NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Uobičajena interpretacija Hajzenbergovog principa neizvesnosti pogrešna?

<< < (4/42) > >>

Meho Krljic:

--- Quote from: Lord Kufer on 18-09-2012, 14:39:16 ---
--- Quote from: Meho Krljic on 18-09-2012, 14:32:41 ---
--- Quote from: Lord Kufer on 18-09-2012, 14:27:17 ---Pa, radi se o tome da to nisu definicije nego opisi.
Nauka primenjuje "toleranciju", kao kad praviš neku mašinu. Za primitivnu mašinu dovoljna je tolerancija od 1mm a za satni mehanizam ti treba mikrometarska tolerancija.

Ustvari, osnovna osobina života je razmena. Tamo gde nema razmene nema života. A mi vidimo da razmena postoji još na atomskom nivou, a verovatni i dalje od toga.

Ta "razmena" je uslovljena osobinama materije i okruženja.

--- End quote ---
Pa sad si ti dao definiciju/ opis koja tebi odgovara. Sa onom drugom se barem slaže neki širi krug učenjaka!!! I, pretpostavka je, na njoj grade stvari poput medicine, farmacije itd., sve stvari koje ti proglašavaš prevarantskim biznisima a koje mnogi drugi vide kao načelno korisne i u službi spasavanja/ poboljšanja života. Nepomirljive su te razlike, no, u praktičnom smislu, dakle u smislu da li ću sutra moći da dobijem antibiotik koji će me spasti smrti od infekcije, možda bih prednost radije dao onima drugima.   :lol:
 

--- Quote from: Lord Kufer on 18-09-2012, 14:28:42 ---Ako bi iz ljudskog organizma odstranio sve bakterije i ono što one čine, čovek bi umro najdalje za 24 sata. Doživeo bi potpuni raspad sistema.

Naš stomak nije organ koji vari hranu, on je organ u kojem bakterije vare hranu.

--- End quote ---

Ali kakve to veze ima sa sastavom DNK??? Pritom, ni to nije naravno sasvim tačno, naš organizam ima žlezde koje luče enzime koji razgrađuju namirnice i iz njih uzimaju energetske i gradivne materije koje naš organizam koristi. Ne rade baš sav posao bakterije.

--- End quote ---

Naše žlezde ne luče sve enzime koji su potrebni. Daleko od toga.

Mi smo u simbiozi s bakterijama i njihov DNK ima prevagu u odnosu na čisto ljudski, u tom simbiotskom organizmu kojim mi pogrešno smatramo sebe.
Mnoge stvari koje radimo, činimo jer nam bakterije tako nalažu.


--- End quote ---
Pa i ne tvrdim da sve radimo sami, samo velim da ne rade sve bakterije, to je poenta simbioze.
 
No, šta znači da DNK bakterija ima prevagu? Da u kubiku prostora koji zauzima nasumično odabrani deo mog organizma imaš više različitih DNK setova bakterija nego mene? Naravno, kao što u kubiku prostora koji zauzima nasumično odabrani deo mačke imaš više različitih DNK setova buva nego mačke. Ipak mislim da bi bilo previše tvrditi da buve upravljaju mačkom. Tako i mislim da "mnoge" stvari koje radimo jer bakterije tako nalažu nisu tako strašne mnoge stvari.  :lol:  Svakako ne da bismo sad mogli da tvrdimo da nemamo uobičajeno shvaćenu slobodnu volju zbog prisustva bakterija.
 
 

Meho Krljic:

--- Quote from: Lord Kufer on 18-09-2012, 14:42:29 ---Amebe se ne reprodukuju. One se prosto dele. Ameba na taj način živi milijardu godina. Ako se ne fokusiramo na "individue" onda možemo da vidimo da postoje mnogo složeniji organizmi, čitava biosfera može da se shvati kao jedan organizam.

Sve zavisi od toga kako posmatramo i tumačimo to što vidimo.

Definicija života i nema mnogo smisla, ako ćemo pravo.

Ja zato i kažem da je sva materija živa - ali šta se tu zapravo podrazumeva. Rekao sam ono najprostije do čega sam mogao da dođem dedukcijom - tamo gde ima razmene ima i života. Razmena je život. To je osnovno za svu materiju, za elemente i za sva živa bića koja poznajemo. Ja samo ne želim da mistifikujem, to je sve.--- End quote ---

Ali ovo je opet jedno insularno diskutovanje. Amebe se ne reprodukuju već se samo dele? Ali u praktičnom smislu, daj jednoj amebi dovoljno hrane i prostora i posle određenog vremena imaš mnogo ameba. Dakle, reprodukuju se u praktičnom smislu koji se može iskoristiti za dalje teoretisanje o reprodukciji koje će dovesti do teorija i praksi koje omogućuju da imamo reproduktivnu medicinu.

"Razmena je život" ne deluje kao dovoljno precizna osnova za lekara koji treba da odluči je li njegov pacijent mrtav ili još uvek živ.

Lord Kufer:
Ne misli se na masu DNK nego na raznovrsnost.

Lord Kufer:
To kod ameba nije reprodukcija nego produkcija jednog te istog genetskog materijala.

Lord Kufer:
Uostalom, izraz reprodukcija uopšte nije adekvatan.
Kad se proizvode nove jedinke dolazi do ukrštanja genetskog materijala i porod je uvek malo drugačiji od roditelja, tako da nije reč o reprodukciji u smislu da se ponavlja i održava jedno te isto.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version