STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Anime Jedinica

<< < (3/41) > >>

Perin:
SAMURAI CHAMPLOODesilo se tako jednog meseca, ne bih Vam znao tačno reći kojeg, da mi je dojadilo gledati anime i krenem gledati serije. Nakon određenog perioda, ponovo se uželim gledanja anime-a i pošto sam neko vreme slušao da anime pod imenom Samurai Champloo nije loš, skinem ga sa neta i krenem gledati. Utisci su sledeći:

Glavni likovi ovog serijala su Mugen, koji ima čudan stil borbe (čitaj – hip-hop, kapoera samurajski stil), i Jin, čovek koji je više okrenut tradicionalnom učenju samuraja, Zen filozofiji i sličnim stvarima. Ono što ih veže jeste Fuu – devojka koja ih spašava i postavlja im uslov da joj moraju zauzvrat pomoći u potrazi za „samurajem koji miriše na suncokret.“ Da li će na kraju ovaj trio pronaći misteriznog samuraja i kakvu vezu dotični mačevalac ima sa Fuu, otkrićete ako pogledate ovaj anime.

Generalni utisak jeste da je ovo dobar anime; dosta odskače od većine anime serija, kako vizuelno, tako i po scenama borbe. Borbe se pojavljuju dosta često i veoma rano; već nam prva scena nudi lepu borbu, i tu možemo da naslutimo koje stilove borbe preferiraju glavni protogonisti priče. Struktura epizoda je dosta slicna jednom drugom anime-u, pod nazivom Cowboy Bebop (što nije čudno, jer je isti lik radio i Bebopa i Champloo), mada za razliku od pomenutog serijala ovaj anime ne zalazi toliko u prošlost glavnih likova, što nosi i dobre i loše strane. Loša strana je naravno ta da likovi u anime-u nemaju takvu dubinu kao što to imaju u nekim drugim serijalima, a dobra stvar je da ima više borbe nego u drugim anime serijama.

Što se tiče likova, oni, kao što sam to već rekao, nemaju toliku dubinu i karakterizaciju kao što to ima recimo Cowboy Bebop. Po meni, lik devojke Fuu je skroz loše odrađen; ona tu postoji kao jedan objekt oko kojeg je priča napisana, ali se o njenim karakternim osobinama ništa ne zna. Mugen i Jin su samuraji kojima je jedino važna borba; iako su različitog temperamenta, ispod njihove ohole ljušture krije se veliko poštovanje prema jedan drugom, i osećaj protektivnosti prma Fuu, koja je, kao što sam pomenuo, jedan od najviše iritirajućih likova u serijalu.

Konačan utisak jeste veoma dobar. Znam šta ćete reći; ovaj anime će zauvek stajati u senci Cowboy Beobopa, nikada se neće moći porediti sa istim...Ali, ako na trenutak zaboravite na Bebopa, i pogledate ovaj anime bez neke predrasude, shvatićete da je ovo anime sa predobrim scenama borbe i da zaslužuje svoju šansu.

Perin:
WOLF & SPICENakon maratonskog One Piece-a, koji me koliko oduševio svojim dobrim likovima, toliko smorio brojem epizoda, dočepao sam se kraćeg serijala jer nisam mogao više da izdržim navalu od 400 epizoda, koje je otprilike imao One Piece (I koji se još prikazuje, verovali ili ne). Naslov koji mi je došao u ruke jeste Wolf and Spice.

Još od davnih vremena, boginja vučjeg obličja pod imenom Horo je poštovala dogovor sa seljanima Pasroe sela, i njihovu žetvu činila mnogo bogatijom nego što bi trebala da bude. Zauzvrat, seljani su je slavili i poštovali, kako to i dolikuje jednoj boginji. Ali kako je ljudska rasa počela da napreduje, ljudi su uzeli zakone prirode lagano u svoje ruke, i sami stvorili svoje bogove. Horo, koju sada poštuje možda šačica seljana, odlučuje da napusti selo. Uzimajući ljudski oblik, ona se pridružuje trgovcu Lovrensu, postižući sa njim dogovor da ju vrati u njen rodni kraj, to jest u snežne planine na severu. Kako njihovo putešestvije napreduje, i kako više vremena provode zajedno, Lovrens shvata da može naučiti svašta od ove boginje, ali sa druge strane, on ima šta da ponudi i boginji zauzvrat. Njihova uzajamna sklonost se sve više i više razvija...

Kako bi rekao naš narod, ovaj anime mi je seo kao kec na desetku nakon One Piece-a. Ono što ovaj serijal krasi, nije nikakav Sword & Sorcery štos koji se pojavljuje u većini anime-a; ovaj serijal nije borilački, nego bih ga više nazvao trgovačkim i životnim. Scena borbe nema mnogo, a karakterizacija likova je urađena na zavidnom nivou, sa obzirom na broj epizoda ovog anime-a. Većina srednjovekovnih anime-a se uglavnom orentiše na gorepomenute stvari (mačeve, ubijanja, ratove) ali ovaj serijal beži od toga. Konflikti ovde nisu borbe mačevima, nego ekonomske smicalice i nadmudrivanja. Priča se nije toliko duboka, ali je sasvim dobra, sa obzirom na žanr ovog serijala. Animacija je veoma dobra – hvata tu srednjovekovnu okolinu i daje nam utisak toga doba. Pijačni trgovi, polja pšenice, sve je to stilski i u detalje urađeno, tako da bih za animaciju sigurno dao ocenu 9/10.

Karakterizacija likova jeste najveći trademark ovog anime-a. Dva glavna protogonista, Lovrens i Horo, imaju različite karakterne crte, ali kako provode sve više vremena zajedno, shvataju koliko su ustvari bili usamljeni kroz čitav život i počinju da sve više uživaju u društvu jedan drugog. Iako se romansa (da u ovom anime-u ima i romanse) počinje razvijati negde oko poslednje dve epizode, ovo nisam uzeo kao fatalnu grešku, pošto se kroz serijal njihov odnos sasvim dobro i lagano razvija. Ispočetka Horo ne misli o Lovrensu nikako drugačije sem kao o pratiocu, ali kako vreme prolazi ona počinje da prihvata njegovu ljubaznost i društvo, i u dubini srca joj se počinju javljati osećanja koja su dublja od prijateljstva.

Za one koji traže anime sa nekom brutalnijom tematikom, mačevanjem, ubistvima i šta sve ne, mogu slobodno da zaobiđu ovaj serijal. Sporije radnje, ovaj serijal vodi gledaoca graciozno kroz priču, ne žureći, ali i ne zastajkujući na nekim blesavim pojedinostima kao što je to slučaj kod nekh serijala. Priča se uglavnom vrti oko dva glavna lika i njihovog odnosa. Romantičan je ovo serijal; čak i mene je oduševio. Druga sezona bi se trebala početi emitovati u julu, tako da jedva čekam nastavak pustolovina Lovrensa i Horo. Bez obzira na sve, preporučio bih svima da odgledaju ovaj anime, jer nam sa vremena na vreme ponekad i treba neka romantična priča.

Perin:
WOLF'S RAINSa obzirom da me je član Anime Jedinice, Alex5ko, zamolio da napišem nešto o Wolf's Rainu, nisam imao izbora nego da mu uslišim molbu. Dakle, na redu je anime koji je imao veliki potencijal, i koji je veoma...čudan u najmanju ruku. Hajde da Vam ispričam o Wolf’s Rain-u, serijalu koji me je oduševio i razočarao.

Kiba je vuk samotnjak, koji živi u svetu razorenom ratovima. On je u potrazi ka Chezom, legendarnom Devojkom iz Cveta, koja, kako priče govore, može da odvede vukove u Raj. Vukovi su u ovom svetu skoro istrebljeni – ostalo ih je još par, koji su se uklopili u ljudsko društvo, pomoću sposobnosti menjanja oblika. Dok Kiba putuje ovim svetom u potrazi za Chezom, usput mu se pridružuju vukovi koji takođe imaju svoje želje. Da li će Kiba pronaći Devojku iz Cveta i šta će biti sa svetom na kraju, saznaćete ako pogledate ovaj anime.

Ono što odlikuje Wolf’s Rain jeste ogroman potencijal i duboka priča, koja povlači ogroman broj likova. Animacija u ovom anime-u je vrhunski odrađena; scene borbe takođe. Ono što karakteriše ovaj anime jeste duboka realističnost postapokalipsičnog sveta koji se polako ali sigurno približava svome kraju. Ovo nije anime koji će vas razveseliti – ovo je anime koji će vas naterati da se zapitate šta je sve vredno vašeg cilja. Propast sveta? Raj? Šta ste spremni da učinite da biste nešto ostvarili?

Priča u anime-u je dobra, ali nije u kontinuitetu i dosta je neujednačena, što odaje utisak da bi mogla biti bolja da su u to stvaraoci serijala uneli više duha i volje. Nemojte me pogrešno shvatiti; ovaj serijal je stvarno dobar, pun tragedije, akcije, tuge....Ali, imao sam osećaj da je to sve moglo još bolje da se uradi, da je ta generalna fabula mogla da ima više preokreta i zanimljivijih stvari nego što ih ima sada. Iako duboka, fabula se na trenutke gubi i postaje dosadna, tako da sam nekada jedva čekao da se završi epizoda.

Anime počinje uvođenjem likova u priču, tako da je karakterizacija ispočetka na obećavajućem nivou. Međutim, to se kasnije gubi i likovi, iako solidno razrađeni, nekako gube svoju draž koju osetite na početku. Iako svaki vuk u grupi ima određene karakteristike, neki od njih nas, kako se priča razvija, krenu opasno nervirati. Bez obzira na ovo, i fabula i karakterizacija je opet na zavidnom nivou, ali ne tolikom da bi piscu ovog rivjua ovaj anime ušao u prvih 5.

Na kraju, ostaju mi izmešana osećanja povodom ovog serijala; kosu sam čupao zbog činjenice da je anime mogao biti bolji nego što jeste. Znam – neki od Vas će reći da je ovaj anime i sada OK, ali ja ne mogu biti zadovoljan time. Ideja koja stoji iza ovog anime-a, priča, je imala neograničen potencijal, tako da jednostavno nisam potpuno zadovoljan obradom postapokalipsčne teme i smaka sveta. Još treba reći da je muzika i animacija ovog anime jedna od najboljih što sam čuo i video, i da ovaj anime ne preporučujem depresivnim ljudima, jer je tema koju ovaj anime obrađuje takva da nam budi tugu u srcu. Ali, bez obzira na sve, za ovaj anime ostaje velika preporuka, jer je to serijal koji svaki ljubitelj anime-a MORA da pogleda.

Meho Krljic:
Aiii, ala si se raspisao... Rispekt.

дејан:
...i samo nastavi

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version