NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > TAMNI VILAJET: gde, kako i zašto objaviti priču, roman...

Konkurs za "ženski" broj časopisa Znak Sagite

(1/38) > >>

Josephine:
Ideja o „ženskom“ broju Znaka Sagite datira još iz 2011. godine.

Možda je došlo vreme da se ona sprovede u stvarnost. Boban je tu ideju, prilikom našeg nedavnog susreta, opet pomenuo, ponudivši se da takav broj objavi.

Prvobitno sam taj broj zamislila vrlo ambiciozno, postoji čak i neki pisani koncept na dve Word strane gde sam se rasplinjavala i maštala o esejima i komplikovanim analizama stanja u rodno-polnom domenu u srpskom SF-u. Sada bih da pojednostavim stvar.


Objavljujem konkurs za radove na temu: Ženska moć (Women’s power).


Ništa više ne bih implicirala, sugerisala ili predlagala. Na zainteresovanim autorima je da interpretiraju ovaj pojam i obrade ga u svojim analizama, esejima, recenzijama, prikazima i (SF/F/horor) pričama.

Sve je dozvoljeno (dok je u domenu fantastike i ženskog pitanja, odnosno – ženske moći): analize pojedinačnih filmova i serija ili celih žanrova; kritike i analize već postojećih tekstova i diskursa; kritike i analize konkursa i žirija; tekstovi o zaboravljenim, omraženim, omiljenim ili marginalizovanim spisateljicama; eseji o rodno-polnoj distribuciji likova u žanrovskoj književnosti ili u filmu; eseji o seksualnosti i erotskom diskursu u žanru; ilustracije; stripovi; sprdačine; ma šta god vam padne na pamet.

Apsolutno svaki pristup je dobrodošao i tu ne postoje ograničenja. Od anti-feminističkog i kritičkog, preko balansiranog i odmerenog, do radikalno ili agresivno feminističkog.

Naravno, zadržavam pravo da ocenim da li pristigli radovi dovoljno i jasno argumentuju pozicije i pristupe iz kojih su pisani. Hejterski tekstovi neće imati prođu, ali dobre i pametne zafrkancije hoće.

Neke od vas kontaktiraću lično i preklinjati da mi učinite čast i napišete nešto za broj, a ostalima poručujem da je fokus na srpskoj SF/F/horor (književnoj, filmskoj, umetničkoj, stripskoj i gejmerskoj) sceni, mada su, naravno, veoma dobrodošle i analize i komparacije sa svetskom scenom.


Rok je do 30. aprila 2016. godine.

Radove šaljite na adresu: znaksagite(at)yahoo.com
 

Josephine:
Hm, od svih mesta gde sam postovala ovaj konkurs, mislim da samo na Sagiti moram da objašnjavam da broj nije rezervisan za autorke. Naprotiv, koncept broja ne može biti realizovan bez podjednakog učešća svih polova i rodova.  :lol:

Kunac:
Nije poenta u polu pisca, već u tematici. Jasno je ko dan iz saopštenja.

Boban:
Podnaslov "Pravda za žene" ili "Osveta žena"...

Kunac:
Dogovorio sam se sa D. da napišem tekst o akcionim heroinama novog kova. To je, uostalom, tema koja me zanima. Znači, malo Pritajeno zlo, malo Igre gladi (kao ključne za fenomen), zatim Autoput Besa, Buđenje sile... Džesika Džouns... Ima materijala.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version