NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > NIGHTFLIER'S BOOKSPACE

The Best of the Best of SF & Fantasy (of the XX century and beyond)

(1/38) > >>

Nightflier:
Budući da nam se bliži dodela Oskara, red bi bio da se prozbori koja glede toga koji su to najbolji naslovi nama drage žanrovske knjževnosti a objavljeni tokom prethodne kalendarske godine. Prilikom odabira tih naslova, razvrstanih po žanrovskim kategorijama, vodio sam se time da reć mora biti isključivo o romanima koji otpočinju neki serijal, ili stoje sami za sebe. Razlog zbog kojeg sam se na to rešio jeste činjenica da etablirani serijali već imaju verne poklonike i najčešće ne donose ama baš ništa novo. Uz svakog pobednika navešću i po dva najbliža konkurenta. Naravno, voleo bih da čujem još nečija mišljenja u vezi sa ovim spiskom, naročito stoga što jedan čovek jednostavno ne može da proprati sve naslove u svim žanrovima i podžanrovima. Here it goes...

Fentezi:

1.   Maledicte, Lane Robins (Del Rey)

Obrazloženje: Roman prvenac, prelepo napisan i posve originalan. Za razliku od većine romana epske fantastike, uopšte nije epski, već krajnje ličan i intiman. Čita se kao šekspirovska tragedija – sa potpuno neočekivanim razrešenjem.

Najbliži konkurenti:

2.   The Name of the Wind, Patrick Rothfuss (DAW; Gollancz)
3.   Ysabel, Guy Gavriel Kay (Viking Canada; Roc)


SF:

1.   Brasyl, Ian McDonald (Pyr; Gollancz)

Obrazloženje: Veličanstven roman, koji pomera granice žanra. Teško mi je da nađem reči kojima bih opravdao svoju odlku, a da ne pokvarim užitak u čitanju nekome ko se ovog romana još nije dočepao – pa stoga neću razglabati.

 Najbliži konkurenti:

2.   Black Man, Richard Morgan (Gollancz; Del Rey as Thirteen)
3.   Undertow, Elizabeth Bear (Bantam Spectra)


Urban Fentezi/Dark fentezi:

   Primedba: Znam da će mi mnogi zameriti što sam posebno izdvojio ovaj podžanr(ove), ali u okviru njega objavljuje se svake godine sve više naslova i debituje sve više novih pisaca, pa se ovakvo rešenje jednostavno nameće.

1.   Blood Engines, T. A. Pratt (Bantam Spectra)

Obrazloženje: Osnovni razlog zašto sam ovaj naslov izdvojio kao prvi jeste primetno odsustvo romantike. Silni klonovi Lorel Hamilton obično se drže njenog šablona (otud i jesu klonovi, zar ne?), tako da u svim tim romanima čitalac neprestano prati ljubavne jade mladih vampira, vukodlaka, demona i sličnih živuljki. Ovaj naslov je osvežavajući. Nema ljubakanja.


Najbliži konkurenti:

2.   New Amsterdam, Elizabeth Bear (Subterranean Press)
Primedba: Ovaj naslov našao bi se na prvom mestu, samo da nije nekoliko sitnica na silu umetnutih u tok radnje, koje ne služe ama baš ničemu.
3.   Blood Magic: Book One Of The Ballad Of Kirin Widowmaker (The Ballad of Kirin Widowmaker), Matthew Cook (Juno Books)


Horor

1.   20th Century Ghosts, Joe Hill (William Morrow)

Obrazloženje: Da, ovo je zbirka priča, a ne roman – ali je najbolja žanrovska zbirka koju sam čitao. još od one Majkla Maršala Smita (čijeg naslova trenutno ne mogu da se setim). Sem toga, da 20th Century Ghosts nije na prvom mestu, bila stavka broj dva.


Najbliži konkurenti:

2.   Heart-Shaped Box, Joe Hill (Morrow; Gollancz)
3.   Duma Key, Stephen King (Scribner)Eto... Sad, nemoguće je ispratiti sve te silne naslove i pisce, kako stare tako i nove, stoga navalite sa ispravkama i dopunama (naročito u delu horora, koji mi je ’ priznajem, slaba tačka).

Meho Krljic:
Jebote, taj Ian Mek Donald već više od jedne decenije pomera granice žanra. Moraću da ga nađem i da ga polomim...

Nightflier:
Dobro, znam da je klise - ali zbog toga izjava nije nista manje tacna (a ja jos i ne volem bas toliko hard sf).

Nightflier:
Obecao sam jednom kolegi forumasu da cu sastaviti spisak najboljih naslova iz 2007. godine, koji su deo nekog etabliranog serijala. Pa da pocnem:

Fentezi:

1.   Ink, Hal Duncan (Macmillan UK; Del Rey)

Obrazloženje: Mastilo nikako nije cist fentezi i pre bi se moglo reci da potpada pod slipstrim kategoriju, ali ipak sam se resio da ga ovde strpam, najvise stoga sto mi se cini da se razlike medju zanrovima sve vise brisu, te da se na neki nacin vracamo u pedesete godine proslog veka, kada je sve bilo SF, bez obzira na to da li glavni junak vitla macem ili laserskim pistoljem. Zanrovi se opet priblizavaju, samo sto ce – verovatno – sve biti “fantastika”. Elem, Mastilo je roman sa gomilom problema. Uzasno zamrsen, nekonzistentan, predugacak... Medjutim, koncept na kojem Mastilo pociva – kao i njegov prethodnik – tako je zanimljiv i zamrsen da jednostavno zasluzuje da se nadje na prvom mestu najboljih nastavaka 2007. godine. REc je o naslovu koji nije bas reader-friendly. Citalac mora da se poprilicno potrudi da bi ga pratio – ali, vredi. Ako nista drugo, a ono zbog cinjenice da bi pokojni Robert Dzordan od Mastila napisao deset romana, minimum.


Najbliži konkurenti:

2.   Ironside, Holly Black (McElderry)
3.   The Well of Ascension (Mistborn, Book 2), Brandon Sanderson (Tor)


SF:

1.   Axis, Robert Charles Wilson (Tor)

Obrazloženje: Da se razumemo, Vilsona ne ljubim ni izbliza koliko Makdonalda, recimo, ali ovo je ipak nastavak roman koji je dobio Huga. Enivejz, Hugo ili ne, hard kor SF kakav se retko vidja.

Najbliži konkurenti:

2.   Ha'Penny, Jo Walton (Tor)
3.   Queen of Candesce, Karl Schroeder (Tor)


Urban Fentezi/Dark fentezi:

1.   Whiskey and Water, Elizabeth Bear (Roc)

Obrazloženje: Sjajno zamesateljstvo, koje preskace zanrovske granice. Malo urban fentezija, malo dark fentezija, malo alternativne istorije (koja mi je slaba tacka). Otud prvo mesto na listi nastavaka.

Najbliži konkurenti:

2.   Engineer Trilogy: Devices and Desires / Evil for Evil / The Escapement, K. J. Parker (Orbit UK; Orbit US)
3.   The Mirador, Sarah Monette (Ace Hardcover)

Nightflier:
U nastavku najboljih naslova objavljenih u 2007. godini, malo cu odstupiti od naslova teme – i pozabaviti se knjigama koje su svetlost dana ugledale nesto ranije, ili nesto kasnije. Razlog tome je sto se uvelikopriprema izlazak na srpsko knjizevno trziste jednog od tih naslova. Rec je o romanu Sumrak, spisateljice Stefani Mejer. Ovim naslovom detaljnije cu se pozabaviti u prikazu za Popboks, ali to ne znaci da ne mogu da pridodam jos jednu stavku Nightflier’s BEST OV DE BEST listi. Rec je, naravno, o kniizevnosti za decu i omladinu, ili kako se to na srpskom kaze, Young Adoult Literature.
Ocigledno je da se pre jedno dve godine neko setio da su nekadasnji klinci sto su  citali prvog Harija Potera sada vec debelo zagazili u tinejdzersku dob, te je receni neko pohitao da iskoristi vec postojecu brojnu publiku, zeljnu mracnije i seksipilnije fantazije. To je dovelo do bujice romana sa tinejdzerskim vampirima, demonima, vukodlacima, vesticama i ostalim karakondzulama kao protagonistima. Za sada se u toj silesiji izdvaja nekoliko autora, sa svojim ciklusima.

Young Adoult:

1.   The Twilight Saga, Stephenie Meyer (Little, Brown Young Readers)

Obrazloženje: Najpre, ovo ce se ubrzo pojaviti i u nasim knjizarama, a u izdanju Evro-Djuntija, novog izdavaca Harija Potera. Sem toga, Mejerovoj je poslo za rukom da napise roman o tinejdzerskim vapirima (koji, naravno, to nisu – mislim, tinejdzeri), a da sve to ne ispadne bljutavo. Dalje obrazlagati necu, posto – kao sto vec rekoh – nameravam da napisem nesto opsirniji prikaz prvog romana ovog serijala, koji za sada broji cetiri naslova.

Najbliži konkurenti:

2.   City of Bones, Cassandra Clare (Simon Pulse)
3.   Marked, PC Cast & Kristin Cast (St. Martin's Griffin)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version