STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Bonellijana

<< < (9/11) > >>

Jerome Drake:
Izdavač Pergam iz Bosne i Hercegovine, izbacio je već dva trobroja Mister Noovih avantura u New Yorku, tamam na mjestu gdje je stao Strip-Agent pa možemo da vidimo i taj preostali dio njegove slagalice. Veseli Četvrtak je vječitog pilota počeo izdavati od priče Dvadeset godina poslije što je 292 redovni broj. Tako da krpimo priče u toj golemoj rupi. nešto malo je objavio Vanini.
Ukoliko Pergam izdrži do kraja, imaćemo manje ili više sve Mister Noove priče, izdate u koricama mnoštva izdavača. Od Lunovog Magnus Stripa do Slobodne Dalmacije, Libellusa, Strip Agenta i Veselog Čevrtka.
U prvom trobroju bih izdvojio drugu priču. Noć Smrti. Baš sam uživao dok sam je čitao, ima dobar ritam, jako izraženu atmosferu, a i crtež je sjeo kao kec na desetku. Lijepo nas je uvela u novi Mister Noov život.
Drugi trobroj bi tek trebao doći na red. Ali zanimljivo je gledati dobrog starog pilota u New Yorku, krajem pedesetih godina.

Jerome Drake:
Ko bi rekao da će sjajnu priču, pa možemo je nazvati i čudnovatim remek djelom, ispričati talijani u novoj Planeti Mrtvih koju nam je darovao Veseli Četvrtak.
Konačno se neko usudio napisati priču o Gruču, vječitom Dylanovom pomoćniku i šteta je baš što neće ući u kanan jer se Planeta Mrtvih odvija u nekom svom univerzumu. To je pojašnjeno u Ambisu Zla, koji je Veseli izdao u svojoj ediciji Zlatna Serija.
Elem.
Iako je Dylanov strip, njega tu nema sve do kraja kada daje završni udarac u želudac, nakon što vaje pošteno izudarao od početka, i tamam kada pomislite da se podignete zazvoni zvono za kraj runde. Vi jedva na nogama, a priča spremna da vas nokautira.
A najljepše je to što i ne znate šta se zapravo događa na početku, kao da čitate neki francuski album s društvenom temom. Humor je tu. Gručo je tu mada ne baš onako kako bi to svaki pošteni ljubitelj Dylana očekivao. A onda, samo objašnjenje njegovog drugovanja s istraživačem noćnih mora prosto mami osmijeh na lice i pitanje pa kako se niko ovog do sada nije sjetio?
Mislim da je ovo najbolji strip koji je VČ izdao u prošloj godini. Ali i u nekoliko prethodnih godina.

https://veselicetvrtak.com/izdanja/dilan-dog/dilan-dog-planeta-mrtvih/dilan-dog-planeta-mrtvih-7-smeh-ce-vas-dici-iz-mrtvih/

milan:
Da, Planetu Mrtvih pise Alesandro Bilota jednom godišnje, a njega sam pomenuo ranije kao scenaristu remek dela pod nazivom Merkurio Loi, koji je kod nas izdala Čarobna knjiga. Bilota mi je postao jedan od omiljenih svetskih strip scenarista.

Jerome Drake:
Bilo bi dobro da urednički posao na Dilanu prepuste Biloti. Čini se da se Rekioni zasitio ili umorio ili je ostao bez ideja. A Bilota, kao što vidimo, itekako ima ideja. Čak i kada je u pitanju povezivanje sa starijim epizodama.

Jerome Drake:
U narednom broju Zlatne Serije po prvi put će se susresti Tex i Zagor.
Histroijski trenutak za Boneli koji i nije baš odjeknuo jer je pomalo zakasnio. Trebali su ovo napraviti ranije, ovako će ostati nekako u zapećku. Italijanski jezik ne znam pa nisam nešto ni istraživao kako je priča primljena na čizmi ali kod nas bi trebala dobiti malo više prostora i pažnje. A retro naslovnicu je uradio Bane Kerac. Koja je znatno bolja od one originalne koja je, za ovako važnu priliku potpuno podbacila.
Vidjećemo šta se nudi u priči narednog mjeseca.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version