STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > STRIPOVI I OKO STRIPOVA

Strip album koji upravo citam

(1/732) > >>

Cornelius:
Kad već gore postoji slična rubrika za knjige, zašto mi ovde da ne napravimo našu zabavu sa sve pivom i roštiljem (mada sam vegetarijanac) i da ćaskamo o albumima koje upravo čitamo.

Evo, odande sam prebacio moj post o poslednjem albumu koji sam baš juče dovršio - Jacques Tardi i Pierre Siniac "Le secret de l'etrangleur" (2006). Album je uradjen majstorski u tipičnom Tardijevom post-eržeovskom stilu. Narativni postupak u sebi ima deliće feljtona "Adele Blanc-Sec", ali je najveći deo uradjen nalik serijalu o detektivu Nestoru Burmi. Književni predložak je Siniacov triler "Monsieur Cauchemar" (1960) koji je bio inovacija u žanru, jer je čitateljima nudio tri kraja. Siniacovi groteskni junaci i subverzivan humor, savršeno se uklapaju u Tardijev svet junaka na ivici stilizacije i dekora na ivici realizma.

Danas sam nabavio "Tajnu istoriju" 6 i 7, kao i "Arcanes" 5 Bojana Kovačevića, kao i jedan stari Macanov Star Wars sa Čubakom i vazda nekih crtača. Ali, o tome po čitanju.

marlowe:
Eh. Moram nabaviti Etranguleura. Jel' to izlazilo kao neke novine?

Duh_koji_hoda:
Evo upravo sam ponovo procitao Millerov run na redovnom Daredevilu... Tu je sve, sve ono sto je Frank posle postao, tu je Ronin, Dark Knight, Year One, pa mozda cak i Sin City... eh Elektra, Elektra, jednostavno ne mogu da odolim i stalno se izova i iznova vracam... a bilo bi lepo da se i Frenki jednog dana vrati....

Cornelius:
Ne, Marlowe. Etrangleur je direktno izašao kao album. Ali ima na početku desetak strana koje izgledaju kao novine i koji pričaju o istim dogadjajima, ali iz drugog ugla. Sve je uradjeno vrlo vešto, sa više početaka i sa tri kraja.

Meho Krljic:

--- Quote ---a bilo bi lepo da se i Frenki jednog dana vrati....
--- End quote ---


Videvši šta je uradio sa All Star Batman & Robin, ne bih prizivao ovu mogućnost. Samo nam još treba upropašćavanje Elektre na svu ovu patnju....

I ja sam vegetarijanac pa trenutno čitam regularan Sandman run, valjda iščekujući da ga Beli Put dopremi (tj. nastavi da doprema) na srpskom.... Bože, kakav strip, uvek se iznova šokiram:

1) Što Gejmen nikada pre ili posle nije napisao nešto ovako dobro

2) Što je ovo izlazilo za DC u isto vreme kad i gomila neopisivo odvratnog smeća

3) Što je toliko natrpano filosofijom i kojekakvim inteligentnim referencama da bi po svim pravilima ovo trebalo da bude megapretenciozna, nečitljiva hrpa mudrolija. A nije, nego je zarazan, za čitanje lak a opet dubok strip... Eeee... ne prave takve danas...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version