FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > TV SERIJE, DOKUMENTARCI, ANIMACIJE

Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...

<< < (717/720) > >>

crippled_avenger:
Posle filma EL SUSTITUTO, nastavljamo sa lovom na naciste pričm o seriji SHADOWPLAY koju je jedan severnoevropski koncern proizveo sa ambicijama plasmana na globalno pa i američko tržište. Dostupnu i pod naslovom THE DEFEATED ovu seriju kreirao je Maens Maerlind, Šveđanin koji je kao jedan od pisaca overio i čuveni BRON. Glumačku podelu predvode Taylor Kitsch i Logan-Marshall Green, momci s bogatim karijerama koji su samo žanr krimića obogatili takvim likovima kakav je Paul Woodrugh u drugoj sezoni TRUE DETECTIVE ili Quarry. Uz njih su i Michael C. Hall kog znamo kao Dextera i Nina Hoss koju znamo iz Petzoldovih trilera, dakle jedna respektabilna ekipa sa iskustvom u žanru.
Sama serija je staromodna, i povremeno je old school na način koji je prijatan a ponekad je i anahrona, pa podseća na neke od starih projekata iz osamdesetih koji su pokušavali da koprodukciono sede na više stolica i to je šteta jer je sam koncept ove podele dobar, Amerikanci igraju Amerikance, Nemci Nemce, sve je logično i uverljiv multilingualno. Ali uprkos tome, u seriji ima neke krutosti kojoj doprinosi i krajnje konvencionalan scenario.
Serija se dešava u Berlinu koji su posle Hitlerovog poraza Saveznici podelili na četiri sektora. Kitsch igra njujorškog policajca koji je došao da posavetuje nove vlasti oko formiranja policije i da to iskoristi da potraži svog nestalog brata a Logan Marshall-Green tog njjegovog brata suspektnog na šizofreniju kog je oslobođenje logora Dachau skroz trigerovalo i on je postao serijski ubica koji ubija naciste.
U sezoni se razrađuju tri slučaja, glavni junak primarno istražuje lik i delo Engelmachera kog rutinski igra nemački superstar Sebastian Koch, ginekologa i svodnika sa zločinačkim ambicijama jednom Mabusea, usput traži brata a na kraju nabasa i na zaveru unutar savezničkih krugova. Sve je na neki način povezano, ali malo i nije, pa ove deonice pojedinačno u osam epizoda sezona ne dobijaju dovoljno refleksije.
Ipak, ova glumačka podela je harizmatična, produkcija je bogata i ko voli filmove kao što su FOREIGN CORRESPONDENT Billyja Wildera ili THE GOOD GERMAN Stevena Soderbergha, pa zašto ne i malo masniji 60s treš kao što je NIGHT OF THE GENERAL, ima u čemu da se obraduje i ovde.
U epohi Peak TV neke old school serije donose osveženje. Ova nije to, ali svejedno ima šta da se vidi, pa makar samo glumačka ekipa.

crippled_avenger:
Temu potrage za nacistima nastavljamo kroz priču o španskoj seriji JAGUAR koju su za Netflix kreirali Ramon Campos i Gema Neira. Ova serija se dotiče nekih autentičnih istorijskih događaja i ličnosti ali ih smešta u generalno fikcionalni okvir.
Ekipa lovaca na naciste sačinjena je od španskih Republikanaca koji su posle poraza otišli u Francusku, tamo ih zatekao rat, okupacija i Višijev režim te su završili u nemačkim logorima. Iako su oni bili uhapšeni zbog ubeđenja i nisu bili planirani za istrebljenje, dosta ih je u tim logorima i ubijeno.
Jedna od junakinja je i kćer španskih republikanaca koja je bila u logoru što opet nije istorijski sasvim verodostojno jer se smatra da su samo muškarci odvođeni ali ona je pivotalna za priču pošto jedina može da prepozna doktora Ariberta Heima, SSovog zlikovca čija je brutalnost prema zatvorenicima bila ravna Mengeleovoj. On jeste istorijska ličnost i jedan od najtraženijih SSovaca u istoriji koji nikada nije ulovljen. Istovremeno on je očigledno interesantan španskim autorima jer se pretpostavlka da je preko Španije pobegao za Egipat. Tako se i jedan od nacista u EL SUSTITUTO zove Heim iako nije uverljivo da je 1982. bio u okolini Valensije.
Glavna ličnost oko koje funkcioniše mreža ODESSA u Španiji je Otto Bachmann, koji je fikcionalizovana verzija Otta Skorzenyja. Iako se Skorzeny smatra veoma važnom karikom za bekstvo nacista uz pomoć Vatikana, a ti "pacovski kanali" su prikazani i ovde, istorija ne beleži da je on pomogao Heimu. Elem, nema sumnje da je Bachmann u stvari Skorzeny, poklapaju se i izgled i poslovni uspeh i supruga koja se predstavljala kao rođaka Hjalmara Schachta, arhitekte Hitlerovog ekonomskog buma, pa ostaje nejasno što se njegovo ime ne pominje direktno.
Ove istorijske podatke pominjem zbog toga što ih serija dotiče a onda izneverava i donosi iznenađenja čak i za one koji poznaju ta pitanja. Počev od toga da nije bilo republikanskih osvetničkih grupa.
Serija je jednostavan, dinamičan krimić, sporadično manje inventivan pa samim tim i manje uverljiv u nekim elementima ali kada krene, ne zaustavlja se i lako se prelazi preko raznih nedoraslosti.
Glumačka podela je ekspresivna, ima u njoj veterana zlatnog doba španske televizije, rediteljska egzekucija je efikasna i bez suvišnih ukrasa što svemu daje old school ugođaj pored vremena dešavanje, a to je 1962. vreme zrelog frankizma.
Serija ima šest epizoda i imala je priličan odjek zbog teme mada ne i zbog izvedbe, pa se ipak ne može porediti sa skorašnjim španskim senzacijama.

crippled_avenger:
FURIA Gjermunda Eriksena, jednog od prvih pera skandinavske televizije, osmodelna je serija koja kreće kao nordijski whodunit da bi se potom pretvorila u triler visoke tenzije u kome časovnik neprekidno otkucava.
Glavni junak serije je norveški policajac koji se posle sukoba sa ruskom mafijom radi lične bezbednosti seli iz mesta u mesto po Norveškoj. Kada u jednoj varošici naiđe na relativno banalan slučaj pretnji kampu za migrante i kada se iza toga desi ubistvo maloletnog počinioca, ispostavlja se da je stigao u mesto gde se nalazi jedno od najopasnijih gnezda norveških ekstremnih desničara a da je među njima i prvo pero evropske ekstremne desnice poznata pod korisničkim imenom Furia.
Slučaj će ubrzo junake odvesti iz norveške varošice u Berlin gde ekstremisti planiraju da izvedu teroristički napad kojim će uticati na ishod nemačkih izbora i time destabilizovati EU.
Sama ideja da bi neka partija slična AfD rado inscenirala muslimanski teroristički napad da bi sebi povećala rejting prvi put je viđena u drugoj, i rekao bih najboljoj sezoni serije BERLIN STATION, i u tom smislu Eriksen kasni. No, Norveška ima osetljivu prošlost kad je reč o ovoj vrsti nasilja, pre svega zbog Breivika i Utoye čiji duh progoni neke od junaka ove priče.
Uprkos tome što Eriksenova serija ne nudi puno toga svežeg i novog, a u nekim aspektima spada u domen osrednje izvedbe, ipak je reč o korektnom televizijskom proizvodu koji je i estetski i politički dobro prilagođen televizijskom gledaocu koji nije zagriženi poznavalac forme i politike.
U tom pogledu, verujem da bi FURIA mogla imati solidno prihvatanje gde god bude prikazana, naročito jer je BERLIN STATION ipak nekako ostala marginalizovana a HOMELAND se relativno davno bavio ovom temom.

crippled_avenger:
Adaptacija knjige Stephanie Land MAID prva je overa Netflixa za starog lisca Johna Wellsa. Njegova dugogodišnja saradnica Molly Smith Metzler kreirala je seriju baziranu na ovoj autobiografskoj knjizi o ženi koja sticajem životnih okolnosti upada u sistem socijalne zaštite i u njemu kreće da živi radeći najniže plaćene poslove, poglavito kao spremačica.

John Wells je u seriji SHAMELESS našao energiju i bizaran crni humor u životu najnižih američkih klasa, pa ne treba da čudi što je i njegova serija MAID iako bitno manje komična puna životne energije. Margaret Qualley je u centru, Andie MacDowell je tu kao njena majka koja pati od bipolarnog poremećaja - što je bitan motiv i u SHAMELESSu - i ova mlada glumica zaista nosi celu seriju. Srećom, Margaret Qualley je napravila izuzetnu ulogu, donela je svu višeslojnost životne situacije ove junakinje i pružila jednu od najupečatljivijih uloga ove televizijske sezone.

Wells je režirao nekoliko epizoda ove limited serije, na njenom početku i na kraju. U post-SHERLOCK svetu televizije, način na koji Wells koristi grafička rešenja bankovnog računa i SMSova glavne junakinje nije toliko nov, ali recimo scena suđenja u kojoj nerazumljiv pravni govor rešava time što pravnici ponavljaju reč LEGAL kada su posmatrani iz vizure glavne junakinje daje jednu veoma zanimljivu inovaciju u prikazu proceduralnih pitanja kada su ona bitna za razvoj priče ali nisu glavna tema.

MAID je u svojoj suštini jedna klasična problemska priča, ali u izvedbi Wellsove ekipe uspeva da joj pruži s jedne strane ozbiljne fundamentalne kvalitete stare škole a s druge i poneku vrlo lepu inovaciju. MAID je serija svog vremena, sa old school duhom i zavređuje pažnju.

crippled_avenger:
BEYOND WESTWORLD je serija od pet epizoda snimljena po zamisli Michaela Crichtona ali se zapravo nadovezuje na ideju iz nastavka FUTUREWORLD. Ovde rogue naučnik iz kompanije Delos pokušava da ubacuje robote među ljude i pravi diverzija za sovju ličnu korist i u sklopu neke agende kako da postane moćan činilac.

Lou Shaw je kreirao seriju a režirali su je prekaljeni specijalisti među kojima i takva imena kao što su Ted Post, Jack Starrett i Rod Holcomb.

Strukturalno, epizode podsećaju na crtaće sa Kojotom i Pticom Trkačicom - negativac sprema pakleni plan a onda mu ga osujete oficir Delosa sa bezbednost i njegovi saradnici. I tako pet puta.

Međutim, svaka epizoda se dešava u drugom ambijentu, planovi su goofy ali maštoviti, pripovedanje je energično, i za seriju iz 1980. ovo je sasvim OK.

Prilaz temi nema mnogo veze sa onim kako će joj kasnije prići u HBO adaptaciji.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version