STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Omiljeni kadrovi/table

<< < (3/77) > >>

ridiculus:
Evo table iz Manhunter-a za koju je Elis rekao da je čitava Džejson Born-sekvenca sabijena na jednu stranicu:A sada, krupni kadrovi, tj. splash pages.


Sajmonson je u tome bio škrtiji čak i od Kirbija. Jedini slučaj kad ih je često upotrebljavao je bila prva stranica stripa. Tako da je svaka druga primena naglašavala važnost situacije.


Iako je ovaj deo priče trebalo da bude iznenađenje za čitaoca, danas se toliko često spominje i pojavljuje u istorijama američkog mejnstrim stripa da ga nije moguće ignorisati. Thor #380. Već neko vreme je Sal Busema crtao Tora po Sajmonsonovom nacrtu priče - poslednju trećinu run-a, recimo. Vratiću se na njega kasnije. Elem, za tu epizodu Tora je Sajmonson preuzeo crtačke dužnosti - toliko je bilo važno. Borba Tora sa Jormungand. To ime bi se moglo prevesti na srpski kao "ogromno čudovište". Toliko ogromno, zapravo, da se tvrdi da može da se obmota oko zemljine kugle. Kako predstaviti borbu sa nečim tako ogromnim? Jednog dana je ideja došla sama: "All splash pages!" Kasnije je Sajmonson saznao da je Džon Birn uradio to godinu dana ranije.


Prebacimo se kratko na Birna, jer koga zanima istorija stripa, uživaće u ovim ogovaranjima informacijama.  xnerd  Ta priča je trebalo da izađe kao Incredible Hulk #320, ali je urednik naslova, Denny O'Neil odbio rekavši Birnu da je to došlo od Džima Šutera, glavnog urednika Marvela u tom dobu, a to je bilo 1986. Šuter tvrdi da ne zna ništa o tome, i da je to O'Neil uradio jer je priča bila previše eksperimentalna, i verovatno nije želeo da se sam ubeđuje sa Birnom. Posledice su bile takve da je Birnu "pukao film" od Šuterovog mešanja (a ionako nije imao dobro mišljenje o njemu), i vrlo brzo je napustio Marvel posle toga. Ta priča je naknadno objavljena u Marvel Fanfare #29, krajem iste godine. Zanimljiv eksperiment, i svaka čast Birnu na želji da istraži formu, ali nije bilo nikakve potrebe da bude razvučena na toliko stranica, makar i Halk u njoj bio uglavnom na drogama.


S druge strane, kod Sajmonsona forma uvek služi sadržaju. Borba sa Jormungand sadrži dosta dijaloga i fragmente pseudo-Edske poezije, i neki od njih dosta otkrivaju, pa ih, s obzirom da je to skoro kraj tog perioda Tora, neću ovde staviti. Staviću nešto jako slično: isti protivnici, drugi naslov, i to sam njegov početak. Uvodna dupla tabla za Sajmonsonov Ragnarok:

Gde se moglo otići posle čitave epizode u obliku spleš tabli? Samo na duple spleš table! I, zatvarajući pun krug u ovom mom opisu, to je ono što je Voren Elis verovatno imao na umu kada je, sa Stjuartom Imonenom, radio Nextwave: Agents of H.A.T.E. Pretposlednja epizoda sadrži nekoliko takvih duplih spleš tabli, iako rađenih kao totalna zajebancija.


Joj, koliko teksta u ovom stripu!!!  :?  Ne, htedoh reći, na ovoj temi! Ali ljudi ovde očekuju table i slike (i političko pljuvanje, ako već mora da se čita!  :twisted: )!


Ali, pre nego pređem na druge crtače, rećiću koju o Salu Busemi, pošto je ovo jedina prilika da napišem išta. Sal Busema je bio standardni Marvelov zanatlija, koji je uvek bio pri ruci kad niko drugi nije imao vremena ili želje. Njegov stil je nešto najbliže Marvelovom kućnom stilu - nešto što će čitaoci prepoznati jednim pogledom i povezati sa Marvelovim proizvodima. Čitao sam dosta od njegovog rada na Halku, i još bih izdvojio i Rom-a kao nešto što je crtao dugo vremena - iako je verovatno radio na svakom bitnijem naslovu tu i tamo, a možda i na onim opskurnijim. Crtao je The Eternals sredinom 80-ih, bar većim delom, i moram reći da njegov prost dizajn napredne tehnologije nije ostavio dobar utisak na mene. Ali, jednu stvar je umeo da radi dobro, verovatno jer je njegov stil bio pogodan za taj žanr. Umeo je da prikaže bajkovito kako treba. I zato je njegov rad na Toru, u poslednjoj trećini Sajmonsonovog rana (kao i Balderu Hrabrom, koji je bonus priča) po meni vrhunac njegovog rada. Nije pandan Sajmonsonu, naravno, ali odradio je posao pošteno i nema prevelikih razlika u vizuelnom stilu i atmosferi između ova dva crtačka perioda na narativno jedinstvenom Toru. Ovde je par mojih omiljenih tabli od njega:


 


Meho Krljic:
Da, meni je Sal Buscema uvek bio primer korektnog crtača bez mnogo imaginacije, zauvek u senci slavnijeg starijeg brata, ali nekoga koga možeš da pozoveš usred noći da ti nešto odradi i da ne brineš jer znaš tačno kako će to da izgleda.

Druže Ridiculuse, uživanje je čitati ove vaše mini-eseje.

neomedjeni:
Ne da mi se da se ponovo mučim s kačenjem tabli, no jedan prijatelj i ja smo svojevremeno iz zezanja pokrenuli sličnu temu zbog "svađe" povodom pitanja čija je crtačka škola bolja - američka ili francuska?


Pobednik je odlučen na strani broj 14.  :lol:


http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=18356.0


Table kreću od druge strane.

Meho Krljic:

--- Quote from: neomedjeni on 11-09-2018, 12:55:33 ---Ne da mi se da se ponovo mučim s kačenjem tabli

--- End quote ---

Pa što bi ih kačili??? Samo prekopiraj linkove. Ovako:

neomedjeni:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version