Ti si, dragi moj Zosko, nepopravljivi idealista.
Meni jesu u prvom planu SAD zato što ih najbolje poznajem. U poslednjih devet godina tamo sam provodio dva do pet meseci godišnje. Sve je zabranjeno i sve se izigrava. Korupcija, veze i poznanstvo, nemilosrdni obračun sa neželjenim radnicima su svuda. U ex-yu to izgleda gore, jer smo se svi duboko zaglibili u lokalnu otimačinu. Već 20 godina se kontinuirano pljačka ta "nesposobna ex-yu" i još ima za pljačkanje. Onom bez gaća nemaš šta da skineš. Moji plaćaju za unuke najbolje privatne škole, jer one druge jednostavno ne daju potrebno znanje. Oni će tako imati prednost i na univerzitetu, a i kasnije, za posao, postoji rangiranje ko je gde završio i sa kakvim uspehom. Pa, kad ne možeš da dobiješ nikakvu olakšicu, nema ni studija ili se studira neki ad hoc fakultet za čije svršene studente nema dobro plaćenog radnog mesta. Moj zet je debelo finansiran od strane roditelja, pa sa dva doktorata (fakultet "John Hopkins", pa "Northwestern" i "Kornel") i specijalizacijom na najboljoj klinici za onkologiju u Filadelfiji, može da odvaja godišnje samo za dve osnovke i jednog u preschool bazno cca 38.000$ i da mu žena sa doktoratom na "Rockefeller"-u sedi kod kuće i pravi pauzu dok sva deca ne budu spremna da sama odlaze u školu. Večernji i dopisni fakulteti su za zaludeti prostotu.
Tako je slično sa ponudama za posao. Mangupi isparcelišu "svoju" teritoriju i nemoj slučajno da konkurišeš. Onda moji žele delimičnu rekonstrukciju kuće i jave se dva ponuđača, od kojih jefitiji odustane, pa juriš onog skupljeg koji se sad nećka i traži veću cenu.
Naravno, svuda se nudi posao. Loš posao. 3-4 sata dnevno sa minimalcem. Pa izvoli. Nađi još dva slabo plaćena delimična posla i crkavaj. Supermaketi zapošljavaju retarde, jer za njihovo zaposlenje dobijaju smanjenje poreza. Ne možeš da postaviš dva pitanja jer odmah klisnu.
30 miliona ljudi u SAD nema zdravstveno osiguranje, a retko ko može da plati potpuno. Kupuju paket zdravstvenog osiguranja. Na primer, jedan od paketa za koji znam zdravstveno osigurava troškove preko 6.000$. Znači, do te cifre plaćaš sam. Radiologija prostate košta 2-3 hiljade. Treba da crkavaš da bi osiguranje počelo da dejstvuje.
Penzijske fondove gradiš sam, ali se oni ugrađuju u investicione fondove koji sa tim parama manipulišu na berzi. Pre deset meseci je crklo toliko tih investicionih fondova da se ne mogu prebrojati oni kojima nije ostalo ništa. A, likavi su ti iz fondova: naprave loš investicioni kontrakt, pa odmah podele bonuse i koga briga ako investicija propadne. Delili šakom i kapom hipotekarne kredite, pa sad ne znaju šta će sa silnim oduzetim kućama. Dužnici pobegnu, a ni pidžame ne ponesu. Ni oni koji bi se regularno selili zbog drugog, boljeg posla, sad ne mogu da prodaju staru kući i u novom gradu kupe novu. Pale cene.
Mogao bih da nabrajam do besvesti, ali to je ono što znam o SAD. Priznajem da Evropu poznajem slabije, ali, nekako su i evropski političari stalno u korupcionaškim aferama. Može im se. Kad se tehnologije sele na "naša" tržišta, one su ili "prljave", kockanje ili gola pljačka kao ona kad su Indusi rasturili rotacione peći u "Magnohrom"-u, rasprodali materijal i zbrisali. Radnici sad mogu samo pred Vladu da protestvuju. Oni koji su uzeli proviziju za taj "dobar" posao prave se blesavi. Čio sam da novi divni putevi u Hrvatskoj nisu hrvatski, a lako će i naši takvi biti. Strane banke kao posluju kao srpske filijale, pa kad je počela SEKa odneli uložene pare u svoje zemlje. Ako tako rade veliki, kako rade mali? Vise na vrpci kao grand guignol i čekaju da padne plafon.
Jeste da postoji zdravstveni i socijalni sektor. Ali, jesu li usluge besplatne? Da li se dobija najbolji medicinski tretman? Čisto sumnjam. Znam da su doskora sa svih strana dolazili ovamo da sređuju zube mufte, a da je Zdravstveni fond uredno plaćao ogromne pare za one koji bi odlazili na lečenje u inozemstvo. Reciprocitet počiva na međudržavnim ugovorima. A, odlazili bi oni kojima ta pomoć često i nije od preke potrebe, oni drugi bi čekali ovde. Znam da je zrdavstveni sektor najbolji u Vel. Britaniji, a socijalni u skandinavskim zemljama. Ali, i to se giba, pa me ne bi čudilo da bude sve gore.
Uostalom, nemoj da čitaš ovaj post, jer on neće ništa promeniti.