FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

JAHALI SU PEŠKE OD NORVEŠKE DO ČEŠKE...

<< < (50/51) > >>

crippled_avenger:
FORSAKEN je film koji su snimili Kiefer Sutherland i Jon Cassar dokazani saradnici sa serije 24. Cassarov rediteljski rukopis u ovom nepretencioznom vesternu donosi jedan televizijski no nonsense pristup, iskusnu podelu koju čine još Kieferov otac, Brian Cox, Michael Wincott i Demi Moore - sa kojom bi nekada ovaj leading man snimao blokbaster. Ali, devedesete su prošle, Demi više nije najveća ženska zvezda a Kiefer više nije bioskopski bad boy, i slično njihovom  životu i karijeri i ovaj film donosi jednu elegiju u kojoj su njih dvoje veteran Građanskog rata koji se prekasno vratio kući i njegova draga koja se u međuvremenu udala za drugoga.

Tu su još i veteranova odluka da ne uzima oružje u ruke, i grupa siledžija koja radi za lokalnog gazdu na otkupu zemljišta i čitav splet događaja koji rezultirati uzimanjem pravde u svoje ruke. Brad Mirman je gospodar rip-offova sa ocvalim zvezdama i FORSAKEN je jedan od njih i u njemu on - hteli mi to ili ne - pokazuje zašto je majstor svog posla.

Sve deluje kao real thing ali, šta možemo, nije, ali opet prijatno je za gledanje jer tu su dobro razgaženi glumci u zapletu koji ne iziskuje mnogo truda ni da se napiše ni da se gleda, u efikasnoj režiji bez bravura ali i bez grešaka, sve na tragu klasičnog vesterna, i malom dozom nostalgije iz onoga što će sedamdesetih stići u žanr.

FORSAKEN je dobar, ai ništa posebno, vrhunska maloekranska zabave za one koji vole ovako nešto, i pristojna za sve ostale.

* * 1/2 / * * * *

crippled_avenger:
Vincent D'Onofrio snimio je vestern THE KID u jednom veoma zanimljivom dramskom konceptu gde je uzeo istorijske ličnosti Billy the Kida i Pata Garretta i obradio ih u jednoj potpuno novoj priči, kakvu do sada nismo videli u brojnim ekranizacijama njihovog sukoba i konačnog obračuna. Billy kod igra Dane DeHaan i Pat kog igra Ethan Hawke postavljeni su kao dva različita uzora i oslonca dečaku koji je ubio oca zlostavljača, sjajno ga igra Jake Schur, i pobegao sa sestrom, koju takođe odlično igra rediteljeva kćer Leila George, naročito kada ih sustigne njegov ludi stric i otme njegovu zaštitnicu.

D'Onofrio dakle uvodi jednu novu priču u kanon o Patu i Billyju, a u pogledu žanra njegov vestern kombinuje istoričnost mračnijih prikaza Divljeg Zapada, sa melodramom modernijeg senzibiliteta i duhom avanture koji preuzima iz klasičnog. Dakle, ovde imamo kombinaciju revizionističkog i klasičnog vesterna u kom je osnovni balans teško postići kako bi stvari ostale uverljive.

U tom pogledu D'Onofrio se odlično snašao, pre svega uspevši da put centralnog junaka, dečaka koji želi da pobegne i spasi svoju sestru, učini uverljivim.

Dane DeHaan je sjajan kao Billy jer donosi ono što jeste njegova specifična harizma, taj neki "zli brat Lea DiCapria" koji ima boyish charm i mahom igra negativce, i ovde je naizmenično heroj, žrtva i lenji oportunista. Ethan Hawke pak igra Garretta kao jednu konzervativnu figuru koja shvata da je Billy postao proto-celebrity i brine se da bi to moglo da se ispostavi kao nešto veoma štetno na duže staze.

Film je snimio Michael J. Lloyd, obiluje zanimljivim pokretima kamere ali bez odlaska u ono što sada ova DP radi u blokbasterima, i uprkos tome što u nekoliko digresivnih deonica film deluje kao da ne zna kuda je krenuo, na kraju je ovo ipak jedan old school B-ugođaj koji me je veoma prijatno iznenadio.

* * * / * * * *

crippled_avenger:
Pogledao sam MONTANA TRAP što je verzija filma POTATO FRITZ za američko tržište. Reč je o nemačkom vesternu Petera Schamonija, na kom je jedan od dva DPa bio i legendarni Jost Vacano, dok je za akcione scene bio zadužen čuveni kaskader i second unit specijalista Bob Simmons. Glavnu ulogu igra Hardy Krueger, u podeli ima i nemačkih doajena, i angloameričkih glumaca a u kameo roli pojavljuje se i tada još uvek važeći osvajač Mundijala Paul Breitner, i to baš u vreme kada je sa Miljanom Miljanićem prekinuo dominaciju Barcelone s dve titule za redom.

MONTANA TRAP je vestern sa elementima komedije. Zanimljivo je zamišljen ali trapavo izveden i to pre svega na nivou vođenja priče. Schamoni u tehničkom smislu ne nudi ništa novo ali nije sad nešto ni u zaostatvku za nekim tipičnim standardom špageti-vesterna tog vremena, ali pripovedanje je konfuzno i priča o ekscentričnom nemačkom doseljeniku koji ima neku posebnu životnu filozofiju i ispoljava je u sred generic sukoba Indijanaca, razbojnika i kauboja je naprosto nejasna a i nezanimljiva.

Schamoni sasvim sigurno ima ironičan otklon prema žanru ali ne uspeva da ga osnaži i osmisli u dovoljnoj meri da MONTANA TRAP deluje išta više nego baš neuspeo vestern. Jost Vacano ovde još nije izbrusio svoj propulzivni stil fotografije sa puno dinamike i vezivanja za likove tako da je i fotografija run-of-the-mill vestern snimljen van Amerike tog vremena.

Film sam upisao kao MONTANA TRAP zbog teorijske mogućnosti da se u cutu i dijalogu razlikuje od POTATO FRITZa u izvornoj formi, iako ne vidim da se ono što sam gledao mnogo razlikuje od onoga što opisuje literatura.

* 1/2 / * * * *

crippled_avenger:
THE DUEL AT SILVER CREEK je prvi Siegelov film u koloru. Reč je o B-vesternu iz 1952. godine. Siegel uspeva u ovom B-okviru da postigne tempo, jasnoću izlaganja, intrigantnost zapleta o claim jumperima koji žele da se reše svojih protivnika, ali filmu očajnički treba zvezda da ga digne na viši nivo.

No, to nije Siegelova greška.

Ipak, zanimljivo je da se Lee Marvin pojavljuje u veoma maloj ulozi i pošteno govoreći i u njoj zasija jače nego glavni šerif - Audie Murphy.

Audie Murphy je bio daleko od nepoznatog glumca ali ako se iko upitao što nije postigao više, ovo je primer. S druge strane baš kod Siegela u GUNRUNNERSu se mnogo bolje snašao ali to je zaista superioran film i drugačiji je od ovog plot heavy vesterna. Pa ipak i tamo je Audie bio slabija tačka, i svakako nije Humphrey Bogart kao što ni ovde nije Randolph Scott.

* * * / * * * *

crippled_avenger:
SOUTH OF HEAVEN WEST OF HELL je jedan od onih filmova koji bi verovatno bili bolji da je bilo nekih intervencija, ali bi film isto tako bio manje zanimljiv, a opet ne bi bio dovoljno dobar. Tako da kad mu već nema leka, onda je možda bolje da se pusti sva patologija da se izlije na ekran.

Ovo je vestern kao autorsko delo muzičara Dwighta Yoakama u kom je on reditelj, scenarista i glavni glumac. Da se nije odlučio da bude glavni glumac, filmu bi možda i bilo leka. Ali sa njim kao glavnim glumcem, ovaj raskošni, digresivni vestern naprosto ne može da profunkcioniše. Kada se na to doda još veći greh, da je sebe lišenog harizme okružio vrhunskim facama kao što su Vince Vaughn, Billy Bob Thornton, Bo Hopkins, Bridget i Peter Fonda itd. dobijamo ozbiljan disbalans i film deluje kao parodija, iako to najverovatnije nije.

Šta ovaj film jeste takođe je prilično teško objasniti, ali možda bi se mogao definisati kao peckinpahovski vestern obnovljen u 2000. godini, priča o šerifu koji je mlak ali hrabar i želi da se izbori sa rođacima koji vode nemilosrdnu lokalnu bandu koja pljačka, ubija i radi šta joj se prohte.

Sama realizacija u vizuelnom pogledu, zapravo i nije slaba. Film je urađen u jednom klasicističkom maniru, sa dosta širokih planova, očigledno pravljen za veliki ekran - na kom teško da ga je iko gledao, a ovaj film jedva da živi i na malom ekranu. Scenografija, pucnjave, nasilje, sve to čak i nije loše, i kad bi se vadili inserti iz ovog filma, imali bismo utisak da je reč o jednom filmu koji vredi videti.

Yoakamov vanity project zaista mnogo trpi od toga što je sebi dao glavnu ulogu. Ovo nije podela iz kontre kao Seth McFarlane u EIGHT MILLIONS WAY TO DIE IN THE WEST, ovo je skroz regularna uverenost da on može izneti ulogu. Isto tako, uprkos kompetentnom doprinosu drugih glumaca - među kojima su neki zvezde - i tehničke ekipe, ipak na kraju ostaje vođenje priče i ritam o kojima Yoakam kad je reč o filmu ipak ne zna dovoljno.

No, na neki čudan način, hardkor ljubitelji vesterna će ostati uskraćeni ako ne pogledaju ovaj naslov.

* 1/2 / * * * *

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version