NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PARANAUKA

Tesla

<< < (3/6) > >>

Boban:
pa još je Vajta opevao Teslu sedamdesetih kad to nije bilo toliko IN.
NIKOLA TESLA - TEŠKA INDUSTRIJA (1976)

Elem, Tesla je uz Leonarda jedini čovek koji je u svom vremenu napravio nekoliko koraka u budućnost. To može biti sticaj okolnosti, posledica nestvarne genijalnosti ili nekakav strani uticaj (iz budućnosti, sa drugih svetova...)

asja:
eh, pa drugo je teska industrija - to je prava stvar i to se pamti. bas ti hvala sto si postavio ovu pesmu. dugo je nisam cula. ono sto sam postavila je smejurija, pomalo i zalosna - upravo zato sto je in.

jos da dodamo i njutna, hajama i ajnstajna pa da svi dzinovi toga soja budu na broju.   

Boban:
pa nisu Njutn, Ajnštajni i ostali tog ranga; svi oni su napravili korak dalje od onoga što je tadašnja nauka poznavala; ali samo su leonardo i tesla otišli mnogo koraka ispred svog vremena; oni su domislili i nadgradili nauku koja nije postojala u njihovo doba.

mac:
Najveća Teslina zasluga nije na polju nauke, nego njegova popularizacija naizmenične struje odricanjem od procenta na proizvedenu struju. Naučne zasluge su mu ogromne, ali ovo ga čini velikim čovekom.

Uzgred, Njutn je ipak naučno zaslužniji od Tesle. Ako je Tesla zaslužio Nobela, Njutn je zaslužio dva.

scallop:
Mac, ja sam zbunjen. Da li to znači da je tražio pare da bi neko drugi uradio ono što je on uradio? Eno u SAD još pokušavaju da realizuju njegov toranj za bežični prenos energije. Teslin pomak u nauci je stvarno merljiv sa delom jako malo ljudi.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version