FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > KOMPJUTERSKE IGRE, VIDEO IGRE, RPG, KLASIČNE IGRE...

Horor u igrama

<< < (3/42) > >>

ridiculus:
Capcom ima veliki broj igara koje koriste horor elemente ili ikonografiju. Mada bih rekao da, od svih njih, Clock Tower ima najjeziviju atmosferu. Premisa je da ste u ulozi devojčice i da nemate nikakvo oružje. Morate nadmudriti protivnike bežanjem i skrivanjem. Biohazard je postigao donekle sličan osećaj bespomoćnosti, ali samo zbog kontra-intuitivnog kontrolnog sistema. Što se izmenilo u 4. delu, koji koristi više horor ikonografije od svih igara koje sam video, ali je najmanje horor, više je akcija (fenomenalna, doduše).

ridiculus:

--- Quote from: "Meho Krljic" ---Dođavola, sad sam u paranoji, ako ni moje najskrivenije misli nisu skrivene od spoljnjeg sveta, šta onda taj svet sprečava da me spali na lomači?
--- End quote ---

Hm, strah od kazne?
Ali, naravno, slažem se sa Harvesterom da je potreban dobar research, materijala ima mnogo, kao što se slažem i sa Mehom da nema smisla ići mnogo u prošlost. Nije tema "zombiji u igrama".

cutter:
Horor je znacajno zastupljen u igrama. Mislim da je vazno makar pomenuti pocetke, pa i da govorimo o Atarijevim izdanjima Noci vestica i Teksaskog masakra motornom pilom.
Ako knjiga moze uplasiti, moze i tekstualna avantura (npr The Lurking Horror). Cesto u “survival hororu” dominira akcija, dok je horor je skrajnut u drugi plan. Valja razmatrati i hororicne elemente u igrama koje nemaju nuzno tu odrednicu.

Poceo bih sa igrom nesto starijom od Alone in the Dark:

It Came from the Desert (1989).
Izvanredan omaz B produkciji pedesetih, je igra izvanredne postavke; dijaloske i arkadne sekvence se smenjuju, i savrseno odgovaraju atmosferi pustinjskog gradica pedesetih, u iscekivanju neceg...velikog. Tome doprinosi i vreme koje is(tece) i mini igre. Grafika odlicna za godinu berbe.
Lavkraft je pustio pipke i u igrackoj industriji:
Shadow of the Comet je preplet elemenata nekih od najpoznatijih Lavkraftovih prica i Ktulu mitosa, i moj tematski favorit. Narativ ispleten oko prolaska Halejeve komete 1910. smesta mladog fotografa u zabaceni gradic Nove Engleske. Potrebno je saznati sta je vaseg prethodnika oteralo u ludilo 76 godina ranije, kao i sta ce se desiti...

Duhovni naslednik ovog naslova, Prisoner of Ice slozen je po slicnoj semi. Odvija se na Arktiku, oko podmornice i vojnih instalacija pored rusevina Drevnih.
Tehnicka demonstracija jednog svedskog studija nedavno je prerasla u igru, Penumbra: Overture, sa dodatnim poglavljima

Gigerovstina i sam njegov uticaj u izradi zastupljena je u Dark Seed 1 & 2.
Premda naslovi interesantnih premisa i grafike , boluju od gomile bagova, suludog tempiranja poteza, muka za igrati ali vredno za pogledati.

Movie-adventure talas devedesetih iznedrio je neka interesatna dela. Tu je sam gejmplej uvek bio problematican, mozda zbog toga sto je napornije gledati glumca kako ponavlja isti potez=snimak nego animiranog lika. Sopstveni recept: nadjete resenje, i idete korak po korak kroz interaktivni film. Znacajni naslovi:
Ripper i Black Dahlia su interesantni Take-Two Interactive naslovi, prvi se bavi potragom za sajberpank Dzekom Trbosekom, dok drugi povezuje smrt Elizabet Sort sa (okultnim) Nacistima.
Phantasmagoria i Phantasmagoria: A Puzzle of Flesh, (projekti sijerine King’s Quest dizajnerke Roberte Vilijams) su igre koje se bave demonologijom i devijacijama na dosta kreativan nacin, Harvester je naslov koji je bolovao od manjka para, te nije postao toliko movie koliko adventure, sto je dobro. Bizarni humor i kreativan pristup stereotipima zagrejace srce svakog dobrog coveka.


Prvi Gabriel Knight (Sins of the Fathers) pojavio se 1993, kao ambiciozan Sijerin projekat, sa idejama Jane Jensen. Velikim delom smestena u Nju Orleans (manjim na lokacije u Evropi i Africi), prica se vrti oko niza ubistava sa Vudu pozadinom. Nocne more koje nas priblizavaju poreklu glavnog junaka, kao i dublje zalazenje u teoriju i praksu kultista, daju svojevrsni Angel Heart zacin ovom izvanrednom naslovu. Glumacko-glasovna podela je znacajna, a damski prezriv, pikantan glas crnkinje koja vas obavestava o svojstvima predmeta, onome sto vidite itd je najupecatljiviji koji sam cuo u nekoj igri (Virginia Capers). Sledeca dva GK naslova su eksperimentisali najpre sa interactive movie pristupom, a kasnije sa 3D. I uprkos interesantnim premisama, mislim da su mogli mnogo vise postici - iznedriti najznacajniji avanturisticki serijal, da su se drzali recepta prvog dela & samo unapredili isti graficki stil. Obavezno igrati CD verziju.

Od FPSova, izdvojio bih System Shock 2.


The Dark Eye, igra koja se pojavila 1995, koristi claymation i Barouzov glasovni talent. Sve je podredjeno umjetnickom dojmu i novoj perspektivi Poovih dela.  Preporuka.

Najbolje za kraj ovog kratkog pregleda:

Sanitarium se pojavio 1998, cedo ASC Games. Stavlja vas u kozu...um, doktora koji, krecuci iz neke vrste Panoptikona, pokusava da razluci sopstveni identitet, i tokom veceg dela igre nejasno je da li se krece kroz stvarnost ili iluziju. Najbolji pridev kojim se ova igra moze upisati je uznemirujuca. Odlicna glasovna gluma, dikcija koja doprinosi jezi i bizarnosti, okruzena muzikom dodatno akcentuje atmosferu i pomaze u gibanju slojeva kroz koje prolazite. Tu je i oblanda mitologije Asteka. Izvrsni sinematici podvlace narativ.

...:
Svaka chast za It Came from Desert i dzinovske mrave koji su nas zaskakali!!!!

Dupla svaka chast za Shadow of the Comet, igru sa Vincent Priceom, Jack Nicolsonom itd, dok copyrightashi nisu bili toliko u zamahu! Pricha je bila vrlo blizu po atmosferi pricama Birsa i Lavkrafta!

Ako je postojao bizar horor RPG , po meni je to bio ipak Planescape Torment, koga kao igru ne cenim, nije legao jednostavno...inace, ove igre sam se setio jer poslednja slicica iznad je definitivno neshto shto je 'skidao' Black Isle EDIT pri izradi grafike (a izgleda i price) Tormenta...

cutter:
Ne smatram Ps:T horor igrom, premda u svojoj kompleksnosti ima i takve elemente. Torment je radjen u varijaciji Infinity endzina (dakle, izometrija, prerenderovano 2D okruzenje, kretanje u real timeu a borba u kvazi rt) a Sanitarium - http://www.gamasutra.com/features/19981204/pasetto_01.htm

--- Quote ---At first, we planned to convert an existing adventure game engine. Initial prototyping showed that this was about as likely as an Oscar nomination for Jackie Chan. So, we set out to create a new engine, re-using existing source code wherever possible. By using source code from earlier finished products, we avoided absolutely all bug-hunting hassles. Ha ha. That's a bald-faced lie. But using proven code did give us less to worry about - we knew it had worked at some point.
--- End quote ---


Prica, sem nekih tropa, nema veze sa Sanitariumom. Narativ je ispleten kroz inspirisanu Planescape postavku.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version