NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

ZS 10

(1/8) > >>

Mica Milovanovic:
Na prvo citanje, kao sto je Boban i pretio, Spajderovi prikazi filmova su pravo osvezenje... Ipak, istinu govoreci, pljuvati je mnogo lakse i efektnije od pozitivnih prikaza... Spajderu, bilo bi jako korisno da sledeci put vidimo i jedan pozitivan prikaz. Moram da priznam da sam u ZS od nekoga od vas ocekivao prikaz filma Donnie Darko, koga toliko nahvaliste.

Boban:
pa da, uvek je lakse pljuvati nego pisati afirmativno o bilo cemu.
Rekao sam im to.
Dobili su zadatak za ubuduce da idu jedan na jedan: koliko pljuvanja toliko i opravdane hvale za neki drugi proizvod u odgovarajucoj kategoriji.

Inace, 27. januara je razgovor u klubu "Lazar Komarcic" o ZS 10.

A mali Spajder se toliko uobrazio da vise nikoga ne poznaje, prodje juce pored nas kao pored turskog groblja...

Pavle:
Eto ti ga na! Sada se ne zna na koji topic da se postujue o Znaku Sagite.
Daklem, Mićo ovaj tvoj mali doprinos istorijatu kluba je stvarno urnebesan! Imaš li još toga? Ne znam, ali mi nekako deluje da kada su se već pokrenule te teme da bi trebalo to uraditi malo detalčjnije, možda po godinama ili slično, mislim, jako je zanimljivo čitati o slavnim danima pa eto.
Bakićev tekst je prava tačka na beskrajnu raspravu o žanrovskom. Ne slažem se sa Otoom da je to trebalo da se pojavi pre one diskusije sa Živkovićem, ovako su se stišale strasti i konačno neko lepo može da stavi završni zaključak na celu priču.
Onaj crnogorac je bolestan! Takvu gadariju nisam davno čitao. Ima li toga još?
Naslovna novela je OK, ali me je prijatno iznenadila Živkovićeva priča. Stalno slušam kako čovek piše nečitljive knjige, a ovo je sasvim pitko i zabavno. Intervju je dosadan, though.
Sterling je napisao dobru, ali sa ovde našeg stanovišta, nadrealnu i smešnu kritiku.
Nešiću su kritike stvarno odlične i ponovo me je zainteresovao za Barkera, a čitam i Histerični sneg.
Ognjanovićeva lista je konzistentna, i mada se sa mnogo čime ne slažem, ipak je uglavnom zabavan i informativan.
Toliko.

zakk:

--- Quote from: "Sam Lowry" ---
Onaj crnogorac je bolestan! Takvu gadariju nisam davno čitao. Ima li toga još?
--- End quote ---

 :evil:  :evil:  :evil:
gde ima ovo da se kupi?

Ghoul:
Najzad i ja dobih svoj autorski primjerak ZS 10, pa evo moja 2 centa:

U časopisima ove vrste uvek prvo čitam magazinski deo, pa je to slučaj i sa ZS. O pričama i noveli ne mogu sad da sudim jer tek treba da ih pročitam, ali na prelet deluju zanimljivo. (Zokijeva priča je vrlo dobra, to sam jedino pročitao.)

Omaž dr. Zoranu je dobar i sadržajan. Meni je intervju bio vrlo interesantan, čak i kad Zoki govori o stvarima koje su nama, ovde, odavno poznate. Sviđa mi se njegovo obrazloženje zašto mu religija nije neophodna.

Bakić daje solidan presek kroz stanje u (poli)žanrovskoj situaciji fantastike, mada ni kratkoća ni sadržaj tog texta ne mogu biti 'tačka na beskrajnu raspravu o žanrovskom’. Daleko od toga.

Yor daje zaokružen i na svaki način ilustrovan text o stripu Aster Blistok – sve što treba da znate (ili bar da se zainteresujete) naći ćete u textu.

Književni prikazi služe svojoj osnovnoj svrsi – da na razumljiv i zanimljiv način skrenu pažnju na odskora dostupna dela na srpskom, kao i na ona koja to još nisu. Naročito zanimljivo zvuču Otova preporuka za WILD HAIRS D. Schowa (uprkos činjenici da autor scenarija za remek dela kakva su CRITTERS 2 i 3, kao i za klasik zvani LEATHERFACE: THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE 3  ispoljava svoju nesposobnost da pojmi genij H.F. Lavkrafta; no, pretpostavljam da je imao potrebne predispozicije za to, bio bi konstitucionalno nesposoban da svetsku kinematografiju zaduži pomenutim scenarijima... Can’t have it both ways...)

Filmski prikazi predstavljaju masama jednog gotovo neprepoznatljivo zauzdanog i finog Spajdera (bar u odnosu na onog sa Foruma), a pošto je moj zbogomak, oprostiću mu što se (sasvim razumljivo) oslanja na moje pisanije o ZNACIMA na ovom sajtu.  Pavlove recenzije pokazuju da ima još da radi na razvoju svog ukusa i njegovoj artikulaciji, ali dobro – practice makes perfect.
Najzabavniji deo u tome je kad odete u ‘Jocin video podrum’ a u podrumu svi – sem Joce! He he he... prodao čovek ime i copyright za rubriku, pa sad ubire dividende od rada drugih. Lukavago.

Podsećanja veterana iz Laze – nikad dosta! Čitajući Mićin osvrt imao sam isti utisak kao i u prethodnim brojevima: I WANT MORE OF THIS! Ljudi, ovi textovi su ne samo strašno zabavni nego i informativni i poučni – dajte više stranica za to, raspišite se: ko će drugi, i gde drugde, da govori o ovome ako ne vi, sada, ovde? Ovo je istorija – dajte, dok su učesnici-prvoborci još živi, da čujemo što više detalja. Kad bude kasno, ostaće samo urbane legende...

Ukratko, mada mrzim kada se slažem sa većinom, u ovom slučaju moraću da se pridružim više puta iznetoj tvrdnji da je ovo možda i najbolji broj ZS... in a long time.

PS: Gledajući onaj moj spisak vampirskih filmova zapažam par cepidlačkih tehničkih propusta s moje strane, i sve ozbiljnije mislim da je možda ipak trebalo uvrstiti i VAMPIRE’S KISS sa Nicholas Cage-om... Odavno sam ga gledao, i nije mi se mnogo dopao tada, ali šta ga znam, negde pri dnu je možda mogao da se smesti...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version