Author Topic: Putešestvije po Švedskoj (zapravo po Stokholmu i okolini)  (Read 1739 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

11

• 5
  • 2
Nedostajalo mi je zime i snega u Beogradu, pa sam pomislila "hm, mogla bih da odem negde hladnije, na primer u Švedsku". Nekoliko dana nakon što sam se vratila pao je sneg i ovde (nemam ništa s tim), i da ovo sunce nije granulo i dalje bih imala osećaj kao da se nisam vratila. Šalim se naravno, Švedska i Srbija su dva sveta i u neke stvari ne bih poverovala da nisam videla svojim očima.

Na primer, koliko su im putevi ravni, bez rupa i uvek očišćeni (mada, nisu neki vozači, prošla sam pored tri sudara). Nema stranih tablica, što je razumljivo (parking u Stoholmu je basnoslovno skup; i ostale stvari su skupe), ali nema ni komšijskih tablica. Svi sa kojima sam razgovarala su ne samo znali engleski, nego i bili spremni da mi pomognu. Svetla su im konstantno upaljena u svim prostorijama. Kao nekome ko ide i gasi svetla čak i u tuđim kućama, na trenutke je umelo da mi postane jako neprijatno. Pogotovu noću kada sa ulice može da se vidi svaka prostorija svakog stana, a nigde živog čoveka (poput neke alternativne stvarnosti u kojoj mašine vladaju). Kad sam već kod mašina, sve im je automatizovano, od ulaznih vrata do benzinskih pumpa. Ikeu sam videla samo spolja, ali sam zato njene proizvode viđala skoro svuda. I tako, ima tu još gomila stvarčica, zato bih prešla na slike.

E da, znate kako prepoznajete turiste? Nose kape.

Belo i zaleđeno. Stalni epitet svakog pejzaža u Švedskoj.

Prva turistička destinacija. Vikinško groblje. Kamenje je navodno tako poređano da bi ličilo na brod.

"Bodljikavi" čuvari groblja.

Još malo smrznute prirode.

11

• 5
  • 2
Re: Putešestvije po Švedskoj (zapravo po Stokholmu i okolini)
« Reply #1 on: 03-03-2018, 16:32:20 »
U poseti protestantskoj crkvi.

Unutrašnjost crkve (ne ove prethodne, jedne druge, jer ova nije toliko velelepna unutra)

(videla sam tu lampu u jednoj Ikei...)

Scordisk

• 3
« Reply #2 on: 03-03-2018, 16:34:27 »
odlični ovi demoni i kosturi!

11

• 5
  • 2
« Reply #3 on: 03-03-2018, 16:41:17 »
Potpoljeni brod. Vasin brod, prema tadašnjem kralju Vasi. Potonuo je čim je isplovio. Prema urbanoj legendi za to je bila kriva posada koja se odvalila od alkohola. Istorijski, ne zna se tačno zašto je brod potonuo. Trista i nešto godina je ležao u zalivu Stokholma dok ga nisu izronili, ali ga nisu pomerali. Današnji muzej je napravljen oko broda.

Preživeli komad hleba. Naučno objašnjeno, brod i predmeti koji su bili na njemu su tako dobro očuvani jer voda zaliva nije bila idealno mesto za život tzv. brodskih crvića.

11

• 5
  • 2
« Reply #4 on: 03-03-2018, 16:42:19 »
odlični ovi demoni i kosturi!

Zaista jesu. :D Mnogo zanimljiviji od razapetih Isusa i mučenika-svetitelja koji inače ukrašavaju crkve.

11

• 5
  • 2
« Reply #5 on: 03-03-2018, 16:49:42 »
Malo Stokholma. Ali jako malo, pošto sam kratko bila i tamo noć brže pada.

Prvo, voz kojim smo išli. Ne tako čist koliko sam očekivala, ali udobna sedišta, utičnice na sve strane. I jedan sprat više (mada samo za prvu klasu).

Gradsko klizalište oko spomenika.

Čak su im i kante fensi.

11

• 5
  • 2
« Reply #6 on: 03-03-2018, 16:51:33 »
I za kraj malo jezičkog humora.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #7 on: 03-03-2018, 17:11:41 »
jako lep putopis, hvala!
podstakla si me i da razmislim gde da uglavim posetu švedskoj o kojoj već dugo razmišljam. :lol:
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

11

• 5
  • 2
« Reply #8 on: 03-03-2018, 17:25:58 »
Nema na čemu, drago mi je što ti se dopao. :D

I ja bih volela još jednom da je posetim, možda na proleće ili leto, mada ne zbog hladnoće, nego zbog nekih atrakcija koje se otvaraju tek na proleće. Jedna od njih je luna park u Stokholmu, nedaleko od potopljenog broda, koji izgleda kao da je ispao iz američkog filma.