STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Dokumentarci (o stripu) i intervjui

<< < (20/22) > >>

ridiculus:
Tja, kad sam video da je izvor Screen Rant, skoro da sam batalio članak.

Za Tolkina nije teško pogoditi i bez Murove eksplicitne objave.

Što se tiče Igre prestola, tu mu je promakla objektivna hronologija, jer je ova knjiga starija od Sopranovih, serije koju on toliko voli. Jeste, on priča o TV seriji, ali ta nije istorijska verzija Sopranovih nego je verzija Martinove serije knjiga, koje su pod uticajem antičkih i srednjevekovnih hronika i priča.

Nema veze, ovo je još jedna potvrda moje teze da je Mur zakasneli romantičar - ako se tu uopšte može zakasniti. (Jer, kako kaže Camille Paglia, kontrakultura 60-ih je treći talas paganizma u zapadnoj hrišćanskoj kulturi, dok je romantizam bio drugi.) Ali i on, uprkos svom insistiranju na originalnosti, mnogo kopira Šelija - svesno ili nesvesno, nije ni bitno. To bi bila moja teza za doktorat, kada bi me doktorati zanimali.

dark horse:
Meni je mnogo zanimljivo bilo ovo da je ostao zatečen „imperijalizmom, rasizmom, klasnim snobizmom i mizoginijom“ prečitavajući klasike fantastike sa unucima.

Pa, zar i ti sine Mure? Dabogda ti isti unuci cenzurisali sabrana dela zbog političke nekorektnosti!! Ako ostane išta za unuke that is, daj Bože da većinu prava nije ustupio drugima još za života. :?:

ridiculus:
Mene njegov stav o Tolkinu ne iznenađuje, s obzirom na njegova politička uverenja. Anarhija i autoritet ne idu dobro zajedno.

Mada kod Tolkina nema mizoginije, s koje god strane da se posmatra. Osim, naravno, sa one danas moderne, totalno idiotske, koja kaže da ako nešto nije strogo levo, onda mora biti strogo desno. Može se reći da Tolkin ne zna mnogo o ženama, ili ne razume sve kompleksnosti odnosa polova, ali to nije mizoginija.

Ne bih gubio vreme da to objašnjavam Muru.

Hronike Tomasa Kovenanta su među najmaštovitijim knjigama žanra ikada napisanim. Prvi deo još i jeste u senci Tolkina, ali u drugom se Donaldson skroz razulario. Koliko njih je spremno da potegne priču o tom serijalu danas? S obzirom na centralni motiv silovanja?

dark horse:
Jasno. Ali, mene i ne čude Murovi anahistički stavovi, a ni mržnja prema autoritetima, već deplasirana i previše izanđala argumentacija koju koristi. Koja baš i nije mnogo u skladu sa njegovim revolucionarnim/renesansnim tendencijama. Tj, previše mi je uklopljen. Ne vidim poentu takvih izjava, sem oportunističkih pokušaja da se umili establišmentu. Trebalo bi da je odavno iznad toga. Ali, avaj, očigledno nije.

ridiculus:
Ništa od ovoga nije o stripu, ali kada smo već započeli, onda evo odlomka iz intervjua sa Murom za časopis Comic Book Artist #25, za jun 2003, str. 40-41:

--- Quote ---We’ve all got our nasty little tricks. Both genders have their nasty little tricks for dealing with the other. It would be better if we didn’t have to use  these things. I supported feminism when I understood feminism to mean there is no reason why women should not be paid, regarded, and treated in the  eyes of the law the same as men. That seems to be self-evident. I wouldn’t want anyone treating any woman that I know—my daughters, my mom—any worse because they are women. If that goes for my daughters and loved ones, then that goes for everybody’s loved ones. That’s fair. But when the  extremists started taking over the feminist sector and started to say things like, “All men are rapists.” No, we’re not. Some men are rapists and most men are not rapists. “All penetrative sex is rape.” Well, no, some of it is just penetrative sex. Rape is something very specific and you shouldn’t weaken the  word by applying it frivolously. I parted company with hard-line feminists, the separatists. I thought they were sexist and bigots and I don’t care if they’re women or not. I say the hell with them. What I feel about the war of the sexes is I don’t have time for it and neither do the men and women I’m closest to. There is too much other stuff in life that needs doing and getting on with to bother with this mad, delusional and bitter sh*t.
--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version