Author Topic: Emitor 488  (Read 7503 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.902
  • IP Tardis
Emitor 488
« on: 15-02-2016, 17:26:33 »
Emitor 488 od večeras u Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić"
Ovaj nam je jedan od lepših, a samo 200 din
Uredio: Miloš Cvetković
Naslovnica: Gordana Dramićanin
Fotka sa Beokona : Kristina Stojković

SADRŽAJ BROJA:
PRIČE:
MOŽETE LI ODBRANITI MOSKVU?, Nataša Milić
BOG NEODRŽANIH SASTANAKA, Relja Antonić
TRIBUN, Miloš Petrik


TEORIJA & PRIKAZI:
ROBOT KAO OGLEDALO ČOVEKA, Anika Tesla
DŽOKER: ISTORIJA JEDNOG LUDILA, Draško Roganović


ANOMALIJA: IZABRANE PRIČE FANTASTIKE knjiga 2, Uroš Smiljanić
POŠTENO, SOČNO, PAMETNO, URNEBESNO ZABAVNA KNJIGA — „Siva hronika“ Miloša Petrika, Tijana Tropin
TUROBNI ŽIVOT PROLETERA — „Gnušanje“, Filip Rogović - Tijana Tropin
JADI MLADOG TALTOŠA — "Granice na vjetru" Veronike Sante, Filip Rogović
VELIČANSTVENE I JEZIVE PRETNJE ONOSTRANOG — Vrbe Aldžernona Blekvuda, Filip Rogović


STAR WARS: EPISODE VII The Force Awakens, iz određene perspektive, Aleksandar Joksimović
DŽESIKA DŽOUNS A.K.A. Njujorško draguljče, Marija Pajković
To dolazi (It Follows), Kristina Đuković
U mojoj glavi (Inside Out), Kristina Đuković
EKS MAHINA iliti O muškarcima i njihovim snovima o ženama. I mašinama, Goran Marković


200 din uživo, u Beopolisu 300


pouzećem 250
javite se u inbox sa imenom, prezimenom, adresom isporuke.


biće i free ebook/pdf za arhivare.
eto
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.204
  • The Cult of Ghoul
Re: Emitor 488
« Reply #1 on: 18-02-2016, 15:18:52 »

ABN je pročitao ovo, i to pažljivo.
evo:


У клубу „Лазар Комарчић“ у понедељак 15. фебруар 2016. презентиран је Емитор 488. (Похвално је то што се тачно зна који је број. Али, нема те силе која би могла да израчуна и присети се колико је Беокона било до сад, и који би био редни број следећег.) Уредник је Милош Цветковић (средње слово не знамо), а одличну, веома СФ насловну страну (можете је видети, као и садржај, код Невидљивог, на


http://sfpogled.blog.com/   


сада)  насликала је Гордана Драмићанин (средње слово не знамо). Цена је 200 динара. И, узгред, ни за једног од аутора није наведено средње слово...


На почетку су три кратке приче, две су фантази, а трећа (Петрик) је реалистичка крими прича са, на крају, фантазијским отприлике кафкијанским отклоном, није СФ.


Затим иде један чланак, рекли бисмо есеј, на 9 страница, написала Аника Тесла, о неколико тема – роботима у стварности, и у историји филма, и у СФ књижевности, итд; тематски широко и разасуто. На крају је наведена литература, али, и фусноте су већ употребљене да се наведе иста та литература, а то не сме да се ради (у научном раду), не сме литература да се „прошверцује“ и у фусноте, него у фуснотама треба да буду само и једино разне узгредне примедбе и допуне за које није било места у главном тексту, а литература треба да буде у главном тексту помињана на такозвани Харвард-ски начин, овако (Шуваковић: 598) а наведена на крају; и то сређена по абецедном реду (пошто је рад штампан српском латиницом, онда, по абецедном реду српске латинице, и то, увек прво презиме аутора написано онако како се на српском изговара, дакле


(1) Bjukenen – Buchanan, Ian, and Patricia MacCormack, …


дакле не треба Бјукенен да буде у списку литературе шести, а Шуваковић први. Али је јасан напор, и за похвалу је, да се употреби литература. Али то онда треба да буде научни рад, а то значи строго усмерен на своју, једну, тему, и информативан а не на појединим местима поетски распеван, а тематски разливен на неколико праваца као река која пуно меандрира.


Потом је чланак, Драшко Рогановић, о Џокеру као негативном лику у филмовима о Бетмену, али, то је текст некако прожет хороричним ликовним прилозима, па се добија утисак, визуелно, као да је Бетмен у хорор жанру.


Затим је приказ српске антологије фантази и хорора, у издању клуба “Лазар Комарчић”, Аномалија 2, чланак потписује Урош Смиљанић, који је редом приказао све приче, ако смо добро бројали – 17 прича, и поштено наговестио (хвала!) да је само једна једина СФ, а то је, “Са оне стране реке, градови”, аутор Стеван Шарчевић.


Узгред, у Емитору 100 је била прича из Пољске, али више фантазијска и сатирична, Јацек Сјерпински, “Живот у градовима на Рави”, превео Душан-Владислав Пажђерски, та Рава је река, па, ето, тај елегични наслов мало подсећа.


Једна словна грешка у Емитору 488: на стр. 34, седми ред одозго, академска титула “доктор” треба малим словом. Не великим. Сем на почетку реченице, наравно.


Потом су прикази разних хорор и фантази дела, па приказ, на седам страница, филма Ратови звезда 7, потписује Александар Јоксимовић. Тај филм јесте СФ, али, једва, има (цела серија) врло много бајковитих елемената, због чега, ако се посматра СФ очима, испада непаметан (на много начина и на неколико нивоа непаметан).


О томе је, можемо додати, говорио још пре око тридесет и две године др Зоран А. Живковић, у дневном листу “Борба” (претходница данашњег листа “Данас”), и то, 6. октобра 1984, на стр. 19 (претпоследњој), а тај текст је изашао те исте године и  у његовој књизи Звездани екран, где тај пасус можете пронаћи на стр. 110: “Лукасово остварење тек је пука, простодушна бајка која, у крајњој линији, и није научна фантастика у неком строжем значењу”.


Уверени смо да само мидиклоријани претежу да је то, ипак, СФ.


Узгред, главни негативац у овом седмом филму је неки тип са неком кајлом, који воли рен, или се он тако некако зове.


Чланкописац посвећује доста пажње музици у овом филму. У основи доста добар критичарски рад.


Ту су још и прикази, знатно краћи, о једној Марвел-овској јунакињи, о неком хорору, о некој бајци, и, на самом крају, приказ британског СФ филма из 2015. године који би ваљда требало да се изговара Екс макина (ако је по латинском…) а не Екс махина. Приказ потписује Горан Марковић, али, не знамо да ли је то онај филмски редитељ Горан Р. Марковић, син Радета и Оливере Марковић, рођен 1946…  или је неки други Горан Марковић; у телефонском именику Београда, оном сивом из 2005, има 33 Горана Марковића, а то су само они који су власници стана са телефоном на своје име, у Београду; а колико још има других Горана Марковића… не знамо, не знамо који је, нема средњег слова… Битни сигнал о том филму је на стр. 69, мало испод средине, наиме, тај филм је углавном дијалог два-три главна лика, то би наговештавало да је типично европски СФ филм статичне интелектуалне дискусије а врло мало акције, а то би могло да значи да је досадан. Надамо се само, да неће слична судбина задесити Шкрбин филм (онај по мотивима његове приче из 1984, “Предвече се никако не може”). Movies ought to move.


Све у свему један у много чему солидан (то је успех уредника, свакако), али Емитор-без-СФ-прича, карактеристичан за ово наше време, кад су, после деценија хорористичке диктатуре у српском фандому, писци у Србији наведени да, скоро сви, једноставно напусте СФ кратку причу (и изгубе способност, вољу и знање да се њоме баве), а нема ни приказа српских СФ прича тј. дискусија о њима (јер их нема) али ни најљућа тиранија хорора (у клубу) није успела да забрани фановима да прате светске СФ филмове. Није ово лош Емитор, али, жанровски није оно што његова насловна страница обећава. Да ли је та насловна страница ипак неки сигнал да је тама полако почела да се подиже са нашег вида, и да ће СФ жанр почети да се враћа у српски СФ фандом? Или ће Тикина и Филипова „Тера“ остати једина на том правцу?


Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Emitor 488
« Reply #2 on: 19-02-2016, 00:09:58 »
ABN, kralj odokativnih besmislenih izjava: у дневном листу “Борба” (претходница данашњег листа “Данас”)
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 6.045
  • Strahoslovni domen999
Re: Emitor 488
« Reply #3 on: 19-02-2016, 00:21:02 »
ABN je na tragu nečeg ovde:

Quote
Приказ потписује Горан Марковић, али, не знамо да ли је то онај филмски редитељ Горан Р. Марковић, син Радета и Оливере Марковић, рођен 1946…  или је неки други Горан Марковић;

http://www.politika.rs/sr/clanak/201410/Pogledi/Deus-eks-mahina... ever removed.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 56.792
Re: Emitor 488
« Reply #4 on: 19-02-2016, 08:51:18 »
Kako se iz ABNovog prikaza mog prikaza Anomalije 2 naslućuje da je samo Stipanova priča SF, da dodam da mislim da je legitimno bar još nekoliko priča tamo nazvati SFom. Jedna je ona o vampiru u svemiru - a koja je i među najboljima -a druga priča pokojnog Coffina, koja je možda i najbolja. Takođe su Otova i Petrikova priča SF sigurno koliko i Stipanova. Filipova je harlanelisonovska...

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Emitor 488
« Reply #5 on: 19-02-2016, 10:02:11 »
Vidi, vidi... Nisam ni primetio da sam opet zvezda programa, mada s Emitorom imam veze koliko i Dagon s katolicima. Uzgred budi rečeno, ta je Stipanova priča pisana za Radionicu u prvoj godini njenog neveselog bitisanja, pa sam je naknadno dorađivao...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 56.792
Re: Emitor 488
« Reply #6 on: 19-02-2016, 10:57:02 »
A izašla je i u Ubiqu? Lepo si je udomio  :lol: :lol: :lol: :lol:

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Emitor 488
« Reply #7 on: 19-02-2016, 11:04:00 »
jadni smo mi ako nam je Stipan zvezda uzdanica u regionu.
U početku sam mislio da ovi iz Hrvatske namerno štampaju naše budalaštine da bi pokazali da je ovde pisanje na infantilnom nivou, ali sada više nisam siguran da je samo to u pitanju.
Nema veze, evo nama dokaza da dno nismo dotakli; u Emitoru se šepuri prikaz izdanja (koje još nije izašlo - ajde asteroide pohitaj i sravni ovu planetu da ne svodočimo i ovakvoj sramoti) sa sve halospevima i kovanjem u nebesa od strane kao književno potkovane i renomirane osobe; pohvale koje daleko nadmašuju Gulovo hvalolapljenje pokušaja pisanja njegovih drugara.
Poučen svim prethodnim, siguran sam da ni ovo nije najniže što možemo pasti...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Emitor 488
« Reply #8 on: 19-02-2016, 11:14:33 »
Bobane, tvoji kontakti s realnošću su već odavno nestali u izmaglicama nedosanjane utopije i nejasnih snoviđenja. Sve više se pretvaraš u antičku tragičnu figuru dostojnu sažaljenja.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.603
Re: Emitor 488
« Reply #9 on: 21-02-2016, 07:44:12 »
Potpuno je uobičajena (i korisna, pa otud i poželjna) praksa da se novi naslov ponudi odabranim rivjuistima još u ARC formatu, da ga po izlasku dočeka makar minimum održivog komentarskog okoliša, da ne potone u masu kao u vodu bačen kamen.


Dakle, uobičajena praksa, dobrodošla i uvek dobro prihvaćena, pogotovo ako je žanrovski prvenac u pitanju.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Emitor 488
« Reply #10 on: 21-02-2016, 15:56:58 »
Teorijski, ti jesi u pravu, ali u praksi, u ovom konkretnom slučaju, žalosno je i sažaljenja vredan istup osobe koja je akademski priznata kao aturitet da staje iza knjige koja je inventivna jedva iznad onoga što bi nastalo da se nasumično vade reči iz šešira i gradi proza.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.603
Re: Emitor 488
« Reply #11 on: 22-02-2016, 10:40:33 »
U takvim slučajevima, u praksi je uobičajeno da se i objasni kakva je tačno primedba u pitanju: da se analizira, ukaže, pokaže, argumentuje, ilustruje ili barem kopipejstuje, a ne iz prsta isisava. Ovo je postalo jedino mesto na internetu gde čovek ne sme čak ni posredno da pohvali određene domaće knjige a da ne fasuje vitriol iz priručne kofe psihotičnog domara.

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.350
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Emitor 488
« Reply #12 on: 22-02-2016, 12:49:06 »
Sigurna si da ovo nije Bobanov pokušaj reklame?  :lol:
We're all mad here.

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Emitor 488
« Reply #13 on: 22-02-2016, 12:55:35 »
sticajem okolnosti, večeras je promocija iste u klubu, pa ćemo imati prilike da čujemo argumente za i protiv... svakako će biti zabavno prisustvovati pokušajima akademski priznate literaronaučnice da opravda objavljivanje jednog ovakvog štiva.
Šteta što klub LK više ne objavljuje ovde svoj program pa ljudi ne mogu da vide o čemu se radi.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 56.792
Re: Emitor 488
« Reply #14 on: 22-02-2016, 13:05:13 »

Šteta što klub LK više ne objavljuje ovde svoj program pa ljudi ne mogu da vide o čemu se radi.

Srećom, ima gde objavljuje  :lol: :lol:


„Siva hronika“ Miloša PetrikaQuote
Datum/Vreme
 22/02/2016
19:00 - 20:00
 Lokacija
 Dom Omladine
 Kategorija
Verovali ili ne, pred nama će se 22. februara naći još jedan (specijalni!) broj Emitora, koji će u jednoj preglednoj svesci doneti kompletan rukopis „Sive hronike“ našeg i vašeg Miloša Petrika.
U pitanju je moderna for(m)a mozaičkog rukopisa. (Zbirka priča ili roman? Kako vam drago!) Šta je to? „Dosije Iks“ sreće „Malu nevestu“ i daje „Istražitelji: Novi Beograd“. Nažalost, još uvek nije serija nego „samo“ knjiga. Dođite da saznate šta je Petriku sve to trebalo i kakve su crne muke on i redakcija pretrpeli na putu pisanja i objavljivanja.
Učestvuju: Miloš Petrik, u ulozi pisca; Žarko Milićević u ulozi urednika

Boban

 • 3
 • Posts: 22.730
Re: Emitor 488
« Reply #15 on: 22-02-2016, 13:17:01 »
Znam da ima. Meni je samo žao što je klub LK procenio da je ZS postao irelevantno mesto za ovakve informacije.
Svaka vaška obaška...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.603
Re: Emitor 488
« Reply #16 on: 22-02-2016, 15:13:59 »
Sigurna si da ovo nije Bobanov pokušaj reklame?  :lol:


Pravo da ti kažem ne zanima me iz kojih to pobuda radi a još me manje zanima da li je naručeno ili nije, ali od celog foruma on to radi baš na retkim topicima koje još čitam i stvarno mi je više muka od toga.