FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > TV SERIJE, DOKUMENTARCI, ANIMACIJE

Westworld

(1/11) > >>

ridiculus:
Kao što znamo, ovo je nova serija iz HBO-ove radinosti, koja je počela da se emituje početkom oktobra. Naučna fantastika, vestern, pomalo drama. Kažu da je bazirana na istoimenom Krajtonovom filmu iz 1973, mada je sličnost samo konceptualna. Tvorci su bračni par Nolan (Džonatan i Liza Džoj), koji uveliko već rade na drugoj sezoni, iako ta još nije ozvaničena.


Mene je ovo privuklo zbog tema kojima se bavi, a pod time ne mislim na "pobunu veštačke inteligencije" - što mi je sasvim sporedno - već na istraživanje ljudskih moralnih dilema, kao i zbog izvanredne glumačke postave, iako je to već uobičajeno za HBO-ovu seriju ovakvog tipa. Entoni Hopkins, Ed Haris u zlokobnom izdanju, i Džefri Rajt, jedan od najzapostavljenijih među najboljim glumcima na kugli zemaljskoj, su u toj skupini, kao i meni uvek draga Tandi Njuton, a takođe i prijatna pojava Evan Rejčel Vud.


Takođe, odlična produkcija, ali to je očekivano od HBO-a. Što se priče tiče, mislim da je čak i posle prve epizode sasvim očigledno gde će ovo da vodi. No, zanimljivo mi je da pratim radnju sa stanovišta simulacije ili igre. Možda ostaje pitanje zašto bi neko pravio fizički svet u kojem možemo da oslobodimo sve svoje nagone i frustracije, a ne virtuelni, koji bi sigurno bio jeftiniji, ali o takvim pitanjima ću razmišljati tek na kraju ove sezone, kada čujem sve šta je imala da kaže. Ukratko, ovo je TV serija o igri, s jedne strane, što i Nolani potvrđuju u sledećem članku, objavljenom na Variety.com pre neki dan:

'Westworld' Showrunners Hint at Season 2, Discuss Show's Video-Game Influences


Dakle, fanovi GTA i BioShock-a, obratite pažnju!


Odavde nadalje će biti spojleri. Mišljenja? Mene za sada privlači, čak i posle druge epizode. Malo sporiji tempo, dosta drame u odnosu na akciju, ali to bi se moglo lako promeniti. Još je suviše rano za dublje analize, što se mene tiče. Ima dobrih (= pamtljivih) dijaloga, u svakom slučaju, koji sigurno nemaju veze sa pušenjem različitih stvari... ovaj, supstanci.  :lol:

Petronije:
Prerano je za neke zaključke, ali ja se plašim da se ne razočaram, iako silno želim da mi se dopadne. Nije mi se desilo da posle dve epizode još uvek nisam siguran u to da li mi se gleda dalje ili ne, tu sam negde, na sredini klackalice. Ne smeta mi tempo, ali u kombinaciji sa otkrivanjem informacija na slamčicu, na momente mi je zamorno da pratim, pogotovo važi za e2.

ridiculus:
Odgledao i treću epizodu.


Još uvek je više drama, ali to nemojte shvatiti kao zamerku. Entoni Hopkins i Džefri Rajt bi mogli da razgovaraju sat vremena i da to bude bolje od većine serija ikad snimljenih, pod uslovom da im je dat dobar dijalog. Za sada su mi elementi bolji od celine, i dovoljno dobri da me drže da gledam i dalje. Uvodna muzička tema mi je skroz bezvezna - prosta poput kompjuterski generisane muzike, ali to bi ovde čak i mogla biti poenta, jednim delom. Eh, da, muziku je radio isti kompozitor kao i za Igru prestola, Ramin Djawadi. Ako postoji muzički ekvivalent vanile u kori hleba, to je to. Imam zamerke i na neke nepotrebno ubačene kadrove, kao gledalište je suviše glupo da pojmi kako Rajtovom liku nedostaje sin, pa ubacuje bljeskove sećanja na njega dok bi bilo mnogo suptilnije i lepše bez toga.


O pozadini i građenju sveta bismo mogli da pričamo mnogo, ali, ponavljam, nema smisla ako će serija odgovoriti na neka od pitanja. Tako da ću sačekati kraj sezone.


P.S. Usput, ne znam što se ljudi toliko oduševljavaju kada neko "uverljivo" odigra robota? To je jedna od prostijih stvari za odglumeti, nezavisno od navodne sofistikacije veštačke inteligencije. Dokaz: Arnold Švarceneger. (Ovde sledi ultimativna tačka koja raste dok ne postane crna rupa i proguta svaku moguću zamerku.  xnerd  ) Meni čak ni Vikanderova u Ex Machina nije dirnula, iako joj moram priznati gracioznost u pokretima (a bavila se plesom, nije čudo). Dokaz: sve ostale njene uloge ikad (nisam gledao The Danish Girl).

Petronije:
Odlična je ep3. Možda i najbolja do sada. Već se otprilike nazire main plot, moglo je i malo ranije al' bolje ikad nego nikad :mrgreen: Likovi su mi onako, Dolores je sjajna i asolutno dominira, ali imam problem da se "povežem" sa Tedijem (žene verovatno nemaju). Nadam se da će i njegov algoritam doživeti neku vrstu promene. Ovako je apsolutno nezanimljiv a dobija previše vremena. Isto i dva gosta, pogotovo raskalašni bludnik, valjda će uskoro poginuti, na primer dok napastvuje Dolores, to bi bilo baš kul. Ovaj drugi i može da prođe. Sve u svemu, polako se zahuktava i sad mogu da kažem, za razliku od prošlog puta, da jedva čekam sledeću.

ridiculus:

--- Quote from: Petronije on 20-10-2016, 00:07:42 ---Isto i dva gosta, pogotovo raskalašni bludnik, valjda će uskoro poginuti

--- End quote ---

Pretpostavljam da su tu zbog perspektive koja je gledaocima razumljiva: imamo dva različita primera kako bi se ponašao neko od nas kada bi otišao u takav "zabavni park". U stvari, tu je samo jedan primer za koji bi navijali, i njegova suprotnost. Sama Dolores je previše tajanstvena da bi bila neko sa kime će se publika identifikovati, mada se slažem sa tobom da je zanimljivija za gledanje.  8)   A Hopkinsov Ford je još tajanstveniji: usamljenik, arogantni čudak koji sebe smatra vrednijim od većine ljudi, nejasnih motiva i još nejasnijih postupaka iza kulise.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version