STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Klasicni novinski strip

<< < (11/11)

ridiculus:
Dva su žanra posebno procvetala pod fotorealističnim stilom. Romansa i avantura. Prvi su bile sapunske opere, drugi su bile priče o detektivima ili tajnim agentima (ne arheolozima ili istraživačima). Bile su poput mamutskih televizijskih serija, pružajući ono što, kako rekosmo, televizija uglavnom tada nije mogla, čak i u slučaju stripova rađenih prema TV serijama.

Standard za romansu/sapunsku operu je bio The Heart of Juliet Jones. Apartment 3-G, o tri žene koje žive u istom stanu, je takođe bio najčistiji predstavnik žanra i možda bi bio dobar primer američkog stripa koji interesuje žene - da izbegnem frazu da je "bio namenjen ženama" - samo da ta tradicija nije kasnije prekinuta. Charles Pelto, osnivač i urednik Classic Comics Press, je hteo - i još uvek bi, pretpostavljam - da objavi taj strip, ali sprečio ga je nedostatak kvalitetnih izvora.

Ben Casey i Dr. Kildare su bile medicinske drame, rađene na osnovama tada aktuelnih televizijskih serija.


Ben Casey, kojeg je crtao mladi i ambiciozni Neal Adams; kopirajt nam kaže da je ovaj kaiš iz 1964.

S druge strane, Secret Agent Corrigan i Modesty Blaise su bili avanturistički stripovi, u smislu koji sam pomenuo na početku.

On Stage je bio negde između ta dva žanra, posedujući elemente oba. Čak i ime je bilo specifično. Novinski stripovi su uglavnom bili nazvani po imenu glavnog junaka/junakinje, i tako je i On Stage 1961. postao Mary Perkins, On Stage kada je Milton Caniff predložio Starru takvu promenu. (Što je po meni šteta, jer prvobitni naslov se više isticao, a i Mary Perkins nije neko zvučno ime. Ali bar je pronađeno srednje rešenje, pa nije postao samo Mary Perkins.)

ridiculus:
Pomenuo sam već sindikat Chicago Tribune/New York Daily News, i kako, iz nekog razloga, njihovi stripovi nisu bili toliko popularni u Jugoslaviji kao oni od King Features.

Magazin Fortune je 1937. napravio anketu da se odredi koji je najpopularniji novinski strip, i rezultati su bili sledeći (izvor):


* Little Orphan Annie
* Popeye
* Dick Tracy
* Bringing Up Father
* The Gumps
* Blondie
* Moon Mullins
* Joe Palooka
* Li'l Abner
* Tillie the ToilerKoje od ovih stripova je distribuirao pomenuti sindikat? Oni koje sam boldovao, a tu spadaju neki od najpoznatijih i najpopularnijih naslova/franšiza u istoriji popularne kulture.


Jedan od bitnijih stripova koji su se pojavili kasnije je bio Brenda Starr, Reporter. Izlazio je jako dugo, od 1940. pa do skora, i sve vreme su ga crtale i pisale žene. Tvorac stripa je bila Dalia "Dale" Messick, a posle njenog dugog rada na njemu crtanje su preuzele Ramona Fradon pa June Brigman. Chicago Tribune je i pre toga imao strip sa ženom kao protagonistom - Winnie Winkle - ali Brenda Starr je posebno interesantan sa sociološkog stanovišta, jer je bio pravi primer "ženskog" stripa, pisanog i crtanog od žena za žene, i još izrazito popularan - u prilog čemu svedoči dugovečnost stripa, ali i silne adaptacije u druge medije.

Voleo bih da mogu da kažem da je Brenda bila prva poznata novinarka u stripu, ali nije bilo tako. Lois Lane je šije za par godina.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version