STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Šta lepo od mangi čitam...

<< < (4/8) > >>

Perin:
Hm hm hm! Ovo se čini odlično!

ridiculus:
Karakuri Circus (Le Cirque de Karakuri, Cirkus karakurija, tj. japanskih mehaničkih lutaka)

Šonen-manga Kazuhira Fujite objavljivana 1997-2006. i sakupljena u 43 toma.
Zvaničan prevod na engleski: nema ga i verovatno ga nikad neće ni biti
Zvaničan prevod na francuski: stalo se posle 21. toma
Nezvaničan prevod na engleski: otprilike četvrtina, nekih 12 tomova (mislim)

Animirana verzija: nema je

Proveo sam jedno pet minuta razmišljajući zašto ovaj naslov jednostavno ne može da bude popularan na Zapadu, iako može da satre - po opsegu, skali, dometu, ozbiljnosti, uspešnim vezivanjem komičnih trenutaka sa obuhvatajućim tragičnim patosom, raznovrsnosti, maštovitosti, kompleksnosti, karakterizaciji i još ponečem - većinu šonen-naslova o kojima se priča i priča i priča, a da se ništa korisno ne kaže, i kojima se izjavljuje ljubav (ili mržnja), i nemam siguran odgovor. Čudi me da čak ni u Francuskoj nije naišao na odziv publike, iako je na par mesta izuzetno dobro ocenjen.

Crtež je netipičan, mračan, ponekad samo skica, ponekad sa mnogo senki i detalja, stil se menja od komičnog do realističnog - možda je zato ovaj naslov "acquired taste". Priča je... strip-adaptacija romana Sanjaju li lutke mehaničke ovce? od Viktora Igoa.  xnerd Monstruozno moćno... Naravno, ovo je šonen-strip i očekujte neke trope i narativne postupke standardne u toj klasi, ali unutar nje, od ovog teško da ima bolje.

Sasvim u ravni sa Arakawinim Čeličnim alhemičarom, što i nije čudno, pošto mislim da joj je Karakuri Circus i bio uzor (nemojte me držati za reč, nije provereno). Isti spoj komedije i savršeno ozbiljnih i bitnih pitanja o moralu i ljudskoj prirodi - iako je meni humor Karakuri Circusa smešniji i to bez žrtve sa druge strane - oslanjanje na evropsku tradiciju, alhemija. Uz to, meni je i Fujitin crtež draži, osim kada Arakawa crta Požudu (Lust). Ništa ne može da se meri sa Lust - to je jedan od osnovnih aksioma svetskog stripa.  :wink:

VajraR:
Trenutno Claymore i Shin Tenisu no Ojisama.

Perin:
Možda najbolja šonen manga što sam pročitao - KEKKAISHI. Svaka preporuka!

ridiculus:
Ran i sivi svet (Ran to haiiro no sekai), poznat i kao Gray and Wonder Around Her. U osnovi, ovaj naslov pripada "maho šođo" žanru, u kojima su glavne junakinje devojčice ili devojke koje imaju magične sposobnosti. Svejedno, ovo izlazi u časopisu namenjenom starijoj i umetnički zahtevnijoj publici (Fellows od Enterbraina). Počeo je da izlazi 2009, a autorka je Aki Irie.

Nema tih reči koje bi mogle da opišu serijal bolje od sledeće naslovnice:
Može se naći na engleskom jeziku.
Ne, mora se naći na engleskom jeziku.  xnerd

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version