DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > UMETNOST I KULTURA

SRPSKE NARODNE PESME

<< < (4/5) > >>

Tex Murphy:
Pa mislim da se povremeno (ne pretjerano često) u nekim od stihova naziru i tragovi ne baš potpunog nedostatka duhovitosti.

Tex Murphy:
Doduše, postoji još jedna zbirka tih brezobrazih pjesama za koju sam čuo da po perverzijama debelo šije Vuka, ali na žalost ne znam ko je sakupljač, tj. autor iste.

Mixitron M. Storm:
Vidim da još neko čita te stvari (mislim na epsku). Video sam da mnogo toga online ima okačeno na Burek forumu (verovali ili ne).

Nyarlathotep:

--- Quote from: "Milorad Komrakov" ---Ili

"Evo pice na stolici
Može biti petorici"

Truth to be said, meni su te pjesme iz Crvenog bana nekako... kretenske.
--- End quote ---hehehe... kad smo kod bana, meni je ova top budalastina:

"kolovodja vito pero,
poljubiš mi kurcu čelo".

BladeRunner:
angel011

--- Quote ---Da ne jurim sad knjigu, može li to opširnije?
--- End quote ---


Bogdan Popović, 'Ogledi o književnosti', Rad 1984. Već u prvom pasusu se saznaje zanimljiv podatak da je kraj 'Banović Strahinje' impresionirao Getea i vajmarskog vojvodu, koji su u totalnoj nevjerici ispratili praštanje na kraju. Popovića u stvari zanima smisleni redosled famoznih stihova:

'Ne dam vašu sestru poharčiti,
Bez vas bi je mogao stopiti,
Al' ću stopit svu tazbinu moju,
Nemam s'kime hladno piti vino;
No sam ljubi mojoj poklonio...'

Citira se Prodanović koji u slučaju toga da poslednji stih dolazi na treće mjesto, to bi značilo: Ne dam vam posjeći sestru; ја bih je mogao ubiti, ali sam joj poklonio život; ali ću se odreći tazbine, jer nemam sa kim piti hladno vino. Sa druge strane, doslovni redosled implicira na: Ne dopuštam Jugovićima da ubiju sestru. Ja bih je mogao stopiti (uništiti), ali bih time stopio tazbinu, pa ne bih sa kim imao piti vino. Zato sam joj poštedio život. Nakon toga, Popović uzima preostale pjesme Starca Milije (od koga je Vuk Karadžić čuo za ovaj biser), te prepoznaje stilsku figuru histerologiju u njima (nikad čuo za istu, do ovog eseja). Ta stilska figura se odnosi na stihove koji se u sredini prekinuo opaskom, da bi se logički slijed opet nastavio. Da ne nabrajam sve iz knjige (a ima ih tri tone, od Starca Milije do Getea i Šekspira), evo najupečatljivijeg, koji se nalazi u samom Banović Strahinji:

Šnjime nema nikog pod čadorom,
Bekrija je taj nesretni derviš,
Pije Turčin vino kondijerom,
No sam pije, no sam čašu lije

Jasno je da iza prvog stiha logički ide četvrti, dok su drugi i treći pauze. Isti redosled Popović primjenjuje na kobne stihove odozgo i dobija:

'Ne dam vašu sestru poharčiti
Bez vas bih je mogao stopiti,
no sam ljubi mojoj poklonio,
al ću stopit svu tazbinu moju,
Nemam s kime ladno piti vino.

Ovo je, uzgred, i doslovan redosled opšte prihvaćenog tumačenja kraja Milijine 'Bosanske vile', dok kod Strahinje zbog veznika to nije toliko očigledno.

Resume: Prva Prodanovićeva alternativa je tačna. Strahinja prekida sa tazbinom, čime sam ja napravio grešku: plemenitiji ban je onaj iz verzije sa stilskom figurom, nego bez. Mea culpa, esej sam čitao prije više od deset godina, pa sam se sinoć podsjetio (uz čitanje bisera od Strahinje ponovo - doslovno svaki stih je genijalan).

Što se tiče definitivnog izdanja, javlja mi se da se ono ne postoji (ili ga bar ja nisam vidio). Od onoga što sam ja vidio, najbliže idealu je izdanje Matice srpske, koje nije obuhvatalo samo epsku poeziji, već srpsku poeziju u cjelini. To je bio skup od 4-5 obimnih knjižetina, od kojih kući imam samo onu koja uključuje srpsku građansku poeziju 18v (užasno nekvalitetnu, kad smo kod toga). Preostale su mi ukrali nepošteni nedrugovi. Predgovora nije bilo (ili ga se bar ne sjećam), ali faktografija je bila za svaku pohvalu (kada je zabilježena pjesma, od koga, ko je zabilježio, u kom okrugu i slično). Eto ideje za dobar književni poduhvat! Pozdrav.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version