STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

"Pošto nemamo temu o vestima..." E, sada imamo!

(1/43) > >>

ridiculus:
Tako da više nema opravdanja, zaista!  ;)

Pošto smo to formalno rešili, mogu da pokažem na čemu radi Daniel Warren Johnson:Ovo je on sam otkrio pre neki dan na svojoj stranici u Knjizi licaTM, gde je rekao da je to iz Wonder Woman: Dead Earth, stripu koji će izaći za DC-jevu ediciju Black Label, verovatno u decembru. On i crta i piše, s Mike-om Spicer-om na koloru. Mislio sam da će Johnson dobiti da radi Thora, pošto sam razmenio par reči sa njim na tu temu, i on je tada bio planirao da pošalje Marvelu svoj predlog za jednu priču - ili možda na kraju ipak nije? - i mislim da na svetu ne postoji osoba više odgovarajuća za rad na tom naslovu. No, pričekaćemo i videćemo šta će ispasti od toga.

ridiculus:
U španskom gradu Aviles je održan festival stripa, 24. po redu, od 10-14. septembra, i dodeljene su određene nagrade, 19. po redu, koje bira žiri kritičara, i neke se odnose i na scenu van Španije - koja je, kao što znamo, prilično jaka u stripu.

Najbolji strani crtač: Sean Murphy za Batman: White Knight

Najbolji strani scenario: Tom King za Mister Miracle (a u i igri je bio i Lemire sa Crnim čekićem)
 
Ovo je za prethodnu kalendarsku godinu, pretpostavljam. Još jedna nagrada za Kinga u dugačkom lancu istih.

Za životno delo, od Španaca je nagradu uzeo Abuli. Od stranaca, ponuda imena u nominaciji je bila vrlo jaka: Chaykin, Crumb, Simonson, Talbot, Tardi. I nagradu je uzeo Simonson. On je ogroman na špansko-portugalskom govornom području. Ogroman. (Iako vrlo mali u Srbiji, čini se.)


Dokaz da ovaj post nije plod moje fokusirane mašte je ovde.

ridiculus:
Višestruki dobitnik nagrade Tandara broć (koju dodeljuje stranka kulturno-političke dezorijentacije), Brian Michael BENDIStm, rešio je da vrati Legiju superheroja u aktuelnost, kao što (verovatno) neki od vas znaju. Pre par nedelja se pojavio prvi broj uvodnog mini-serijala, Legion of Super-Heroes: Millenium. Informacije dobijene od vidovnjaka pobeglih (ali da li su, zaista?) iz tajnih bunkera tajnih organizacija opšte poznatih javnosti nagoveštavaju da se "milenijum" u naslovu odnosi na vreme koje će Bendisu biti potrebno da dođe do poente priče koju je hteo da ispriča.

Šalu na stranu, ali komentatori zaista jadikuju da u toj epizodi nema Legije. Legija superheroja je meni uvek bio jedan od najzanimljivijih superherojskih naslova, možda zbog svoje udaljenosti od naše društveno-političke realnosti. (Što ne znači da mora da bude samo forma eskapizma. Hoću da kažem, takvo nabacivanje superherojskih moći i arhetipova po meni bolje funkcioniše u tom okruženju.) Više konceptualno, nego konkretno, ali nisam ni čitao previše tih stripova (a ima ih mnogo). Svi ljudi koje znam a da duže čitaju američke superherojske stripove su (veliki) fanovi, pa su očekivanja bila možda veća nego što je trebalo.

Određen je novi tim koji će raditi na Batman-u: James Tynion IV i Tony Daniel. (link)

Ali, u meni najdražoj vesti, TKO izbacuje u oktobru novi strip, SENTIENT, o veštačkoj inteligenciji na ugroženom svemirskom brodu. Radili su ga Jeff Lemire i Gabriel Walta.Ah, da, i Tom Scioli javlja na tviteru da je završio Fantastic Four: Grand Design. Čitaćemo u decembru (ili kasnije).

Meho Krljic:
James Tynion IV i Tony Daniel su jaka ekipa. Doduše, oni su "klasičari" za razliku od Kinga al ne smeta da malo imamo i klasike. Ja volim Danielov crtež a on je i sasvim solidan pripovedač dok je Tynion IV već u ovoj podeli radio na Detective Comics i to je meni bilo sasvim dobro.

ridiculus:
Newsarama javlja da je IDW ugasio svoju ediciju nezavisnih naslova, Black Crown.

Shelly Bond's BLACK CROWN Imprint at IDW Closes

Sad, nije to neka vest koja će posebno pogoditi stripovsku javnost (ili tajna društva!) ovde - od njihovih naslova, čak i ja sam bio zaista svestan samo Lodger-a bračnog para Lapham, a za ostalo sam samo usputno čuo - ali IDW je poslednjih godina u velikoj finansijskoj krizi. Ne pokušavam da napravim dragulj istraživačkog izveštavanja od ovog posta, pa neću tražiti i nuditi dokaze, ali prilično sam siguran da je ta kompanija često prijavljivala gubitke u skorašnjim tromesečjima, i to gubitke koji nisu mali.

Što je meni uvek velika šteta, jer dok IDW ima svoj udeo u ciničnom prikupljanju novčanih sredstava čitalaca na osnovu popularnosti nekih franšiza, imaju i neka od najboljih izdanja američkog stripa trenutno ili u poslednjih 10 godina. Urednik Scott Dunbier je pokrenuo ediciju Artist's Edition, čija izdanja jesu skupa, ali su najbliža prezentaciji stripa kao respektabilne umetnosti, i to je bio prvi takav poduhvat u američkom izdavaštvu, koji su kasnije sledili mnogi drugi sopstvenim edicijama. Craig Yoe sa svojim radovima na prezentaciji starih horor-stripova je legendaran. Gabriel Rodriguez je ekskluzivno njihov, i na svakom projektu je drugačiji, bio to Locke & Key ili Sword of Ages ili The Island of Doctor Moreau. Simonson na Ragnaroku. Crtač David Wachter, u saradnji sa originalnim autorom Kevinom Eastmanom, radi verovatno rad svog života na Ninđa kornjačama, čiji glavni serijal je stigao do broja 100. Tom Scioli. Čak i Fiffe je uskočio nakratko sa jednim mini-serijalom sa G.I.Joe. Ima tu još dosta kvalitetnih ili poznatih (My Little Pony?) stripova koje nisam pomenuo ili ne znam.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version