NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Vladimir Kolarić - TAJNA PURPURNIH ZORA (2020)

(1/1)

Boban:


Izdavač EVEREST MEDIA, biblioteka FLAMARION.
O knjizi autor kaže:
Збирка Тајна пурпурних зора састоји се из краћих прича према мотивима из српских народних песама и легенди, индоевропске митологије и хришћанских апокрифа.Настала је у једном даху, без посебног предумишљаја, покренута снажном сликом планинског језера и над њим соколом, призваном читањем песме „Бог ником дужан не остаје“. Касније су се приче низале саме од себе, по неком свом реду који нисам мењао. А које су опет некако водиле потем колективног искуства, од архајских и паганских наноса из индоевропске, општесловенске и општебалканске прошлости ка христијанизацији, уз неизбежне искуства хајдучије, херојског бунта и завета. Уверен сам да су, ипак, а можда и понајвише, сведочиле о мом тадашњем, унутрашњем путу, који у основи никад не престаје.

Ове приче свакако нису пародија и демитологизација, али нису ни свечарске, помпезне, смртно озбиљне. У њима се трага за неким дубоким обрасцима, о тајнама оних пурпурних свитања из наслова, али их отвара и ка популарној култури и вишеслојној читалачкој и интерпретативној динамици.

Културолошки ове приче вероватно имају спој са нашим међуратним ауторима попут Растка, Настасијевића, Црњанског, Божовића, који су трагали за спојем традиције и модерности, који су градили у свом времену и тако да то што раде не буде учмало и досадно, али ослушкијући матерњу мелодију. Поетички, кад су ове приче у питању, сетим се речи Григорија Божовића из предговоружа збирке Под законом, где отприлике каже како он својим причама даје само обрасце и мотиве, које ће други тек разрађивати. А од којих је свака, додао бих, један филм у малом, једна целовитост која позива на развијање, али која је сама језгро и која баш зато садржи енергетски набој који једна разводњенија форма не би истрпела.

Не поредим се са Божовићем и ни са ким од поменутих, само говорим о неким сродностима, контекстима, додирима. Мислим да је Тајне пурпурних зора тешко поредити са било чим; стоје издвојене, али пружају зраке свему и свакоме.

Књига је издата у едицији препознатљивој по фантастици, јер није први пут да су фантастичари први препознали оно што радим. То говори нешто о снази фантастике да препозна и представи неке од битних тенденција нашег времена, његову унутрашњу срж.

Scordisk:
odlične korice!

daj neki odlomak, bobane

Boban:
mislim da ovde ima nekoliko priča: https://pravoumetu.com/2020/07/18/tajne-purpurnih-zora-vladimir-kolaric/

crippled_avenger:
Čitao sam zbirku pre XY godina i bio sam impresioniran.

Boban:

--- Quote from: crippled_avenger on 29-11-2020, 21:21:27 ---Čitao sam zbirku pre XY godina i bio sam impresioniran.

--- End quote ---

mda, kao zbirka dobrih ideja za filmove.

Evo Bakićevog prikaza: http://www.art-anima.com/vladimir-kolaric-tajna-purpurnih-zora/?fbclid=IwAR1zBsJ-NknaypP67S3F1gyhKRcYXmNo-tcIueayoK5FgUMOPSecFcTGUvc

Navigation

[0] Message Index

Go to full version