DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA...

"Kod teta Dubravke"-Ne primamo pijane goste

(1/4) > >>

Alexdelarge:
Jos jedna bravurozna kritika...


Zapadnjačka bahatost
Film „Hitmen”, režija Kzavije Gens; uloge: Timoti Olifant, Olga Kuriljenko... Trajanje 100 minuta, proizvodnja Francuska-SAD, 2007


Ekranizuju se romani, pozorišne predstave, novinski članci, istinite i manje istinite (polu)biografske priče, stripovi, a u nedostatku mašte poseže se i za ekranizacijom kompjuterskih igrica.
Film „Hitmen - Agent 47”, jedna je od njih. Ekranizacija istoimene kompjuterske igrice koju su na veliko svetsko tržište početkom 21. veka izbacili Danci.
U igrici, baš kao i u filmu, glavni junak je ošišani mutant, poznat kao Agent 47, koji je istreniran za izvršavanje plaćenih ubistava, čije metode variraju od suptilnih do notornih krvoprolića. Filmska adaptacija igrice „Hitmen” razvijala se nekoliko godina, producent filma, francuski reditelj Lik Beson, režiju je poverio mladom kolegi Kzavijeu Gensu, a glavnu ulogu Timotiju Olifantu (poznat iz TV serije „Deadwood” koja se emituje i na jednoj našoj TV stanici).

Filmski Hitmen je elitni ubica, smrtonosne elegancije i nepokolebljive preciznosti. Stvoren je genetskim inženjeringom, nisu mu isprogramirali emocije, osim ponosa na sopstveni posao. Ali, čak ni savršeni Agent 47 (poslednje dve brojke bar-koda istetoviranog na njegovom potiljku) nije mogao da predvidi da mu se može dogoditi „kurcšlus” - neočekivano buđenje savesti i nepoznata osećanja koja u njemu budi prelepa devojka. Nije slučajno što je ona Ruskinja, jer se ključni deo filmske radnje događa u navodno savremenoj (ali, očigledno, ne i Putinovoj) Rusiji, gde Hitmen dobija zadatak da ubije predsednika države, ali tako da se ubistvo dogodi u javnosti. Usput, Rusiju je „odglumila” Bugarska gde je ovaj koprodukcijski film i sniman.

Celokupnoj priči u „Hitmenu” je posvećeno onoliko pažnje tek koliko je nužno da akcioni prizori ne vise u vazduhu. Najveći deo filma, podrazumeva se, čine upravo akcione scene raspoređene mehanički, prema obrascu koji simulira nivoe igrice (dvoboj u moskovskom metrou, ubistvo snajperom u pravoslavnoj crkvi...). Pisac scenarija Skip Vuds Hitmenu pridodaje i ženski lik Niku (Olga Kuriljenko), bivšu predsednikovu seksualnu robinju koju Agent 47 spasava i vodi sa sobom kao mamac. Njihov odnos povremeno čak postaje duhovit, jer devojka je oličenje seksepila a glavni junak je mutant, prema reakcijama sličan neosetljivom robotu. Upravo ta nesrazmera mogla je da bude izvor komičnih situacija, da su autori poželeli da na tako nešto uopšte obrate pažnju.

Sve u svemu, „Hitmen” je kao rutinska filmsko-kompjuterska akcija mogao da naiđe na masovnije simpatije ljubitelja pucanja i krvi do kolena, da u sebi ne krije i onu nesimpatičnu dimenziju koja bi se, u najkraćem, dala opisati i kao neokolonijalna zapadnjačka bahatost. Prikaz Rusije u skladu je sa najuobičajenijim zapadnim stereotipima: ruski predsednik ima privatnu prostitutku i brata koji prodaje drogu, zapadni agenti vršljaju Moskvom, dok agenti CIA presreću čak i lokalnu policiju...

Uzgred, film prilično potcenjuje i gledaočevu inteligenciju, čak i osnovno obrazovanje (glavni junak prelazi nepostojeću kopnenu tursko-rusku granicu, a i ćirilična slova su napisana naopako...), navodeći ujedno i na pomisao kako je put od igračke konzole do smislenog i gledljivog filma, ipak komplikovaniji i zahtevniji nego što su to njegovi autori bili u stanju da predvide.

Ghoul:

--- Quote from: "doo-dah" ---...i za ekranizacijom kompjuterskih igrica.... Ekranizacija istoimene kompjuterske igrice ....
U igrici, baš kao i u filmu... ... Filmska adaptacija igrice „Hitmen” ... ...simulira nivoe igrice...
--- End quote ---


doodah is a cockteaser, eh, meho?  :wink:  :!:

počeće da mi biva simpatična, naročito nakon one sjajne poente...

Meho Krljic:
To je žena koja prosto traži da bude slomljena i pokorena snagom muževnih argumenata sile i nepravde.

Tex Murphy:
Kod prvog pominjanja "igrica" prestao sam da čitam.

Ghoul:

--- Quote from: "Harvester" ---Kod prvog pominjanja "igrica" prestao sam da čitam.
--- End quote ---


mnogo si propustio.
još ČETIRI pominjanja IGRICA dalje u textu!

volim žene koje misle i rade po maximi 'kad je bal, nek je BAL!'

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version