FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

JAHALI SU PEŠKE OD NORVEŠKE DO ČEŠKE...

<< < (48/53) > >>

crippled_avenger:
NEVADA SMITH Gordona Douglasa je televizijski film iz 1975. godine. Ova priča je snimana pre toga sa Steve McQueenom u glavnoj ulozi ali ono što ih povezuje je naslovni junak. Segmenti zapleta se poklapaju ali priča nije ista. Douglasov film nažalost ne spada u njegove uspelije vesterne. Energičan je i izgleda dobro ali ne uspeva da jasno izgradi protagonizam likova i samim tim da definiše priču do kraja. Gledalac ima teškoće da uhvati fokus i ono što ostaje je mišićavo realizovan vestern koji nedovoljno drži pažnju. Elementi priče o Cordu i Nevada Smithu sežu do nekoliko raznih filmova i serija u koje je bio uključen i Harold Robbins.


Sent from my iPhone using Tapatalk

crippled_avenger:
APACHE RIFLES Williama Witneya je vestern o konjičkom oficiru kog igra Audie Murphy i njegovom sukobu sa Apačima koji do kraja filma prerasta u razumevanje. Upekos tome što Witney važi za velemajstora bioskopske akcije, ovde je nema dovoljno i nije impresivna, tako da moram priznati kako je ovaj film na kraju prošao pored mene. Možda u tome ima i moje krivice jer mi je od samog početka Witneyevo kadriranje još od dijaloških scena u uvodu bilo odbojno, statično i u montažnom pogledu je sve delovalo kruto. Čini mi se da su ljubitelji vesterna imali više razumevanja za ovaj film od mene.

* * / * * * *

crippled_avenger:
SPOILERS OF THE PLAINS Williama Witneya je jednočasovni Republicov vestern sa raspevanim kaubojem Roy Rogersom. Nažalost, Rogersov protagonizam je od prvog minuta filma narušen masom epizodnih likofva, zbrzanim narativom koji deluje potentnije od onoga kako je realizovan a čak ni u akcionim scenama kojih ima dosta, Witney ne uspeva da izgradi ništa naročito. Konfuziji svakako doprinosi tema eksploatacije nafte, nekakvih stranih špijuna i raketnih proba u pustinji što bi svakako moralo rezultirati zanimljivijim filmom od ovog.

* * / * * * *

crippled_avenger:
GOLD OF THE SEVEN SAINTS Gordona Douglasa pisali su legendarna Leigh Brackett i producent Leonard Freeman po romanu Stevea Frazeeja. Reč je o blago komičnom ali ipak pre svega psihološki tenzičnom vesternu o dvojici pustolova koji pronalaze zlato i postaju progonjeni od raznih zainteresovanih strana u nepristupačnom stenovitom predelu.

Gordon Douglas dobro rešava i psihološke i komične deonice, mada ostaje pitanje koliko se dobro oni uklapaju u celinu, naročito jer ima i suspense momenata. Clint Walker i Roger Moore u glavnim ulogama su dovoljno talentovani glumci da sve ovo objedine u celinu.

Joseph Biroc, veliki direktor fotografije, u ovom filmu naročito briljira uprkos tome što 1961. još uvek koristi crno-belu sliku u Monument Valleyu.

* * * / * * * *

crippled_avenger:
ONLY THE VALIANT Gordona Douglasa je ekranizacija romana Charles Marquis Warrena, vestern u fordovskom maniru koji u sebi okuplja niz antisocijalnih likova koji odlaze u patrolu da bi se izborili sa nadmoćnim indijanskim snagama sa kojima su ušli u sukob.

U pogledu skupa likova kome mladi oficir okuplja i vodi na zadatak, ONLY THE VALIANT se može posmatrati kao preteča DIRTY DOZENa a Gregory Peck odlično predvodi glumačku ekipu u kojoj se nelaze i takve njušle kao što su Ward Bond, Gog Young i Neville Brand.

U punoj koncetraciji, i sa niskom budžetom, u uslovima B-filma, Gordon Douglas pravi odličan i vizionarski vestern, sa ekspresinom crno-belom fotografijom Lionela Lindona.

* * * / * * * *

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version