NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > EZOTERIJA

Najvece serijske ubice

<< < (3/17) > >>

scallop:
Vrlo je šarmantno kad izvučete svoje zaključke. Onda se pitam šta sam ja napisao. Pa, ponovo pročitam. Ustanovim da svako vidi samo ono što mu se učinilo da vidi. Nevolja je što veruje da je to tačno.

Na primer, Patinkin i društvo iz "Criminal minds" bi te na osnovu tvog interesovanja odmah spakovali u potencijalnog serijskog ubicu. Da imaš, ko ja, moto: "Ja se pišam naokolo na cvetove što se šire, neposredno zajebavam buba-mare i leptire...", svi bi znali da si nevina maca.

Sin ti je, brate slatki, folirant i to znamo odavno. Trunja do besvesti, a onda počne da svetli. Ja takve volim da upoznam.

Ti si nadrkaniji nego što sam mislio. Ladno me boli koja ti se priča svidela, a koja nije. Na tom primeru sam hteo da pokažem kako čitalac utiče na priču svojim opredeljenjima. Sledeći put ću to uraditi sa nekim drugim. U tebi više neću da se brčkam.

Eriops:
Samo primenjuj na sve iste standarde. Kao sto si spocitavao Ghoulu zasto pominje tebi godine, tako isto razmisli da nekome zasmeta ako ga proglasis manijakom.
Sto se tice prica, ja nikoga ovde ne poznajem licno, prema tome nemam nista od toga da li nekog hvalim, ili kudim.

Coffin Annal:
Evo, sasvim slučajno nabasah na ovaj topik i ne mogu da se ne ubacim.

@Tihi: Vidim da te zanima gradivo i sve to, ali jednostavno bubačenje informacija o nekim tamo bandijima, gejsijima, kemperima ili šta već ti neće naročito pomoći da skontaš kako njihova psiha funkcioniše. Ostavi se zato tih stripova i koječega (baš sam danas video na kiosku kako izgleda... ono je stvarno kao veoma loše izdanje Strasti + ili tako nešto), nego se bolje pri'vati neke stručne literature, jer u tom "magazinu", isto kao i na većini sajtova, ili u tim slabijim dokumentarcima, ne možeš naići ni na šta drugo nego na gomilu suvoparnih podataka, imena i datuma, a time ti baš etiologija samog ponašanja i nije objašnjena. Opet, svaki od njih ima drugačiju zvrčku koja ih je nagnala na takve stvari, tako da je i sklonost ka generalizovanju i uklapanju svih detalja u jedan univerzalni psihološki profil greška u samom startu. Neke zajedničke karakteristike postoje, ali ih ne treba uvek uzimati kao determinante.

@Scallop:
Da nije malo preterivanje ubacivati kolegu Tihog i Alberta Fiša u isti koš? OK, gledaju se filmići, istražuje se tematika, ali to ne znači da će mu vremenom postati zanimacija da siluje klince i seče grkljane. Ljudi se svakako rađaju različito predisponirani i totalno je apsurdno kriviti bilo kakav medijski sadržaj za nekakvo ponašanje. Medijski sadržaji možda mogu da pruže inspiraciju, ali teško da mogu da izvrše transformaciju ličnosti. Za tako nešto, dejstvo je neophodno u samom detinjstvu, tako da su meni najčešća meta roditelji, a ne "Kad jaganjci utihnu". Tretman: Lobotomija? Ha, možda samo zbog "Kad jaganjci utihnu" (baaaaad taste! totalno ne-stylish), ali nikako zbog kojekakvog severe damage personalitija! :) I, btw, mislim da kolegu Tihog interesuje etiologija takvog ponašanja, što nam ukazuje na to da je ipak reč o psihološkom, a ne patološkom profilu.

Eriops:
Coffin Anal : Da, slazem se s ovim sto si pisao. Uglavnom, nisam ni ja bas zadovoljan tim serijalom, ali ono isao sam linijom manjeg otpora, to je na trafici nadohvat ruke
pa ajd da vidim sta ima. Sigurno ima puno boljih izvora informisanja o tome.
To me i zanima o cemu sam pisao na kraju uvodnog posta- sta je ono u psihi ili mozda kombinaciji psihe i socijalnog okruzenja, porodice, sto dovodi do toga da ljudi
pocine tako uzasne stvari. Zanima me psihologija i interesantno mi je to.

Sad sto neko na osnovu toga tripuje o mojim potencijalno ubilackim sklonostima, i
kao jednu od mera zastite drustva protiv Uzasnog Mene predlaze lobotomiju, ja tu
stvarno nista ne mogu, niti imam volje da se ubedjujem, nit mi je stalo. Ovde se
ionako vrlo cesto sve sto covek napise, shvata pogresno, izvlace se neke skrivene
namere, shvata se kao napad na neciju licnost itd. Stvarno mi je tog nadgornjavanja
vise na vrh glave. Nek svako misli sta hoce.

Ono sto me je pogodilo, i sto mislim da zaista nije ljudski- to je povezivanje moje
price s ovom temom, sto apsolutno nema nikakve veze jedno s drugim. Valjda ja bolje
od Scallopa znam o cemu sam mislio kad sam je pisao, i zasto ubica nije ubio klon-devojcicu. To jednostavno nije fer. Postoje neke granice u svemu, pa i u vrlo ostrim
diskusijama, koje ne bi trebalo da se prelaze. Ali, dobro, svakom na cast njegovi
postupci.

O Scallopovim pricama sam govorio bez ikakve doze subjektivnosti, koje su mi se svidele koje nisu napisao sam i zasto uglavnom. Moje prepiranje ili neslaganje s njim
u diskusijama nece uticati na to- i buduce sta komentarisem, ako mi se dopadne, pohvalicu, nebitno da li u tom trenutku vodimo neku ostru raspravu. No, moje beznacajno misljenje kao citaoca njemu nije  ni vazno. Meni njegovo jeste. Cenim
misljenje svakog ko se makar potruditi da procita moju glupu  pricu, taman je izruzio na sav glas.

Boban:
ne razumem zašto ne možete lepo da se svađate i razmimoilazite u mišljenjima bez zameranja i lične patnje.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version