pa ok, ali ovo je kao neka baš priglupa nepristojnost. Npr, Pjer Burdije je radio istraživanja u vezi psovanja i neprikladnog izražavanja generalno, i uvidio da kad podijeliš društvo na tri staleža, vezanih za nivo obrazovanja i finansije, najniži i najviši psuju, a srednji se zgražavaju zbog nepristojnosti.
Samo najniži psuju kao koraks, jovana jeremić, karleuša i te fore. A pitanje je kako bi neko visoko obrazovan to odradio, ne manje vulgarno, samo ne s Jovanom Jeremić. Npr, da sisa sisu Kurtiju ili Orbanu bilo bi mnogo interesantnije.
Ja spadam u psovače, baš prilično ekstremne, moja žena često govori da misli da imam Turetov sindrom, ali za mene nije problem u tome što je iskorišćena vulgarnost u cilju političke satire, mislim da je to meni vrlo često vrlo smešno kada se upotrebi na način koji se meni dopada, nego što je em kontrproduktivno kako sam već gore napisao, em mislim da je vuglrano u tom prizemnom smislu gde se promašuje poetna i ide na najniže ljudske, jelte, porive.
Narativ o tome da je Karleušu finansirao Telekom sa dosta para za novi album mi naprosto ne pasuje u karikaturi gde Vučić sisa ogromnu sisu velike plave žene. Prvo jer ima seksualnu konotaciju pošto su oboje odrasli, dakle, po prirodi stvari odvlači posmatrača u tu stranu, a drugo jer se nije ovde Vučić prikačio na njenu sisu nego Karleuša na državnu. Tako da je meni ova Koraksova slika ružna, promašena i baš onako prostačka, što se od njega ipak ne očekuje. Bar ja ne očekujem.
Petričićeva je mnogo jednostavnija za tumačenje i, da bude jasno, približnija stanju na terenu u smislu Jovaninog ponašanja i oblačenja, ali mi se čini da je od svih stvari koje se daju kritikovati u vezi sa Pinkom i medijima nalik njemu i sistemom koji ih podržava a oni njega održavaju u, jelte, ofisu, udaranje na izgled voditeljke i poistovećivanje iste sa, recimo, striptizetom, nekako opet najprostija, najprizemnija kritika. I ispada da kola treba da se slome na nekoj ženi koja ne izgleda i ne ponaša se smerno umesto, jelte, na nečem malo kompleksnijem
Ma dobro to, nego šta sa deepfake (ili koji su već AI koristili) na P*nku?
Mnogo veći problem.
Eh, pa, da, logičan naredni korak u, jelte, potpunom inženjeringu realnosti koji radi, jelte ŽM i mediji slični njegovom. Naravno da je ovo nešto što bi trebalo zakonski regulisati što pre - dakle ne samo deepfakeove koji se prave uz pomoć naprednog sofvtera i hardvera nego generalno korišćenje zapisa i materijala svih vrsta da se nekom naruši ugled putem manipulacije zapisa, materijala, sličnosti s nekim drugim itd. - ali tako da ostane prostora za satiru i političku kritiku a da se s druge strane spreče zlonamerne maniuplacije. Naravno, tu je linija tako fina i tanka da ne samo da ovaj režim verovatno nije dorastao takvom zadtaku nego neće verovatno biti ni sledeća tri...