STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Anime Jedinica

<< < (2/41) > >>

Perin:
CLAYMORE

Nekada davno, pre mnogo vekova, ljudi su živeli u stalnom strahu od demona koji su bili poznatiji kao jome. Ova krvoločna stvorenja mogu uzeti lik i sećanja čoveka kojeg proždru, pa se tako i uklope u društvo gde se slobodno hrane ljudskim mesom. Postoji samo
jedan način da se zaustave jome, a to su ženska stvorenja poznatija kao Klejmor – žene, napola demoni a napola ljudi, koje imaju i nose tu sudbinu da jednog dana i same postanu demoni koje love. Radnja animea se vrti oko Rakija – dečaka koji je prognan iz sela, i Kler, Klejmora koja ga spašava od zle sudbine. Dok se sama Kler bori protiv joma koje pustoše svet, da li će Raki biti u stanju da joj pomogne da zadrži svoju ljudskost?

Sa veoma malo humora i nekog malog naklona ka romansi, Klejmor je skoro potpuna drama sastavljena najviše od, možete da pretpostavite, akcije. Ovo je jednostavno prejaka osobina za ovaj anime, jer se dosta često možete susresti (barem znam da sam se ja susretao) sa animeima kod kojih se ubacuju nekakve srceparajuće scene da bi se sam anime učinio prijemčljivijim za širu publiku. Klejmor se kloni ovog momenta, tako da ako želite neki ozbiljan i brutalan anime koji takav ostaje do kraja, onda je ovo anime za vas. Klejmor arkovi (kojih ima nekih četiri ili pet) imaju takvu sposobnost da nam sam anime učine kvalitetnijim a priču još dubljom nego što već jeste.
Karakterizacija likova je dosta dobro urađena, uz iznimku Rakija, koji, iako važan lik za priču, ima jednostavno smarajuće crte ličnosti. Ostali likovi su dosta dobro razrađeni, a moj lični favorit (i po izgledu i po osobinama) je Teresa Mlitavog Osmeha.

Kraj animea nam se čini kao početak, tako da ovo nekima smeta. Dosta sam ljudi čuo da anime vredi gledati do kraja, ali da je kraj bezveze urađen. Ovo jednostavno nije istina - potencijal priče u Klejmoru je takav da ga jednostavno svaki ljubitelj animea mora pogledati. Ako nekoga treba kriviti, to su ljudi koji su radili ovaj anime i osmislili „originalan kraj“ umesto da se drže mange kao što su to do tada činili. Sem toga, zašto da se brinete? Kao i u Berserku, i ovde manga nastavlja priču iz animea, tako da se fabula ne završava, verujte mi.

Perin:
GUNGRAVE

Brandon Heat i Harry McDowell su najbolji prijatelji još od detinjstva. Svoj život su provodili na ulici – sve dok jednog dana nisu stali na žulj pogrešnim ljudima i njihov naivni i slobodni način života nije nasilno prekinut. Bez ikoga da ih podrži, odlučuju da se pridruže organizaciji poznatijom kao Milenion, mafijaškom klanu koji im je pružio izlaz iz očajne situacije. Sada Brandon mora uzeti stvar u svoje ruke i pomoći Hariju da se uzdigne do najmoćnije pozicije Mileniona. Međutim, kako se Hari sve više i više penje na lestvici ove mafijaške organizacije, Brandon u njemu vidi nešto što će ga možda naterati da spreči svoga prijatelja u ostvarenju cilja. Šta će Brandon odlučiti? To ćete saznati ako pogledate ovaj anime prepun lojalnosti, prijateljstva, izdaje i kajanja.

GunGrave je anime za koji definitvno mogu da kažem da je ostao dobar od početka do kraja. Brendon Heat i Harry McDowell su jedni od najbolje okarakterisanih likova koje sam sreo u nekom anime-u. Kroz čitav anime se proteže teza nihilizma. Čemu trebamo posovetiti svoj život? Svaki lik u ovom serijalu izgleda ima drugačiju ideju. Brandon Heat je svoj život posvetio tome da zaštiti svoje prijatelje. Međutim, kada ti prijatelji okrenu leđa, da li je ta lojalnost zaista najbolji način da neko proživi svoj život?

Ovaj anime ima veliku dubinu, i daje nam odgovore na mnoga pitanja koja su se i nama često vrtila u glavi. Kraj anime-a se može opisati samo jednom rečju – predobro! Sudbina likova je onakva kakva i treba da bude – nijedan lik nije pošteđen svoga usuda, iako se mi poistovećujemo sa nekima od njih. Interesantno je da se ovaj akcioni anime ne fokusira toliko na nasilje; iako akcione scene nisu loše, sve to bledi u odnosu na samu fabulu GunGrave-a.

Što se tiče likova, oni su mnogo dobro urađeni u ovom anime-u. Iako se Brandon Heat smatra glavnim protogonistom priče, često mi se činilo da su ljudi koji su radili ovaj anime ustvari tajnovito provukli Harija kao glavnog lika ovog anime-a. Što se tiče ostalih likova, iako nisu duboko razrađeni, imaju svoju vrednost. Postoji mnogo sporednih likova u ovom serijalu, ali čudno je da su dosta upečatljivi i lako se pamte, za razliku od nekih sporednih likova drugih serijala sa sličnom tematikom.

Ovaj anime će se verovatno svideti fanovima kojima se sviđaju recimo Berserk ili Trigun. Iskreno, ja sam se vraćao ovom anime-u 2-3 puta, i svaki put sam ga sa uživanjem gledao. Iskrena preporuka svima koji vole dobru priču sa dosta zapleta i akcije. Uživajte!

Perin:
JIGUKU SHOUJO (HELL GIRL)

Da li je iko povredio nekog koga volite? Želite li da pobegnete od ljudi koji vas matretiraju? Želite l ida umru? Glasina kaže da postoji internet stranica, pod nazivom “Vruća linija za Pakao” koja vam može pružiti usluge koje su vam potrebne. Na stranici je dovoljno samo da ukucate ime osobe koju želite da vidite mrtvu, i Devojka iz Pakla će se postarati da vaša želja bude ostvarena. Ali, postoji cena – iako će vaša želja za osvetom biti uslišena, vaša će duša takođe biti osuđena na pakao kada umrete. Ali ko je zaista Devojka iz Pakla, i da li ona brine o tome da li je vaša osveta opravdana? To ćete saznati ako budete imali snage da pogledate ovaj anime.

Mnogo zamerki imam na ovaj anime. Prva zamerka se sastoji u tome da je svaka epizoda na isti šablon. Pogledajte samo prvu epizodu, i praktično ste pogledali čitav anime do neke sedamnaeste ili osamnaeste epizode. Sve i jedna epizoda je ustvari ponavljanje prve epizode. Mislite da preterujem? Grešite. U anime-u, kod svake epizode, postoji čitavi nizovi dijaloga koji se ponavljaju! Ovo ne bi bilo toliko frustrirajuće da anime nije imao potencijala. Kako je samo dobro počeo! Obećavajuća japanska priča o duhovima, stvarno prejak potencijal koji su stvaraoci ovog anime-a upropastili.

Što se tiče likova, svaka epizoda nosi novi set likova, tako da nijedan od njih nema dubinu. Uglavnom se dele u dve grupe – zlikovca i žrtvu. Naša Devojka iz Pakla, glavni protagonist priče, ostaje emocionalna zagonetka sve do nekih zadnjih par epizoda, što nije dovoljno da se priča ovog anime-a spasi. Jedina svetlost u ovom anime-u jeste lik Šibate i njegove kćeri. Međutim, ni to nije odrađeno kako treba.

Konačan utisak jeste ovaj – iako anime prejako počinje i dosta obećava, to postaje nevažno nakon pogledanih petnaest epizoda gde se tačno vidi da pisci scenarija nisu bili u stanju da prošire glavnu ideju anime-a. Prva preporuka za ne gledati na ovome blogu – Jigoku Shoujo aka Hell Girl.

Perin:
KAZE NO STIGMA

Nekoliko godina nakon prognanstva iz Kanagi porodice, Kazuma se vraća u Japan, samo da bi otkrio da je sama egzistencija te porodice u opasnosti. Van njihovog znanja, tokom odsustva, Kazuma je postao Liferant i tako dobio ogromnu snagu u magiji pomoću koje može da kontroliše vetrove. Problemi Kanagi domaćinstva ga se nisu ticali, ali ipak pristaje da im pomogne za ogromnu sumu novca. Zajedno sa mlađim bratom Renom i tvrdoglavom naslednicom Kanagi domaćinstva Ajano, on mora da zaštiti one koje voli...naravno, ako mu plate!

Hm...ovaj anime sam pogledao zajedno sa Fate/Stay Night, i oba anime-a su mi ostala u lepom sećanju. Ipak, nemojte da vas ovaj rivju zavara; ovaj anime ne odskače u ničemu, i ulazi u šablon mnogih drugih anime-a. Znam. Sada se pitate: pa šta ga to onda izdvaja od većine anime-a? Izdvaja ga urnebesna komunikacija između dva glavna protogonista, Ajano i Kazume.

Ajano je na početku tvrdoglava i svojeglava devojka; međutim, pri kraju serijala shvatamo koliko je ona napredovala kroz serijal kao lik i kako je njen karakter dobio na dubini. Što se tiče našeg glavnog lika, Kazume, on je tako...jak lik. Kroz čitav anime ga prati neka tama koju nosi na srcu, i imamo neki uvid u njegovo, često brutalno i nasilničko ponašanje. Kako bi rekli, ožiljci iz prošlosti.

Ono što je loše odrađeno kod Kaze no Stigme, jeste to što epizode imaju svoje uspone i padove. Jednostavno, nekada gledate epizodu i ne možete dočekati sledeću, a nekada jedva čekate da se epizoda završi. Šta da kažem? Iako mi se anime na neki način svideo, više sam se nadao da će se serijal koncentrisati na Kazuminu mračnu prošlost. Da je tako bilo, onda bi ovaj anime bio jedan od najboljih koje sam pogledao. Na kraju, jedna prosečna preporuka – u svakom slučaju, dajte šansu ovom anime-u, pa, ako vam se ne svidi, možete ga svejedno prestati gledati. A dobar je za ubijanje dosadnog kišnog dana.

Perin:
MEZZO DANGER SERVICE AGENCY

Radnja ovog anime-a je smeštena u ne tako daleku budućnost, u glavni grad Japana - Tokio. Priča se vrti oko grupe ljudi koji rade za privatnu agenciju pod nazivom Danger Service Agency ili skraćeno D.S.A. Sam tim ove jedinice je sastavljen od nekoliko različitih likova – Mikure, devojke koja voli oružje i borilačke veštine; Kurokave, starog privatnog detektiva koji obožava ramen; Harade, čarobnjaka za inžinjerstvo i Asami, devojčice koja još ide u školu. Ovaj tim prihvata zadatke, koji nekad i ne budu ono što su očekivali...

Ovo je akcioni anime u kojem sam sasvim uživao – ne traje dugo; obiluje akcionim scenama; jedna od glavnih devojaka ima pozamašne grudi; šta bi još čovek mogao da poželi? Ah, da. Fabula. Pa, radnja ovog anime-a je konfuzna. Prvih par epizoda mogu slobodno da se nazovu „standalone“ epizodama. Tek se kasnije formira neka opšta priča – inače, ovaj anime se ne koncentriše toliko na samu fabulu – mada, to nije tako loše kao što mislite. Anime sasvim dobro funkcioniše kao celina, iako ima nedostataka u osnovnoj radnji ovog serijala. Ovaj anime obiluje akcionim scenama. Mikura, devojka koja obožava oružje je praktično neuništiva (u redu, ovo je malo nerealno, ali možemo joj oprostiti, zar ne?) i scene borbe koje se nalaze u ovom anime-u su uglavnom koncentrisane oko nje. Čitav tim D.S.A. zajedno funkcioniše kao švajcarski sat, što će reći, odlično. Jednostavno, kombinacija Mikurinog instinkta, Korokavine mudrosti i Haradine veštine sa tehnologijom, ovaj tim čini perfektnim.

Što se tiče likova, krenućemo od Mikure, jer kako ono kažu, dame imaju prednost. Mikura je sa jedne strane dosta osetljiva, lepa, ali nosi neku tamu u njoj koja se u borbi pretvara u rušilačko raspoloženje prema njenom neprijatelju. Kurokava je, kao što sam već pomenuo, stari policajac koji je navučen na ramen i oko kojeg se kasnije vrti glavna fabula ovog serijala. Iako se čini da je slabić, on je ustvari veoma pametan lik i krije svoju mudrost maskom totalne pogubljenosti. Harada, lik koji voli tehnološka čuda, je u duši ogorčen čovek, koji boluje od, što bi ono narod rekao, ljutih rana iz prošlosti. Inače, svi likovi imaju zanimljivu prošlost, ali je ona maglovito i nejasno objašnjena, što nekako zna da iritira ali i doprinosi samoj tajanstvenosti likova.

Mezzo Danger Service Agency je jednostavno čisti akcioni anime; ljudi koji očekuju dobru fabulu će verovatno biti razočarani ovim serijalom. Inače, ljudi koji očekuju nešto golotinje u ovom serijalu (sa obzirom da je Mikura...hm...) će biti veoma razočarani. Ovaj anime nema nijednu jedinu scenu golotinje nii bilo čega sličnog tome. Uglavnom, za ljubitelje akcionih anime-a , ovo je jednostavno serijal koji se ne sme propustiti!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version