NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

Časopis UBIQ

<< < (102/102)

Boban:
ne bih ja tako olako omalovažavao ravno pripovedanje. Upravo je ova fora sa pismima i prepiskama način da se izbegne održavanje kontinuiteta radnje... skokovito se skače kao na bitne delove, a zapravo to je lakše. Vidi, "Crni cvet" ima čudnu strukturu, ali ta struktura je omogućila da se knjiga uopšte napiše. Kada se postavi hronološki scenosled Crnog cveta vidiš da 2/3 događaja uopšte nisu opisani.
Kao što je u slikarstvu mnogo teže nacrtati jednolično obojen balon samo sa senkama, tako je i u pisanju najteže ispratiti radnju u jednom dahu, a da ne postane dosadno i rasplinuto.

Kimura:

--- Quote from: Boban on 17-03-2019, 15:57:52 ---Vidi, "Crni cvet" ima čudnu strukturu, ali ta struktura je omogućila da se knjiga uopšte napiše. Kada se postavi hronološki scenosled Crnog cveta vidiš da 2/3 događaja uopšte nisu opisani.


--- End quote ---


Struktura je prednost ''Crnog cveta''. Opisao si ono što je bitno, a pričanje po redu ili hronološko slaganje događaja u literaturi odavno nije obaveza. Zašto ne bi koristio slobodu koju imaš? Pogotovo ako postižeš snažniji utisak.
Ja sam pruču o pretumbavanju poglavlja čula tek pošto sam pročitala ''Crni cvet'', dugo sam mislila da izgleda upravo onako kako si od početka hteo. A sad mislim da ti nije slučajno sinulo sve da izmešaš. To je možda jedan od onih nesvesnih procesa koji nas dovedu do najboljeg rešenja.--- Quote from: Boban on 17-03-2019, 15:57:52 ---ne bih ja tako olako omalovažavao ravno pripovedanje. Upravo je ova fora sa pismima i prepiskama način da se izbegne održavanje kontinuiteta radnje...
Kao što je u slikarstvu mnogo teže nacrtati jednolično obojen balon samo sa senkama, tako je i u pisanju najteže ispratiti radnju u jednom dahu, a da ne postane dosadno i rasplinuto.

--- End quote ---


E ovo zavisi od radnje, a bogami i od nadahnuća. Imaš knjige gde se pisac izdahne tek pri kraju drugog toma.

Boban:
Crni cvet je pisan po hronološkom redu događanja, neka četiri poglavlja i onda sam se zaglavio. Nije više moglo tako, neophodni su bili skokovi, i dosta dugo, bar pola godine sam se premišljao šta da radim. Na kraju je prvo poglavlje potpuno otpalo. I dalje tvrdim da je struktura bila iznudica, ali sam ja iz toga izvukao maksimum.
U osnovi, ti i ja se slažemo, sve zavisi od nadahnuća i umeća pisca, ali teže je ravno i vrhunski nego uvrnuto i vrhunski. A ja prepisku u književnom delu ič ne volim.

Anomander Rejk:
UBIQ je, koliko znam, stigao do broja 25. U pripremi je broj 26.
Nisam skroz siguran kad su tačno krenuli, ali čini mi se da je sledeće godine 15 godina UBIQ-a?

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version