NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > NIGHTFLIER'S BOOKSPACE

Mistborn by Brandon Sanderson

<< < (20/20)

Nightflier:
Ovaj, pa i nije. :)

To je stari prevod, koji su oni samo ponovili iz raznoraznih razloga.

fearless.rabbit:
Ekonomskih najvjerovatnije :) Sve bih ja njih u komoru apsolutne perspektive..

Nightflier:
Vidi, u Srbiji postoje dve vrste izdavača - po poreklu: Oni koji su nastali iz vizije i oni koji su nastali iz trgovine. Ovi prvi su nastali iz neke ljubavi prema nečemu. Dakle, Lagunin vlasnik je bio pasionirani čitalac epske fantastike, pa je rešio da prevodi Pračeta za svoju dušu. Kreativni centar je nastao iz ljubavi njegovog osnivača prema književnosti za decu. Tardis iz ljubavi prema domaćoj fantastici. Beli put iz ljubavi prema stripovima. Svako je tu nešto voleo.

E sad, druga vrsta izdavača koji su počeli da rade krajem devedesetih su trgovci knjigama, koji su ukapirali da bi možda mogli da proizvedu nešto i na taj način zadrže najviše para za sebe. Njima je jedina logika da proizvedu što jeftinije a da prodaju što skuplje. Ta logika je dobra za njih, ali ne i za čitav kultruni ekosistem u kojem oni egzistiraju, ali više kao paraziti nego kao korisni članovi.

Da se razumemo, niko tu nije bezgrešan. Slatki mali Kreativni centar i donkihotovska Laguna metastazirali su u organizme o kojima njihovi tvorci verovatno nisu ni sanjali - bilo da je reč o košmarima ili lepim snovima. Međutim, takve kuće ipak imaju makar neke ostatke izvorne pokretačke vizije. Tako Laguna baca pare na "Oblast otkrovenja" ili "Buđenje nemani", KC gura neku svoju priču sa domaćim piscima i ilustratorima i tako dalje. Za to vreme, ovi drugi izdavači gledaju da iskoriste nešto što već postoji i što je prepoznatljivo - pa bio to Markes ili Daglas, sasvim je svejedno. Ne pada im na pamet da rizikuju sa nekim novim piscima, makar bili i nobelovci, jer bi morali da stvaraju publiku, a lakše im je i isplativije da iskoriste postojeću.

fearless.rabbit:
To je izgleda sudbina svake industrije u ovom surovom kapitalizmu, i nije iznenadjujuce kad covjek malo razmisli. Ide se onamo dje su pare, jer se sve gleda kroz cost/benefit analizu. U slucaju knjizevnosti, to znaci da se najbolje prodaje "50 nijansi  xsex mi u dupe"; u slucaju muzike, Lady Gaga.

Mozda bi na koncu trebali da budemo srecni sto i ovoliko fantastike uopste mozemo naci.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version