NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TEORIJA I PRAKSA
Дисертација Пољакиње Александре Војташек о хрватској и српској фантастици
Labudan:
a zato te spominje 82 puta!
džin tonik:
ma jasno, vi ste ozbiljni ljudi i predstavljate srpsku fantastiku. ja nemam ideju gdje ova izvukose jovanovica i perkovica oko hrvatskog sf-a. pa ti ljudi nemaju ni najmanji dodir sa hrvatskom fantastikom, tek nesto malo oko fandoma i po uhljebljenjima po ideoloskoj, jugoslavenskoj, t.j. antihrvatskoj poziciji, nekolicini amaterskih bezvrijednih piskaranja i "nagrada" koje si tako dodjeljuju u krug. prosto nema veze s mozgom nekakve jovanovice i perkovice uzeti kao primjer hrvatske fantastike, sve pri znanstvenom radu, bizarno.
Boban:
mislim da se ona skoncentrisala na radove koji na određeni način preispituju neke međuodnose ne između Srba i Hrvata, nego tih naroda u istorijskom i postistorijskom periodu. Većina hrvatske fantastike do nekog doba koje je ona obuhvatila je spejs-opera. Ona je pročitala sve što joj je dato i preporučeno, provela je neuporedivo više vremena u Zagrebu nego u Beogradu, imali su prilike da je indoktriniraju; godinama je bila tamo, kod nas tek nekoliko dana. Nismo valjda mi uspeli za tih nekoliko sati da nadomestimo godine življenja u Zagrebu.
Mica Milovanovic:
S druge strane, srpska teorijska scena je znatno razvijenija od hrvatske u poslednjih 20-tak godina. Ajdacic i Jovic su znatno iznad svega sto se u Hrvatskoj radi na akademskom planu. Suvin je druga prica, on se ne bavi hrvatskim SF-om. Ima i drugih koji su dali svoj doprinos - Monja Jovic, na primer, a tu su i brojni drugi - mislim da vise uopste ne stoji da je fantasticna knjizevnost u getu...
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version