Author Topic: Srpsko-Ruske investicije  (Read 46919 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

• 3
Srpsko-Ruske investicije
« on: 12-05-2008, 11:19:15 »
Matematika kaže da su u ovom trenutku srpske investicije u Rusiji tri puta veće u zbiru nego ruske u Srbiji.
Šta nam to govori?
Da je brak sa Rusijom još jedna paralaža u srpskoj svakodnevici.
Da se treba boriti protiv Rusije svim silama jer nas je ona u poslednjih 200 godina izdala kad god je mogla, da smo joj uvek bili pridodatak za potkusurivanje sa Zapadom.
Ne treba nam gasovod za smešnih 400 miliona evra godišnje. Prihodi od putarina na putu Beograd-Niš su mnogo veći.

Treba da se osvestimo i okrenemo na pravu stranu, da jednom za svagda završimo sa ruskom iluzijom koja u svakoj generaciji izazove pomamu i posle veliko razočaranje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #1 on: 12-05-2008, 11:31:41 »
Hm, ovo definitivno ne spada u moj fah, ali zar ona divljačka bombardovanja Srbije od strane """saveznika""" u prošlom vijeku, dakle Amerikanaca, Engleza, Francuza, Nijemaca i inih, dakle zar ta bombardovanja ne bi mogla da se, barem malo, okarakterišu kao izdaja Srbije od strane onih zemalja koje čine institucije u koje je APSOLUTNO NEOPHODNO da što prije uđemo, dakle od strane Evropske unije i NATO pakta?

Boban

• 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #2 on: 12-05-2008, 11:46:12 »
Znate li šta znači kada sve zemlje ex-Yu budu u EU bez granica, ako takvo carstvo uopšte opstane dovoljno dugo.
Dakle, ja sam skeptičan, ali, razgovora radi, zamislimo šta nam to pruža.
Tržište bez granica.
Mogu svoju robu da nudim i prodajem u bilo kom delu Evrope, a pošto radim knjige mogu da ih prodajem gdegod ima Srba.
Recimo, 300000 Srbo-Hrvata u Beču su potencijalno moćno tržište.
Niko ne može da me spreči da, ukoliko imam pare, kupim prostor u Beču i otvorim srpsku knjižaru, a ne da zavisim od dvojice nakupaca i EvroĐuntija koji gura samo svoje stvari.
O prodaji u Hrvatskoj da ne pričam.
Ulazak u Evropu znači tržište bez ograničenja.
Ja to tako vidim.
A koja mi se zastava vije na gradskim zidinama i kome idu pare od poreza, pa zabole me. Potpuno mi je svejedno da li će zgradu da napravi srpski tajkun ili austrijski ako će da zaposli naše ljude.
Recimo, Merkator... 4000 ljudi radi tamo, ubire se ogroman porez  i zašto pljuvati merkator. Da bi postojao samo Mišković koji je mnogo skuplji od Merkatora i nudi mnogo slabiju uslugu. Zašto bih ja bio lažni patriota i davao miškoviću pare umesto da zaradu uzima Slovenac.

Ono što ljudi ne kapiraju ovde jeste da je u savremenom svetu moguće iz nekog posla odneti tek nekoliko procenata prometa, apsolutno najviše 10. Dakle, 90% obrta i love ostaje na teritoriji gde se nalazi objekat ili posao. Pa boli me kurac ko stavlja 5% profita u džep. Ali zaista.

Užasno je videti koliko ljudi je opčinjeno idejama koje su primerene zaostalim seoskim sredinama, a ne građanskom razmišljanju.

Ili izgradnja puteva, kao posle graditelji ubiraju putarinu. E, pa neka mi neko napravi pet mostova u Beogradu i neka mi zauvek naplaćuje prelazak preko njih, to mi je jeftinije nego da čekam da se sklepa srpska konstrukcija i da trećinu radnog dana provedem u automobilskim kolonama.

Antonius

• 4
  • 2
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #3 on: 12-05-2008, 12:12:18 »
Quote from: "Boban"
...Znate li šta znači kada sve zemlje ex-Yu budu u EU bez granica, ako takvo carstvo uopšte opstane dovoljno dugo.
Dakle, ja sam skeptičan, ali, razgovora radi, zamislimo šta nam to pruža.
Tržište bez granica.
Mogu svoju robu da nudim i prodajem u bilo kom delu Evrope, a pošto radim knjige mogu da ih prodajem gdegod ima Srba.
Recimo, 300000 Srbo-Hrvata u Beču su potencijalno moćno tržište.
Niko ne može da me spreči da, ukoliko imam pare, kupim prostor u Beču i otvorim srpsku knjižaru, a ne da zavisim od dvojice nakupaca i EvroĐuntija koji gura samo svoje stvari.
O prodaji u Hrvatskoj da ne pričam.
Ja to tako vidim...

Ne samo ti. I stručnjaci vide apsolutno isto. :) Dakle, tvoja tvrdnja stoji.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #4 on: 12-05-2008, 12:47:17 »
Meni ne smeta bilo ko da ulaze pare, pa i Rusi. Ali ne da u cenu ugradjuju veto u SB. NIS treba prodati na tenderu.Pa ko ponudi vise, njegov je.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Black swan

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #5 on: 12-05-2008, 14:56:56 »
neka rusa

čujem kupuju sve i svašta

skočila cijena zemljišta oko Crne Trave  :!:  :!:

poslat ću vam pismo iz afričke zemlje safari zbogom žohari  :evil:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #6 on: 12-05-2008, 15:08:42 »

Ja to tako vidim.

Naravno, ne za sve. Trziste bez ogranicenja za mocne zemlje. Za siromasne zemlje, sve i dalje ostaje ograniceno (kako im mocnici odrede). Kada poredimo buducnost Srbije u EU, ne treba je porediti sa sudbinama Nemacke, Engleske i Francuske, nego Rumunije i Bugarske. Uzmi u obzir Rumuniju. Usli su u Evropsku uniju i prosecne plate su im 350 evra. Strane firme koje ulazu u Rumuniju imaju muke da nadju lokalne strucnjake, jer su svi lokalni strucnjaci zbrisali na Zapad.

Tvoja prica sa prodavnicom u Vijeni je sasvim moguca, ali to nece nista izmeniti u ekonomiji zemlje.

Potom, istina je da ne bi trebali da se oslanjamao (u potpunosti) na Ruse, jer su nas preprodavali kad su mogli. Isto su sa nama radili i svi ostali mocnici. Znaci, ostati u dobrim odnosima sa svima, ali ni sa kim u ekskluzivnom paktu.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #7 on: 12-05-2008, 15:59:59 »
Boban nema pojma! Boban nema pojma!
Njegove vizije su s televizije!
Kad bi bar malo znao racun onda bi video da su tih 5% sve sto je u igri. Nosim gace iz Bangladesha - sav profit je u njima, a obrt ostao u Bangladeshu. I Bobanove knjige da ih citaju SrBangleri.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

drf

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #8 on: 12-05-2008, 17:11:18 »
Riječ je o povjesnom nesporazumu.

Srbi misle da će u EU raditi isto a primati bar 1000 evra.
EU misli da će Srbi raditi mnogo više a primati 200 evra.
list-rujanski.com

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #9 on: 12-05-2008, 17:40:15 »
Pre dve godine bila je ogromna halabuka oko Direktive Bolkenstajn. Taj dodatak u EU Ustavu davao je mogucnost Zapadnim preduzecima i privatnicima da angazuju strucnjake (ili najobicnije sljakatore) iz istocnih zemalja, da ih dovedu u svoju zemlju i da ih placaju po tarifama zemalja iz kojih su dosli radenici, pod uslovom da misija ne traje duze od 7 dana. Posle toga ovi moraju da izadju iz zemlje u kojoj gostuju, pa da se ponovo vrate na rabotu.

Direktivu nije smislio poljski, ceski ili bugarski politicar, nego holandski. Tako Zapad moze cak i u svojoj zemlji da placa strane radnike (iz siromasnijih zemalja) jos manje nego najlosije placene radnike kod kuce.

Zar neko moze da poveruje da su ekonomski uspesne zemlje EU resile da svoje bogatstvo podele sa siromasnim zemljama?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #10 on: 12-05-2008, 19:08:44 »
Corneliuse ti bese zivis u EU? Kad se uzmu i prednosti i nedostaci EU, pretezu li dobre strane ili je to neka tamnica naroda? Muku mu ljutu, nije sve valjda tako crno ?

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #11 on: 12-05-2008, 23:30:02 »
Quote from: "Alexdelarge"
Corneliuse ti bese zivis u EU? Kad se uzmu i prednosti i nedostaci EU, pretezu li dobre strane ili je to neka tamnica naroda? Muku mu ljutu, nije sve valjda tako crno ?

Nije nigde sve crno, ni u EU, a ni u Srbiji. Sve zavisi šta se hoće u životu. Ono o čemu ljudi iz siromašnijih zemalja najčešće govore, jesu zarade u Zapadnim zemljama. Tako da se desi da budu razočarani kada vide da se ne zaradjuje toliko, ili da se zaradjuje, ali da su troškovi tako veliki, da se živi od plate do plate. Puno zaradjuju samo bogataši, a njih je u Francuskoj 10 % (administrativno je bogataš svaki onaj koji zaradjuje više od 3000 evra mesečno), 30 % živi na ivici bede, a ostali, većinom, zaradjuju prosečnu platu od 1600 evra mesečno. Medjutim, takav odnos bogatih i onih drugih postoji i u siromašnijim zemljama.

Bolji je odnos gazde prema zaposlenom, ne zato što su gazde bolje (oni su svugde psi), nego što se plaše sudova i plaćanja odšteta. Medjutim, ni to baš nije uvek tako. Kada preduzeće hoće nekoga da izbaci bez nadoknade, oni mu ponude posao u Kini ili Jermeniji za 200 evra mesečno. Kad odbije, oni ga legalno otpuste. Državna berza rada je pre dve nedelje ponudila posao za inženjera informatike u južnoj Indiji za 160 evra mesečno, bez zdravstvenog osiguranja. Proizvodnja se sve više delokalizuje, ali ne u evropskim zemljama, jer su Rumuni, Bugari, Srbi i Hrvati preskupi. Delokalizuje se u Kinu, gde je nadnica jednog radnika za 90 % manja nego u Francuskoj.

Ako te ne zanima samo zarada, onda su zapadne zemlje vrlo interesantne. Duhovna i kulturna baština, dogadjanja, kreacija, otvorenost ka svetskim kretanjima, mogućnost saznanja i to možeš da odabereš. Naravno, nije džabe, ali je podnošljivo. Opšti kvalitet javnog života je bolji, jer je država primorana da daje lovu na čišćenje, pranje, restauraciju, transport, puteve, itd. Nema rata, bar ne kod kuće. Napadaju se slabije zemlje...

Ovo svi već znaju, ali kada je čovek u siromašnoj zemlji, kada je deprimiran i kada gleda strane TV programe, ima utisak da su svi carevi napolju. Mada je i njemu jasno da nije tako. Ali, šta ćeš, to je ljudska priroda.

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #12 on: 24-05-2008, 03:41:22 »
Iako upadam na već zapostavljenu temu, ne mogu da ne odolim da se zapitam: EU da, ali na koji način i ko bi trebao da predvodi taj proces ulaska Srbije u EU?

Ajde i da preskočim ''način'', mada je suludo odricati se Kosova i Metohije i u kulturno-identitetskom( sama suština srpske nacije) i u ekonomskom smislu( 14 milijardi tona uglja, bez koje smo pusti kao Japan, potpuno bez sirovina, a one sve zajedno vrijede 400 milijardi evra, mi bez sirovina ne možemo da izdržimo, osim ako ne počnemo da sami sebe zagađujemo nuklearnim elektranama). Ali da napomenem da je evro-kredit za dosadašnje zemlje kandidate bio 10 milijardi, dakle 40 puta manje, što znači da neko ovdje ne zna da računa.

Šta još ne znaju da računaju naši stručnjaci?

Prvo, 2000. godine spoljni dug Srbije je bio 1444 dolara po stanovniku, danas je 3300 i dalje se penje, bez namjere da se neki dugovi vraćaju.

Drugo, spoljno-trgovinski deficit je svake godine veći od 3 milijarde, a manji od 10 milijardi dolara, što na duži rok ne može niko da izdrži a kamoli Srbija.

Treće, dok u EU sve države imaju 80% domaćeg kapitala u centralnim bankama zemlje, u Srbiji su sve centralne banke u većinskom stranom vlasništvu, čime smo i formalno žrtva neokolonijalizma. Slovenija koja nam je kao uzor ima ispod 10% stranog kapitala u svojim bankama, i to samo u NLB banci, koja je 34% deonica prodala 1997. godine za pola milijarde dolara, dok smo mi 2002. (poslije 1 godine, za razliku od slovenačkih 6 godina tranzicije, oni su čekali dok nisu podigli sopstvene banke na noge reformom čitavog bakarskog sektora) prodali naše banke za po 5 miliona dolara. Ekonomska izdaja par exelence, ali nekima je još paučina na očima zvana ''Evropa nema alternativu'', rečenica koja izlazi iz usta upravo onih koji uništavaju srpsku ekonomiju rasprodajući pradjedovinu iliti porodično srebro, bez stvaranja ničeg novog.

Četvrto, obećali su nova radna mjesta, a 2000. godine bilo je 2 100 000 zaposlenih, danas ih ima 2 000 000, dakle 100 000 manje.

Peto, 2006. godine Dinkić je kao ministar finansija potrošio 35% više novca nego što je Srbija zaradila. To znači da je plata bila veća 35% nego što je trebala da bude. To je samo rekord u ovih 8 godina, a uvijek je oko 20% potrošnja veća od proizvodnje, što će reći da osim što trošimo pradjedovinu, sada smo počeli da trošimo i resurse sopstvenim praunucima.

Znate li šta znači kad se sadašnjih 120% potrošnje svede na 100%, na najobičniju nulu, da prosto prestanemo da budemo stalno u samoubilačkom deficitu? Standard građanja se smanjuje za 15-20 %. Ako slučajno dođu radikali na vlast i samo ostvare pozitivnu nulu poslije ovih štetočina, standard će pasti, a inače je bio vještački održavan ogromnim deficitom(5% je samoubistvo a kamoli 20-35%),  a te iste štetočine koje su i krive za taj standard bi onda izašle na ''evropske'' demonstracije i demonstrirale same protiv sopstvenih grešaka.

Ostalo je još samo 5-6 velikih kompanija da se privatizuju i poslije toga više nema ničega, mi ćemo biti nula, potrošićemo sve što je sagrađeno u zadnjih 60 godina, bićemo afrikanizovani u sred Evrope, parije najobičnije....
Današnji ekonomski ''ekspreti'' koji vrše vlast su paraziti i štetočine najgore vrste, i ako neko misli da će tako ući u Evropu, najobičnijim nihilističkim gaženjem ove zemlje, onda nemam šta da mu kažem...
Vi ste gospodo pali na jednu veliku šargarepu zvanu ''Evropa nema alternativu'', iza koje se krije neodgovorno državništvo i još neodgovornije održavanje ekonomskog sistema. I što je najgore, povući ćete čitavu Srbiju sa vama u pakao.

Boban

• 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #13 on: 24-05-2008, 05:13:32 »
Mislim da si mnogo površan.
Očigledno ti glavu pune radikalske račundžije.
Dinkić je nešto najbolje što je Srbiji moglo da se desi.
Ta fora oko naizgled nerealnog povećanja plata je posledica eliminisanja sive ekonomije; tj, meni je pre toga plata bila zvanično minimalac a uzimao sam koliko sam hteo, a sada imam zvanično 5x veću platu a primam isto ili manje.
Što se kosova tiče i tih biliona milijardi uglja, to je samo mit. Vidiš, na Mesecu ima sirovina zilion puta vrednijih nego na Kosovu, ali niko ih ne eksploatiše jer se ne isplati. Taj ugalj bi se isplatio kada bi Kosovo bilo prazno i kada ne bi trebalo u taj realno najnerazvijeniji deo Evrope upumpavati milione evra dnevno.
Srbiji je Kosovo uzeto iz dva razloga: prvo, Srbija ne može više da ga servisira; drugo, amputacijiom Kosova Srbija se spasla albanizacije. Pre 30 godina šiptarska sela su bila oko Valjeva i oko Niša, a u Beogradu ih je bilo preko 50000. Šiptari, da udu u sistem Srbije sa svojih 800000 petantnih glasača bili bi prvo u situaciji da ništa ne može da se odluči bez njih, a drugo, za 30 godina bili bi prosta većina u Srbiji i ladno bi mogli da je preuzmu, a Srbi bi bežali u Vojvodinu koju bi možda nekim trikovima uspeli da ocepe i spasu. Dakle, za Srbiju je Kosovo rak rana i amputacija je neophodna, eventualno se može izvući neki kvadratni metar odande ali ništa više od toga.

Ne možeš porediti Srbiju i Sloveniju, ova druga praktično vladala Jugoslavijom i decenijama postavljala zakone o ekonomskim odnosima koje su nju bogatile a ostatak siromašile (čuveni zakon o izvozu u pograničju koji je Srbiju 30 godina držao u vazalnom položaju u odnosu na Sloveniju -  mogla je izvoziti direktno samo u susedne države: Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Albaniju a Slovenija u Italiju i Austriju). Srbi su uvek bili glupi i uvek je neki gologuzan dovođen na vlast koji je za nekoliko stanova i privilegije zanemarivao državnu politiku. Uvek bilo i biće.

Radikali na vlasti sa ideologijom koju imaju i resursima sa kojim raspolažu mogu samo da isklešu krst Srbiji na grobu u koji će je zakopati.

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #14 on: 24-05-2008, 10:56:17 »
Jedan mladi svedski bankar je dao zanimljiv intervju u vezi finansijskih sistema i investicija u Srbiji: http://www.balkanmagazin.net/kolumna/finansije/srbiji_ne_preti_kriza.xhtml

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #15 on: 24-05-2008, 14:43:54 »
Bobane, ti ili debelo demagogišeš ili ne znaš šta pričaš. Odmah si me optužio da sam radikal, to je dovoljno da odbijem da odgovaram uopšte na tvoj post, ali ovaj put ću ti progledati kroz prste.

da, čak i Bad copy ga vole. Pogledaj pjesmu ''Dinkiću care'' na youtube. Obožavaju ga

Ta fora oko naizgled nerealnog povećanja plata je posledica eliminisanja sive ekonomije; tj, meni je pre toga plata bila zvanično minimalac a uzimao sam koliko sam hteo, a sada imam zvanično 5x veću platu a primam isto ili manje.

pa u tome i jeste problem. čovječe božiji!

Ranije kad je potrošnja premašivala proizvodnju znalo se da će to pokriti siva ekonomija. Danas više nema crnog tržišta, a deficit je još veći, a sada nema više šta i ko da ga pokrije. Gastarbajterski fondovi to ne mogu.
Dakle, opet ponavljam, trošimo resurse budućih pokoljenja i to sam jasno pokazao.

Što se kosova tiče i tih biliona milijardi uglja, to je samo mit. Vidiš, na Mesecu ima sirovina zilion puta vrednijih nego na Kosovu, ali niko ih ne eksploatiše jer se ne isplati. Taj ugalj bi se isplatio kada bi Kosovo bilo prazno

I? Je li to neki problem? Hrvatima nije bio problem isprazniti Krajinu, Česima Šleziju, mi sami smo ispraznili Vojvodinu.... dakle o čemu mi pričamo? Ti potpuno zatvaraš alternative jer je samo TRENUTNO takva situacija. To je takav vid NEVJEROVANJA U BUDUĆNOST I PROGRES da nemam riječi. Ako neko vjeruje u napredak ne može da ne vjeruje u vraćanje Kosmeta. Ali to je opet shizofrenija od koje pate ldpoliki pokreti....

Dakle, za Srbiju je Kosovo rak rana i amputacija je neophodna, eventualno se može izvući neki kvadratni metar odande ali ništa više od toga.

da se ne pravimo blesavi i zagađujemo politiku nepolitičkim kategorijama: Srbija će vratiti Kosmet na isti način kao što je Velika Britanija vratila Foklandska ostrva. To je državništvo, sve ostalo je zagađenje politike.

Drugo, ti podrazumijevaš da zajedno sa državom Kosovo uđeš u EU, gdje se granice praktično ukidaju i niko više nikoga ne može da spriječi gdje će da živi, i tako sačuvaš ostatak teritorije? Pa ako su granice olabavljene, niko ne može da spriječi Albance u pohodu na Zapad.

U EU postoji nešto sasvim jednostavno - ljudska prava. Dakle niko, APSOLUTNO NIKO ne može da proguta Srbe, ako se oni nalaze u Evropskoj Uniji. Niko ne može da ih otjera nigdje. Kako to mogu Albanci da urade u okviru evropskog prava, ajde molim te da mi objasniš? Za nekog ko toliko vjeruje u evropske vrijednost i veliki EU prosperitet, mnogo si ciničan prema stanju ljudskih prava u toj Uniji. POnavljam, niko ne može nikoga da maltretira u EU, i to je valjda jedan od razloga ulaska u tu Uniju. Dakle, nemoj da podmećeš nekog šiptarskog Levijatana koji će nas progutati. To je nemoguće u EU, jer AKO JE MOGUĆE, ŠTA ĆE NAM EU? Njena poenta je mirna koegzistencija svih naroda članica.
U EU, granice ne mogu da spriječe previranja, samo pravo može da spriječi previranja i ekspanziju bilo kog naroda. I budimo iskreni, ovo je još jedan dokaz da vi itekako ne vjerujete u EU i održavate se na vlasti pričama o babarogi babaslobi.

Ne možeš porediti Srbiju i Sloveniju

Sloveniju su Dinkić i kompanija postavili kao uzor, a meni je svejedno koju ću državu da koristim, čak ni Rumunija, Bugarska i Albanija nisu uradile sa bankarskim sektorom ono što je Dinkić uradio a Vlada Zorana Đinđića mu dopustila.
Dakle, prosto u najboljem Slobinom priručniku demagogije, prostom logičkom greškom eristike ti napadaš nepobitnu činjenicu da čak ni ALBANIJA nije to uradila.
Rumunija npr je prodala svoju banku tek u 14. godini tranzicije za preko 3,5 milijarde evra, ponavljam, mi smo je prodali za 5 miliona iliti o, 005 milijardi evra, e RUMUNIJA, koja nije imala 'ljeba da jede je mogla da čeka 14. godina, ne pravi se lud, čovječe....
Trenutno je stranog kapitala u rumunskim bankama oko 33%, i oni to smatraju PROBLEMOM, a ti ne smatraš problemom strani kapital od preko 50% u Srbiji? E pa SUPER.

Srbi su uvek bili glupi i uvek je neki gologuzan dovođen na vlast koji je za nekoliko stanova i privilegije zanemarivao državnu politiku. Uvek bilo i biće.

Bad Copy - ''Dinkiću care''

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #16 on: 24-05-2008, 15:00:44 »
Quote from: "Cornelius"
Jedan mladi svedski bankar je dao zanimljiv intervju u vezi finansijskih sistema i investicija u Srbiji: http://www.balkanmagazin.net/kolumna/finansije/srbiji_ne_preti_kriza.xhtml

najobičnija propaganda, sjećam se da je prije par godina Vashington Post pisao o preminulom Augustu Pinočeu, čileanskom fašističkom diktatoru koji je zaklao Salvadora Aljendea prije 30 godina, dakle o Pinočeu predvodniku vojne hunte su pisali hvalospjeve samo zato što je dozvolio Miltonu Friedmanu, inače božanstvu kome se klanja Mlađan Dinkić, da izvrši prvu neoliberalnu tranziciju koja je obogaljila zemlju. Ne znam sad tačno cifre, ali su mnogo gore od tranzicije u npr Izraelu gdje je sa 8% siromašnih, danas poslije tranzicije taj broj narastao na 35%. Dakle, blago nama sa Miltonom Friedmanom, koga je poslušao fašista na vlasti, čovjek koji je na fudbalskim stadionima poklao na hiljade disidenata, a onda otišao u Vladu i privatizovao čak i obdaništa i osnovne škole. E tom tiraninu je Vashington Post lio suze kad je umro, kako je divan i ''liberalan'' bio. A za Friedmana, Dinkićevog boga, mora se napomenuti da su američki univerziteti pokrenuli istragu i htjeli zbog toga da mu oduzmu profesorsku titulu, tako je divan to liberal bio, ali su ga  naravno Ronald Regan i njegov tadašnji državni sekretar Donald Ramsfeld tada spasili.

Srbija malo trguje sa SAD – samo četiri procenta njenog ukupnog izvoza otpada na najjaču privredu na svetu.

A ostatak trgovine je sa zemljama koje će biti pogođene krizom na svjetskom tržištu. Dakle, najlicemjernija zamjena teza, kao mi trgujemo 4% pa nam neće biti ništa. Ali mi trgujemo sa EU 55%, a EU trguje sa SAD barem 50%, što znači da će nas da udari itekako, to je talas, a ovaj Šveđanin laže isto kao i Washington Post, pa zna se za koga oni pišu ove gluposti....

npr u Francuskoj samo 10% stanovništva imaju platu 3000 evra mjesečno, a prosjek je 1600, dakle ostali grcaju u dugovima, a ovdje neki misle da će kad uđu EU da imaju plate 2000 evra. ALi Francuska je došla do 1600 evra poslije 100 godina ekonomskog rasta, ali kome objašnjavati - Bobanu? Nema vajde...

dobro je drf rekao
''Srbi misle da će u EU raditi isto a primati bar 1000 evra.
EU misli da će Srbi raditi mnogo više a primati 200 evra.''

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #17 on: 24-05-2008, 16:44:20 »
Quote from: "Albedo 0"

Ali mi trgujemo sa EU 55%, a EU trguje sa SAD barem 50%, što znači da će nas da udari itekako, to je talas, a ovaj Šveđanin laže isto kao i Washington Post, pa zna se za koga oni pišu ove gluposti....

EU ne trguje sa USA barem 50 %. Od celokupnog izvoza EU na USA otpada 4 % (podaci su briselski). Mozda Svedjanin laze o nekim stvarima, ali ti ocigledno nemas pojma ni o cemu, nego lupetas iz sve snage. Zato, Albedo 0, nemoj da ti je i znanje "0", nego knjige u sake, pa na ucenje. Posle dodji da razgovaramo.

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #18 on: 24-05-2008, 19:28:19 »
Ja nisam rekao izvozi, ja sam rekao trguje, valjda znaš da čitaš....

http://ec.europa.eu/trade/issues/bilateral/countries/usa/index_en.htm

The EU and US a responsible together for about two fifths of world trade. Trade flows across the Atlantic are running at around € 1.7 billion a day. In the year 2005, the total amount of two-way investment was over € 1.6 trillion. The overall "transatlantic workforce" is estimated at 12 to 14 million, of which roughly half are Americans who owe their jobs directly or indirectly to EU companies. In the year 2006, exports of EU goods to the US amounted to € 269 billion, while imports from the US amounted to € 178 billion. Concerning trade in services, EU exports to the US amounted to € 123 billion in 2004 while EU imports from the US amounted to € 116 billion.

The two economies are INTERDEPENDENT to a HIGH DEGREE (JASNO?). Close to a quarter of all EU-US trade consists of transactions within firms based on their investments on either side of the Atlantic. The transatlantic relationship defines the shape of the global economy as a whole as either the EU or the US is also the largest trade and investment partner for almost all other countries.

Being the largest players in global trade, the EU and the US are committed to cooperate both politically and economically, be it on bilateral issues or in the multilateral framework of the World Trade Organisation (WTO).

http://www.eurunion.org/profile/facts.htm

Among the Member States, and as for trade in goods, the United Kingdom (34 billion euro or 27% of total exports and 22 billion or 19% of imports in 2005) and Germany (19% and 16% respectively) were the largest traders of services with the USA. The largest surpluses were registered by the United Kingdom (+12 billion), Greece (+5 billion) and France (+4 billion), and the largest deficits by Ireland (-15 billion) and the Netherlands (-1 billion).

The EU and the USA jointly represent 10 % of the world’s population and account for roughly 40 % of world trade and over 60 % of world GDP.

0 jesam, ali pojma imam

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #19 on: 24-05-2008, 21:56:26 »
Iako upadam na već zapostavljenu temu, ne mogu da ne odolim da se zapitam: EU da, ali na koji način i ko bi trebao da predvodi taj proces ulaska Srbije u EU?

Kako ko? Pa Krkobabici. Otac i sin. Perspektivni mladci.
Nacin? Najpre, ratifikovati SSP, isporuciti ostalu cetvoricu Haskom Tribunalu i onda korak po korak ispunjavati uslove. I skruseno ih moliti da nas ovako neoprostivo tupave uopste prime.

Dalje, zabraniti kartografima srpske provenijencije iz Hrvatske , Bosne i Crne gore, da svoje vukojebine, zapizdine , pustopoljine i slicne toponime uguravaju na mapu Srbije,i izazivaju ratove , samo da bi rekli kako zive u Srbiji.

Kako je demokratija u krizi, a narocito u Srbiji, gde je zapravo i nema, predlazem da se ogranici pravo glasa. Opste pravo glasa,kakva li je to samo uncutarija. Svima onima koji su nepismeni, koji nisu zavrsili osnovnu skolu i osobama koje imaju  vise od 70 godina treba zabraniti da glasaju. Zasto ? Zato sto su glupi i senilni. Ko nije savladao Poznavanje prirode i drustva, OTO ili Domacinstvo ne moze i ne sme da se bavi ozbiljnijim pitanjima.

I jednom za svagda raskrstiti sa tim ugljem, Kolektivnim Secanjem (kakva gnusna laz, vecina ljudi ne moze da se seti ni sta je juce rucala)i slicnim mitovima.

Nema vece gluposti nego poginuti za svoju domovinu. Domovinu cine ljudi, koji umisljaju da su nesto izuzetno, samo zato sto pripadaju toj domovini.

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #20 on: 24-05-2008, 23:10:59 »
Ja nisam rekao izvozi, ja sam rekao trguje, valjda znaš da čitaš....

Ma, znam ja da čitam, no ti si nešto nesiguran sa slovima i brojkama. Valjda si bežao iz škole. Evo, malo skraćeno - Bruto proizvod EU je 11.000 milijardi evra godišnje, a dve trećine EU trgovine se obavlja izmedju zemalja članica. Ostatak, odnosno jedna trećina je trgovina sa svim ostalim zemljama sveta, uključujući tu i USA. znaika

drf

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #21 on: 25-05-2008, 01:11:59 »
Autošovinizam se dobro primio.
list-rujanski.com

...

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #22 on: 25-05-2008, 13:35:44 »
Samo jedna stvar: sto bismo isli i kod Rusa i kod EU i kod USA kada mozemo da sami napravimo nesto od drzave i da oremo svoju njivu? Naravno, moras da platis reket skolskom siledziji, zvao se on EU, USA ili Rusija, nema nezavisnosti, ali moras da gledas svoja posla i moras prvo da probas sam sebi da pomognes a ne da mislis da ce neko da ti nesto da. Na kraju, Srbi su do 5 okt 2000 bili najomrazeniji narod na svetu, kako su me samo gledale prodavacice u Kaliforniji kad kazem odakle sam, pa cak i crnci koji su vozili taksi.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

drf

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #23 on: 25-05-2008, 14:47:51 »

Dinkić, Đelić i ekipa su usporili Srbiju za najmanje deceniju i odmakli je od evropskih vrednosti. Izbor izdržavanih lica za srednju klasu i pumpanje visokih plata neradnicima uvreda su sa ljude koji žive od svog rada i velika smetnja: mlad čovek gleda da se uvali na rumenu nadnicu, koja je viša nego što mu sitni privatnik može ponuditi. To je ekonoska i društvena posledica, politička je nagonsko održavanja tog broja izdržavanih kao glasača i njihovih firmi kao izvora para i moći partokratije.

Ostatak posta ti je propagandan i proizvoljan do bola. Nekad si bar cifre poštovao. Kako, bre, za trideset godina Arnauti mogi da naguraju 8 miliona? Kako 10% glasačkog tela može biti presudan faktor? Kako se na Kosmetu planira još koja TE, u stranom vlasništvu, na bezvredom lignitu? Kako to da je NATO, u stvari, sprovodio srpski plan o amputaciji gagngrene? Budi ozbiljan.
list-rujanski.com

PTY

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #24 on: 25-05-2008, 15:41:24 »
:shock:
 :cry:

Pola vremena provodim u nerazumevanju aluzija, metafora, parabola i inih referenci; šta ti je ‘rumena nadnica”?

(pretpostavljam da nema veze sa Farmerovom ‘the purple wage”?)

scallop

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #25 on: 25-05-2008, 16:49:58 »
Quote from: "Đehouva"
:shock:
 :cry:

Pola vremena provodim u nerazumevanju aluzija, metafora, parabola i inih referenci; šta ti je ‘rumena nadnica”?

(pretpostavljam da nema veze sa Farmerovom ‘the purple wage”?)

Ima veze. :wink:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

drf

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #26 on: 25-05-2008, 17:25:39 »
U pravu je moj kolega iz prijateljske i nesvrstane Amerike. Rumena nadnica je naknada podobnima što postoje. Njihov učinak ne da nije bitan, već se podrazumeva da ga nema.
list-rujanski.com

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #27 on: 26-05-2008, 01:21:41 »
pošto sam veliki poštovalac Kjubrika i Bardžesa moram da priznam da se dotični vjerovatno prevrću u grobu kad vide ko im uze nick...

Kako ko? Pa Krkobabici. Otac i sin. Perspektivni mladci.
Nacin? Najpre, ratifikovati SSP, isporuciti ostalu cetvoricu Haskom Tribunalu i onda korak po korak ispunjavati uslove. I skruseno ih moliti da nas ovako neoprostivo tupave uopste prime.

Ljubiša Savić Mauzer je počinio više zločina nego Šešeljevci, Arkanovci i Draškovićeva bagra zajedno. Tako da je gospodin Đinđić trebao PRVI da ode u Hag, to mi preko Drine znamo. Đinđićev Mauzer je tako klao muslimane po Bijeljini da se i Arkanu zgadilo.

Dalje, zabraniti kartografima srpske provenijencije iz Hrvatske , Bosne i Crne gore, da svoje vukojebine, zapizdine , pustopoljine i slicne toponime uguravaju na mapu Srbije,i izazivaju ratove , samo da bi rekli kako zive u Srbiji.

ne znaš ništa o istoriji Balkana, mada kako bi i znao kad ne znaš ni da šta je Đinđić radio prije 15 godina, a kamoli da idemo u neku dalju prošlost.... Ja počeo rat nisam.

A ako misliš na ovom gore šovinizmu i fašizmu da gradiš bilo šta, onda znaj da ne gradiš demokratiju...

Kako je demokratija u krizi, a narocito u Srbiji, gde je zapravo i nema, predlazem da se ogranici pravo glasa. Opste pravo glasa,kakva li je to samo uncutarija. Svima onima koji su nepismeni, koji nisu zavrsili osnovnu skolu i osobama koje imaju  vise od 70 godina treba zabraniti da glasaju. Zasto ? Zato sto su glupi i senilni. Ko nije savladao Poznavanje prirode i drustva, OTO ili Domacinstvo ne moze i ne sme da se bavi ozbiljnijim pitanjima.

potpuno se slažem. Otac mi je doktor nauka, majka mi je završila fakultet, ja sam završio Fakultet političkih nauka sa prosjekom 9,5 i član sam Mense sa IQom preko 156. Predlažem da ti se ograniči pravo glasa pošto si politički nepismen.

Nema vece gluposti nego poginuti za svoju domovinu. Domovinu cine ljudi, koji umisljaju da su nesto izuzetno, samo zato sto pripadaju toj domovini.

pitam se kad će Amerikanci, Francuzi, Englezi i Njemci da se sjete ovakvih umotvorina....

-------------------

Cornelius

Ma, znam ja da čitam, no ti si nešto nesiguran sa slovima i brojkama. Valjda si bežao iz škole. Evo, malo skraćeno - Bruto proizvod EU je 11.000 milijardi evra godišnje, a dve trećine EU trgovine se obavlja izmedju zemalja članica. Ostatak, odnosno jedna trećina je trgovina sa svim ostalim zemljama sveta, uključujući tu i USA.

Ja ću morati da ponovim, pošto je ponavljanje majka znanja

The two economies are INTERDEPENDENT to a HIGH DEGREE (JASNO?)

to ne znači samo uvoz i izvoz, to znači i npr vlasništvo evropskih preduzeća od strane Amerikanaca i američkih preduzeća od strane Evropljana, samo blagi prikaz je da od 3 velika filmska studija u Holivudu 2 vode Evropljani a 1 Japanci.I šta će oni da rade sad kad udara kriza u SADu? Imaće gubitke naravno, i to će biti gubici koje će morati Evropljani da pokriju, bez obzira što je riječ o holivudskim studijima...
Drugo budući da dolar čini preko 60% svjetske trgovine, onda to udara na sve zemlje od koje EU ako ništa drugo mora da uzme sirovine na kojima temelji ekonomiju... itd itd

ali pošto ti potpuno diletantski svedeš ekonomski uticaj na izvoz i uvoz, onda naravno da ćeš lupati gluposti

Kad piše da je međuzavisnost na visokom stepenu onda je to međuzavisnost u svim ekonomskim oblicima, izvoza, uvoza vlasništva.... Nemoj da sužavaš perspektivu kao konj pod punom opremom.

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #28 on: 26-05-2008, 08:58:06 »
Bravo za lekciju iz ekonomije. Zahvaljujući tebi saznadosmo da u globalizovanoj ekonomiji postoji medjuzavisnost ekonomija. Koja lekcija!!! Pošto voliš da ponavljaš opšta mesta, ne bi bilo loše da promeniš ime iz Albedo 0 u Alebdo 1. Bolje bi reflektovalo tvoj karakter.

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #29 on: 26-05-2008, 17:32:26 »
Cornelius, ne podvaljuj, ti si sa svojim Svedjaninom tvrdio da kriza u SADu ne moze da utice na EU i Srbiju, a sada se vadis na najpokvareniji nacin.

PTY

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #30 on: 26-05-2008, 19:51:15 »
A, tako... pa dobro onda. sad mi je jasnije.  

Inače, ako mene pitate, mislim da je red da država rumeno izdržava sve one za koje je i bolje da nikakvog učinka i nemaju. Ostale mogućnosti koje mi padaju na pamet su malko... nehumane.  :evil:

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #31 on: 26-05-2008, 20:18:38 »
Cornelius, ne podvaljuj, ti si sa svojim Svedjaninom tvrdio da kriza u SADu ne moze da utice na EU i Srbiju, a sada se vadis na najpokvareniji nacin.

Kada Švedjanin kaže da američka kriza ne utiče na ekonomiju u Srbiji, on hoće da kaže da ona ne utiče bitno, jer su za Srbiju bitnija kretanja u EU. Kad ja kažem da EU ekonomija ima veze sa američkom, onda mislim da to ima manje značaja nego što je uticaj evropskih članica na medjusobnu razmenu. Kad ti diskutuješ sa drugima, ti gledaš da pobediš, jer za tebe razgovor nije razmena, nego borba. Stoga, Albedo 1, eto, pobedio si me, provalio si me da lažem i ja priznajem da si ti veliki poznavalac globalne ekonomije. Bravo, majstore.  xjap

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #32 on: 26-05-2008, 20:32:46 »
pošto sam veliki poštovalac Kjubrika i Bardžesa moram da priznam da se dotični vjerovatno prevrću u grobu kad vide ko im uze nick...

Zar ne vidis da sa mojim nacionalnim bicem nesto nije u redu i da patim od krize identiteta, te sam resio da uzmem identitet osobe koja je ostvarena kao licnost. Taj delinkvent Alexdelarge, se bije, siluje, peva Singin' in the rain i slusa Betovena, pa rekoh sebi zasto ne bih bio on.

Ljubiša Savić Mauzer je počinio više zločina nego Šešeljevci, Arkanovci i Draškovićeva bagra zajedno. Tako da je gospodin Đinđić trebao PRVI da ode u Hag, to mi preko Drine znamo. Đinđićev Mauzer je tako klao muslimane po Bijeljini da se i Arkanu zgadilo.

ne znaš ništa o istoriji Balkana, mada kako bi i znao kad ne znaš ni da šta je Đinđić radio prije 15 godina, a kamoli da idemo u neku dalju prošlost.... Ja počeo rat nisam.

A ako misliš na ovom gore šovinizmu i fašizmu da gradiš bilo šta, onda znaj da ne gradiš demokratiju...

Sta insinuiras i trabunjas? Zasto bi Djindjic ubijao Bosnjake kad to niko nije  radio bolje od Milosevica, Mladica i Karadzica ? Danas se svasta moze tvrditi. Evo je tvrdim da si ti propali uzgajivac vinogradarskih puzeva, pa ti dokazuj suprotno.

Gde sam ja to tebe optuzio da si poceo rat?

potpuno se slažem. Otac mi je doktor nauka, majka mi je završila fakultet, ja sam završio Fakultet političkih nauka sa prosjekom 9,5 i član sam Mense sa IQom preko 156. Predlažem da ti se ograniči pravo glasa pošto si politički nepismen.

Ma sarmantno me zabole  za tvoje titule, ukaze i ceremonije na koje ti padas. Iz cista mira zavrsiti Fakultet politickih nauka sa prosekom 9,5 govori da je znacaj IQ-a danas precenjen.

pitam se kad će Amerikanci, Francuzi, Englezi i Njemci da se sjete ovakvih umotvorina....

Mene zanimaju pojedinci koji su nesto napravili u zivotu; ne operisem sa nacijama i slicnim apstrakcijama. Nesto se mislim, kakva bi mi satisfakcija bila da je Kosovo u Srbiji, a da sam ja poginuo braneci ga? Ako bih lezao dva metra pod zemljom, mislim da bih bio totalno nezadovoljan svojim ontoloskim statusom i Kosovo bi mi bilo zadnja rupa na svirali.
Necu da budem involviran u nesto dok ne dam svoj pristanak. Mrzitelji zivota, ne radite mi o glavi. Kakve veze ja uopste imam sa vama?

Kastor

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #33 on: 26-05-2008, 21:09:42 »
Ako bih lezao dva metra pod zemljom, mislim da bih bio totalno nezadovoljan svojim ontoloskim statusom i Kosovo bi mi bilo zadnja rupa na svirali.
Necu da budem involviran u nesto dok ne dam svoj pristanak. Mrzitelji zivota, ne radite mi o glavi. Kakve veze ja uopste imam sa vama?

:|
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #34 on: 26-05-2008, 23:48:10 »
Zar ne vidis da sa mojim nacionalnim bicem nesto nije u redu i da patim od krize identiteta, te sam resio da uzmem identitet osobe koja je ostvarena kao licnost. Taj delinkvent Alexdelarge, se bije, siluje, peva Singin' in the rain i slusa Betovena, pa rekoh sebi zasto ne bih bio on.

u čemu je razlika između Alexa de Larga i Ratka Mladića? Obojica se biju, siluju i slušaju Betovena.... Mislim u čemu je stvarna razlika? Zašto morališeš u slučaju Mladića, a ne morališeš u slučaju Aleksa? Dakle, licemjer si.
I Mladića i deLarga karakteriša ista stvar - volja za moći(Niče) ili varvarsko zdravlje(Makijaveli). Ili ćeš tu volju poštovati i u jednom i u drugom slučaju, ili je nećeš poštovati u oba slučaja. Ali nećeš moći da osuđuješ jednog, a preuzimaš nick drugog. To je licemjerno

Sta insinuiras i trabunjas? Zasto bi Djindjic ubijao Bosnjake kad to niko nije  radio bolje od Milosevica, Mladica i Karadzica ? Danas se svasta moze tvrditi. Evo je tvrdim da si ti propali uzgajivac vinogradarskih puzeva, pa ti dokazuj suprotno.

Ne moram ja ništa da tvrdim, to svako zna preko Drine, to što vi nemate O od objektivnih i profesionalnih medija koji Đinđića predstavljaju kao sveca, to je već poseban problem.
Dovoljno je reći da postoje jasni dokazi da je Đinđić osnovao Demokratsku stranku RS i postavio Mauzera za predsjednika, i učestvovao na nekoliko zasjedanja glavnog odbora stranke, a o okretanju ražnja na Palama da ne pričamo.

Zoran Đinđić, neki citati
”Mi se,takodje,zalazemo za mirno resenje,ali mir pod tim uslovima nije mir-nego kapitulacija.Dakle,mir bi i sada mogao da se postigne po cenu odustajanja od autonomije(Srpske Krajine), po cenu odrzavanja mitinga lojalnosti Srba hrvatskoj vlasti na Jelacicevom trgu…Takav mir je samo prividan mir i mi na njega ne smemo da pristanemo jer se radi o nasim zivotima''(Djindjic,Demokratija,glasilo DS,24.05.1991.).

A ako ne pristaješ na mir, za šta si onda?

”Mi smo sa dosta rezervi pristupili tom planu,jer smo videli u njemu dve namere:jedna namera da se uspostavi mir,a druga namera da se za  duzi rok,ako ne za uvek onemoguci teritorijalno povezivanje delova srpskog naroda koji zive na prostoru bivse Jugoslavije(Nasa Borba,1992)”.

Ovdje je odbio Vens-Ovenov mirovni plan i nastavio da se bori za tzv ''Veliku Srbiju''

”Da li smo mi potomci velikog naroda,da li smo zasluzili da nas vode kukavice…Sve je baceno u ponor:i patriotizam i nacionalni ponos i rad i znoj i znanje.Milosevic i njegova vlast je nevaspitano deriste koje pedeset godina vrslja po ovoj zemlji i koje treba kazniti…Uvek kada je srpski narod bio zajedno sa kraljem,sa patrijarhom,on je bio jak i pobedjivao(Nasa Borba,23,10.1996.)”.

Dakle, sa kraljem i patrijarhom  :lol:

Gde sam ja to tebe optuzio da si poceo rat?

''Dalje, zabraniti kartografima srpske provenijencije iz Hrvatske , Bosne i Crne gore, da svoje vukojebine, zapizdine , pustopoljine i slicne toponime uguravaju na mapu Srbije,i izazivaju ratove , samo da bi rekli kako zive u Srbiji.''
A sad sam pokazao da je i Đinđić itekako bio ''kartograf''.
pa ipak je on kartograf iz Bosne, rođen u Šamcu, Republika Srpska. Đinđić nije Srbijanac.

Ma sarmantno me zabole  za tvoje titule, ukaze i ceremonije na koje ti padas. Iz cista mira zavrsiti Fakultet politickih nauka sa prosekom 9,5 govori da je znacaj IQ-a danas precenjen.

ako bude postojao obrazovni cenzus, ja znam da ću ga imati. Ako bude postojao intelektualni cenzus, ja znam da ću ga imati. Stoga kad kažeš: '' predlazem da se ogranici pravo glasa. Opste pravo glasa,kakva li je to samo uncutarija. Svima onima koji su nepismeni, koji nisu zavrsili osnovnu skolu i osobama koje imaju vise od 70 godina treba zabraniti da glasaju. Zasto ? Zato sto su glupi i senilni. Ko nije savladao Poznavanje prirode i drustva, OTO ili Domacinstvo ne moze i ne sme da se bavi ozbiljnijim pitanjima.'' to govoriš meni koji sam po svemu sudeći inteligentniji od tebe, ili barem raspolažem sa mnogo više informacija.

Mene zanimaju pojedinci koji su nesto napravili u zivotu; ne operisem sa nacijama i slicnim apstrakcijama.

Zoran Đinđić je preveo na srpski jezik i napisao predgovor za knjigu Rajharta Kozeleka-Kritika i kriza, u kojoj Kozelek dokazuje da je individualizam posljedica apsolutističke države, a ne prosvećene svijesti, da su individuu stvorili apsolutistički dikatori kao npr Luj XIV, da je razum nastao u Levijatanu, ne u demokratiji.
Jedino spontano je narod, jedino što je spontano nastalo je jezik, ono što nije spontano nastalo je razum i apstrakcija koja proizvodi individualizam, a ne naciju. Nacija nije proizvod apstrakcije(koja pripada prosvjetiteljstvu) nego romantizma. Individua je proizvod apstrakcije.

Mrzitelji zivota, ne radite mi o glavi. Kakve veze ja uopste imam sa vama?

Fridrih Niče je inspirisao Bardžesa i Kjubrika, i Mišela Fukoa.
Alex de Large je takođe inspirisao filozofiju Mišela Fukoa, koji na osnovu njega tvrdi da je takozvani ''diskurs života'' najobičniji fašistički sistem kontrole, pomoću kojeg državnici manipulišu masama. ''Život'' i ''životna'' filozofija su vrhovna vlast u fašističkim društvima
Ići protiv života je u stvari čin otpora modernim sistemima kontrole koji te tjeraju da želiš da živiš, mada živiš samo kao radna snaga 10 sati dnevno, a ostatak provodiš čitajući o Alexu de Largu iako ga uopšte ne razumiješ. Alex de Large je išao PROTIV života, zato je on bio KOMPLETNA LIČNOST, jer nije dozvolio da ga život OGRANIČAVA. Život nije bio zakon za Alexa de Larga. I to su i Kjubrik i Bardžes i Fuko shvatili, ali ti si zakržljao na diletantskim kritikama nacije, pa ne kapiraš čiji nick nosiš. Još bolji primjer je takozvana moderna Paklena pomorandža - Fight club Davida Finchera, poznatog kao novi Kjubrik. Otići i oskrnaviti svoje tijelo u besmislenoj tuči a onda čak pokrenuti ''operation mayhem'' je vrhunac oslobođenja.

A ti misliš da si neka slobodna individua iako si najobičniji stvor sakriven u svojoj ''individualističkoj'' čauri, koji pojma nema šta je uopšte individualizam.

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #35 on: 26-05-2008, 23:53:24 »
Quote from: "Cornelius"
Kada Švedjanin kaže da američka kriza ne utiče na ekonomiju u Srbiji, on hoće da kaže da ona ne utiče bitno, jer su za Srbiju bitnija kretanja u EU. Kad ja kažem da EU ekonomija ima veze sa američkom, onda mislim da to ima manje značaja nego što je uticaj evropskih članica na medjusobnu razmenu. Kad ti diskutuješ sa drugima, ti gledaš da pobediš, jer za tebe razgovor nije razmena, nego borba. Stoga, Albedo 1, eto, pobedio si me, provalio si me da lažem i ja priznajem da si ti veliki poznavalac globalne ekonomije. Bravo, majstore.  xjap

Ne znam šta misliš da postigneš tim snishodljivim postovima.

Ne moram biti neki veliki stručnjak pa da znam da je SAD kičma svjetske ekonomije, i ako je ona savijena i mi pasemo travu. POtpuno je neodgovorno reći da kriza neće pogoditi Srbiju, ekonomisti itekako znaju da je globalni rast trajao od 2000. do 2007. godine i da će globalna ekonomija zabilježiti pad u sljedećih nekoliko godina, zato što je završen kapitalistički ciklus. Prosto je nevjerovatno koliko Šveđanin laže.

I umjesto da Srbija počne da se sprema na taj udar, ona sluša neke Šveđane i ne radi ništa.

Alex

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #36 on: 27-05-2008, 01:08:51 »
Šta lupeta ovaj Albeda?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #37 on: 27-05-2008, 01:51:05 »
nadam se da admini reaguju na ovakve spamere...

Loengrin

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #38 on: 27-05-2008, 02:01:45 »
:evil:
There must be a happy medium somewhere between being totally informed and blissfully unaware.

Boban

• 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #39 on: 27-05-2008, 03:52:39 »
Kao i sva verska ili navijačka pitanja potpuno je besmisleno razgovarati o političkim opredeljenjima i umišljajima.
Meni je Dinkić super. Meni je Đinđić bio super.
Kosovo me ne zanima. Ćirilica me ne zanima.
Zabranio bi sve sekte, računajući i Hrišćanstvo.

Kler_Vojant

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #40 on: 27-05-2008, 07:39:19 »
I meni je vrućina  :evil:

džin tonik

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #41 on: 27-05-2008, 09:31:44 »
steta, cim se neki topic razvije, onak' malo ozbiljnije, evo tog bobana da izaziva. albedo, molim te ignoriraj ga, ne daj se uvuci u polemiku i nastavi. pravo si osvjezenje; nadam se da ce admini onemoguciti provokatore.

Tex Murphy

• 4
  • 3
    • Radioaktivna aleja
Hm...
« Reply #42 on: 27-05-2008, 09:41:16 »
nadam se da ce admini onemoguciti provokatore

Wth? Otkud odjednom te suicidalne tendencije?

Cornelius

• 5
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #43 on: 27-05-2008, 10:35:38 »

Ne znam šta misliš da postigneš tim snishodljivim postovima.

Hocu da postanem prijatelj coveka koji je zavrsio Fakultet političkih nauka sa prosjekom 9,5, koji je član Mense sa IQom preko 156, kome je otac doktor nauka, kome je majka završila fakultet i ciji pas studira nuklearnu fiziku. Cast mi je! Hvala ti sto nas osvetljavas svojim mislima, najveci sine nasih naroda i narodnosti.

Albedo 0

• Guest
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #44 on: 27-05-2008, 12:29:04 »
Kao i sva verska ili navijačka pitanja potpuno je besmisleno razgovarati o političkim opredeljenjima i umišljajima.
Meni je Dinkić super. Meni je Đinđić bio super.
Kosovo me ne zanima. Ćirilica me ne zanima.

Navijačka opredjeljenja : Mene, me, ja....

politička opredjeljenja su malo drugačija... posebno se za demokratiju kaže da je ''glas za Drugog'', a ne za sebe.

A i ja nisam govorio da li je Đinđić bio super, ja sam samo govorio da ako si htio da sarađuješ sa Haškim Tribunalom, onda si prvo trebao Đinđića da isporučiš. Kratko i jasno.

Boban

• 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #45 on: 27-05-2008, 12:50:46 »
ma nemoj?
po kom to osnovu i po kojoj optužnici?

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #46 on: 27-05-2008, 13:20:10 »

Navijačka opredjeljenja : Mene, me, ja....

Jok. Kod navijača ne postoji "ja", postoji samo "mi". Mi ovo, mi ono... A "ja" nije postigao ama baš ništa vredno spominjanja, zato i ima toliku potrebu da se identifikuje sa ruljom (ovom ili onom), da ne bi morao da se suoči sa tim da je kao pojedinac nula.

Ovo je bilo uopšteno, nije usmereno ni na koga određenog.
We're all mad here.

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #47 on: 27-05-2008, 16:42:28 »
ma nemoj?

Bobane, mrznja prema Djindjicu i Cedi je zbog toga sto su Svinju sa Dedinja uhapsili i odveli tamo gde mu je i mesto; prizor u kome im odvode voljenog predsednika sa lisicinama na rukama ih pece vise nego samarcina po njusci. To je srz problema. Zato je prvi streljan, a drugog bi takodje voleli da vide mrtvog.

Alex

• 4
  • 3
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #48 on: 27-05-2008, 17:32:56 »
ma nemoj?

Bobane, mrznja prema Djindjicu i Cedi je zbog toga sto su Svinju sa Dedinja uhapsili i odveli tamo gde mu je i mesto; prizor u kome im odvode voljenog predsednika sa lisicinama na rukama ih pece vise nego samarcina po njusci. To je srz problema. Zato je prvi streljan, a drugog bi takodje voleli da vide mrtvog.

Alexdelarge, izvini, ali čini mi se da ti ovde ni jedna rečenica nije tačna.
Đinđića je određeni segment populacije mrzeo isto i pre isporučivanja Miloševića, kao i posle, pa mržnja ne može biti od tad i zbog toga.
Mnogima koji su bili u organizaciji i izvođenju atentata na Đinđića je u tom momentu bilo stalo do osvete za Miloševića kao do lanjskog snega (Legija, Spasojević i ostali klanovci).
A Đinđića i Čedu ne bih nikako izjednačavao - ako ništa drugo, prvi je bio jako pametan čovek i vizionar, a drugi prosečnih intelektualnih sposobnosti i lezilebović.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Alexdelarge

• 4
  • 3
  • Enfant terrible
Srpsko-Ruske investicije
« Reply #49 on: 27-05-2008, 20:54:23 »
u čemu je razlika između Alexa de Larga i Ratka Mladića? Obojica se biju, siluju i slušaju Betovena.... Mislim u čemu je stvarna razlika? Zašto morališeš u slučaju Mladića, a ne morališeš u slučaju Aleksa? Dakle, licemjer si.
I Mladića i deLarga karakteriša ista stvar - volja za moći(Niče) ili varvarsko zdravlje(Makijaveli). Ili ćeš tu volju poštovati i u jednom i u drugom slučaju, ili je nećeš poštovati u oba slučaja. Ali nećeš moći da osuđuješ jednog, a preuzimaš nick drugog. To je licemjerno

Covece, jesi li ti normalan? Pravis li ti razliku izmedju stvarnosti i fikcije? Mladic je optuzen za vrlo teska krivicna dela i sad se krije k'o neka baba u podrumu, a Alexdelarge je izmastan lik.Sta znaci speculative fiction novel ? Zar ti mislis, da ako sam uzeo nick Alexdelarge, da cu stvarno da idem po ulici da bijem i da silujem (hint: ono u prethodnom postu sto sam napisao je bila sprdnja & zajebancija)?

Dosao si na forum, toboze trazeci neke filmove, a cilj ti je iskljucivo ucesce na politickim temama. Djindjica si upleo u razgovor, a da ga niko nije ni pomenuo. Napravio si kolaz njegovih izjava koje si  istrgnuo iz konteksta i sad ocekujes da kopam po tim intervjuima i da vaskrsavam duh tog vremena. Ne pada mi napamet da ucestvujem u tim jalovim raspravama. Tvoja radikalska retorika bazdi na kilometre.

Dakle, sa kraljem i patrijarhom Laughing

Slazem se.S time sto taj predlog ima par nedostataka.Kralj mora da nauci srpski jezik, a patrijarha, osim sto veruje u Boga muci i to sto ce se uskoro   upokojiti.

ali ti si zakržljao na diletantskim kritikama nacije

Ja kritikujem glupost i primitivizam koji su se zaodenuli u nacionalizam.Nacionalizam,  koji kao takav trazi da bude uvazavan. Streljas osam hiljada ljudi i krijes se iza nacije i premijera, a taj cova je tek prica za sebe. Koji covek, koji drzi do sebe, moze da ima stan pun macaka? Poznavaoci prilika kazu da od nesnosnog mjaukanja pola Dorcola ne moze da spava. A lepo je u prorocanstvu Tarabica pisalo da ce se u Srbiji pojaviti ljudi macke koji ce tvrditi da je Kosovo neotudjivi deo njene teritorije.

A ti misliš da si neka slobodna individua iako si najobičniji stvor sakriven u svojoj ''individualističkoj'' čauri, koji pojma nema šta je uopšte individualizam.

Ja samo zelim da radim sto mi se prohte, a da pri tom ne ugrozavam druge, niti da mene neko ugrozava. Problem sa tim sjajnim filozofskim sistemima na koje se izmedju ostalog pozivas je u tome sto su oni izvrsni u teoriji i dobri za forumasko nadmudrivanje,a vrlo slabi u praksi. Zivot se ne da ukalupiti.