FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI

Nešto diše u mojoj tor3

<< < (2/10) > >>

Nash Knight:
Pročitah. Dopala mi se. Evo utisaka, ukratko.

Ovogodišnja "Torta" je ispala sasvim solidno. Iako dele istu temu, priče su veoma raznolike, svaka je jeziva na svoj unikatan način. Zbirka počinje odličnom pričom "Uljez" autorke Milke Knežević koja se bavi se univerzalnim strahovima od bolesti i smrti i postavlja kamen temeljac ostatku zbirke. O pričama veterana poput Radoslava Slavnića i Vladimire Becić ne vredi trošiti reči, to su dela već ustaljenog visokog kvaliteta i čine kičmu zbirke. Priča "Pogodba i pogača" Relje Antonića zrači iskrenom, sirovom stravom i pokazuje da je ovaj na dobrom putu da postane najbolji domaći pisac horora.  "Smrt dolazi iz podzemlja" Filipa Nikolića je najveća iznenađenje zbirke jer dolazi od autora kome je ovo prvi izlet u horor žanr a definitivno spada u bolje priče u zbirci. "Pogodba" Jelene Crnjaković je tip priče kakav sam najviše očekivao u ovoj zbirci. Iako idejno ne donosi ništa novo, savršeno pogađa temu i atmosferu zbirke. "Područje NS" je sjajan spoj "Piknika pored puta" braće Strugacki i "Priče o duhovima" Pitera Strauba kojoj bi jedino zamerio to što previše objašnjava priču koja nije toliko nerazumljiva da bi joj to bilo potrebno. "izardO" Igora Ivaniševića pak ima suprotan problem, do samog kraja je potpuno nejasno o čemu se u njoj radi, mada je sama ideja prilično dobra, iako ne potpuno originalna. "Pak" Lane Bojanić je odlična priča, koja doduše možda ne pripada ovoj zbirci, jer više evocira emocije tuge i melanholije nego strave. "Ivanov adet" Marka Trivunčevića je primer sjajne ideje upropašćene upotrebom izraza koje ne pripadaju vremenu i prostoru u kome se priča dešava. "Vreća" Nebojše Petkovića je najslabija priča u zbirci, sa dobrom, ali slabo realizovanom idejom kojoj fali još malo poliranja.

O svojoj priči mogu da dam samo svoje skromno mišljenje: ovo je verovatno najbolja priča ikad napisana, neverovatan spoj horor-ideja Lavkrafta, Kinga i Barkera isprepletan surovom društvenom kritikom... hm, kad pogledam malo bolje, ovo nimalo ne zvuči skromno, možda je bolje da kritiku svoje priče ostavim nekom drugom :)

Najjači adut ove zbirke je raznolikost. Izuzetno je zabavno videti kako različiti ljudi doživljavaju horor i spajaju ga sa atmosferom praznika, šta je to što ih plaši, muči i proganja. U ovo mračno i hladno doba, "Torta" svojim unikatnim ukusom legne na stomak gladan originalnog horora ko kec na 11.       

Scordisk:
Ja bih se samo nadovezao na ovo što je već rečeno. Da, ima ovde dobrih priča, odličnih čak, od čega se T-letač, Područije NS i Uljez izdvajaju kao sasvim solidne priče napisane zanatlijski vešto i osmišljeno. Da ne bude zabune - uživao sam dok sam ih čitao, poruka i obrt su mi se svideli i nemam nikakve konkretne zamerke, osim što (s izuzetkom Uljeza), nisu horor. Nisam se naježio čitajući ih, nije bilo tenzije i straha. E sad, svestan sam koliko je teško napisati dobru horor priču - mora se hodati po tankoj liniji između straha i tenzije, treba otkriti dovoljno da se stvori jeza ali sakriti i previše, jer onog trenutka kada "nešto prestane da diše u torti" i postane drekvac u torti, nije višpe strašno, jel. Ima tu i problema obrta i svega, sve u svemu, retke su priče od kojih me prođe jeza, pa nije to ni neka zamerka ako uzmemo u obzir da je ovo samo rad pisaca koji su na početku.
Ipak, stao bih u odbranu dve priče - "Paka" i "Ivanovog Adeta".

Pak jer je izuzetno dobra priča, odliča čak bih rekao. Napisana je stilom koji se meni baš dojmi i rekao bih da je mlada autorka vrlo talentovana i da ću ubuduće pomno da pratim šta radi i piše. To je stil koji ne pretenduje na rogobatne i lepršave metafore, već je nekako prijemčiv i poetski istovremeno. I gradi tu neku atmosferu, a posebno mi se svidelo što je ovo jedina priča koja mi je naježila dlačice na vratu. Sviđa mi se kako je glavni lik, Pak, uzdignut na visine da bi samo bio srozan u mulj i beznađe, sviđa mi se i što je obrt bio efektan, ma, meni se bre sve sviđa u ovoj priči. zaista je dobra.

Ivanov adet, s druge strane, ne mislim da je napisan nedoličnim izrazima. Mislim da je odličan. Možda ni ova priča nije horor, ali takođe ima tu neku atmosferu koja me je zgrabila, i stil mi se baš sviđa i obrt uopšte nisam očekivao a kraj me je zatekao. Opet, kažem, odlična priča, pa ne bih rekao da je ideja promašena. mada, opet, ukusi su različiti, ali sam samo ovo morao da dodam.

Torta je super ideja i entuzijazam se uvek ceni - a ja se nadam da će ovo da preraste u višegodišnju tradiciju koja će se održati i, daj bože, jednog dana dospeti i u pisanu formu.

Scordisk:
I još jedna stvar za Ivanov Adet - prafraziram, ali rečenica gde se "mole novom bogu drevnim molitvama" me je totalno naježila.

Džek:
U ime svih autora srdačno zahvaljujem na odvojenom vremenu za čitanje i iznošenju utiska.

Dogovor unutar ekipe je da se nastavi sa tom tradicijom, a u planu je i štampano izdanje uz peti, jubilarni broj. Najverovatnije će biti "the finest" iz svih Torti, ali o tom-potom. 

pokojni Steva:

--- Quote from: Scordisk on 23-04-2015, 14:42:02 ---Da, ima ovde dobrih priča, odličnih čak, od čega se T-letač, Područije NS i Uljez izdvajaju kao sasvim solidne priče napisane zanatlijski vešto i osmišljeno.


--- End quote ---


Ne shvatiti me zlonamerno, ali, gde tamo ima dobrih čak odličnih priča? Solidnih? Zanatlijski vešto osmišljenih?! Nismo deca ako smo mali - u javnost se izlazi s pričama ne patrljcima. Ovoj državici je sasvim dovoljan jedan poluposmeni doctor Ghukofkoful.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version