FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTI

NEŠTO DIŠE U MOJOJ TORTVI

<< < (3/4) > >>

Kimura:
Pročitah dve priče - svog omiljenog ''Torta'' autora, Milku Knežević-Ivašković i jednog ''novog'', Zorana Petrovića.


Milkina me je priča veoma dirnula, do te mere da ću zanemariti činjenicu da prave priče (zapleti, raspleti, akcija, poentiranje) i nema, nego nam je data setna snežna emocija ili slika koja bledi. Malo ko bi ovo okarakterisao kao horor, ljubitelji sluzavo-ljigavo-krvavih zbivanja biće sigurno razočarani, mada ''DIORAMA'' u sebi skriva užas na jednom dubljem nivou.
Ko je proživeo trenutak ličnog životnog prevrata, suštinsku promenu, ono što tarot karte predstavljaju kao ''smrt'', a ja, na primer, doživljavam kao izvlačenje tla pod nogama ili ''pad u sumnju'', prepoznaće ledeni dah jedog od najmučnijih duhovnih iskustava. Svi se, koliko god da suštinu pretpostavljamo formi i bežimo u maštanja, ipak grčevito držimo obrisa naše stvarnosti. Njihovo iščezavanje može se računati kao veliki ljudski strah.


Zoran Petrović nam nudi jednu novu, savremenu i malko drugačiju Crvenkapu. Lepo, vešto napisana, predvidljiva doduše, ali u krajnjem utisku veoma simpatična.


Ovom prilikom, moram da prometim da je dobar deo pisaca iz šezdeset i neke trajno nadahnut bajkama.  :)
I Milka Knežević-Ivašković ima jednu sjajnu obradu ''Ivice i Marice'', najupečatljiviju od svih koje sam pročitala.

Kimura:
Za narednu ''Tortu'' Džek da se natera da napiše nešto sasvim novo, samo za tu priliku, a Anomander dugačku priču.


''Žena za poželeti'' je, istina, dorađena baš kako i koliko treba, ali mislim da za tigrove nije zdravo da utabanim stazama hode.


''Tišina'' ima izvanredan početak, u dve do tri rečenice nas uvodi u svet glavnog junaka, uznemirava i vuče da čitamo dalje, ali kasnije, nažalost, kao da je pisac jedva čekao da je privede kraju. Mislim da bi imala mnogo snažniji efekat da se išlo laganije, to jest da je duševna borba glavnog junaka pokazana kroz niz situacija i da su isečci iz njegove prošlosti nuđeni na parče, kroz preplitanje sa realnošću. No, to ne biva bez tridesetek hiljada karaktera.

Anomander Rejk:
Kriv sam Kimura, priznajem...rasuo sam se na nekih sto strana u životu, i onda kad je prišla Torta malo zbrzio sa jednom starom
pričom. Nema opravdanja, imao sam vremena nekoliko meseci ranije sasvim dovoljno da nešto napišem, ali sve vođen devizom ,,stići će se, ima
vremena''...ipak nadam se i da Tišina nije razočarala.
Što se tiče novajlija u ovoj Torti :
Zoran Petrović je već prilično izgrađen pisac, vešt i vrlo zanimljiv, priča jeste predvidiva ali ipak
ostali kvaliteti su pretekli.
Vesna Petković Pešić je meni lično bila otkrovenje, dopao mi se njen stil i promišljanje u ovoj priči.
Alma Zornić je takođe sasvim zasluženo ušla u ovu Tortu, ima tu nekih delova koji škripe
ali ima i dosta toga kvalitetnog i uverljivog.
Svakako se nadamo da će Torta opstati i dalje, a potrudićemo se
da tome doprinesemo koliko možemo.

Džek:
Evo da se priključim klubu krivaca; nije neko opravdanje, imao sam godinu dana fore ali pisanje nije posao na koji moraš da odeš, da ga otaljaš i zaboraviš tu smenu.
Ništa mi nije palo na um a tako to biva kada se čeka pet do dvanaest. Čak sam razmišljao da ispadnem ovaj krug pa sam se setio da sredim neku staru; drago mi je da je valjano sređena.

ratiger:
Ha! Dođe leto i letovanje i upalim kindle da pročitam nešto što nije ,,how to get to girls' hearts using Java Enterprise Edition, Hibernate and Spring 5 Framework'' i nađem Tortu 6 :)

Ukratko, pobedila Diorama. Čitam i prepoznam sličnu temu iz neke od prethodnih torti i pročačkam, nađem i setim se Fantoma. Bravo Milka, ova priča ima ono što je falilo Fantomu.

Ostale priče nažalost vrte ono što mi je smetalo u prethodnim Tortama, a Džekova je odlično isplotovana alli joj fali malo britkijeg humora.

Melju li se orasi, jal se sprema patišpanj? Oće li biti još torti?

Selam od Ratigera

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version