DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

World today (Ni Srbija ni zemlje u okruženju)

<< < (1336/1448) > >>

dark horse:

--- Quote from: džin tonik on 03-10-2021, 14:00:23 ---o boze, stvarno nista ne razumijete. :cry:

opet crtanje: osmanlije su mi doveli stakora batu da paljetkuje i smara. onda su ga preuzeli austrijanci da smara, tako sprijece treci entitet u imperiji, hrvatski. pa su stakora batu preuzli madjari, pa talijani, pa konacno jugokomunisti da hrvate drze u poziciji plijena.
onda je 1995 stakor bato....

--- End quote ---

... zavio čokoladu u foliju!

džin tonik:
Dok se Zapad cepa na pola – EU kuka; Ko je kriv što Evropu niko ne shvata ozbiljno?


--- Quote ---Prošle godine, Minhenska bezbednosna konferencija, vodeći svetski forum o međunarodnim odnosima, upozorila je na nestajanje "zapadnjaštva".

 Organizatori su hteli da ukažu na to da je Zapad sada toliko podeljen i izazvan usponom Кine da je celo njegovo postojanje ugroženo.

Sve što se desilo od tog izveštaja samo je potvrdilo upozorenja, jer se stopa po kojoj svet po kojoj nestaje "zapadnjaštvo" u svetu stalno ubrzava.

Najnoviji znak je AUKUS, novi geopolitički savez Australije, Velike Britanije i Amerike, koji je očigledno usmeren na Kinu. Čini se da se opet vraća stara anglosfera, umesto šireg Zapada, kao i da, kada je reč o istinskim pretnjama, u 21. veku, kao i u 20., prvenstvo imaju drevne veze jezika i kulture.

Francuska pod predsednikom Emanuelom Makronom podjednako je besna zbog "izdaje" kao što je bila i pod Šarlom de Golom.

Kao deo AUКUS-a, Australija će kupovati podmornice na nuklearni pogon od svojih anglofona, umesto od Francuske, kako je ranije dogovoreno. Makron je opozvao svoje ambasadore u Vašingtonu i Kanberi, dok smišlja novi potez kojim će iskazati ljutnju.

U narednim nedeljama verovartno će se od Makrona mnogo čuti o "evropskom suverenitetu" i "autonomiji", maglovitim sloganima koje je godinama ponavljao zajedno sa svojim razmišljanjima o "moždanoj smrti" NATO-a.

Da je do Makrona, Evropska unija, sada neopterećena tim "dosadnim" Britancima, konačno bi postala zasebna geopolitička i vojna sila, rame uz rame sa Amerikom, a verovatno predvođena Francuskom.

Nekoliko drugih, obično sumnjičavih, evropskih prestonica slaže se sa Makronom, posebno nakon haotičnog povlačenja Zapada iz Avganistana.

I tamo su se Evropljani osećali izdano od strane Amerikanaca, koji se nisu potrudili ni da se konsultuju ili koordiniraju sa svojim saveznicima dok su se povlačili. Očekivano, poziv na "evropsku vojsku" se vratio.

U ovoj poslednjoj verziji, ideja je bila da se počne sa "EU 5.000", nekom vrstom elitnih snaga koje su mogle da obezbede aerodrom u Kabulu bez američke pomoći.

Razumljivo je da su Evropljani frustrirani što ih niko ne shvata toliko ozbiljno, ni protivnici poput Rusije i Кine, ni prijatelji poput Amerike i Australije. Međutim, piše "Blumberg", umesto što bespomoćno kuka Evropa bi mogla da se pogleda u ogledalo.

Za početak bi mogla da baci oko na Litvaniju, koja je, dodaje "Blumberg", najnovija žrtva Pekinga u EU.

Razlog je taj što je Vilnjus dozvolio Tajvanu, koji Кina smatra odmetnutom provincijom, da osnuje predstavništvo. U znak odmazde, Peking je povukao svog ambasadora, sasekao litvansku trgovinu i generalno zategnuo odnose.

Amerika je odmah ponudila svoju podršku Litvaniji.

A EU?

Njene članice se i dalje kolebaju. Na kraju krajeva, blok mnogo posluje sa Кinom - najvećim trgovinskim partnerom Nemačke - i smatra da je Litvanija mogla da bude diplomatičnija. Premijer Slovenije Janez Janša, koji trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU, zamolio je članice da se zauzmu Litvaniju, ali njegov apel nije uslušen.

Evropljani više ne vide svet i njegove opasnosti na isti način kao Amerikanci, niti smatraju da su suvlasnici zapadnih problema, ocenjuje "Blumberg".

Šok koji je izazvao "trampizam", odnosno Amerika pod bivšim predsednikom Donaldom Trumpom koji nikada nije razumeo, a još manje cenio, koncept "Zapada“, jedan je od uzročnika "nestajanja zapadnjaštva". Ali i Evropljani snose deo krivice. Oni nisu učinili svoje vojske sposobnim da vode pravi rat bez Amerikanaca i nisu preuzeli odgovornost u upravljanju najvećim geopolitičkim pretnjama Zapada, koje sada uključuju i Кinu.

Nemačka je najbolji primer.

To je verovatno jedina zemlja, koja bi zbog svoje ekonomske težine mogla da podstakne EU da postane jača i stoga "autonomna". Ali nema interesa da to učini. Umesto toga, ona štedi na svojoj vojsci i pretvara se da su svetski problemi nečiji tuđi, a uglavnom američki.

U debatama kandidata za kancelara na izborima koji su se održali prođle nedelje, niko nije rekao ni reč o spoljnoj ili bezbednosnoj politici. 

Dok je trajalo, Zapad - ne u etnocentričnom već u normativnom smislu - učinio je svet, uravnoteženo, boljim mestom. Zbog toga njegova tekuća fragmentacija nije dobra za stabilnost i mir.
--- End quote ---


ovo sto je nekad bila dnevna doza propadanja europe, danas kaska za stvarnoscu.
puzeca revolucija odradila je zapadnu europu za tocno 20 godina, ali tako to ide sa svabama; to nije nacija, to je dijagnoza, bilo da krene udesno ili ulijevo, kao tele kad usmjeris u nekom pravcu. kaska, neovisno preprekama, u odredjenom pravcu; drvo, beng, zid, tras, glavom kroz zid, klop, klop, dok konacno ne stigne do provalije i sunovrati se. :cry:

tko normalan, sta znaci normalan, tko sa makar dvije funkcionalne mozdane celije moze OVO birati na najodgovornije pozicije? a karikira shiroke pojave i posljedicnu disfunkcionalnost koja je sveprisutna.mislim, ne da bih ja kukao, mene samo zanima da stakor bato stigne i do brisela. :lol:

mac:
Porazmisli bolje o toj interesnoj jezičkoj sferi. B92 ti ga smešta iz slepog ugla...

džin tonik:
gluposti, odavno sam pisao o potrebi hpc-a, pa da se zagrlimo kao braca u vjeri. :lol:

Borovčak: HINA s podvalama o HPC-u zagadila medijski prostor


--- Quote ---U petak 1. listopada održana je tiskovna konferencija Hrvatske pravoslavne crkve u Europskom domu u Zagrebu. Pozvani su bili svi hrvatski mediji, tv-kuće, elektronički i tiskovni, uz naravno obavezan poziv HINA-i, kao hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji, piše Damir Borovčak, hrvatski publicist, povijesni istraživač, politički analitičar, idejni začetnik, poticatelj i jedan od osnivača Udruge ‘Macelj 1945.’, čije izvješće s konferencije za medije i komentar o Hininim podvalama prenosimo u cijelosti.

Na tiskovnoj su konferenciji govorili zastupnici u Hrvatskom saboru Ante Prkačin i Hrvoje Zekanović (umjesto najavljene Ruže Tomašić), akademik Josip Pečarić, hrvatski branitelj pravoslavne vjeroispovijedi pukovnik HV Ratko Despot, te novinar 100% HRVI Mario Filipi i naposljetku Hrvatski Arhiepiskop Aleksandar. Na tiskovnoj konferenciji nisu se pojavili novinari i kamere HRT-a, TvNova-e i RTL-a, iako su bili višekratno obaviješteni. Došla je Z1-tv koja je snimila cijeli tijek konferencije te njihov materijal može poslužiti kao vjerodostojan i za sve dalje navedeno u ovom tekstu. Bila je u dvorani i još jedna kamera, te novinar Hrvatskog radija koji se kasnije predstavio. Ostali novinari, ako su bili kao publika u dvorani, ostali su nepoznati.

Na samom početku voditelj i moderator konferencije, ujedno i autor ovog teksta, naznačio je da se posebno očekivao dolazak izvjestitelja i kamere HRT-a zbog teme koja je naznačena kao „Prava pitanja Porfiriju“ a što je vidljivo iz tiskane knjižice istog naslova, uz ostale dvije vrlo aktualne teme „Nepravilnosti u obrascima aktualnog popisa stanovništva“ i „Oskvrnuće hrvatske zastave na prostorijama HPC-a“.

Najavljeni govornici su vrlo konkretno i jasno govorili. Prvi se obratio zastupnik Ante Prkačin s povijesnim činjenicama o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi koja je postojala 200 godina prije NDH, precizno iznoseći povijesne podatke, navodeći godine i crkvene kanone. Učinio je to upravo zbog okolnosti srpsko-komunističkih podvala o HPC, kao „tvorevini koja je nastala u NDH (sic!) i Pavelićevom režimu“, a čija se srbo-komunistička laž širi od 1945. sve do danas. Tome je među inim služila i za tu prigodu tiskana knjižica „Prava pitanja Porfiriju“ koja je besplatno podijeljena svim nazočnima na konferenciji i na čiji je sadržaj upozorio voditelj konferencije, kako bi medijski izvjestitelji i njihovi urednici mogli biti pravilno informirani, u interesu prenošenja istinitih vijesti prema hrvatskoj javnosti.

Pa ipak, prve vijesti koje su se posredstvom Hine počele širiti u medijskom prostoru te večeri, nisu bile dobronamjerne, nažalost ni istinite, jer upravo suprotno o povijesno izrečenom na konferenciji, u tu se vijest ubacuje proizvoljan i lažan dio. Citirano sporni dio iz Hinine vijesti koja glasi: „Hrvatska pravoslavna crkva osnovana je 1942. na inicijativu vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, kvislinške tvorevine koju su Nijemci i Talijani formirali na prostoru Hrvatske i BiH. Nestala je zajedno s padom ustaškog režima.“ Tako je HINA po komunističkom obrascu krivotvorila vijest sa svojim proizvoljnim umetkom, kako bi ponovila laž o osnivanju HPC u ustaškom režimu NDH (sic!). A to je upravo zastupnik Ante Prkačin, koji je prvi govorio o povijesti HPC, nekoliko puta činjenično demantirao. Zbog prikrivanja tog uvodnog početka konferencije, HINA spominje Prkačina tek na samom kraju svoje vijesti. Dakle, i pogrešnim redoslijedom govornika, montira se vijest koja postaje krivotvorina. Pitamo se s kojim je pravom novinar ili urednik u vijest s tiskovne konferencije HPC-a umeće nešto što nije bilo izrečeno, a ispušta upravo ono što je bilo rečeno? Nešto što je na samom početku demantirano, povijesno i činjenično, to se ne navodi i to nije vijest? Gdje je učio takvo podmetačko i nepošteno novinarstvo?

HINA predstavlja sama sebe kao „javni medij i jedina nacionalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u zemlji. U Uredništvu Hine radi 95 novinara i fotoreportera koji prate sve važnije događaje u Hrvatskoj i svijetu. Osim hrvatskih medija, vijesti Hine preuzimaju brojne novinske agencije s kojima Hina surađuje, kao i brojni portali u regiji“. Dakle kad krene Hinina vijest, kao zlonamjerna podvala, zagadi sav medijski prostor u Hrvatskoj, ali i šire u susjednim prostorima i služi kao okidač za širenje „fake news“, hrvatski rečeno – lažnih vijesti. A to je ono što bi se najmanje očekivalo od nacionalne hrvatske novinske agencije čiji bi zadatak trebao biti prenošenje istinitih vijesti, bez zlonamjernog moderiranja i podvaljivanja, bez režiranih i netočnih prokomunističkih montiranja i ubacivanja.

Na temelju Hinine vijesti, istu vijest odmah potom prenosi i portal televizije N1, koji se predstavlja kao prva regionalna i lokalna 24-satna platforma za emitiranje vijesti i aktualnosti za više od 20 milijuna ljudi na Balkanu. S produkcijskim centrima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, N1 je ekskluzivni informativni partner CNN-a. Njihova vijest na bazi HINE je vidljiva ovdje. Portal N1 predstavlja se kao tv-kuća koja zapošljava preko 150 profesionalnih televizijskih i web novinara, koji proizvode vijesti, informativni, sportski, zabavni i obrazovni sadržaj. Predstavljaju se kao urednički kolegij koji je odgovoran za to da se „u procesu proizvodnje programa N1 kontinuirano pridržava striktnih smjernica za integritet, točnost i nepristrano izvještavanje, koji predstavljaju principe primijenjene na cijelu N1 platformu“.

Tako je Hina s lažnim podacima o HPC-e, koji su upravo povijesnim slijedom i činjenicama demantirane na tiskovnoj konferenciji, „zapišala“ medijski prostor Hrvatske, te krivotvorinu podmetnula i podvalila ostalim medijima. Štetu koju su učinili, bezobrazna je i zahtjeva čvrst i odlučan demanti, ako ne i sudski postupak.

Naravno uz takvu uvertiru vijesti, sporedne postaju činjenice koje su se iznosile na samoj tiskovnoj konferenciji, a vrlo su bitne u ovom trenutku za hrvatsku javnost. A to je da postoje razlike između elektroničkog i papirnatog upitnika za popis stanovništva. Na tom popisu nema HPC-a, ali postoji SPC u Hrvatskoj, iako ni ona nije registrirana. I zastupnik Hrvoje Zekanović i arhiepiskop Aleksandar, govorili su o nedopustivosti da se popisom stanovnika nameću obrasci po pitanju nacionalne, vjerske i crkvene opredijeljenosti. Arhiepiskop Aleksandar je detaljno rastumačio kako su tijela državne uprave, koja su o tome trebala voditi brigu i uskladiti nepravilnosti, a naročito se ne služiti elektroničkim obrascem za sprječavanje slobodnog iznošenja podataka kod popisivanja stanovništva, u potpunoj diskoordinaciji i disfunkciji. Dio pučanstvo, koji nije podoban vlasti, a to su prvenstveno Hrvati pravoslavne vjeroispovijedi, ne mogu se izjasniti o pripadnosti vjerskoj zajednici, nego mogu „birati“ ono što nisu po ponuđenom izborniku. Očito ponuđeni izbornik je osmišljen kako se ni bi olakšalo popisivanima, nego da bi se upravljalo popisnim rezultatom, što očito zadovoljava nečiji kronični politički interes. I to je ono što jest vijest i to dakako alarmantna! No ta je vijest minirana etiketom o nastanku HPC u Pavelićevom režimu.

Akademik Josip Pečarić se uključio s netočnostima i nepravilnostima medijskih izvješćivanja, koji već godinama funkcioniraju i prevladavaju u hrvatskom medijskom prostoru, posebice na HTV kao nacionalnoj televiziji. Primjerice na slučaju logora Jasenovac i prešućivanju najnovijih znanstvenih spoznaja i podataka o popisu ubijenih, pa tako i o prešućivanju, nepoznavanju povijesnih činjenica i podmetanju lažnih podataka o HPC. Na to se svakako nadovezuje i snishodljivi intervju HRT-a u Beogradu s Porfirijem, koji nije ni pokušao utvrditi kanonsku i pravnu utemeljenost SPC-a u Republici Hrvatskoj.

Hinina vijest je ujedno u potpunosti prešutjela činjenice iznesene na tiskovnoj konferenciji o kojima je govorio pukovnik HV-a Ratko Despot. On se predstavio kao Hrvat pravoslavne vjeroispovijedi i ustvrdio kako on nije jedini te da su takvi poput njega, čak njih 12 tisuća, branili Hrvatsku u velikosrpskoj agresiji. U ime njih Despot je zatražio svoje pravo da ima svoju Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da se kod popisa stanovništva upisuje kao Hrvat pravoslavne vjeroispovijedi.

Naposljetku govorio je i novinar, 100% HRVI, Mario Filipi te opisao incident koji se nedavno dogodio na jednoj od liturgija u prostorima HPC-e s ubačenim provokatorom. Po Filipiju najnoviji incident sa oskvrnućem hrvatske zastave na prostoru HPC-e nije uperen toliko protiv hrvatske zastave, niti protiv Hrvatske pravoslavne crkve, pa čak niti protiv Aleksandra kao svećenika, nego protiv Aleksandra kao povjesničara, jer nam on otkriva dijelove hrvatske povijesti koja je do sada bila nepoznata. „Zapravo je sva ta aktivnost uperena protiv istine. Otkrivanje istine donosi Hrvatima samosvijest i ponos, a samosvjesni i ponosni Hrvati ruše svaku pomisao o bilo kakvoj velikoj Srbiji na tlu Hrvatske”, zaključio je novinar i hrvatski branitelj Mario Filipi.

U tom smislu možemo promatrati i HINA vijest koja i nije vijest, već podmetanje u svrhu nesnalaženja i širenja starih-novih podvala, neutemeljenih na povijesnoj istini.
--- End quote ---

dark horse:
Klasična priča o posledicama diktature staljinističkog zločinca pesnika Ljubomila Josipa Tita Franje Babića Ksavera Šandora Gjalskog:

Baka me je tajno krstila; Zbog smrti Proeskog odao sam se porocima


--- Quote ---Pevač Toni Cetinski u intervjuu je otkrio do sada nepoznate stvari iz svog privatnog života.

On je ispričao kako ga je baka Marija, koja je bila velika vernica, tajno krstila u dva ujutro.

"Ona me u doba komunizma skriveno krstila u Novigradu. Takav je dogovor imala sa sveštenikom. Krstila me je i na tome sam joj zahvalan. U to vreme je to bilo riskantno, ali ne znam šta bih učinio da me nije krstila", rekao je Toni i dodao da ga je baka Marija naučila da se moli.

Progovorio je i o svom prijateljstvu s Tošom Proeskim čija ga je smrt strašno pogodila.

"Od Tošeta sam naučio jako puno, iako sam puno stariji od njega. On nije bio samo ljudsko biće, bio je više od toga", rekao je Toni i dodao da je bio pomalo ljut kad je poginuo.

"Otkad njega nema, želim da budem što bolji. Ali, bilo je razdoblje ljutnje i osećaja nepravde gde sam ja srljao. Bio sam u braku gde su ateisti, totalno udaljen od crkve. Srljao sam, išao glavom kroz zid. Dozvolio sam sam sebi poroke. Totalno sam zalutao i otišao ukrivo", rekao je.
--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version