NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PARANAUKA

I Srbija ima piramidu - Rtanj?!

<< < (3/9) > >>

Dry-Na-Nord:
E da, dešavalo se ljudima da imaju bliske susrete sa meteoritima gore...

Evo ga i Rtanj viđen sa Stare planine:ili sa Bovanskog jezera:Fotografije courtesy of boljevac-online.net

Eriops:
Ma ljudi, nema ni Loh Nes cudoviste, ali Skoti godinama zaradjuju od turista i pustolova sto ga traze.. sto ne bi i mi od piramida, vanzemaljaca, cudovista ili cega vec..  :)
A Rtanj zaista i izgleda impresivno, prava planinska lepotica. Kad bi ljudi jednom dosli, dosli bi ponovo, taman i ne nasli piramidu ili male zelene..

Boban:
pa daj da smislimo onda neko čudovište a ne nešto ovako glupo i lako oborivo... evo, recimo vilinsko kolo, ili još bolje, gole vile kako se kupaju u noći bez meseca, vidljivo samo šta ti ja znam odakle...

raindelay:

--- Quote from: Dry-Na-Nord on 08-08-2009, 04:33:43 ---...
Što se tiče preletanja aviona, Rtanj je jedno od par mesta u Srbiji iznad kojih je radi bezbednosti zabranjen prelet. Loptaste munje nikad gore nisam video, a u vanzemaljce verujem kao podržavalac lokalnog UFO turizma...--- End quote ---

Sto je najbolje osetio onaj francuski par koji je poginuo pre par godina udarivsi avionom u Rtanj.

zakk:
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=153264


--- Quote ---Faraoni iz Pirota
B. STJELJA, 07.08.2009 20:18:49    Ocena: 2.00 (Glasova: 2)

TROJA je bila na Dunavu, Stari Egipat nije u Africi nego ovde, a mnoga istorijska imena, poput Ramzesa drugog, Aleksandra Makedonskog, Bude i Isusa, zapravo su - jedna osoba! Verovanja da je Balkan "prava" kolevka civilizacije, kamen su spoticanja između zvaničnih istoričara i "neoromantičara", ali i ideja koja se svakodnevno "dokazuje".

Tako je i planina Rtanj nedavno postala - piramida. To je teza koja provejava već godinama pod "srpskim Fidžijem", ali je ovih dana obogaćena novim idejama. Stanovništvo ovog kraja veruje da Boljevačko brdo emituje elektromagnetska zračenja, pa se avioni koji je preleću ne vide na radaru. Time se sugeriše da je vrh planine kontaktno mesto sa drugim civilizacijama.

I u pirotskom kraju meštani ne odbacuju mogućnost da su oni pravi potomci faraona, ili makar graditelja njihovih grobnica, a jedna od najvećih i najbolje skrivanih srpskih piramida je - Avala.

Ipak, Srbi svoju tezu još nisu unovčili. Ali komšije jesu. Ista se tvrdnja u Bosni dobro prodaje. Kod gradića Visoko, nadomak Sarajeva, bosansku "Dolinu Sunca" godišnje posećuje oko 100.000 turista! Od istorije je teksaški naftaš Semir Sam Osmanagić napravio - biznis.

- Preko reke Bosne ugledao sam piramidu, višu za 80 metara od legendarne Keopsove - kazivao je svoju viziju bosanski "Ujka Sem". Arheolozi su podzemne pećine pretvorili u skrivene tunele, a na ovom su tlu osim velike piramide
Sunca, pronađene još četiri manje. I danas pod palicom ovog bosanskog Indijana Džonsa radi Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Da li je Osmanagić prodavac magle ili vizionar raspravlja i bosanka javnost. Dok ga struka minira, a neverne Tome ismevaju, ovaj doktor nauka sa dva fakulteta stiče i sve više stručnih pristalica, pa čak i iz Kaira. Iz zvanične prestonice piramida podršku mu pruža i čuveni trostruki doktor Nabil Svelim.

NAŠ najveći vizantolog, prof. dr Radivoje Radić, autor brojnih knjiga koje dešifruju istine i zablude u srpskoj istoriji smatra da se istoriji mora pristupati odgovornije.

- Meni to sve zvuči veoma neozbiljno i teško mi je da u sve to poverujem - priča prof. dr Radivoje Radić, član Vizantološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. - To su uglavnom neproverene priče, ali koje se uzdižu na viši nivo. Tako su me zvali arheolozi iz Sarajeva, tvrdeći da su imali problema kada su dokazivali da su piramide u Visokom obmana. Doživljavali su razne neprijatnosti, a čak su dobijali i pretnje jer je to verovanje podignuto na nivo "nacionalne stvari".

Sa druge strane, sve se glasnije čuju i arheolozi koji tvrde da je drevna Troja smeštena u širem prostoru hercegovačke Gabele. Teoriju, koja je zapalila bivšu Jugoslaviju, prvi je proneo meksički istoričar Robert de Salinas Prajs. Nedavno ju je i obnovio u najnovijoj knjizi "Homerovi šaptači".

- Troja je, kao svojevrstan okrug, obuhvatala Hercegovinu i deo Dalmacije te da je njen glavni grad zapravo Daorson, odnosno gradina kod Stoca, a sveti grad Ilios je upravo Gabela - neumorno tvrdi Prajs.

Tako je po verovanju gospodina Prajsa i brojnih mu sledbenika, mitska Troja obuhvatala područje od reke Cetine na istoku do Dubrovnika na jugozapadu i na severu do Ivan planine. Uz to se prostirala i po ostrvima Hvaru, Korčuli, Mljetu, Lokrumu, a Brač je ustvari - Lezbos. Kao argument za ovu tezu je iskorištena statistika po kojoj je na Braču i danas odnos jačeg i lepšeg pola pet naprema jedan - naravno u korist žena!


--- Quote from: antrfile ---RAT ZA PROŠLOST
Među onima koji tvrde da istorija ima i drugu stranu je i kolumnista NIN-a Dragan Jovanović. On tvrdi da se vodi rat za prošlost.
- Evo, i "Diskaveri" javlja da je Šlimanova Troja u Maloj Aziji krajnje sumnjiva, da je Šliman bio amater, avanturista, a, bogami, i špijunčina.
--- End quote ---

--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version