STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Šta smo kupili i šta želimo da kupimo

(1/9) > >>

ridiculus:
Domaće/strano, fizičko/digitalno, popusti, besplatne epizode, kvalitet usluga, eventualne carine i sve što ide uz to.

Kao i većina ljubitelja stripa, preferiram fizičke kopije, ali u nedostatku vremena i novca u poslednje vreme često se odlučujem za digitalno, kome mogu da pristupim i sa mobilnog telefona. Dakle, ovaj prvi post će biti uglavnom o tome.

Kao što znamo, glavni sajt za čitanje i kupovinu digitalnih stripova je ComiXology, ali većina velikih američkih izdavača ima svoje sajtove i na njima svoje sopstvene servise za čitanje i kupovinu. (O Francuzima i Italijanima se nisam informisao zato što ne znam jezik, ali postojeće engleske prevode takođe možete naći u okvirima pomenutih sajtova, a to važi i za mange.)

Obične "sveske" iliti pojedinačne epizode, koje su glavni oslonac američkog stripa po pravilu koštaju oko 2 dolara. Za zbirke, grafičke romane, i omnibuse cena varira, ali izađu jeftinije od zbirne cene pojedinačnih epizoda od kojih se sastoje. Mada, uvek postoje izuzeci. Cena epizode je, rekoh, dva dolara, što će reći da ne zavisi od njene dužine. Ako znate ponešto o istoriji ili strukturi serijala koji vas zanima, možete proći jeftinije. Evo, baš se čudim ovoj Kosmičkoj odiseji. 4 epizode po 2 dolara, a zbirka košta 19, i to sa popustom od 24%!!! Jeste deluxe izdanje, ali kakve to ima veze ako je sadržaj elektronski!? Dve-tri dodate ilustracije nisu vredne te razlike.

Pošto planiram da probam Marvel Unlimited (ako je moguće), na Comiksologiji sam više gledao druge izdavače. Inače, cene su iste, kupovali preko Comiksologije ili samih izdavača. Važe isti popusti. Ali, ima eventualnih razlika. Primer: Conan #0 (Busiek i Cary Nord, prolog za Konana) je besplatan preko Dark Horse Digital, a na Komiksologiji nije. Drugo, kod Image-ovih izdanja povremeno nailazim na razliku u ceni u odnocu na Komiksologiju - skuplja su na matičnom sajtu - i još ne znam u čemu je kvaka.

ridiculus:
Da ne zaboravimo da se plaća i PDV od 20% na osnovnu cenu. Bar na ComiXologiji. Na Marvelovom sajtu ga nisam plaćao, i ne znam zašto.

Nego, jel zna neko kako stoje stvari sa porezom na uvoz fizičkih knjiga?

A na ComiXologiji sam uzeo Nove bogove, reizdanje iz 1984, koje ima 2 Kirbijeve epizode po svesci i dodatu 12. epizodu. I uzeo sam American Flagg!: definitivno izdanje. Čitao sam taj deo serijala (prvih 12 epizoda), ali ovde ima dodatih stranica na početku, koje nisam video u prvom izdanju, i predgovori Ellisa i Chabona. A i ne posedujem ništa od Čejkina, pa i to da ispravim, na neki način.

neomedjeni:
Nabavka iz perioda oko Salona:


Korto uvek malo dalje
Kelti
Neonomikon
Stare furune 1


Zasad se držim papira, digitalni strip je i dalje prelako, ovaj, nabaviti.

ridiculus:
Ah, i ja bih rado, kolega neomedjeni. Držao se papira. S obzirom na okolnosti, papir kupujem samo za najodabranije naslove. A kako domaći izdavači razmišljaju više o naslovima koje izbegavam* nego o onim drugim, sve su šanse da bih morao da kupujem u inostranstvu, što opet povlači poštarinu i druge peripetije (hoće stići, neće stići?) i znatno mi otežava život...ovaj, čitanje stripova.

A ako mislite na pirateriju, pa, kupovina digitalnih stripova preko zvaničnih prodavaca ima i svojih praktičnih prednosti, ne samo etičkih (kao što je pomaganje autora!!!). Recimo, mogu isti strip da čitam i sa desktopa i sa mobilnog telefona.


*Odbrojavanje do beskrajnog smaka? Stvarno? Šta je sledeće? Krš zvani Death of the New Gods, posle koga "ništa više nije bilo isto"? (Iako nije bilo ni različito, da se ne lažemo!   :lol: ) Dobar deo Smakova tavori u prostoru ispod linije proseka, a neki se, bogami, mogu okarakteristai i kao sramota za medij, za čitaoce, za svoje autore. Nije to neko odveć lično, a nepopularno mišljenje, već mnogi koji se ozbiljno bave stripom misle isto. Final Crisis je jedini koji zaista vredi, a čak je i taj nije ništa posebno kada se uporedi sa Multiversity. Ne razumem ni izdavačku logiku. DC-jevi događaji bi trebalo da su nerazumljivi čitaocima koji ne prate pojedinačne naslove, i predstavljaju kulminaciju nečeg što je građeno mesecima ili godinama. U Americi. A kod nas postoji upadljiva disproporcija u zastupljenosti događaja i običnih naslova. Takođe, na istom sajtu - a to je onaj za Čarobnu knjigu - kažu da je "autor" Dolaska Galaktusa Sten Li!!! Pa ne bih ga od njih kupio iz principa i da ga nemam!  xuzi Da siroti Birn može da vidi na koga se vodi Saga o Mračnom feniksu...  xdrinka  Mislim, ne želim da napadam ikoga ko radi za dobrobit medija, ali ovo su neke krupne greške.

neomedjeni:
Nemojte se mučiti tražeći logiku u izdavačkom planu ČK - tamo je nema. To je izdavač knjiga koji je nesrećnim slučajem shvatio da može da zgrne nešto keša objavljivanjem stripova i preorjentisao se u hodu. A naslove biraju verovatno proučavajući neke top liste po netu.--- Quote from: ridiculus on 16-10-2018, 09:03:52 ---A ako mislite na pirateriju, pa, kupovina digitalnih stripova preko zvaničnih prodavaca ima i svojih praktičnih prednosti, ne samo etičkih (kao što je pomaganje autora!!!). Recimo, mogu isti strip da čitam i sa desktopa i sa mobilnog telefona.

--- End quote ---


Ovaj, recimo da kad bih ja na takav prokažen način nabavljao stripove svejedno bih mogao da ih čitam i desktopa i sa mobilnog. Dovoljno je samo prebaciti fajl sa kompa na mobilni i instalirati neki od programa za čitanje knjiga i stripova na telefon. Moonreader je, recimo, vrlo zadovoljavajući.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version