FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > KOMPJUTERSKE IGRE, VIDEO IGRE, RPG, KLASIČNE IGRE...

Horor u igrama

<< < (4/42) > >>

ridiculus:
Da udahnem malo života u ovaj topik.

Eternal Darkness je naslov koji su Silicon Knights prvobitno zamislili za N64, i posle mnogo odlaganja, konačno izdali za GameCube 2002. godine.

Kuriozitet je da ta Nintendova konzola, koja je po opštem mišljenju child-friendly, domaćin nekim od najznačajnijih horor igara svog doba, ili bar igara s jakim horor elementima. Najpoznatija je svakako Resident Evil 4, ali tu su i Resident Evil 0, Killer 7, i, hronološki pre svih njih, Eternal Darkness.

Sam naslov upućuje na Tom večite tame, čije stranice tražite po ukletoj kući kao unuka vlasnika. Priča je rađena u Lovecraftovom duhu. Dok u mnogim elementima igra liči na većinu avanturističkih horor naslova (spoj istraživanja i akcije, prikupljanje kamenja), dve odlike je izdvajaju od drugih:
1. Sama radnja je zamišljena kao skup različitih priča, jer vas stranice knjige prebacuju u različite vremenske periode u tela 12 različitih likova;
2. U osnovu same mehanike je postavljen razum (sanity) kao merna veličina. Igrač je u svakom trenutku svestan stanja u kome se njegova svest nalazi na osnovu indikatora na ekranu - u normalnim okolnostima, merač je na maksimalnoj vrednosti. Pojavom natprirodnih stvorenja razum opada, a ako dosegne dno indikatora, nećete više znati šta je realnost, a šta iluzija. Ubijajući stvorenje koje je izvor straha, razum se vraća na normalno stanje. Ovo mi je najgenijalnija stvar u čitavoj igri, i znajući da je Nintendo patentirao taj izum, čekam da ga iskoristi još negde.ridiculus:
Inače, baš me zanima kada će da izađe onaj Huper sa Mehovim tekstom o horor-igrama.

Meho Krljic:
Za desetak dana.  :lol:  Al tekst je veoma sveden i zapravo se samo dotiče četvoro 'najstrašnijih' negativaca u 'savremenim' igrama.

ridiculus:
I to je nešto.  :)

Neki od tih antagonista su upečatljivi kao i njihovi filmski ekvivalenti (Freddie, Pinhead, itd). Meni je takav Pyramid Head, ali sam siguran da svaki ljubitelj igara ovde može da nađe sopstvenog favorita.

Razmišljam da pokrenem topik "Humor u igrama". Od kada sam naleteo na ovaj dijalog (Bangai-O za Dreamcast):

Boss: You are the ones who are destroying my works of art!

Riki (glavni lik): You mean this station? But that is not art!

Boss: What?! What are you saying? If that is not art, then WHAT is art?!

Ovo sam reprodukovao iz glave, ali "priča" je puna takvih dijaloga.

Meho Krljic:
Heh...  :lol: Ima igara koje su zaista smešne, ima igara koje su zabavne pa i smešne ali čini mi se da je još uvek najbolji humor u igrama onaj koji je nastajao kao posledica lokalizacije. All your base are belong to us je naprosto legendarna prijava čiji je doseg u popularnoj kulturi mnogo veći nego bilo šta što je intencionalno pravljeno smešno u igrama.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version