STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Japanska Kultura i Književnost

<< < (4/6) > >>

Perin:
Onda je imaš :D :D

Perin:
KAD PADNE NOĆ (HARUKI MURAKAMI)Haruki Murakami je pisac širokog spektra reči i opširnih opisa; no nemojte da Vam to oduzme volju za čitanjem njegovih dela. Kao majstor pisane reči, Murakami u svojim delima uvek vuče egzistencijalne teze, koje bude različite navale osećanja i misli kod čitalaca njegove proze. Romane mu karakteriše čisti realizam, kako u odnosima između likova, tako i u opisima i psihologiji današnjeg sveta. “Kad padne noć” je upravo takvo delo.

Radnja ovog romana se odvija u Tokiju, i obuhvata par likova čije se sudbine prepliću jedna s drugom. Način izražavanja, to jest, obraćanja čitaocu kroz delo, je nešto posebno i sa moje strane retko kad viđeno: kao da priča počinje filmskim scenarijom, a ne normalnim uvodom, kako i priliči. Kako i sam naslov romana govori, fabula romana se dešava po noći; Murakami je majstor realizma (mada u pojedinim delima prepliće i fantastične elemente) i to ovde dosta dolazi do izražaja. “Kad padne noć” je surova i mračna priča, čiji likovi se bore sa sopstvenim demonima i pokušavaju da ih prevaziđu. Mari ne spava jer joj se sestra Eri ne budi iz mučnog i vanvremenskog sna, koji traje mesecima. Oko nje se okupljaju propratni likovi u knjizi – prvo talentovani trombonista, koji će uskoro prestati da svira; potom, tu je vlasnica ‘ljubavnog hotela’ čija je mušterija izudarala jednu od prostitutki. Mari nije glavni lik ovoga dela, nego igla kojom Murakami šije radnju; ono što ona zaista želi je da je puste na miru da čita, ali Tokijska noć ima druge namere, kako za nju, tako i za one koji se oko nje okupljaju.

Kratka poglavlja ovoga romana se sastoje od realistične priče o Mari i poetičnih poglavlja čiji je glavni protogonist njena uspavana sestra Eri, koja kao da čeka na princa da je probudi iz dugoga sna bez snova. Poglavlja u kojima se pojavljuje Eri su pomalo čudna i tripozovna – njen svet snova, u koji zalazimo nakon Marinih poglavlja jeste nešto što nas zbunjuje, što daje krimi ‘touch’ glavnoj fabuli romana. Da li ste gledali Zonu Sumraka? Njena poglavlja liče na to.

Murakami, kao majstor opisa nam, koliko god to čudno zvučalo, daje i socijalni status Tokija po noći. Da, tu su noćna dešavanja koja gamižu ulicama, gde se, za divno čudo, čuvena produktivnost Japanaca stavlja u drugi plan. Ako je produktivnost ono što krasi Japance danju, onda su perverzija, ubistva, noćna lutanja i prostituisanje ono što karakteriše jedan od najmnogoljudnijih gradova na svetu po noći. Samo zbog toga, aura osobe koja se čini kao junak priče, blješti kao sunce za sva noćna stvorenja koja nemaju šta da rade tu, po noći, koja su na neki način i sama izgubljena, bežeći od ko zna čega i ko zna gde. Murakami je, moram priznati, majstor razrade psiholoških scena – toliko približava tmurnu današnjicu čoveka i kao kroz maglu nam prikazuje neumitnu budućnost koja nije tako sjajna.

“Kad padne noć,” kao i u većini Murakamijevih dela, se ne završava onako kako smo očekivali; nema ‘happy enda’, nema princa na belom konju. Stvarnost je surova i naši junaci moraju pronaći načina da se izbore sa njom, jer danas samo najjači opstaju. Homo homini lupus est.

Perin:
BOŽIĆ U JAPANUBožić je u Japanu malo drugačiji nego na našim prostorima. Budući da su primarne religije Budizam i Shinto, Božić je više komercijalni događaj. Božić je bio predstavljen Japanu dolaskom prvih Europljana u 16. Stoljeću. Božić nije nacionalni blagdan, ali sve je više Japanaca preuzelo tradiciju kao što je dekoriranje domova, darivanje prijatelja i slavljenje uz posebna jela.

Zajedničko s našim Božićem su dakako pokloni. U obiteljima, roditelji daruju svoju djecu, ali djeca ne daju roditelje. Razlog tomu je što jedino Djed Mraz donosi poklone, stoga, kada djete prestane vjerovati u Djeda Mraza, pokloni mu se više ne daju. Anketa koju je www.japan-guide.com sproveo među mladim Japancima, pokazala je da većina (od 54% odazvanika) Božić smatra nečim posebnim, što je osobito izraženo među ženama i teenageerima.

Ipak, Božić je najizraženiji u velikim trgovinama gdje se mogu pronaći božićna drvca, djed mrazovi i sezonske dekoracije. Neka su mjesta okićena i prigodnom božićnom rasvjetom. Tradicionalna japnaska božićna hrana je božićni kolač koji se obično radi od biskvita, jagoda i šlaga. U anketi je 73% odazvanika reklo da slavi Božić uz božoćni kolač. Za same žene je vrlo važno s kime će provesti Badnjak. Također je važno gdje će ga provesti i koji će poklon dobiti. Cijeli događaj mora biti vrlo poseban, veličanstven i romantičan.

Božić se nekada sarkastično uspoređuje sa ženinim godinama. Slastičarne u Japanu uvijek nastoje prodati božićne kolače prije Božića. Svi se kolači koji ostaju nakon Božića smatraju iznimno starima. Tako su se i žene starije od 25 godina nazivale 'ne prodanim božićnim kolačem'. Ipak, to je bila pomalo ružna šala. No danas, kako se podigao prosjek godina za udaju, ta je šala postala prošlost.

NAPOMENA: Tekst je napisala član Anime Jedinice, .Suna.Perin:
LOLITA I

Elegancija. Sklad. Nevinost. Smernost. Ponovno proživljavanje najlepših trenutaka devojačkog života i ostvarenje dečijih snova. Lepota princeze iz bajke, besprekornost porcelanske lutke na dohvat ruke ~ lolita.
Počeci
Lolita moda nastala je krajem osme decenije 20. veka, kada su prvi brendovi poput Milk i Angelic Pretty otvorili svoje radnje i počeli da se šire po Kansai regionu. Godine 1989. posao započinje danas jedna od najpoznatijih dizajnerskih kuća, Baby, the Stars Shine Bright, a krajem 1990’ih joj se pridružuje takođe uticajna Metamorphose Temps de Fille. Polovinom prošle decenije, moda napokon dolazi do Tokija i biva opšteprihvaćena i propagirana od strane visual kei muzičara, kao što su Mana (Malice Mizer, Moi Dix Mois), Kana, Versailles, Kokusyouku Sumire, kasnije i Nana Kitade, Kanon Wakeshima i drugi. Širi se i van granica Japana, naročito u SAD, te danas najveća online zajednica lolita na planeti (http://community.livejournal/egl) broji preko 13000 članova.

Na početku treba razjasniti sam termin lolita. Naime, ovaj stil nema nikakvih dodirnih tačaka sa istoimenim romanom Vladimira Nabokova, naprotiv ~ lolita moda odbacuje svaki vid seksualnosti i vulgarnosti i predstavlja svojevrsni bunt protiv današnjih, kako modnih tako i ostalih diktata koji se nameću ženama. Cilj jeste izgledati kao devojčica, ali ne i privlačiti neželjene poglede i biti akter perverznih fantazija.

Takođe pogrešno je mišljenje da lolita odeću mogu nositi samo mlade devojke ~ većina najboljih lolita su starije od dvadeset godina, jer je to doba kada se mogu same zarađivati za nimalo jeftinu lolita odeću.

Tvorac naziva ’Elegant Gothic Lolita’ i ’Elegant Gothic Aristocrat’  je jedna od najvećih ikona ovog trenda, Mana (Malice Mizer), ali se taj naziv ne odnosi na celokupan stil već pre svega na odeću njegovog sopstvenog lolita brenda ~ Moi-même-Moitié. Takođe, Mana nije tvorac lolita mode, u nju se uključio znatno kasnije.

Postoji više  grana ove mode i pogrešno je obuhvatati je pod pojmom gothic lolita , jer je i on sam jedna od preko petnaest podvrsta.
Na lolitu utiču rokoko i dečija moda viktorijanskog perioda. Cilj je ostvariti elegantan, smeran i detinjast, lutkast izgled sa mračnim ili slatkim akcentima. Tipičnu odevnu kombinaciju čine pufnasta suknja do ili malo iznad kolena, jednobojna bluza s detaljima u vidu čipke i falti, dokolenice ili natkolenice, mary jane cipele i obavezan ukras za kosu, npr. mašna ili šeširić. Ispod suknje, prava lolita uvek nosi bloomers gaće i podsuknju, koje pored toga što suknji daju volumen neophodan za dobijanje karakteristične zvonaste siluete, takođe čuvaju i ’devojačku čednost’.

Najkorišćeniji motivi su srca, slatke životinjice, rozarije, svećnjaci, kapije, slatkiši, igračke, labudovi i ptice, muzičke note i floralni elementi. Koji će motiv i na kakvoj podlozi biti korišćen, zavisi od podkategorije.
 
 
 

Kao što je ranije rečeno, u okviru lolita stila postoji preko 15 podvrsta. Razlikuju se po dominaciji određenih boja i/ili motiva, prema vrsti detalja itd. Izbor stila, podrazumeva se, zavisi od ličnog afiniteta.
~Gothic Lolita~ (jap.~ Gosurori)

Najpoznatiji, nekada i najpopularniji stil, može se sresti u dosta anime/manga ostvarenja, kao i u video-igrama. Odlikuju ga crno-bela kombinacija (crna je dominantnija, ali prisutne su i tamno plave, ljubičaste i crveno-crne kombinacije), kao i upotreba gotik detalja (rozarije, lobanje, sanduci, šišmiši...). Oči su istaknute tamnom šminkom, a ten izrazito bled, ali ne i ’okrečeno’ beo. Ovu podvrstu prate izvesna doza ozbiljnosti, smirenosti, misterije, mraka. Najpoznatije marke gothic lolita odeće su Moi~meme~Moitie, h.NAOTO frill, Excentrique, Alice Auaa, ponekad i Metamorphose temps de fille i Baby, the Stars Shine Bright.
~Sweet Lolita~ (jap.~ Amarori)

Najdetinjastija od svih, ova podvrsta pridobija sve više fanova poslednjih godina. Stil najviše odgovara devojkama koje zaista žele da budu princeze iz bajki. Dominiraju pastelni tonovi ružičaste, plave, ljubičaste i boje mente ukomponovani sa belom ili nekada crvenom i motivi slatkiša, životinjica, karusela, igračaka i srca. Brendovi poput Angelic Pretty često koketiraju s kičem, dok Baby, the Stars Shine Bright i Metamorphose temps de fille nude znatno umerenije slatke kombinacije i neke od najlepših dezena celokupne lolita mode, u kojima se zaista može izgledati ~ i osećati ~ poput plemkinje iz Rokoko perioda. Detalji su u skladu sa odećom ~ slatki, dok je šminka umerena da bi se postigao što mlađi i neviniji izgled (mada to ne mora uvek da bude slučaj, što dokazuju modeli koje koristi Angelic Pretty, npr.).

~Classic Lolita~

Kao što ime govori, ovaj stil je klasičniji, odrasliji i dosta smireniji i elegantniji od ostalih. Na njega najveći uticaj vrši viktorijanska moda. Naglasak je više na eleganciji nego na slatkoći. Koriste se bež, oker, braon, bordo i pastelno plava i roze. Dezeni su mirniji, a motivi su najčešće floralni, a tu i tamo pojavi se pokoja životinjica. Česta je i upotreba karoa u bež-braon-crnoj kombinaciji. Od detalja tu su kameje, sitno cveće, mašnice i elegantni, jednobojni šeširi ili beretke. Najpoznatije firme koje proizvode klasičnu lolita odeću su Innocent World, Victorian Maiden, Mary Magdalene, Juliette et Justine.

~Punk Lolita~
Jedna od najzahtevnijih podkategorija, zahteva pre svega dosta znanja o stilu uopšte da bi se postigla savršena kombinacija azijskog panka i osnovne lolite. Pank lolita se javlja ili kao prilagođavanje pank mode loliti ili obrnuto. U prvom slučaju, zvonasta, široka suknja ostaje, ali skraćena i karirana, od veštačke kože, leopard ili tigrastog dezena, sa dodacima poput ziherica i sl. Prihvatljive su mrežaste i poderane čarape, kao i lanci i kaiševi s nitnama. U drugom slučaju, japanskom pank fazonu dodaju se neki lolita elementi ~ čipka, mašnice i izvesna ’čednost’, s obzirom na to da suknja ostaje razumne dužine i ne preuska. Boje su crna, crvena, bela, ljubičasta i teget. Beretke, kratke kravate, nitne, korseti, mini-cilindri i lanci su samo neki od detalja, a i obuća se znatno razlikuje od one u drugim stilovima, te srećemo čizme i cipele sa visokim platformama, sa puno kaiševa. Popularne su i rocking horse shoes, cipele sa specifičnom petom, originalno dizajnirane od strane Vivienne Westwood, opšteprihvaćene u lolita modi. Šminka je upadljiva, sa akcentom na očima. Brendovi: Putumayo, h.NAOTO frill, A+Lidel, (Black) Peace Now, a koristi se odeća i tipično j-punk brendova, kao što su Sex Pot Revenge, Sexy Dynamite London, Union Jack…
 

~Wa Lolita~
Wa lolita predstavlja veoma originalno i šarmantno spajanje tradicionalnog japanskog kostima (kimona, yukate) sa evropskim rokokoom. Nose se haljine sa preklopom, rukavima i okovratnikom kao kod kimona, doduše kratke i sa pufnastom suknjom. Tkanine su poput onih s japanskih nošnji, te srećemo cveće trešnje, hortenzije, orhideje, ždralove, ribe, predele. Preko haljine nosi se stilizovan obi (pojas), pozadi vezan u jednostavnu mašnu. Koristi se širok spektar boja. Detalji su isti kao kod drugih stilova, ali inspirisani Japanom. Šminka nije kao kod gejši, mada može biti nalik na nju, češće se sreće u manjim količinama. Nose se cipele i čizme sa velikim platformama, koje su često spreda zasečene. Retke su firme koje se bave isključivo wa lolita odećom, ali poneka haljina ili asesoar može se naći kod najpoznatijih. Neki od sajtova sa wa-lolita stvarima: http://www.ozzon-japan.com/, http://web.mac.com/takuya_angel/Site/Welcome.html, http://www.qutiefrash.com/ …
 

~Kodona~Ouji~
Inspirisan odećom dečaka s kraja devetnaestog veka, ovaj stil ima pristalica kako među devojkama tako i među momcima (doduše u mnogo manjem broju). Umesto suknje nose se pantalonice do ili malo ispod/iznad kolena, ukrašene ili prugaste dokolenice i košulje nešto duže i drugačijeg kroja nego kod ostalih lolita, a tu su i prsluci i sakoi. Obuća je ili sa platformom ili ravna, štikle se nose ako se želi postići ženstveniji izgled. Šminka je minimalna, kosa obično kraća. Od detalja, tu su polucilindri, džepni satovi, nakit je umeren. Cilj je postizanje dečačkog izgleda, te ovaj stil ne treba mešati sa aristocrat stilom o kome će reči biti kasnije. Poznati brendovi: Alice and the Pirates, h.NAOTO, Miho Matsuda, Black Peace Now, MAXICIMAM...
~Aristocrat~
Aristocrat je uglavnom smatran modom za sebe zbog nedostatka uobičajenih lolita elemenata: nema slatkih motiva, suknje su duge i uže, nose se pantalone i celokupni utisak je ozbiljniji nego kod lolite. Nose se suknje i pantalone visokog struka, korseti, dugi i kaputi nalik na frakove, ukrašene i elegantne košulje. Boje su odsutne, crna je dominantna, kombinuje se sa belom. Figura je izdužena kako zbog odeće tako i zbog obuće ~ obavezne su cipele/čizme sa jako visokim platformama, s pertlanjem ili kaiševima. Šminka je takođe ozbiljnija ~ oči su zatamnjene a boja karmina može da bude i svetlija. Aristokrate mogu biti i muškarci, a najpoznatiji je sigurno Mana, koji nosi isključivo odeću svog Moi Meme Moitie. Pored njih tu su i Atelier Boz, Atelier Pierrot, Black Peace Now, alice auaa....
 

~Ero Lolita~
Nešto slobodnija forma lolite, nije za svakodnevno nošenje. Odstupanja od osnovnog stila ogledaju se kroz umeren dekolte, nešto kraću suknju ili šorts, košulje i majice bez rukava, nošenje korseta umesto gornjeg dela odeće... Ero lolita ne treba da bude previše provokativna, ali predstavlja svojevrsnu igru fetiš i seksi elementima, dok zadržava čednost lolite. Ovde je dozvoljeno nositi mrežaste čarape, cipele sa otvorenim prstima/petom, kožu,  kavez-suknje preko obične, bloomers gaće da se vide, halteri itd. Boje su crvena, crna, tamnoplava. Sa šminkom se ne preteruje, kosa je često podignuta u punđu, sa puštenim pramenovima, a nekada je i razbarušena, a mogu se videti i frizure iz ostalih stilova. Uvek se mora paziti na to da poigravanje erotskim elementima ne pređe granicu i ostane donekle čedno.

Ero lolita odeća se može naći u radnjama h.NAOTO, h.NAOTO frill, Marble, Mile Fleurs...

Ostali lolita stilovi

~ Country lolita ~ dominiraju seoski i prirodni motivi, voće, bilje, žito, čest je crveno-beli karo i generalno upotreba crvene i žute boje. Nose se mali slameni šeširići i torbice.  

~ Sailor lolita ~ inspirisan japanskim školskim i mornarskim uniformama. Prugaste Plavo~bela kombinacija, morski motivi, prugice i mornarske kragne su glavne odlike.
~ Shiro i kuro lolita ~ od japanskog shiro (白)~ belo i kuro (黒) ~ crno. Shiro lolite su od glave do pete u belom ~ haljina, cipele, čarape, bluza, detalji. Kuro lolite su njihove suprotnosti, potpuno odevene u crno. Odeća im se ne razlikuje bitno od gothic lolita stila, jedino su boje, tj. nedostatak istih, upečatljivi.

~ Casual lolita ~ Opuštenija varijanta inače jako strogog stila. Umesto košulje se može nositi slatka majica, haljine i suknje mogu biti jednostavnije i bez većeg pufa, mašne za kosu nisu obavezne. Ovo sve ne znači da se mogu nositi patike, helanke i slično. Poznati brendovi: Emily Temple Cute, Milk, Jane Marple...

~ Guro lolita ~ reč ’guro’ potiče od japanskog izgovora engleske reči ’grotesque’, što je i najbolji način da se ova podvrsta opiše. Devojke nose odeću isprskanu ’krvlju’ (crvenom bojom ili posebnom lažnom krvlju), često je, ali ne i obavezno poigravanje sa medicinskim motivima. Teži se postizanju izgleda slomljene, mrtve lutke, lolite ubice, zombi lolite... Guro stil se, takođe, ne može nositi kao svakodnevni, već za posebne prilike.

~ Hime lolita ~ na japanskom ’hime’ znači princeza. Ove lolite su najpribližnije princezama iz slikovnica, i najviše elemenata uzimaju iz rokoko stila, ali su, za razliku od sweet lolita kojima su jako slične, elegantnije i otmenije. Zanimljivi detalji su tijare, male krunice i mini-žezla.
~ Pirate lolita ~ kao što ime kaže, lolita inspirisana odećom pirata. Česta je asimetrija kod odeće, koja se drugde retko sreće, kao i pantalone. Ovaj stil u mnogome podseća na pank lolitu, a mogu ga nositi i muškarci.
 
NAPOMENA: Tekst je napisala član Anime Jedinice, Twamp.

Perin:
LOLITA II

Pravila su tu da bi se kršila... ili možda ne

Pored originalnosti, korišćenja motiva iz prošlosti i neobične filozofije koja je prati, lolita modu karakterišu i smernice u vezi sa oblačenjem koja se moraju ~ ili ne moraju ~ poštovati. Takođe, tu je i ’lolita način života’ koji, naravno, nije obavezno primenjivati u praksi, ali dosta sledbenica širom sveta uživa bar u nekoj od tipično lolita aktivnosti: čaj u pet, pravljenje kolača, šivenje, sviranje nekog klasičnog instrumenta...

Ne zaboraviti, smernice nisu striktna pravila, već više tu da pomognu svakoj devojci koja tek počinje sa stilom da ne bi pravila početničke greške zbog kojih bi zaradila negativno mišljenje kako okoline, tako i iskusnijih lolita, i da bi mogla da usvoji osnovni, stereotipni lolita izgled. Kada ga savlada, navikne se na njega i stekne nešto iskustva, lolita može ići dalje i eksperimentisati sa stilovima, mešati ih i poigravati se s njima, ali bi bilo preporučljivo da se i dalje drži ovih smernica.
~ ne nositi odeću od sjajnih materijala, posebno od sintetičkih tkanina. Ove stvari aludiraju na kostim, što lolita nikako nije, a i deluju jeftino.Umerene količine satena, detalji, tračice i slično su u redu. Ključ je u umerenosti.

~ valjalo bi da čipka bude kvalitetna, najbolje pamučna. Sjajna i jeftina ne dolazi u obzir jer izgleda baš tako ~ jeftino, a i gruba je na dodir i neprijatna za nošenje. Sintetička čipka je dopuštena samo ako se sa njom ne preteruje i ako se slaže sa ostalim materijalom.

~ ne nositi haljinu sa naramenicama (jumperskirt, skraćeno JSK) bez košulje ili majice ispod, izuzev leti. Lolita ne sme otkrivati previše kože, a nošenje JSK na ovaj način je baš to;

~ ne nositi prekratku suknju/haljinu. Minimalna dužina je 10 centimetara iznad kolena i tu je kraj, osim ako u pitanju nije ero loli.

~ s druge strane, ne treba nositi ni predugu suknju, maksimalna dužina je oko sredine lista. Ovo ne važi sa aristocrat stil, gde se obično nose suknje duge do zemlje.

~ nositi podsuknju ispod suknje, kao i bloomers gaće.

~ potruditi se da svaka odevna kombinacija zadrži eleganciju.

~ uskladiti boje i dezene i ne preterivati sa njima. U okviru odevne kombinacije bi bilo najbolje da se nađu dve potpuno različite boje, a njihov broj može rasti i do 4-5 ako su u pitanju slične boje i ako se koriste umereno, na detaljima u dezenu itd. Generalno, paziti na ravnotežu elemenata, ne preterivati ni sa čim, barem dok se ne stekne izvesno iskustvo.

~ ne otkrivati previše kože. Duboki dekoltei su zabranjeni osim ako u pitanju nije ero lolita.

~ prilagoditi cipele stilu. Robusne punk čizme sa platformom nikako ne idu na sweet lolitu.

~ obratiti pažnju na frizuru i šminku, makar malo. I kod obične odeće nije lepo videti kontrast između dobre odevne kombinacije i neurednog lica i prljave kose.

~ ne mazati lice u belo i koristiti crne i tamne karmine. Retko kome dobro stoji i retko ko to može dobro uklopiti uz odeću kao Mana. Čak i u mračnijim stilovima, kao što su gothic lolita ili aristocrat, cilj se imati sveže lice. Prilagoditi šminku stilu koji se nosi i garderobi.

~ ne nositi rance, helanke, grejače za noge ili patike. Ne, ni starke. Lolita je ipak prilično elegantan stil i odeća je formalnija, tako da su dopustive samo prikladne cipele, sandale ili čizme.

~ ne nositi krila, mačije uši i slično, osim ako u pitanju nije maskenbal ili Halloween. U suprotnom, odevna kombinacija može delovati kao kostim, što lolita nikako nije.

~ bilo bi dobro ponašati se u skladu sa bontonom i biti pristojan. Neobična odeća već privlači dovoljno pažnje. U slučaju, recimo, da neko na ulici krene da zapitkuje lolitu o tome šta nosi, preporučljivo je da odgovori pristojno i mirno. Ako dođe do provokacija, najbolje je na njih ne odgovarati i ne uznemiravati se iz prostog razloga što odgovor obično izaziva još više napada, nosili vi lolitu ili ne. Sve ovo, naravno, ne znači da treba glumiti nešto što osoba nije zbog lolita stila.

Italolita (ita) je nezvanična kategorija u koju spadaju sve devojke koje su u nečemu pogrešile. Naziv je kombinacija reči ’lolita’ sa japanskom reči ’itai’ (boleti) ~ dakle, lolita koju je bolno gledati. Prekratke suknje, loša čipka i previše iste, neprikladni dekoltei, podvezice, najlon čarape, mačije uši, maid kostimi, neuredna kosa, šljašteća i obuća sa previsokim, tankim štiklama, nedostatak podsuknje, nekvalitetna i uglavnom crno-bela odeća kojom se pokušava oponašanje gothic lolita stila... kada se sve ovo upari sa nepoštovanjem pravila kao što je ’ne nositi previše sjajnih materijalai ’ne krečiti lice belim puderom, niste Mana’, dobija se slika prosečne italolite. Dosta devojaka je počelo sa modom upravo kao ita, ali su pre ili kasnije dovoljno naučile o stilu i napredovale. Čak i neke od najpoznatijih lolita su nekada primale gomile negativnih komentara za svoje kombinacije. Nije sramota biti italolita, dok god postoji želja da se nauči nešto više o modi i poštuju osnovna pravila.

S druge strane, sramota je istrajavati u pogrešnim stavovima, nositi odeću koja nije lolita a promovisati je kao takvu. (Ne, tilena suknjica, čarape na crno-bele pruge i satenski korsetić nisu lolita!) Još gore je kada jedna ita počne da nalazi (uglavnom nepostojeće) greške u odevanju iskusnije devojke, ili da je kritikuje i prebacuje joj da to što nosi nije lolita. U poslednje vreme, italolite imaju sve manje opravdanja za svoj način odevanja, budući da živimo u vremenu Google-a, gde se slike lepih i primerenih odevnih kombinacija mogu naći na sajtovima samih brendova, da ne pominjemo brojne lolita zajednice na internetu gde se mogu postavljati pitanja i potražiti saveti.
Negativni aspekti lolita stila

Iako na prvi pogled lolite deluju umiljato i slatko, u realnosti je, nažalost, drugačije.

Opšta zavist i ljubomora su najčešća pojava. Da li zbog lepog, lutkastog lica i figure, ili zbog haljine koju su baš one želele da uzmu ali nisu imale dovoljno novca u tom trenutku, ili kaputa koji im je ispred nosa uzet na aukciji, devojke, nekad čak i javno zavide jedne drugima. Pod tim se misli na ozbiljnu zavist i ljubomoru, a ne na komentare poput ’Blago tebi’.

Takođe, tu je i svojevrsni elitizam koji se uglavnom temelji na količini brendirane odeće koju lolita poseduje, ili lepote i lepe figure. Čak se može reći da lolita stil u ovom aspektu u mnogome podseća na ženski koledž ~ prisutne su i drame i svađe između lolita, formiranje grupa, frustracije i malodušnost početnica kad im se čini da neće nikada uspeti da izgrade svoj stil itd. Naravno, to nije karakteristika samo ove mode, već generalno mode uopšte.

Najpoznatiji brendovi

Baby, the Stars Shine Bright ~ jedan od vodećih i najpoznatijih brendova. Osnovali su ga 1989. Isobe Akinori i njegova žena Fuyumi. Jedini lolita brend koji ima radnje van Japana: u Parizu i San Francisku. Proslavljen u filmu Kamikaze Girls, kao omiljeni brend protagonistkinje, lolite Momoko. U okviru BTSSBa koji, uz povremene izlete u gothic, proizvodi uglavnom sweet odeću je i firma ćerka ~ Alice and the Pirates, specijalizovana za pirate stilove, tj. pirate lolitu, aristocrat i kodonu. (www.babyssb.co.jp)
Metamorphose Temps de Fille ~ osnovala ga je 1994. godine glavna dizajnerka i ilustratorka Kuniko Kato. Bave se podjednako svim stilovima. Poznati su po eksperimentisanju s novim materijalima i krojevima. (www.metamorphose.gr.jp)
Angelic Pretty ~ večiti rival BTSSBa, Angelic Pretty je danas najuticajniji proizvođač sweet lolita garderobe. Prave i gothic i classic modele, ali je njihov zaštitni znak sweet stil. Njihove haljine su prepoznatljive po pastelnim, a nekada i vrištećim tonovima ružičaste, bebi plave, crvene, mente. Glavne dizajnerke i ikone sweet lolita stila su Maki i Asuka, a za njih je radila i poznata lolita ilustratorka, Imai Kira. (www.angelicpretty.com)

Moi~Meme~Moitie~ Brend je 1999. godine pokrenuo nekadašnji gitarista Malice Mizer, Mana. Firma kreira gotovo isključivo gothic lolita odeću, koju Mana i sam nosi i redovno pozira za najpoznatiji lolita časopis ~ Gothic&Lolita Bible. Elegant gothic lolita i elegant gothic aristocrat su odrednice koje se koriste isključivo za njihovu odeću. Njihov zaštitni znak je plavo-crna kombinacija. (www.rakuten.co.jp/moi-meme-moitie)
 

Ostali poznati brendovi:

Innocent world (www.innocent-w.jp)

Victorian maiden (www.victorianmaiden.com)

Mary Magdalene (www.marymagdalene.jp)

Juliette et Justine (www.juliette-et-justine.com)

Maxicimam (www.maxicimam.com/index.html)

Atelier Boz (www.boz.ne.jp)

Peace Now (www.peacenow.net)

MILK (www.milk-web.net)

Neki korisni linkovi
www.lolitafashion.org

http://community.livejournal.com/egl ~ najveća online lolita zajednica na svetu

http://miyuloli.blog.hr/ ~ blog poznate lolite s balkanskog područja, korišćen kao referenca.

http://maruione.jp/images/special/lolitalesson/01/en.html ~ odličan vodič za početnice, autorka je japanska lolita.

http://community.livejournal.com/daily_lolita ~ svakodnevne odevne kombinacije lolita širom sveta

http://www.livejournal.com/tools/memories.bml?user=egl ~ odličan skup tutoriala, objašnjenja i odgovora na često postavljana pitanja.

NAPOMENA: Tekst je napisala član Anime Jedinice, Twamp.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version