DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Zemlje Iz Okruzenja TODAY

<< < (1336/1370) > >>

dark horse:

--- Quote from: džin tonik on 27-11-2021, 23:25:01 ---zato su hrvati izuzetno dobro pozicionirani uz francusku kojoj nije u interesu da se germansko-srboturska osovina vrati staroj moci.

--- End quote ---

Je T'aime (uzdišu hrvati),...Moi Non Plus (odgovaraju franci)

*hrvatski orgazam*

džin tonik:
29. studenoga 1989. Srpski mitinzi mržnje u Jugoslaviji bili su priprema za Veliku Srbiju

solidna kronoligija pripreme svesrpske agresije.

dark horse:
Izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o ubistvu srpske porodice Zec u Zagrebu pre tri decenije izazvala je burne reakcije.


--- Quote ---Komentarišući jučerašnju komemoraciju povodom ubistva porodice Zec, Milanović je novinarima rekao da su preživeli članovi porodice dobili obeštećenje i upitao: "Šta još treba?".

Eugen Jakovčić, medijski koordinator u Dokumenti, centru za suočavanje s prošlošću u Hrvatskoj, kaže da je šokiran izjavom Milanovića, što, kako kaže, potvrđuje da smo i dalje u "glibu devedesetih".

"Kao aktivista koji godinama razgovara s civilnim žrtvama rata, neću reći da sam zgrožen, šokiran sam tim ponašanjem i izjavama i želim reći da je to poraz koji se naslanja na ovu politiku koja je pustila i napravila sve da i mi građani nosimo taj teret da su ubice naši sugrađani”, kazao je Jakovčić za zagrebačku televiziju N1.

To je, istakao je, zaista porazno.

"To je kontinuitet jedne trule politike za koju smo mislili da smo je ostavili po strani. Mogao je, s obzirom da aktivno operiše odlikovanjima, pa ih vraća Glavašu, mogao je oduzeti odlikovanje za junački čin koje je Tuđman dodelio Siniši Rimcu, kao jednom od onih koji su ubice Mihajla Zeca. Ne samo što je Rimac dobio to odlikovanje, nego mu je Tuđman dodelio i Orden reda hrvatskog krsta. I Mesić je tog istog Rimca pomilovao kad je osuđen u predmetu Pakračka poljana. Taj kabinet na Pantovčaku ima kontinuitet negiranja ovog događaja”, kaže Jakovčić.

Jakovčić kaže da preživeli članovi porodice Zec nikad nisu dobili izvinjenje, a obeštećenje je usledilo tek kad je pokrenula građanski postupak i to kad je sudija planirala da uvede priznanje o krivici i počinjenju zločina.

"Tek je onda neko procenio da je to opasan presedan i da je trenutak da se direktnom nagodbom to izbaci iz prostora”, priča Jakovčić.

Na pitanje šta o svemu kažu preživeli članovi porodice Zec, Jakovčić kaže da nikad nije smogao hrabrosti da ih pozove u Zagreb.

O tome zašto niko nije odgovarao za ovaj zločin, Jakovčić kaže:

"Ovo definitivno spada u ratne zločine koji ne zastarevaju. Treba doći i taj dan kad će neko u pravosudnim institucijama smoći snage otvoriti ovaj slučaj i detaljnije istražiti ko je aktivno učestvovao u pravosudnom zataškavanju", rekao je, između ostalog, Jakovčić.

Istakao je da je ubistvo porodice Zec zločin i da Hrvatska kao društvo i institucije imaju obavezu da se sa tim suoče, kao i da isplatom obeštećenja ne može biti sve rešeno, preneo je Tanjug.

Novinar Boris Vlašić u tekstu za zagrebački „Jutarnji list" predsedniku Hrvatske je poručio: „Ne, Milanoviću, ubijeni se ne nadoknađuju novcem".

Kako je naveo u autorskom tekstu, rečenicom „Šta još treba?", Milanović se ponaša kao da je u redu ubiti jednu porodicu a preživelima isplatiti neku svotu novca.
--- End quote ---

džin tonik:
ja sam to shvatio kao da se milanovicu doslovno bljuje od srpske biznis-drame i relativizacije krivnje za rat, zamagljivanja srpske agresije, kao i vecini hrvata.

znaci, ako je obitelj zec, kos-udbasijsku, pobio munib iz zenice, poznati predratni kriminalac, sve pri pljacki, ne pri redarstvenoj akciji, i ako je to pravosudno sankcionirano, sto je, prosto ne mozes zajasiti hrvatsku drzavu da ti se klanja i uzdigne te na pijedestal ne znam cega.
plus, mi imamo preko 400 hrvatske djece, sto poklane sto poubijane na razne druge nacine pri srpskoj agresiji, granatiranjem, snajperima i ostalim egzekucijama, koju nitko ziv ni ne spominje, posebno ne pocinitelj, znaci srpske formacije koje god.

imate li 400 ulica u beogradu? imate. ajmo redom, 400 ulica svaka po jednom djetetu koje likvidirano u hr od srpskog agresora. znaci toliko ste degutantni i odvratni pri potprcavanju da je nestala svaka empatija i za vase sporadicne zrtve.

džin tonik:

--- Quote ---U Domovinskom ratu poginulo je 402 djevojčice i dječaka,[2] dok je na području Općine Slavonski Brod samo u jednoj godini 1992. čak je 27-ero djece ubijeno na pragu svoga doma, a 65 ih je ranjeno za što do danas 2020. godine, nitko nije odgovarao za ovaj zločin.[3]

Nedjelja, 3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod i grad je proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece...
--- End quote ---


to kad priznate, osudite, isplatite odstetu, preimenujete ulice u beogradu i podignete spomenike, te odrzite nekoliko komemoracija, duboko se poklonite, znaci postanete ljudi, onda dijelite lekcije ljudima.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version