli četvrtak je ovu priču izdao sa četiri naslovnice, onu staru Ferijevu, novu Bizijevu, Pilipovićevu i Pičinelijevu. Potonji je omažirao Dilana Doga, ostala dvojica su se odlučila uhvatiti ključnog detalja iz priče. Ferijeva naslovnica je ona koja se odnosi na prvu priču...

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #23 on: 25-08-2021, 09:30:16 »
Nastavio sam da citam Merkurio Loi-a.... Pokupovao sam sve sto je CK izdala (osim prikvela, ali i to cu uskoro), i moram da kazem da sam poludeo za ovim stripom. Epizoda 6 "Setnja po Rimu" (u nasem izdanju druga epizoda u trecoj knjizi) mi je mozda u 10 najboljih epizoda stripa koje sam citao u proteklih desetak godina. Maestralno.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #24 on: 28-08-2021, 15:03:47 »
Pročitao sam svih 16 epizoda Bonelijevog serijala Merkurio Loi, koji je kod nas objavljen u 8 tvrdokoričenih knjiga (izdavač Čarobna knjiga). Ostala mi je samo uvodna, neka vrsta prikvel epizode - objavljene u Bonelijevom serijalu "Priče" (serijal koji se inače sastoji od odvojenih, nepovezanih priča, a nekoliko je novih serijala/mini-serijala, koliko sam shvatio, začeto u ovom izdanju).

Scenarista Merkurio Loia je Alesandro Bilota, kojeg sam zapamtio po odličnom serijalu Dilan Dog: Planeta mrtvih, koji, inače, izlazi jednom godišnje, i dešava se u budućnosti Dilanovog univerzuma, u kojem se desio zombi autbrejk. Gručo je nulti pacijent, a autbrejk se desio upravo zato što Dilan nije imao srca da ga ubije na vreme. Ovako prepričano, Planeta mrtvih deluje jednostavno i strejtforvard, ali Bilota unosi gomilu novih zapleta i detalja u svaku novu epizodu (do sada je izašlo 7, kod nas u izdanju Veselog Četvrtka - od nulte epizode do šeste) tako da je ovo postao jedan od boljih Bonelijevih stripova trenutno.

Dakle, Bilota je postavio serijal Merkurio Loi kao nešto što inače očekujemo od Bonelija - odredjeni istorijski period i likovi koji nas podsećaju na nešto što smo hiljadu puta videli. Vremenski period je 19. vek, radnja se dešava u Rimu, glavni junak je neka vrsta Rimskog Šerloka Holmsa, nekakav samoživi pametnjaković koji rešava svakakve slučajeve. Već u prvoj epizodi nalazimo se in medias res - upoznajemo i Merkurija, i njegovog pomoćnika Otonea, ali i njihovog nemezisa, rimsku verziju Morijartija, izvesnog Tarćizija, kao i još nekoliko epizodnih likova. Merkurio je nestao, njegov pomoćnik traga za njim, tu je i pukovnik policije koji se takodje raspituje.... sve nekako očekivano.... ali i ne baš.

Ono što mi je prvo palo u oči jeste način na koji Bilota vodi radnju, dijaloge, likove - sve je nekako pitko, na prvi pogled se brzo čita, na momente veoma duhovito, dešavaju se stvari koje možda nisu povezane, eto, još likova, još duhovitosti, pa zanimljivih filozofskih opservacija..... A onda sam, negde već na trećoj, četvrtoj epizodi, odlučio da zastanem. Pa malo da se vratim. Pa neke stvari da pročitam ponovo. Svaka epizoda je za sebe, svaka epizoda je jedan savršeni filozofsko-poetski biser. A opet, sve je povezano, i to sve do samog kraja, do te poslednje epizode, koja počinje isto kao prva (isti kadrovi, ali drugi likovi), i donekle razrešava sve dileme likova, svaki karakter ark dovodi do svog kraja, sve linije radnje povezuje, svako seme je proklijalo u neverovatno drvo u toj poslednjoj epizodi.

Iako se crtači smenjuju (strip je u boji, to sam zaboravio da napomenem), vidi se da Bilota ovde vodi glavnu reč - čak mi deluje da piše detaljni scenario sa sve kadrovima, za svaku scenu svake epizode od 90 i kusur strana. Ovo je jedan od najbolje kadriranih stripova koje sam u životu citao - svaka linija dijaloga ima smisla, svaka pauza ili panel bez reči takodje, sve ima savsrenog smisla i sve deluje kao da je na pravom mestu.


Zbunjen sam i u neverici koliko je ovo savršen strip, meni svakako najbolji Bonelijev strip koji sam ikada čitao (ili i dalje čitam), svakako nešto najbolje što sam čitao u poslednjih nekoliko godina, možda u poslednjoj deceniji. A još više me zbunjuje koliko se malo priča i piše o ovom stripu, ovo je, drugari, pravo remek-delo sedme umetnosti, strip koji postiže sve ono o čemu većina ozbiljnih scenarista može samo da sanja.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 55.840
Re: Bonellijana
« Reply #25 on: 28-08-2021, 16:50:52 »
Quote

Zbunjen sam i u neverici koliko je ovo savršen strip, meni svakako najbolji Bonelijev strip koji sam ikada čitao (ili i dalje čitam), svakako nešto najbolje što sam čitao u poslednjih nekoliko godina, možda u poslednjoj deceniji. A još više me zbunjuje koliko se malo priča i piše o ovom stripu, ovo je, drugari, pravo remek-delo sedme umetnosti, strip koji postiže sve ono o čemu većina ozbiljnih scenarista može samo da sanja.
 

 
 

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #26 on: 28-08-2021, 17:15:35 »
Nisam pročito Merkurija. Još uvijek. Ali mislim i da se neće brzo rasprodati. Pa ima vremena. Ionako sam zapeo na Kullovim avanturama.
Međutim, kada si već Milane spomenuo Planetu Mrtvih, moram priznati da je to nešto najbolje što je izašlo iz Bonelija u posljednje vrijeme. Ma i u cijelom katalogu.
Početak i kraj priče znamo. Dakle vozimo se na priči između. I moram priznati da me Bilota da svakom novom pričom oduševi. Dilan je Dilan, Gruča ima tek toliko da podsjeti Dilana, a i nas, na izazove koje nosi prijateljstvo. U posljednjoj epizodi se čini da se Bilota malo usporio i razvodnio ali mislim da on ima u plaanu još nešto pa će zaokružiti kompletnu priču. U Italiji je najavljena nova epizoda, što znači da bi nas ubrzo i VČ mogao obradovati.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #27 on: 28-08-2021, 19:02:12 »
Meni je, recimo, poslednja epizoda Planete smrti, ona o Smrti, najbolja do sada.
Ocekujem novu epizodu kod nas oko nove godine, tako je bilo do sada.

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #28 on: 28-08-2021, 19:04:33 »
Ali mislim i da se neće brzo rasprodati. Pa ima vremena.

Ma nece se nikad rasprodati, ne brini. Ja sam danas završio, pa krenuo ispočetka, i odmah sam otkrio da prva i poslednja epizoda počinju istim kadrovima, samo sa različitim likom. I ubeđen sam da ću na drugo čitanje da otkrijem sve što je od samog početka Bilota zametnuo i sakrio, a što se kasnije otkriva.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #29 on: 28-08-2021, 19:45:25 »
Meni je prva priča, dakle ne nulti broj, bila baš jaka i dobra. A posebno ona sa zombijima koji su zaboravili da su to što jesu, pa ih ona svjetla mame vani...
Da, Bilota voli da se igra. Iz nekog razloga, volio bih da mu daju kakvu horor priču sa Zagorom.
Pogledaću Merkurija, mada teško je doći do nekih brojeva u BiH pa ću čekati sajam, da dođem, ako bude.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.932
  • Strahoslovni domen999
Re: Bonellijana
« Reply #30 on: 30-08-2021, 20:06:47 »
Što niste dali neki primer? Ne pola stripa, nego neki mali uzorak koji bi bio reprezentativan a ne otkriva mnogo.
"Reference to the artist's 'intentions' is usually a sign that the commentator has lost touch with the essentials of the poetic work."
G. Wilson Knight, The Wheel of Fire

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #31 on: 31-08-2021, 09:15:59 »
Mislis na neki kadar stripa? Jbg ja ne znam da kacim ovde fotografije, recimo....
Jedan od divnih citata kojih je Merkurio prepun je ovaj - Ako Bog postoji, ko je on? A ako ne postoji, ko smo mi?

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #32 on: 01-09-2021, 16:24:37 »
@Ridiculus
Imaš na stranici Veselog Četvrtka skoro sva nova izdanja sa postavljenih nekoliko uvodnih stranica stripa. Ja sam pokušao ovdje staviti neke slike ali ili ne znam ili ovo radi kako treba. A prije će biti da ne znam postaviti...

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #33 on: 01-09-2021, 16:27:01 »
Zanimljiva novost na Dylan Dogu.
Gigi Cavenago prestaje raditi naslovnice za Dylan Doga, a naslovnicu od broja 421 rade Raul & Gianluca Cestaro koji su taj posao radili već za maxi i to prilično dobro. Cavenago ide raditi nešto s Markom Millarom.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.932
  • Strahoslovni domen999
Re: Bonellijana
« Reply #34 on: 01-09-2021, 19:07:15 »
@Ridiculus
Imaš na stranici Veselog Četvrtka skoro sva nova izdanja sa postavljenih nekoliko uvodnih stranica stripa. Ja sam pokušao ovdje staviti neke slike ali ili ne znam ili ovo radi kako treba. A prije će biti da ne znam postaviti...

Mislio sam konkretno na Mercurija, pošto ga je milan toliko nahvalio u grafičkom pogledu. Izdavač je Čarobna knjiga, ne Veseli četvrtak. Ali svejedno, hvala na ovom ukazanju. Možda mi zatreba kad tad.
"Reference to the artist's 'intentions' is usually a sign that the commentator has lost touch with the essentials of the poetic work."
G. Wilson Knight, The Wheel of Fire

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #35 on: 01-09-2021, 19:30:26 »


Pokušao sam postaviti naslovnicu i čini se da sam uspio. Dobro je. Dakle novi Dylan.
Nama sada slijedi ciklus meteora u izdanju Veselog Četvrtka. Broj 400 su već izdali kao album. Rekioni se baš potrudio da dostojno završi jedan Dylanov period, a ove nove još uvijek nisam stigao pročitati. Taj meteorki period bi trebao biti završen krajem naredne godine pa ćemo vidjeti šta u to zamislili s Dylanom i kuda će sve to odvesti. Vjetrovi promjena u Boneliju? Itekako...

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #36 on: 01-09-2021, 21:49:51 »
Mislio sam konkretno na Mercurija, pošto ga je milan toliko nahvalio u grafičkom pogledu. Izdavač je Čarobna knjiga, ne Veseli četvrtak. Ali svejedno, hvala na ovom ukazanju. Možda mi zatreba kad tad.
Ne u grafickom (mada mi se svidja i kako je nacrtan i obojen), koliko u scenaristickom pogledu. Scenario mi je potpuno savrsen.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #37 on: 03-09-2021, 23:43:19 »
Valjaće onda nabaviti Merkurija.
Trenutno me zanima ova nova priča s vampirima u Zagoru, što izlazi u Italiji. Ovi objavljeni u VČ s novim naslovničarem Pičinelijem su bili pun pogodak i ostavili su želju za još.
Rakosi se vratio. Biće zanimljivo.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #38 on: 15-09-2021, 12:58:51 »
Dobar urednik zlata vrijedi.
https://www.facebook.com/raul.cestaro/posts/10223284942059447
Raul Cestaro na svom profilu pokazuje kako se to radilo u Boneliju. Pišem radilo, jer čini mi se da u novijim epizodama ima mnogo crtačkog fušeraja. Ili niko ne pazi ili nemaju vremena. Počesto se to događa u novijim epizodama Dilana, najčešće kada crta Dalanjol... vidi se da mu je nekada baš mrsko da crta.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #39 on: 21-11-2021, 13:28:55 »
Uskoro stiže i treći dio odbrojavanja do pada meteora u Dylan Dogu.

I poslije toga više ništa neće biti isto...

Aha. Baš. U prvoj epizodi ove meteorske sage, krenulo se žestoko. Malo slashera, malo mudrovanja i odličan crtež. Recchioni se baš potrudio oko uvoda u sagu čiji smo završetak, zapravo premoštavanje mogli vidjeti u albumu koji je Veseli Četvrtak izdao ranije. Kraj je zapravo u onom stripu sa svadbom na naslovnici. Koji se pojavio prije njega. A onda je uslijedio Dylan Dog s bradom.

Uglavnom, meteor dolazi, Dylanov novi arhineprijatelj Goust se pomalo profiliše i čini se da to sve nekuda vodi. Kraj znamo, vidjeli smo ga u spomenutom albumu. Dylan se obračunao sa svojim kreatorom Sclavijem, ili je to bio Recchioni. Uglavnom, nakon toga su im valjda ruke slobodne i više nisu u Sclavijevoj sjeni. No treba ispratiti taj pad meteora pa da vidimo šta je zapravo dovelo do sukoba junaka i scenariste...

Prvu priču preporučujem. Druga ima već viđen koncept i zanimljiv twist, a sam meteor je, izgleda, uzork za sve događaje u kojima se Dylan pronalazi.


Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #40 on: 24-12-2021, 14:05:28 »
Izdavač Pergam iz Bosne i Hercegovine, izbacio je već dva trobroja Mister Noovih avantura u New Yorku, tamam na mjestu gdje je stao Strip-Agent pa možemo da vidimo i taj preostali dio njegove slagalice. Veseli Četvrtak je vječitog pilota počeo izdavati od priče Dvadeset godina poslije što je 292 redovni broj. Tako da krpimo priče u toj golemoj rupi. nešto malo je objavio Vanini.
Ukoliko Pergam izdrži do kraja, imaćemo manje ili više sve Mister Noove priče, izdate u koricama mnoštva izdavača. Od Lunovog Magnus Stripa do Slobodne Dalmacije, Libellusa, Strip Agenta i Veselog Čevrtka.
U prvom trobroju bih izdvojio drugu priču. Noć Smrti. Baš sam uživao dok sam je čitao, ima dobar ritam, jako izraženu atmosferu, a i crtež je sjeo kao kec na desetku. Lijepo nas je uvela u novi Mister Noov život.
Drugi trobroj bi tek trebao doći na red. Ali zanimljivo je gledati dobrog starog pilota u New Yorku, krajem pedesetih godina.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #41 on: 20-01-2022, 23:01:31 »
Ko bi rekao da će sjajnu priču, pa možemo je nazvati i čudnovatim remek djelom, ispričati talijani u novoj Planeti Mrtvih koju nam je darovao Veseli Četvrtak.
Konačno se neko usudio napisati priču o Gruču, vječitom Dylanovom pomoćniku i šteta je baš što neće ući u kanan jer se Planeta Mrtvih odvija u nekom svom univerzumu. To je pojašnjeno u Ambisu Zla, koji je Veseli izdao u svojoj ediciji Zlatna Serija.
Elem.
Iako je Dylanov strip, njega tu nema sve do kraja kada daje završni udarac u želudac, nakon što vaje pošteno izudarao od početka, i tamam kada pomislite da se podignete zazvoni zvono za kraj runde. Vi jedva na nogama, a priča spremna da vas nokautira.
A najljepše je to što i ne znate šta se zapravo događa na početku, kao da čitate neki francuski album s društvenom temom. Humor je tu. Gručo je tu mada ne baš onako kako bi to svaki pošteni ljubitelj Dylana očekivao. A onda, samo objašnjenje njegovog drugovanja s istraživačem noćnih mora prosto mami osmijeh na lice i pitanje pa kako se niko ovog do sada nije sjetio?
Mislim da je ovo najbolji strip koji je VČ izdao u prošloj godini. Ali i u nekoliko prethodnih godina.

https://veselicetvrtak.com/izdanja/dilan-dog/dilan-dog-planeta-mrtvih/dilan-dog-planeta-mrtvih-7-smeh-ce-vas-dici-iz-mrtvih/

milan

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.864
Re: Bonellijana
« Reply #42 on: 21-01-2022, 21:34:49 »
Da, Planetu Mrtvih pise Alesandro Bilota jednom godišnje, a njega sam pomenuo ranije kao scenaristu remek dela pod nazivom Merkurio Loi, koji je kod nas izdala Čarobna knjiga. Bilota mi je postao jedan od omiljenih svetskih strip scenarista.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #43 on: 24-01-2022, 12:07:45 »
Bilo bi dobro da urednički posao na Dilanu prepuste Biloti. Čini se da se Rekioni zasitio ili umorio ili je ostao bez ideja. A Bilota, kao što vidimo, itekako ima ideja. Čak i kada je u pitanju povezivanje sa starijim epizodama.

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #44 on: 28-01-2022, 18:16:09 »
U narednom broju Zlatne Serije po prvi put će se susresti Tex i Zagor.
Histroijski trenutak za Boneli koji i nije baš odjeknuo jer je pomalo zakasnio. Trebali su ovo napraviti ranije, ovako će ostati nekako u zapećku. Italijanski jezik ne znam pa nisam nešto ni istraživao kako je priča primljena na čizmi ali kod nas bi trebala dobiti malo više prostora i pažnje. A retro naslovnicu je uradio Bane Kerac. Koja je znatno bolja od one originalne koja je, za ovako važnu priliku potpuno podbacila.
Vidjećemo šta se nudi u priči narednog mjeseca.

Truman

 • 4
 • 3
 • Posts: 9.338
Re: Bonellijana
« Reply #45 on: 28-01-2022, 23:18:31 »
There is neither creation nor destruction, neither destiny nor free will, neither path nor achievement. This is the final truth.
Sri Ramana

Jerome Drake

 • 2
 • Posts: 84
Re: Bonellijana
« Reply #46 on: 16-02-2022, 13:35:42 »
Konačno je došao na red mitski susret dvojice velikana izdavačke kuće Bonelli.
Zagor i Teks će ukrstiti sjekiru i kolt.
Dugo su se u Bonelliju opirali ideji spajanja junaka ali nakon priče Ambis Zla te krosovera Dilana i Dampira bilo je vrijeme da se susretnu i dvije legende divljeg zapada.
Ono u čemu su talijani podbacili je svakako naslovnica koja je toliko generička i loša da zaista ne znam zbog čega su je odabrali.
S druge strane, veseli Četvrtak je spasio stvar pa su naslovnice odradili Kerac, Perović i Talajić.
Sada čekamo priču.

https://veselicetvrtak.com/izdanja/zlatna-serija/zlatna-serija-36-korica-d-zagor-i-teks-bandera/


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 55.840
Re: Bonellijana
« Reply #47 on: 16-02-2022, 14:24:27 »
Bogami, istorijski.

Aleksa Topuzić

 • 2
 • Posts: 172
Re: Bonellijana
« Reply #48 on: 16-02-2022, 16:16:23 »
Jel postoji (još) iko na svetu kog nerviraju ta mešanja junaka?
Pesnik nesvrstavanja i samoupravljanja.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.299
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.