STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Prilog metodologiji kritike stripa

(1/5) > >>

ridiculus:
Htedoh da ovo podelim na stavke, po brojevima, kao "tačka 1", "tačka 2", i tako dalje, ali sam onda shvatio da se većina tih smernica ne odnosi nužno samo na strip, već na svaki prikaz nekog sličnog sadržaja na modernim platformama (čitaj: Internet, ali često i po štampanim fanzinima). Kako bilo... najbitnija stavka bi bila:

Ne deliti ocene na one za "crtež" i "priču"!

Zapravo, ne deliti ocene na druge kategorije uopšte - ako već osećate neizdrživu potrebu da dajete numeričku ocenu, neka bude samo jedna. Strip nije ni puki zbir niti aritmetička sredina svojih elemenata. Ne pišete za Consumer Reports. (To ionako važi za svaku vrstu umetnosti koja se sastoji od elemenata drugih umetnosti.) Ali, u slučaju stripa, posebno ne deliti na "crtež" i "priču" jer te dve stvari nisu odvojene i nezavisne. Negde sam skoro pročitao izjavu da određeni strip "priča priču kroz crtež", ali to zapravo važi za svaki strip, iako većina stripova ne priča priču samo kroz crtež. Svaki pokret, svaka gestikulacija, svaka tranzicija između kadrova su deo priče. "Crtež" ne znači samo kako su likovi i stvari grafički predstavljeni. "Crtež" znači "vizuelna komponenta... priče".

Pravilnija podela bi bila na "crtež" i "scenario" - na osnovu faza u produkciji stripa - ali prilično sam siguran da 99,99% ljudi - u najmanju ruku - ne ume da apstrahuje scenario iz priloženog stripa, čak i u najjednostavnijim slučajevima (osim, naravno, očiglednih dijaloga i teksta uopšte).  Drugo, čak i to je apstrakcija, i ne ocenjuje se scenario nego njegova realizacija, tj. sam strip.

Znam da svi iskusniji čitaoci ovo već znaju - a nadam se i da oni znaju da ja znam da oni znaju... - ali ovo sam napisao zbog onih ostalih.

Hvala unapred!  xjap

džin tonik:
eh da, torpedo predstavlja najbolji primjer odnosa crtez-prica, t.j. uticaja crteza kao vizualne komponente price.

Mica Milovanovic:

--- Quote ---prilično sam siguran da 99,99% ljudi ne ume da apstrahuje "scenario" iz priloženog stripa
--- End quote ---

Ja ti nisam mnogo relevantan sagovornik za strip, jer već dugo ne pratim dešavanja u stripu, ali u čemu je problem da se iz stripa "pročita" scenario? Ne vidim šta je tu problem...

Ranije u Klubu "Lazar Komarčić" gotovo svako ko je pokušavao da nešto piše pokušavao je i sa scenarijima za stripove.

ridiculus:
Pa da, ali ti pričaš o piscima, ili bar ljudima koji pokušavaju da se bave pisanjem, a to je zapravo jako mali broj ljudi. A sa stripom postoji i taj problem što nije lako primetiti šta dolazi od scenariste, a šta je crtač sam ubacio (osim kad se radi o istoj osobi, pa nije ni bitno).

Mica Milovanovic:
Ali ti si pričao o ocenjivanju. Ocenjivanje valjda bi trebalo da rade ljudi koji imaju dublje poznavanje stripa. Nisam shvatio da pričaš o "običnim" konzumentima. Mada i tada ne vidim šta je problem da se "vidi" scenario.
O onome drugom što pominješ u odgovoru - šta dolazi od scenariste, a šta je crtač sam ubacio - to je već složenije pitanje i tu se slažem da je to dosta teško proceniti - možda i nemoguće, jer zahteva poznavanje metodologije rada svakog pojedinog tandema...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version