STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Bonellijana

<< < (3/11) > >>

Jerome Drake:
Veseli Četvrtak je izbacio album A danas Apokalipsa koji je u suštini epizoda Dylan Doga, i to pod rednim brojem 400. To je prekretnica koja je italijanskim čitateljima ponudila novog Dylana, a kojeg ćemo mi valjda dočekati za dvije godine. Priča je u boji, a u njoj su se pojavili Tiziano Sclavi i Angelo Stano, što me podsjetilo na Morrisonovog Animal Mana i konačni obračun junaka sa onim ko mu piše avanture. Stano se doduše, kao lik u stripu pojavio ranije, otprilike kao i Jim Aparro u Batmanu.
Za sve te promjene je zaslužan Roberto Recchioni, noviji urednik koji već iza sebe ima Mater Morbi i Gavranovu presudu, te ovu priču u kojoj... u kojoj su omažirani svi mogući filmovi, stripovi i pjesnici. Whitman, The Doors, Coppola, što imenujete, možete i pronaći.
Sam Sclavi je Kurz iz Apokalipse Danas ali je Dylanov obračun sa njim ispao slab mada sa zanimljivim rezultatom koji je ponudio zanimljiv kraj. Uglavnom, na ovaj način se raskrstilo sa Dylanovom raštrkanom prošlošću, kontinuitet će biti jači, barem smo to mogli vidjeti u epizodama nakon novog života, a sam junak je doživio značajnije promjene.
Album je vizuelno lijep, Stano je na vrhuncu kreativnosti ali priča tu i tamo posrće mada na kraju fino zaokruži Reccionijevu ideju.
Neki novi vjetrovi sve jače pušu u Bonelliju. 

milan:
Poslednji broj Dilan Dog Planete mrtvih je po meni jedan veliki trijumf, remek-delo i konacno sam imao onaj Wow momenat dok citam Dilana posle ne znam ni ja koliko godina (ili cak decenija). Iako se desava u buducnosti, kao i sve epizode Planete mrtvih - ova prica je tesno vezana za cuvenu, klasicnu DD epizodu "Iza ogledala". Pisao je ponovo Bilota, i sada moram obavezno da citam njegovog Merkurio Loija, kojeg je CK izdao u proteklih godinu i po dana.

Jerome Drake:
Meni je kompletna Planeta Mrtvih takva. Svjež i nov pristup Dylanu, s nekim šmekom Povratka Mračnog Viteza ali uz neke svoje finese. Još uvijek nisam pročitao taj novi broj ali očekujem ga ove sedmice. Ima tu šta da se vidi, ima ideja i uspijeva da drži pažnju uprkos poznatom kraju, koji je objavljen u Obojenom Programu. Mislim da se u Bonelliju polako, pomalo stidljivo, događa nekakva revolucija junaka. Nagovijestio je to Rekioni, nagovješteno je to u Mister Nou, pa u Ambisu Zla i biće zanimljivo pratiti šta će se dalje događati.

Jerome Drake:
U epizodi Neljudsko, u Dylanu se ponovo povlači pitanje rasizma u Engleskoj ali je primjetno i očvršćavanje inspektora karpentera koji bi mogao biti zanimljiv lik ako ga nastave ovako graditi, dosadašnje čarke sa junakom su bile simpatične ali i dosadne. Ok, razumijemo da ne voli Dylana, shvatili smo, usvojili, a ne mora se stalno ponavljati. Raniji fali još malo štofa da bude privlačan lik za kojim čitaoc brine. E sada, da se ne spojluje, nakon ove epizode i Karpenter i ranija će morati povjerovati da se onostrane stvari događaju. Tvist je dobar. Već viđen ali dobar. Ono što se zbilo na kraju vele da će se razriješiti u 399 broju, znači, za neke dvije godine...

Jerome Drake:
Niko nije nevin i Tripofobija su dvije jako dobre epizode Dylana Doga.
Prva je zapravo dobar, tvrdokuhan krimić u kojoj se napeto vozimo po atmosferi i čini se da naš junak i nema nekog izlaza. Odavno nešto ovako oštro i jako nisam čitao u ovom stripu gdje Dylan i nije glavni junak, nego Carpenter. Nastavlja se razvoj ovog lika, a i kontinuitet sve više jača. Za sada mi se sviđa pravac u kojem sve ovo ide.
Tripofobija je strip u kojoj Dylan više liči na Johna Constantinea, nego na samog sebe. Nekako mi je početak iskočio od standardnog Dylana ali to ne znači da je ovo loše, nego drugačije. Crtež je jako dobar sa zanimljivim, ne tako standardnim Bonelli kadriranjem, i fino drži strp tamo gdje se priča klima.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version